Putin îşi ignoră contracandidații: „Are programul încărcat”

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Federaţia Rusă a finalizat la 11 februarie înregistrarea candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale din martie, iar din 17 februarie începe campania electorală, cu 28 de zile înaintea scrutinului, conform legii, anunţă TASS.

Deşi perioada de campanie începe pe 17 februarie, timpul gratuit de antenă va putea fi folosit abia din 19 februarie.

După tragerea la sorţi pentru distribuirea timpilor de antenă, candidaţii vor putea folosi gratuit timp de antenă pe cinci posturi federale de televiziune şi trei posturi de radio începând de luni, 19 februarie. În total, între candidaţi s-au disputat aproximativ 60 de ore de emisie TV şi 36 de ore de emisie radio.

Votul va avea loc pe parcursul a trei zile – 15, 16 şi 17 martie, fiind primele alegeri de trei zile pentru alegerea preşedintelui Rusiei.

Campania trebuie să se încheie până la 15 martie 2024, ora locală 00:00, adică înainte de prima zi de votare. Legislaţia electorală interzice campania electorală în zilele de votare.

Patru candidaţi vor concura pentru funcţia supremă a Rusiei, şi anume vicepreşedintele Dumei Vladislav Davankov (Partidul Oameni Noi), Vladimir Putin (independent), Leonid Sluţki (Partidul Liberal Democrat din Rusia, sau LDPR) şi Nikolai Haritonov (Partidul Comunist al Federaţiei Ruse, KPRF), aceasta fiind ordinea în care vor apărea pe buletinele de vot.

CEC a refuzat să înregistreze doi candidaţi – Serghei Malinkovici, din partea Partidului Comuniştilor din Rusia (KR), şi Boris Nadejdin, din partea Partidului Platforma Civică – invocând un procent ridicat de semnături nevalabile depuse în sprijinul acestora. Alţi doi doritori, bloggeri, nu au obţinut dreptul de a candida deoarece nu au reuşit să strângă numărul necesar de semnături şi nu aveau anumite documente.

La ultimele alegeri prezidenţiale din Rusia, în 2018, opt candidaţi s-au aflat pe buletinul de vot. Ultima dată când au fost doar patru candidaţi în cursă a fost în 2008, cu Dmitri Medvedev (partidul de guvernământ Rusia Unită), Gennadi Ziuganov (KPRF), Vladimir Jirinovski (care a condus anterior LDPR) şi Andrei Bogdanov (independent). Cel mai mare număr de candidaţi prezidenţiali – unsprezece – a fost înregistrat în anul 2000.

Sediul de campanie al lui Vladimir Putin a informat Comisia Electorală Centrală (CEC) că preşedintele, care candidează pentru un nou mandat, al cincilea, nu va participa la nicio dezbatere în acest sezon de campanie.

Comentând decizia, secretarul său de presă, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele apare în fiecare zi în mass-media cu comentarii despre toate aspectele vieţii ţării.

„Ruşii au ocazia să vadă zilnic declaraţiile lui Putin cu privire la toate aspectele vieţii lor”, a spus el. „Putin este şeful de stat în exerciţiu şi are un program prezidenţial foarte încărcat”. „Acest lucru îl face cu totul diferit de orice alt candidat”, a precizat Peskov.

Numărul de alegători ruşi stabilit la data de 1 ianuarie 2024 este de 112.309.947 de persoane care vor vota în Rusia, 1.890.863 de persoane care vor vota în străinătate, iar 11.924 de persoane care vor merge la urne pe teritoriul oraşului Baikonur (Kazahstan), se arată într-un comunicat al CEC din 2 februarie. Aceste date iau în considerare alegătorii care locuiesc în Donbas şi Novorossia aflate în Ucraina.

În ceea ce priveşte votul în străinătate, Ministerul rus de Externe va lua toate măsurile necesare pentru a simplifica procesul de votare, a declarat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului).

Ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov, a declarat la 8 februarie pentru TASS că Guvernul moldovean a dat permisiunea de a organiza votul la alegerile prezidenţiale din Rusia de luna viitoare doar în incinta ambasadei ruse. „La 7 februarie, Ministerul moldovean de Externe ne-a comunicat o decizie politică de a permite votarea în incinta ambasadei”, a declarat el. Vasneţov a adăugat că ministerul moldovean a transmis că deschiderea secţiilor de votare în Transnistria este inacceptabilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

 1. Asta da democrație!Sa se șteargă cu ea botul șobolanilor proruși.

 2. Nu i-a îngropat încă? Mă gândeam că acțiunea e deja executată cu brio.

 3. Alibabă!
  Ai tu grijă de ruși?
  Iată Ursula mai vrea odată.. Ce zici?
  Hai, ieșit gata 🤣🤣

 4. Ii ignora, pentru ca alegerile sunt fictive, contracandidatii sunt de fațadă si pentru că puțin are scorul obez, până va da ortul popii.

 5. Aquila non capit muscas !
  PUTIN rezolva problemele mari ale F.RUSE ,si nu are timp pentru batut apa in piua ! Lucrurile se vad concret !
  CINE ARE URECHI DE AUZIT ,SA AUDA !
  Rusia lupta pentru RUSIA ,nu ca joianul nostru pentru stapani !
  TRAIASCA MAREA RUSIE ,IN VECI NEINVISA !

 6. In Rusia castiga de 30 de anii,indiferent de tipul de alegeri,comunisti,numai ca mafia khazara care conduce Rusia de la implozia URSS s-a saturat de comunism,si falsifica rezultatele .
  La lipsa de discernamant genetica a rusilor,la ascultarea fata de autoritati si la alcoolismul care face ravagii,nu sunt capabili de a schimba ceva
  Tsakhia Elbegdorj, care a fost presedinte si premier al Mongoliei intre 2009 si 2017: „Dupa discursul lui Putin,am gasit harta istorica a Mongoliei la 1471 Nu va faceti griji. Suntem o natiune pasnica si libera”, a scris Elbegdorj
  Acum 600 de ani Rusia era un flictic de tara si Imperiul Mongol era mai intins ca Rusia..totul trece,inclusiv imperiile cad indiferent cat de ‘ vechi’ sunt pamanturile lor

 7. @ Năvrăpăscu-ma sufoc omule,simt ca mă lovește apoplexia.De ce?Cum de ce?Pai când văd cat sunt de prosti trolii rusnaci mă sufoc pur și simplu de scârbă.Esti și tu unul din acei misei pomeniți?

 8. Putin are conștiința încărcată!
  De altfel sînt trei Putini, cel puțin. Dacă moare unul, e de unde! Ceilalți sînt singuri!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.