Psihiatrul Gabriel Diaconu: ”E o escrocherie”

„Blue Monday” sau cea mai depresivă zi din an este o escrocherie, arată psihiatrul Gabriel Diaconu, explicând cum a fost inventată.

Mai mulți reporteri m-au sunat astăzi (luni – nr.) să îmi ceară părerea despre ”lunea albastră”.
I-am refuzat politicos. Pentru cei ce nu știu, ”lunea albastră” (”Blue Monday”) sau ”cea mai deprimantă/depresivă zi din an” e o escrocherie, o pseudo-formulă care făcea parte, de fapt, din strategia de marketing a unei companii de turism, niște ani în urmă. L-au luat pe un ”psiholog” sau ”coach”, ce-o fi fost, și respectivul a inventat – vezi Doamne – o ”formulă de calcul” calendaristic pentru o astfel de zi. Și i-a ieșit lui 16 ianuarie.
Povestea e cam ca proverbul ”un prost aruncă o piatră în apă și o sută de filosofi se aruncă s-o scoată”. Și asta pentru că nimeni, de fapt, n-are răbdare în zilele noastre să (mai) cerceteze critic o afirmație, fie ea cât de scandaloasă, de bizară sau – la limită – înșelătoare.
Există, înainte de orice, o ”cea mai” zi din an? Matematic, sigur că există. Există ”cea mai fierbinte zi din an” sau ”cea mai rece zi din an”. Există ziua când – putem postula – vorbesc cei mai mulți oameni pe planetă și, reciproc, există o zi a tăcerii. Într-o anumită zi calendaristică ai, concomitent, cele mai multe nașteri și la fel ai cele mai multe decese. Într-o zi banală, anonimă, oamenii fac cel mai mult sex și într-alta se nasc cei mai mulți copii.
Putem afla, mai clar, aceste zile? Am putea într-o lume ideală în care, la orice moment, avem acces la un set de date complet, robust și verificabil, folosind niște instrumente adecvate de măsură și niște criterii care se numesc de ”operaționalizare”. Până și aici e buba, pentru că marele pas al oricărei măsurători e standardizarea. Cât mult are un metru, dar cât de mult are un kil?
Apropos de metru, la un workshop pe subiectul rezilienței la stress un vorbitor a făcut un experiment foarte fain, în timp real. A luat o coală A4, a scos un metru de hârtie din buzunar și apoi a invitat, la întâmplare, o persoană din sală să-i spună dimensiunile colii. O doamnă sobră a luat dibaci instrumentul, a măsurat pe lung, a măsurat pe lat, i-a zis omului rezultatul. Imperturbabil, acesta i-a spus ”vă înșelați, doamnă”. Apoi a rugat pe altcineva. Din nou metrul omului, lung, lat, rezultat. ”Și dumneavoastră vă înșelați”. Rumoare în sală. Și tot așa.
În cele din urmă, în privirile mirate ale audienței, vorbitorul a cerut cuiva să caute pe Internet (sic!) dimensiunile standard ale unei foi A4. Evident, erau altele decât cele măsurate. De ce?
Ne-a zis omul. ”Priviți acest metru. Mi l-am făcut cu mâna mea, special pentru prezentare. E cu câțiva milimetri mai lung la fiecare centimetru. Doar că n-aveați de unde ști, și apoi privit cu ochiul liber nu pare diferit de unul obișnuit”.
Morala poveștii e că, la fiecare pas, și mai ales când vine vorba de ”cel mai” sau ”cea mai”, ar trebui să manifestăm scepticism, să punem întrebări lămuritoare dar și să ”mirosim” când, de fapt, ni se vinde o gogoriță. Nu de alta dar, în goana după o formă oarecare de profit, sunt foarte puține reguli care nu pot fi încălcate. Reclama e sufletul comerțului.
După toată parascovenia cu ”lunea albastră”, atât compania de turism cât și ”psihologul” s-au apărat că ei, de fapt, ar fi căutat să atragă atenția asupra sănătății mintale din perioada de după Sărbători, când oamenii se întorc la lucru. Sau în sezonul rece, când lipsa soarelui și frigul fac să fie mai greu pentru mulți să-și păstreze bunul moral, sau buna dispoziție.
Când am citit asta m-am enervat și mai tare. Le ceruse cineva să atragă atenția? Era nevoie – tocmai din zona asta de societate, de-un fanion ridicat? O făcuse careva dezinteresat, din pur altruism social, ca să genereze o schimbare de paradigmă? Aveau vreo populație țintă unde, previzibil, trăia poporul cu orbul găinii despre maladie mintală? Nu.
Pur și simplu au folosit un tertip ”lipicios” (sticky) care se plia îndeaproape pe idioțenia generalizată despre calendare, horoscoape, numerologie și alte pseudo-științe. Rezultatul? Printre altele, de-credibilizarea științei în sine.
Pentru că astfel de scurtături fac lucrurile să pară atât de simple pentru omul naiv, pentru omul inept. Pentru că transformă o muncă grea, de migală, unde în 99% din timp ajungi într-o fundătură, de fapt, într-un alt fel de circ al ingeniozității.
Cum arată formula ”lunei albastre”? Era un banc despre asta.
Cică într-un spital de psihiatrie sunt chemați trei să fie examinați pentru externare. Ajung în fața comisiei, îl ia medicul șef pe primul.
”Vasile, ia zi tu, te rog, cât fac doi plus doi”
Se gândește Vasile, se încruntă, apoi izbucnește ”Miercuri!”
”Bine Vasile, stai jos”.
Îl ridică pe următorul.
”Ioane, zi tu te rog cât fac doi plus doi”
Se gândește Ion, pică pe gânduri, transpiră un pic și apoi izbucnește ”1848!”
”Bine Ioane, stai jos”
Îl ridică și pe ultimul.
”Gheorghe, ia zi tu te rog cât fac doi plus doi”
Stă Gheorghe o vreme, privește în gol, se scarpină în păr, se foiește un pic și apoi izbucnește ”Patru!”
”Bravo, Gheorghe, felicitări. Dar spune-ne acum, te rog, cum ai obținut tu acest rezultat”
”Păi simplu, domnu doctor, am împărțit miercuri la 1848”
Quod erat demonstrandum, este mesajul specialistului postat pe pagina sa de Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

17 Comentarii

  1. La care se adauga escrocheria cu salvarea climei si a planetei urmata de vanzarea certificatele de carbon, lupta anticoruptie, diversitatea si incluziunea si mai sunt si altele.

