Putin lansează un proiect gigantic de prospecţiuni în Asia Centrală

Președinții Rusiei și Kazahstanului, Vladimir Putin, respectiv Nursultan Nazarbaev au lansat marți proiectul comun „Eurasia” în cadrul căruia se planifică forări pentru trimiterea unor sonde la mare adâncime pentru prospectarea zăcămintelor de hidrocarburi, relatează Ria Novosti, citată de AGERPRES.

Cu ajutorul unor chei simbolice, cei doi șefi de stat au lansat acest proiect, care prevede prospectarea zăcămintelor de gaze și petrol la o adâncime de 7-9 km în zona depresiunii caspice, situată între Rusia și Kazahstan.

În această regiune, „sunt concentrate circa 80% din resursele de hidrocarburi din Kazahstan”, după cum a declarat prim-vicepremierul kazah al energiei, Uzakbai Karabalin.

Proiectul este prevăzut pe o durată de cinci ani și este evaluat la aproximativ 500 milioane de dolari, declară coordonatorul proiectului ‘Eurasia’, Baltabek Kuandikov, care spune că pentru punerea sa în aplicare în următoarele luni va fi creat un consorțiu.

„Proiectul va începe să fie realizat anul viitor”, a mai indicat el, adăugând că se intenționează atragerea unor parteneri occidentali „fără de care nu se poate, pentru că aceștia au tehnologiile corespunzătoare și experiența necesară”. Printre companiile occidentale cu care se negociază în sens sens, acesta a menționat Shell, Chevron etc. Și-au manifestat deja interesul pentru ‘Eurasia’ companiile ruse Lukoil și Rosneft.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.