Piaţa Victoriei. Protestul ”Noapte în Muzeele din România„

Update. Protestul angajaţilor din muzeele acreditate şi bibliotecile publice din România, organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, s-a încheiat sâmbătă seara, în Piaţa Victoriei.

Desfăşurat sub genericul „Noapte în Muzeele din România”, protestul a reunit, potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei „CulturMedia”, Decebal Vleja, circa 600 de persoane, din Bucureşti, Iaşi, Botoşani, Constanţa, Sibiu, Slobozia, Braşov, Ploieşti, Piatra Neamţ, Timişoara, Bârlad, Olt, Slatina, Craiova.

„Nu a venit prim-ministrul Marcel Ciolacu. Practic, nici de la poartă (a Palatului Victoria – n.r.) nu ne-au lăsat să trecem”, a declarat Vleja, pentru AGERPRES.

Liderul sindical a anunţat că vor aştepta ca premierul „să-şi ţină promisiunea”, în caz contrar urmând să declanşeze greva de avertisment.

„Aşteptăm ziua de joi. Dacă după ziua de joi, cum a promis domnul Ciolacu, nu se va da această reparaţie, morală până la urmă, vom demara procedurile pentru declanşarea grevei de avertisment cerută de lege, după care se va ajunge la forma de protest cea mai dură, greva generală, cu toate consecinţele de rigoare. Gândiţi-vă că proiectele de infrastructură şi nu numai, cam tot ce se construieşte în ţara asta şi afectează siturile arheologice – şi nu puţine sunt situaţiile – această cercetare arheologică este efectuată în mare parte de oamenii din muzee, la care se adaugă cei din universităţi şi institutele de cercetare, unde sunt, de asemenea probleme”, a transmis Decebal Vleja.

El a amintit că o serie de alte acţiuni, precum clasările, expoziţiile internaţionale nu se pot face fără expertizele realizate de specialiştii din muzee.

„Se vor bloca multe lucruri în ţară. (…) Iar Uniunea Europeană nu se joacă cu astfel de lucruri”, a mai spus liderul sindical.

Protestul din Piaţa Victoriei a fost precedat de o pichetare a Ministerului Culturii, acţiune la care au participat circa 300 de persoane. Aici, o delegaţie a participanţilor la miting a fost primită de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna.

Angajaţi din muzeele acreditate şi bibliotecile publice din România participă, sâmbătă seara, în Piaţa Victoriei, la un protest împotriva „tratamentului discriminatoriu” la care au fost supuşi de toate guvernările de după 1989 şi împotriva subfinanţării domeniului

„Această parte a culturii române, ce administrează peste 95% din bunurile încadrate în patrimoniul cultural naţional şi care reprezintă cel mai eficient şi vizibil ambasador cultural al României, datorită limbajului universal al patrimoniului cultural, refuză să mai fie privită ca o Cenuşăreasă a sistemului cultural românesc!”, a transmis Federaţia „CulturMedia”.

Participanţii la miting poartă tricouri pe care stă scris „Cultura contează” sau „Voluntar – Ion Marcel Ciolacu”, ori pancarte cu numele muzeelor din Capitală sau din ţară ai căror angajaţi iau parte la protest, sau cu lozinci precum „Muzeele contează”, „Mama lor”, „Donez salariu pe o lună să trăiască Turcan o zi bună”, „Muzeele nu sunt cultură de rangul II”, „Noapte în Muzeele din România”, „Muzeograf muzeu 5.793 lei grilă, învăţământ 7.151 lei”.

Organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, protestul, intitulat „Noapte în Muzeele din România”, a fost precedat de o pichetare a Ministerului Culturii. Aici, o delegaţie a participanţilor la miting a fost primită de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna.

„Textul a fost şi cel pe care l-au spus şi presei în nenumărate rânduri: ‘noi am făcut tot ce ţinea de noi, ne-am zbătut, dar mai trebuie decizie politică’. Deci s-a aruncat pisica în curtea prim-ministrului de fapt”, a declarat, pentru AGERPRES, prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia”, Decebal Vleja.

El a arătat că la Ministerul Culturii au fost prezenţi aproximativ 300 de protestatari, estimând că în faţa Guvernului numărul acestora va creşte, „deoarece din ţară vor mai veni colegi”.

„Îl aşteptăm pe premierul Marcel Ciolacu. A zis că se grăbeşte”, a adăugat Vleja.

La mitingul din Piaţa Victoriei participă protestatari din Bucureşti, Iaşi, Botoşani, Constanţa, Sibiu, Slobozia, Braşov, Ploieşti, Piatra Neamţ, Timişoara, Bârlad, Olt, Slatina, Craiova etc.

Mitingul Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” este autorizat până la ora 23,00.

Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural au anunţat, în urmă cu două săptămâni, că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.

Acestea acuză „degradarea continuă a mediului de muncă” în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional, „tratament discriminatoriu” între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci, „umilinţe şi ignorare” a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural naţional, „politici culturale şi salariale inadecvate”, „mizerie la care sunt condamnaţi” lucrătorii din domeniu, în ciuda complexităţii pregătirii profesionale şi a dificultăţii profesiilor specifice domeniului, „condamnarea la extincţie prematură” a specialiştilor din domeniu, ce ies din sistem cu „pensii de mizerie”, „depopularea şi deprofesionalizarea dramatică” a domeniului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Vor lua si manifestantii astia mijlociile in sus de la ciumpalaci si bratienii basisti ca si aia din invatamant si din sanatate.Am auzit ca -Ciolacul-se duce la Muzeul Antipa.Pe post de exponat,noua specie de babuin descoperit in dealurile Buzaului iar Burghiu Tecuci se trage de par care sa prezinte exponanta principala,aia a lui Terente sa atraga blondele.Pierdeti timpul degeaba speriind vrabiile de prin zona.Nu ati auzit de ….STABILITATE sau vreti mercenarii de la Kogalniceanu pe voi….

  2. Cum e turcu’ si pistolul.Pai,tu vizitatorul,bolnav de efectul de turma proasta,mare pasionat de arta,chiar nu mai gasesti 100 ron intr-un an de zile,ca sa nu trebuiasca sa te duci noaptea,gratis,ca nebunii ? Pai,noaptea nu te duci la muzeu,ma.Noaptea te duci la furat.Iar,tu,astalalt,angajat la muzeu,chiar nu stii ca traiesti intr-un stat criminal si sefa ti-e una care nu stie nici in ce an s-a nascut ?

  3. Cine mai are nevoie de cultura? Sparanghelisti au nevoie de cultura? Timp pierdut! Daca un covrigar a ajuns premier înseamnă că, țara te vrea prost nu cultivat!în propoziție e vorba despre cultura. Cultura vitei de vie! Succesuri guys!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.