Pugilista Amalia Ţugui şi-a asigurat o medalie la Europene

Pugilista română Amalia Ţugui şi-a asigurat o medalie prin calificarea în semifinalele cat. 66 kg, marţi, la Campionatele Europene de box pentru tineret de la Porec (Croaţia), după ce a învins-o pe azera Emili Rzaeva, prin KO tehnic în repriza a treia.

În semifinale, Ţugui va boxa cu ucraineanca Anhelina Nekrasova, în data de 12 aprilie.

Alţi trei români s-au calificat, marţi, în sferturile de finală.

La cat. 54 kg, Fabian-Mihai Stroe a câştigat prin KO tehnic în repriza a doua în faţa slovenului Tine Jakomini. Stroe îl va înfrunta în sferturi pe polonezul Oskar Grodzicki, pe 11 aprilie.

Mario Ciprian Iofciu a câştigat la puncte (5-0) în faţa estonianului Dmitri Safronov, în optimile cat. 54 kg, următorul său adversar fiind cipriotul Spyros Velios, pe 11 aprilie.

În sferturi s-a calificat şi Iosif Bandulă, la cat. 63,5 kg, după o victorie la puncte (4-1) în faţa slovacului Matej Cicmanec. În sferturi, Bandulă va boxa cu croatul Mate Jukic, pe 11 aprilie.

Până acum cinci români au fost eliminaţi din competiţie, Vasile Scalco (cat. 60 kg), Arun Nicu Tudoroiu (cat. 67 kg), Istvan Szucs (cat. 75 kg), Ramona Mihaela Manea (cat. 48 kg) şi Luciana Maria Petrache (cat. 52 kg).

Lotul feminin al României, antrenat de Constantin Gălbenuşe şi Luminiţa Turcin, este compus din Ramona Manea (cat. 48 kg), Lucica Petrache (cat. 52 kg), Gabriela Cioroba (cat. 57 kg), Amalia Ţugui (cat. 66 kg), Eliza Şopterean (cat. 70 kg), Amalia Niţă (cat. 75 kg), Denisa Manu (cat. 81 kg) şi Elena Platon (cat. +81 kg).

Amalia Niţă, dublă campioană de junioare, a cucerit aurul, la cat. 70 kg, la Europenele de tineret de anul trecut de la Erevan (Armenia), iar Denisa Manu a fost vicecampioană continentală de junioare în 2023, la Ploieşti.

Lotul masculin, pregătit de Dorel Simion, Ionuţ Gheorghe, Doru Neamţu, este alcătuit din George Edmond Maradin (cat. 51 kg), Fabian Stroe (cat. 54 kg), Ciprian Iofciu (cat. 57 kg), Vasile Scalco (cat. 60 kg), Iosif Bandulă (cat. 63,5 kg), Arun Tudoroiu (cat. 67 kg), Istvan Szucs (cat. 75 kg) şi Matei Nastasiuc (cat. 86 kg).

Arun Nicu Tudoroiu este medaliat cu argint la Europenele de tineret din 2023 de la Erevan, la cat. 63,5 kg, iar Stroe şi Nastasiuc au fost campioni europeni de juniori în 2023 la Ploieşti.

Obiectivul stabilit de Federaţia Română de Box este de 1-2 medalii pentru fiecare lot.

La Europenele de tineret din 2023, de la Erevan, România a participat cu 23 de pugilişti, dintre care 13 la masculin şi 10 la feminin, şi a cucerit 9 medalii, dintre care 3 aur, prin Mihaela Bădescu (cat. 48 kg), Amalia Niţă (cat. 70 kg) şi Florin Ioniţă (92 kg), 2 de argint, prin Diana Maria Tănăsescu (cat. 66 kg) şi Arun Nicu Tudoroiu (cat. 63,5 kg), şi 4 de bronz, pentru Crinuţa Andra Nicole Sebe (cat. 63 kg), Maria Gheorghiţa Cimpoeru (cat. 75 kg), David-Angelo Teodosescu (cat. 80 kg) şi Dumitrel Badea (cat. 86 kg).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

 1. În semifinale, Ţugui va boxa…
  -dă-i bătaie!
  (recomandam upercut
  sau ceva la ficatzi)

 2. Ieri scriam de unele sporturi bărbătești la care femeile noastre sînt mai bărbate decît bărbații. Aminteam de handbal, lupte, judo, canotaj dar uitasem de box. Nimic nu-i întîmplător.

 3. Eu as desfiinta boxul feminin. Este un sport in totala contradictie cu ideea de feminitate si care incurajeaza brutalitatea in randul sexului frumos. Nici nu ne mai miram de ce elevele se bat ca chioarele prin scoli. Nu este un sport pe masura femeilor. Le desfigureaza, le produce leziuni pe creier, le anuleaza ceea ce au mai de pret: feminitatea.
  Nu o felicit, o deplang……[Rumburak

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.