Putin își consolidează parteneriatele strategice

Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită de stat în Azerbaidjan pe 18 şi 19 august, pentru a dezvolta relaţiile bilaterale şi a discuta „probleme regionale şi internaţionale”, a anunţat vineri Kremlinul.

Vizita în această ţară caucaziană, partener apropiat al Moscovei, dar şi important furnizor de energie pentru ţările occidentale, vine în contextul unei ofensive militare ucrainene de anvergură în provincia rusă de graniţă Kursk, în timp ce armata rusă continuă să înainteze pe frontul din estul Ucrainei.

„Dezvoltarea relaţiilor ruso-azere (…), precum şi chestiuni internaţionale şi regionale actuale vor fi abordate în această vizită”, a menţionat Kremlinul într-un comunicat. Ultima vizită a lui Vladimir Putin în Azerbaidjan datează din septembrie 2018.

Gazdă a conferinţei climatice COP29 în noiembrie anul viitor, Azerbaidjanul este un mare producător de gaze naturale, la care Uniunea Europeană a apelat în urma invaziei ruse în Ucraina pentru a compensa reducerea livrărilor ruseşti, de care blocul comunitar doreşte să se debaraseze complet.

Pe de altă parte, Rusia este acuzată că a jucat un rol părtinitor în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan legat de provincia Karabah. Astfel, Armenia, un vechi aliat al Rusiei, s-a distanţat politic de aceasta şi strânge în prezent relaţiile cu SUA şi UE, considerând că Rusia a abandonat-o în faţa Azerbaidjanului, care a recuperat anul trecut pe cale militară întreaga provincie Karabah, ce se afla sub controlul separatiştilor armeni în urma războiului azero-armean de la începutul anilor ’90.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

10 Comentarii

  1. Armenia a vrut va rușii să lupte pentru ei împotriva azerilor..!!
    Pașinean a lăsat Karabahul în voia soartei..
    Armenia nu cere retragerea bazei militare rusești de pe teritoriul ei.. Asta ceva ne spune..
    Puțin și Aliev construiesc drumul spre India iar Pașinean se opune..

  2. Armenia a ajuns intr-o pozitie ingrata ,vrand-nevrand. Istoric, singurul ei aliat a fost Rusia Ortodoxa( si chiar si URSS),care i-au salvat insasi fiinta statala ( atat cat au permis imprejurarile)Complicatul razboi mondial in care ne aflam a impus insa alte linii strategice ( si chiar si tactice )tuturor participantilor si a adus in prim-plan pozitia strategica a tarilor turcofone, de care Rusia trebuie sa tina cont sub sanctiunea pierderii capului. Nu numai prin istorie insa, ci si prin neglijenta ei, a ajuns o tara enclavata inconjurata doar de dusmani.

  3. In ltimii ani Rusia a facut un tur de forta pe tot globul prin diplomatul ei de exceptie care este ministrul Lavrov de departe cel mai bun din lume. Trei sferturi din tarile Africii au invatat drumul Kremlinului iar rusii ii scot pas cu pas din Africa pe militarii americani, britanici si francezi. Putin inspira incredere, Rusia este prea bogata in resurse pentru a le ciordi pe cele ale africanilor asa cum au facut ceilalti. Dar si America de Sud si Asia este penetrata militar de rusi. Venezuela este alaturi de Arabia Saudita cel mai bogat stat in rezerve de titei iar Maduro este de neatins dupa ce la ultima vizita a sa la Moscova i-a pupat pantoful tarului. Putin a invitat Venezuela in BRICS avand in vedere constituirea unui nou „OPEC”, cel vechi incetand sa mai existe practic.

  4. Sa înțelegem că își asigură plecarea și siguranță în caz de masivă revolta cetățenească rusă😉? De ce întreb? Pentru că, se întâmplă orice grav in țară și el se plimba de parcă nu s-ar întâmpla nimic grav.

  5. Ha, ha! Așe o ajuns Ioropa să cumpere gază “azere” pi ruble, o țâr’ mai ieftine ca elea amiricane da’ mai scumpe ca iele rusăști…

  6. …Georgia, armenia, Azerbaidjan, Daghestan,Cecenia si Marea Caspica.E logic ca trebuie sa-i mai viziteze.

  7. Este mai mult o vizita de rutina, care se nimereste sa aiba loc acum. Rusia nu apeleaza la nimeni. Sunt capabili sa poarte singuri un razboi cu satanismul Atlantic. Americanii sunt cei care ,la razboi iau si cateaua, purceaua, tot cu ei; aduc soldati di insulele Pacificului, Romania , etc. Rusia a inaugurat Kosmos’ul si a creat industrie spatiala singura, pe cand America a folosit la greu contributia tehnologica din toata Europa de Vest. Asta spune mult despre capacitatea unei natiuni.

  8. Se pare că, Putin nu e speriat de ofensiva ucraineană în zona Kyrsk! Nu renunță la ofensiva spre Harkov. Deja e furios Zele că a luat țeapă. A crezut că, Putin va slăbi presiunea in zona Harkov dar s-a înșelat. Zele va rămâne fără sprijin logistic in zona Kyrsk și a pierdut și sprijinul international.

  9. Mai parere, ce-ar fi ,sa-ti mai „gandesti”,parerea! Ma-i da obloanele la o parte. Putintu merge la azeri sa le-o scurteze a la ue-isti! Iarna vine curind,si nu 15 ci 10-12 grade v-a fi normal in UE,

  10. Observatorule, Zele nu a luat nicio țeapă: are variante, la alegere: dacă rușii aduc trupe noi spre Kursk, ucranii ataca în sud, dacă rușii nu aduc trupe la Kursk, se duc spre Rostov. A fost cea mai inteligentă mișcare a lui Zelensky din tot acest război!
    Cererile de pace ale ucrainienilor încep oricum cu: retragerea tuturor trupelor ruse din Ucraina, predarea lui Putin către CPI și plata de despăgubiri de război de către Rusia pentru pagubele provocate. Restul sînt fantezii putinofile!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.