  2. ei nu pot ridica anormalitatea la rang de normalitate decat prin #spalarea creierilor. toate sunt experimente cia-natzi (operatiunea paperclip) mkultra. in curand pentru distrugerea mintii si imunitatii se programeaza ca absolut tot ce inseamna carne pe piata sa fie contaminat cu mesager arn. noi suntem „antene”. comunicam continuu cu Universul. partea dreapta a creierului se lumineaza cand te rogi – rugaciunea, meditatie sunt forme de comunicare cu „Dumnezeu” – CARE ESTE IN NOI, IN TOT SI IN TOATE.
    https://www.youtube.com/watch?v=Mo_GhHmp5Pw (settings – traducere in Romana)
    https://www.youtube.com/watch?v=4mfrJMvsIWg
    https://www.youtube.com/watch?v=b1AiG1a8ft0

  3. după NEXTA vine și „Psihiatrul Gabriel Diaconu” !!!! Când am citit titlul articolului: ,Psihiatrul Gabriel Diaconu: ”E o escrocherie”, am crezut că s-a trezit la realitate, a întors armele, dar când colo el „devoalează alte scrocherii”, e tare omul …

  4. Dupa „blue monday” si „black friday”, de abia astept sa vina si „pink saturday” si „rainbow sunday”, cu defilarile poponarilor !

  5. De ce am crede, sau, de ce manipuleaza televiziunile cetatenii cu o prosteala occidentala si europeana atata timp cat nativul roman are alt catacter si alte caracteristici privind nivelul vietii si constientizarii zilei? Nu cumva pentru a continua teroarea psihic a cetatenilor din Romania?!

  6. Câtă reclamă i se face ratatului ăstuia! Auzi la el: psihiatru!? O meserie de escroc!

  7. O escrocherie esti tu borfasule.
    Cat ai incasat pe propaganda vaccinista, criminalule?

  8. Domnul pisihiatru e în eroare totală. Specialiștii nu greșesc niciodată.
    Putea să-l întrebe pe prietenul său, doctorul Jurma. Și nu se mai făcea de kko pe soșalmedia.

  9. Întrebat câte nuanțe are lunea albastra, ilustrul covid al psihologiei autohtone cu rădăcini în globalistii OMS si SMT a raspuns: bleu ciel, bleumarin și blenorajii. La final a făcut mențiunea ca el este exponentul de frunte al culorii blenirajii și ca a fost infectat cu aceasta culoare de nenumărate ori.

  10. Îl mai promovați mult pe boschetaru’ ăsta de G.Diaconu, psihologul lu’ pește care se pricepea în plandemie la vaxxinuri și pe care le vroia obligatorii pentru toți ? Un gunoi, o scursură , un disperat după bani.

  11. Impreuna cu Gelu Duminica si cu Gabriel Diaconu, numai Mihaela Bilic si C.T.P. mai stiu ce inseamna sa fii responsabilul sistemului pe un domeniu. Ca e sociologie, psihologie, economie (hai cu cu Vasilesco de la BNR!) , nutritionism sau tenis…
    Important e ca sunt unii si aceiasi oameni, bine remunerati si bine asigurati cu dosare, un bun exemplu fiind expertul in politica B. Chirieac.
    ACEIASI oameni pe ACELEASI subiecte, mereu: fiecare are arondat un domeniu, in care sa regurgiteze versiunea oficiala a sistemului.

  12. Impreuna cu Gelu Duminica si cu Gabriel Diaconu, numai Mihaela Bilic si C.T.P. mai stiu ce inseamna sa fii responsabilul sistemului pe un domeniu. Ca e sociologie, psihologie, economie (hai cu cu Vasilesco de la BNR!) , nutritionism sau tenis…
    Important e ca sunt unii si aceiasi oameni, bine remunerati si bine asigurati cu dosare, un bun exemplu fiind expertul in politica B. Chirieac.
    ACEIASI oameni pe ACELEASI subiecte, mereu: fiecare are arondat un domeniu, in care sa regurgiteze versiunea oficiala a sistemului.
    Cum de ce? Pentru ca e democratie si mass-media reflecta vederile poporului.

  13. Prea multe iluzii se vand oamenilor.Totul(aproape)este comert,interese.Daca ma intalnesc cu vreo cunostinta,discutia este cam 75% politica,bani si comentarii rautacioase.Nu prea aud bancuri,nu vad zambete.Totul este spasmodic.Este adevarat ca multi avem probleme.Suntem exagerat de manipulati.Credem cam tot ce auzim sau citim.Nu mai verificam sau macar sa filtram cerebral informatiile ce prezinta un interes real.Ne lamentam asupra propriei situatii,dar ne intereseaza cine divorteaza,in loc sa discutam despre solutii de rezolvat problemele.Ar fi multe de spus despre ‘contorsionarea’psihicului.O zi buna.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.