Putin i-ar fi cerut o favoare lui Musk de dragul Chinei

Președintele rus Vladimir Putin i-a cerut lui Elon Musk să-și dezactiveze serviciul de internet Starlink către Taiwan, ca o favoare pentru China, cred oficialii occidentali de securitate citați de Daily Mail.

 

Foști oficiali americani, europeni și ruși au declarat că fondatorul SpaceX a purtat discuții intime cu Putin cu care ar fi în contact strâns de la sfârșitul anului 2022.

Doi oficiali au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) că Putin i-a cerut odată lui Musk să nu mai furnizeze Taiwanului internet, ca un gest către premierul chinez Xi Jinping.

Rusia a încercat să-și consolideze relațiile cu China pe fondul consecințelor sancțiunilor legate de războiul din Ucraina, extinse la exerciții militare comune și legături comerciale strânse.

Musk s-a declarat un susținător ferm al lui Donald Trump în perioada premergătoare alegerilor din SUA din 5 noiembrie, iar discuțiile sale cu Putin „ar putea semnala o reangajare” cu liderul rus, sugerează WSJ din serviciile sale de informații.

Conversațiile cu Putin din ultimii doi ani au atins afaceri, tensiuni geopolitice și subiecte mai personale, relatează WSJ.

S-a raportat că forțele ruse au cumpărat terminale Starlink la începutul acestui an pentru a ajuta invazia lor în Ucraina.
Sistemul a fost vital pentru forțele ucrainene în timpul conflictului de doi ani.

Dar agenții ruși folosesc acum „intermediari” în Dubai pentru a pune mâna pe terminale, eludând sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

Democrații Camerei au avertizat că utilizarea de către Rusia a sistemului în Ucraina ar putea ridica preocupări de securitate națională în martie.

Într-o scrisoare către SpaceX, doi democrați din Comisia de Supraveghere a Camerei au cerut informații despre potențiala achiziție ilegală de către Rusia a terminalelor cu satelit, scrie Washington Post.

Scrisoarea a citat acuzații recente ale oficialilor de informații ucraineni, care spun că trupele ruse folosesc terminalele Starlink pentru a coordona eforturile de război din estul Ucrainei, în potențial încălcare a sancțiunilor SUA.

În calitate de fondator al SpaceX, Musk a cultivat legături strânse cu armata și serviciile de informații americane, cu acces la informații sensibile.

Compania este principalul lansator de rachete atât pentru NASA, cât și pentru Pentagon.

Starlink a spus că nu face afaceri în sau cu Rusia, iar Musk a calificat drept „absurde” afirmațiile de asociere cu Putin.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a insistat că nici Putin, nici Kremlinul nu au fost în contact regulat cu Musk.

Musk nu a comentat încă afirmațiile publicate în WSJ.

Kremlinul a criticat astăzi afirmațiile din raportul WSJ drept „nu adevărate” și „absolut false”.

Deși Beijingul rămâne oficial neutru în ceea ce privește conflictul dintre Rusia și Ucraina, a susținut afirmațiile lui Putin că războiul a fost provocat de agresiunea occidentală.

SUA au impus în această lună primele sancțiuni firmelor chineze pentru fabricarea de arme pentru Rusia, acuzându-le că colaborează cu firmele rusești de apărare pentru a produce drone vitale pentru efortul de război.

Taiwan este un subiect sensibil, cu actuala administrație formată din partidul naționalist chinez KMT, după ce a fost forțat să plece de către PCC în 1949.

China încă își revendică insula și insistă că „reunificarea” este inevitabilă.

Președintele american Joe Biden a promis că forțele americane vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze.

Totuși, guvernul taiwanez este ferm că nu va ceda nici un centimetru de teritoriu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

  1. „cred oficialii occidentali de securitate”

    Toti aia care stau la coada sa pune moaste CRED ! Lasati-me cu credinta !

  2. gaspadin Putin sa ne faca o favoare:
    sa-i reara cu blandetze lu emusk dezactivarea si incappacitarea
    constelatziei de 10’000 de satteliti
    deasupra Romaniei.

    -numai sateliti nu am blestemat.

  3. E de noaptea minții acest articol. În anii 2000 după ce a explodat ultima navetă spațială de la NASA (Columbia) , rușii au preluat transportul către stația orbitală. Nu credeți că Federația Rusă își poate fabrica și lansa singură sateliții militari (inclusiv cei de comunicații). De ce ar apela la Starlink , e o glumă…

    Ce ar fi să schimbăm foaia și să începem să privim lucrurile așa cum sunt în realitate și nu cum s-ar dori… Puneți o întrebare pe google ”Does Russia manufacture chips?” . O să aflați că are 3 companii care produc cip-uri. Noi în UE câte avem tocmai citisem un articol (acum o luna) că Intel-ul s-a oprit cu dezvoltarea unei fabrici de cip-uri în Germania ? La România nici nu ne putem gândi că vom putea produce cip-uri în urmâtorii 30 de ani , cu politrucii pe care îi avem la putere , poate nici în 100 de ani.

  4. Daca si WSJ are „serviciile sale de informații” atunci cine n-are? Goarnele suna cu jale.

  5. CIP uri se fabricau in pas cu timpul in Romania raposatului la IPRS Baneasa si Microelectronica. Ajungea sa se updateze instalatiile in loc sa distruga tot pentru viloaie

  6. Imediat după așa fel de informații procurori din SUA,conform legii, trebuie să inventeze dosar penal iar martorii imediat interogați.. Dacă acest lucru nu-i făcut toate discuțiile legate de acest subiect sunt de flori de cuc.. Pentru proști..

  7. The Guardian spune, citez:”The three Americans and one Russian should have been back two months ago, but their homecoming was stalled by problems with Boeing’s new Starliner astronaut capsule, which came back empty in September because of safety concerns.” Dupa cate se vede colaborarea americano-rusa continua netulburata de agitatia razboinica. Doar prostii se mai inflameaza.

  8. Propaganda sorosista incearca sa il faca pe Musk putinist dar asa prin ricoseu! Adica uite domne cum vorbea Musk cu Putin in 2022! Niste mizerii ieftine pentru fraieri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.