Putin, Guțul și Găgăuzia

Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pe 6 martie, în marja Festivalului Mondial de Tineret din Soci, relateaza newsmaker.md. Ea i s-a plâns lui Putin de autoritățile de la Chișinău, pe care le-a acuzat că „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziției sale civice”. Potrivit lui Guțul, Putin i-ar fi promis că va „sprijini” autonomia găgăuză.

„Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a discutat cu mine despre complexa problemă regională și geopolitică, în centrul căreia se află Găgăuzia noastră. L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre acțiunile ilegale ale autorităților din Moldova, care se răzbună pe noi pentru poziția noastră civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne ia treptat prerogativele, limitează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în întreaga țară. Liderul rus a promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor noastre legitime, atribuțiilor și pozițiilor pe arena internațională”, a scris Guțul pe rețelele de socializare.

Presa rusă a informat laconic despre întrevederea dintre Putin și Guțul: „Putin a discutat succint cu conducătoarea Găgăuziei în marja Festivalului internațional al tineretului”, a informat agenția TASS.

Evghenia Guțul este primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după 24 februarie 2022, atunci când liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

18 Comentarii

 1. EduKKata Duomnișoară maMaia calcă pe urmele PERNICIOSULUI 🥳 PIANIzD de la Kiev.
  Își bate joc de minorități fiindca se simte AZI pe cai mari.
  Dar MÂINE ? măR😜g…
  ●{ Știi tu…}●

 2. Muntenegru, Gelule, și restul fraierilor: vedeți cit de favorabil unirii dintre români este scorpionul de Putin? 😂
  El face orice ca Basarabia să revină la ruși, și nu va da nimic prostanilor care cred în gogoșile lui Medvedev! Niciun moment Ratatul nu a intenționat să cedeze românilor Basarabia, și în caz că va cuceri Ucraina, o va cuceri cu tot cu fostele teritorii românești, deci lăsați delirurile promoscovite!

 3. Rusia , Bielorusia , Gagauzia,Serbia, Ungaria și Austria , sunt pe cale de a cuceri lumea . Acești corifei ai creștinismului săbios sunt convinși că limba romana nu exista , existând doar limba ardeleneasca, vlahă , Moldovenească și alte limbi sexologie de sorginte înrudită cu tancul rusesc T34 . Kakaia Gagauzia nene Puțin , mars în stepa la păscut iaci !

 4. Vreti unire cu Moldova?
  Atunci pregatiti-va sa va uniti si cu Republica GagautZa, cu Republica Transistreana si cu 70% rusofili si rusofoni din Moldova care vorbesc numai limba rusa si limba moldovineasca.
  Sa va uniti fericiti!
  [Eduardovici K K T KuMotZ, sef celula in statul majorilor la Gherla]

 5. Gagauzia cat un judet este deja un mic pasalac. Mai acum cativa ani cand Erdogan impreuna cu prietenul Dodon a vizitat Gagauzia a fost primit ca un veritabil sultan, Dodon fiind total ignorat de asa zisele autoritati locale. Erdogan le-a ascultat cererile si le-a promis sprijin total atat material cat si protectie privind drepturile lor ca minoritari. Nu a facut nici o referire la o eventuala autonomie a regiunii fiind clar ca nu incurajeaza asa ceva. Putin nu se va baga in aceasta mica „parohie” a lui Erdogan. Femeia bascanca poate declara orice, oricum Putin nu o baga in seama.

 6. Găgăuzii sunt un popor turcic, care trăiește în principal în regiunea autonomă Găgăuzia din Republica Moldova. Potrivit estimărilor, există între 200.000 și 230.000 de membri ai acestei națiuni la nivel mondial.[8] Dintre acestea, circa 150.000 locuiesc în Republica Moldova (aproape 128.000 dintre ei în Găgăuzia)
  Amestecul etnic dintre pecenegi și cumani, a dat naștere ‘poporului găgăuz’.
  pe la 1850 Rusia a încurajat imigrarea din Bulgatia in Moldova furata a gagauzilor crestini prin împroprietărire cu pământ și acordarea de ajutoare.
  Drept multumire,acesti paraziti pe corpul gazdei Moldova se dau cu colonialistii rusi,care se stie,sunt specialisti in enclave lingvistice si in a dezbina natiunile
  Gagauzia se íntinde ‘pe cca 1500 kmp
  ‘Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti’-mare adevar

 7. Ar fi trăznet bașcana Jenica dacă nu și-ar fi tunat buze de măcănitoare. Șalul e de tip curcubeu?

 8. astia au fost primiti de mila, ca ii hartanea sultanul de atunci.
  Ar fi cazul sa luam modelul bulgatilor, pusi pe platforme de tren si inapoiati sultanului actual.

