PSD dă 2 milioane de euro anual Mitropoliei Basarabiei

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, şi liderul deputaţilor PSD, Ciprian Şerban, au depus miercuri, la Senat, un proiect de lege care prevede ca statul român să acorde anual 2 milioane de euro Mitropoliei Basarabiei.

Proiectul de lege privind sprijinul financiar acordat de statul român Mitropoliei Basarabiei, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, a fost depus miercuri, zi în care Marcel Ciolacu, în calitate de premier, face o vizită de lucru în Republica Moldova.

„Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, suma în lei, echivalentă a 2 milioane de euro, pentru Mitropolia Basarabiei, Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. Suma alocată potrivit art. 1 se prevede distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte şi se acordă ca sprijin financiar Mitropoliei Basarabiei, Republica Moldova”, prevede proiectul.

Actul normativ prevede că destinaţia acestor fonduri se va stabili de Administraţia Patriarhală şi Mitropolia Basarabiei prin Arhiepiscopia Chişinăului.

Sumele alocate de la bugetul de stat sunt destinate acoperirii cheltuielilor necesare restaurării şi conservării bunurilor din patrimoniul mobil, completării fondurilor necesare întreţinerii şi funcţionării centrelor eparhiale şi a unităţilor de cult cu venituri mici sau fără venituri, amenajării şi întreţinerii muzeelor cultural-religioase, construirii şi reparării lăcaşurilor de cult, achiziţionării de imobile necesare desfăşurării activităţii unităţilor de cult, precum şi a activităţilor de asistenţă socială şi medicală susţinute de unităţile de cult, sprijinirii activităţilor de asistenţă socială şi medicală organizate de Mitropolia Basarabiei în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni, susţinerii unor manifestări cultural-religioase.

Prevederile acestei legi urmează să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

Cei trei iniţiatori cer ca acest proiect să fie dezbătut în Parlament în procedură de urgenţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8551 Articole
Author

17 Comentarii

 1. Oho, bravo! Spălare de bani. Interesant cît li se întoarce înapoi și cui? Banii ăștia sunt de la mama lor de acasă? Bandiților!

 2. Daca România-i da 2 milioane de euro/lunar Mitropoliei Basarabiei, de ce-o sustine, în R. Moldova, pe nazisto-sorosista de Sandu Maia? ps : Ucraina nu are, si ea, teritorii din Basarabia? de ce nu-i apara statul român bisericile de distrugere, si de ce-i lasa pe românii din Ucraina sa fie etichetati de sub-oameni de regimul de la Kiev, care le refuza si cultura, scolile proprii, publicatii-n româna, teatre si opera în româna, si minimul de civilizatie? Tradatorii de la Bucuresti le umplu buzunarele lui Sandu si Jale-nski, în loc de-a se ocupa de soarta românilor de pretutindeni.

 3. ar fi cazul sa ajutati si romanii din Ucraina, mai necajiti si prigoniti de un statul ucrainean dornic de a scapa de romani, cu o suma sa spunem 500.000 de euro…si ei sunt romani si sa le duceti manuale si carti asa cum faceau unii inimosi cu suflet mare care au donat un clopot pt o biserica din zona Cernautilor prin anii 2000 erau romani care aujutau Bucovina de Nord si Tinutul Hertei, atunci cand in Statul uitase de ei pt ca Emil Constantinescu a semnat cum a semnat si Bucurestiul e prea departe…

 4. Doamna Ileana Rolanson ,Biserica Ortodoxă a Basarabiei a apartinut întotdeauna de BOR ! Biserica rusă pravoslavnică nu are ce cauta pe teritoriile romînești cu ortodoxie greco bizantină ! De ce ? De una ,de alta…

  de

 5. Sa dea ! Din banii PeZeDe-ului, nu din bugetul Coloniei Eșuate, cu 150 miliarde coco datorie externă ! Unde s-au dus banii, CioCiolane, în ce ??

 6. BOR SRL are un patrimoniu de invidiat pe care-l păstrează doar pentru ea, Secretariatul pentru culte din cadrul guwernului ar face bine să facă publică lista proprietăților BOR. ‘Bravos Marcele’, dă-le că nu dai de la ține !

 7. Bravo Marcelica! Mitropolia Basarabiei face mai mult pentru romanii de dincolo de Prut decat au facut-o toti presedintii nepasatori sfarsind cu sasu’ plimbaret si toate guvernele tarii conduse de ‘neromani’. Este cea mai importanta mitropolie a neamului romanesc.

 8. PSD incearca prin popi sa cumpere sufletele crestinilor din Moldova.Ce om mizerabil acest mascarici.Daca popii de acolo accepta,tare ma tem ca R.Moldova va ajunge o a doua Romanie.Manipulata de popi si furata de politicieni.

 9. diasporean Ce noroc pe capul tau ca nu ai dureri. Ne doare pe noi in schimb prostia ta.

 10. PUTIN,foarte PUTIN!….Romanii moldoveni din Basarabia merita mai mult!.

 11. De ce mai finanțăm îndoctrinarea, Bigotismul Religios din bani publici ?!
  în loc să creștem nivelul Educației, Cercetare, etc.
  Parcă recent profesorii au făcut Grevă !
  Halal politicieni Bigoți.

 12. De 33 de ani s-au găsit totdeauna bani pentru preacucernici, preaspeciali şi preasecurişti. Pentru orice altceva – nu e bani domle!

 13. MUUUULTI Narozi si Javre Antiromanesti p’AICI>

  BISERICA este SINGURA Armata care nu poate fi infranta …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.