Protestul medicilor de familie din faţa CNAS. „Unde au dispărut banii din sănătate!?”

Medici de familie şi din ambulatorii de specialitate protestează miercuri în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nemulţumiţi de scăderea valorii punctului per serviciu, modificare propusă într-un proiect pus în transparenţă decizională de CNAS.

Medicii afişează pancarte pe care este scris: „Nu vă bateţi joc de medici!”, „Vrem venituri decente!”, „Plătim taxe – avem dreptul a sănătate”, „Nu distrugeţi medicina de familie!”, „Unde au dispărut banii din sănătate?”.

CNAS a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a punctat, luni, într-o conferinţă de presă, că se propun „scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate.

Ea a explicat că, dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS, consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere – internare, reţete compensate, concedii medicale. „De câte ori au fost astfel de situaţii, noi am asigurat urgenţele”, a punctat Sandra Alexiu.

„Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024.

Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”, susţin medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov într-un comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

12 Comentarii

 1. Sa-l intrebe pe cel mai mare plimbaret din lume, cati bani a cheltuit pe concedii, vizite, excursii si naveta la Sibiu……[Rumburak]

 2. Izolete, masti pentru sclavi, vaccinuri, rachete, salarii pentru asociatii la genocidul covid, OZN-urile din Mariupol, gloante de razboi, avioane expirate, penziile esentialilor, salariile esentialilor activi, bani pentru mass media prostituata etc. mai ziceti si voi

 3. Unde au dispărut banii din sănătate?
  Să-l intrebe pe cel mai mare PIANIzD FĂRĂ MÂINI din lume, câți bani a cheltuit pe VILIȘOARE, DIAMANTE si MILOGEAEALĂ prin toată Lumea:
  Gimmy gheld, gimmy cocopara, gimmy iepuro, gimmy !
  măRog …… 😜
  [°°°RăuBouRaG-UrkaG PribeaG-RăuBouRaG°°°]

 4. Unde au dispărut banii 🤔 PSD PNL 🌈 face totul pt ucraina și stăpânul lor zelenski,ne îndatorăm pe rupte pt pensii speciale ,salariile de lux ale unor bugetari , călătoriile bolovanului de la Cotroceni,cazarea și mancare in hoteluri și pensiuni tot gratis pt urkaci și nu in ultimul rand miliardele care se duc spre Moldova și ucraina iar nouă românilor ne spun că nu sunt bani

 5. Poate are curajul Ciolacu să ne zică câte miliarde de euro au pompat în 2023 în Ukraina!…
  Hai domnule, curaj!…

 6. asiguratii ucisi in spitalele covrig 7000 lei/zi patul. la ati si mai mult costa! ii tineau o luna pe pompe de respirat, dar ei erau ucisi demult. cam in 4-5 zile ii curatau prin „medicatiea” arahatica pentru hiv./sida: kaletra si remdesivir. pana nu se facea luna sa le goleasca cardurile de bani nu ii declarau morti. fiecare asigurat are pe card o acoperire de 50 de mii de euroi. hai sa traiti bine!

 7. De la 1 FEBRUARIE , nu se va mai plati nici un banut la SANATATE !!! Cine vrea sa se TRATEZE de orice boala scoate bani din MILOGEALA !!! Ca oricum daca ajungeai la mila SANATATII scoteai bani din buzunzr pentru orice : ANALIZE, CONSULTATII la PRIVAT , OPERATII ETC !!!Platesti din BUZUNAR, ceri CHITANTA !!! Sa vadem atinci cum isi justifica marii DELAPIDATORI vilele, masinile bengoase, concediile in locuri exotice … Ati vazut pana acum un DOCTOR condamnat pentru MITA ???TRAIASCA REVOLUTIA de TIMISOARA !!! AZI IN TOATA TARA !!!MARLANIA !!!

 8. Asigurarile de sanatate o cacealma de zeci de ani. Am cotizat 25 de ani cu sume mari si nu am avut o internare sau operatie deosebita. Dar nu exista pt fiecare om o evidenta cu cati bani are si cum sunt folositi. Prin urmare banii pusi la gramada a facut guvernul si ministerul ce a vrut cu ei. Inteleg sa dau 20% din sumele melw depuse pt saraci. Dar ei imi folosesc toti banii si cand am nevoie platesc analizele sau ma trimit in privat. Iar seful Casei de sanatate fara apartenenta la partide.

 9. Cum unde? Vaccinuri , măști, izolete, premieri pentru nr de vaccinați, toate mulse de politicieni cu minim 50%. Apoi arme de miliarde, bani cu nemiluita dați pe ascuns Ucrainei, vizite de lux in Africa și alte zone „interesante”, apoi pensii speciale ,salarii speciale, trasul pisicii de coadă în zeci de mii de „joburi” de partid pe salarii amețitoare și lista poate să continue. Dar am totuși o nemulțumire cu doctorii, de câte luni spitalele au lipsa cronică de materiale și medicamente si nu s-a sesizat nimeni? Doar când e vorba de bani la salarii e imediat bai. Asta nu e corect și nu o să aveți sprijin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.