 9. Cine nu intelege ca Gagauzia se comporta cum zice Erdogan sa mearga in pelerinaj la Athos. Astia sunt o mana de oameni adusi acolo de rusi dupa 1812 si raman fideli. In In Gagauzia Yeri e saracie lucie.

 10. @
  P.r.o.s.t.a.c.e, lasă strâmbele, acolo au fost tătarii Nogai, care au mers la Otomani, în Bulgaria, la schimb.
  La 1850 aici erau doua Imperii, Rușii și Otomanii, ceilalți nu contau.
  Pune mana pe carte !
  Nu pe aia de șeptic,,măR🤣g

 11. @Dan Doran: până una-alta Republica Moldova este țară independentă şi suverană. Îi acuzi pe ruşi că au intrat în Ucraina, dar o tot dai cu „unirea”, adică cu înglobarea ÎNTREGII Moldove în România, peste voința majorității poporului moldovean! Iar de partea de sud nu zici nimic, fiindcă aia e Ucraina şi despre Ucraina numai de bine, că nu e voie altfel! Eşti agitator sau doar pr0st?

 12. Daca piticu’ are ceva maruntis prin buzunare le da cateva kopeici la gagauzi (le sta bine denumirea asta), daca nu le da o medalie si aia e…

 13. Postac Ratat, eu am făcut referire la TOATĂ BASARABIA, deci și Bugeacul! Am spus că Rateu nu va da românilor nici Republica Moldova, dar nici restul pământurilor cotropite de sovietici și înglobate azi în Ucraina! Deci trebuie fie să le obținem cu arma în mînă de la ucrainieni, fie ajutăm Ucraina să scape de ruși și să între în UE, iar romanii din Ucraina să capete drepturi obligatorii în Uniune!
  Ești greu de cap?

 14. Jenant! Cu cine a ajuns sa se intalneasca galacticul si Indezirabilul criminal Herr Putin? Cu o nulitate infractoare!

 15. Tipa gagauza e mult mai frumoasa ca Maia Sandu…Cu Maia Sandu nu m – as uni decat daca accepta sa munceasca la sectorul Porcine..

 16. Sigur, acolo e o confuzie. Tipic ruseasca, majoritarii de acolo sunt turci crestinati. Rusificarea lor seamana cu maghiarizarea secuilor din Har- Covul romanesc. Turcii din acea zona s-au metamorfozat in …rusi. Pentru ca de acolo veneau niste reptile financiare. Acum nu mai vin. Trebuie sa reinnoiasca cererile. Si deja e mai greu. Ucrainienii (si ei rusificati de secole!) au prins gustul libertatii. Astfel si gagautilor si rusilor transnistreni le vor fi mai greu sa ramana capete de pod pentru criminali. Dar tot mai incearca. Banii n-au miros… Dar atunci cand prind damful sangelui omenesc se simte mirosul de… puscarie. Si multi ar vrea sa se opreasca doar in pragul ei. (Nu si Putin. De asta nu va mai scapa decat atunci cand va calatori cu picioarele inainte. Deie Domnul sa fie cat mai curand!)

 17. Shi voi ce atzi vrea ? S-ai arda de vii shi pe Gagauzi calaii nazishti pushi de CIA la Kiev cum i-au ars deja pe Rushii din Odesa pe 2 Mai 2014 ? NU ! Jos nazismul ! Gagauzii au dreptul la viatza, autonomie shi daca ei doresc au dreptul shi sa se uneasca cu Rusia. In Romania Mare formata prin UNIREA Basarabiei, Bucovinei, Maramureshului de Nord, Pocutziei shi Innsulei Sherpilor cu Romania drepturile minoritatzilor vor fi respectate shi daca Bugeacul, Gagauzia shi Transnistria aleg sa se uneasca cu Rusia este dreptul lor care trebue respectat oricum in U-Kraina nu vrea nimeni ca sa nu fie ars de viu cum au fost Rushii din Odesa pe 2 Mai 2014.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.