Putin o ține tot pe-a lui

Președintele rus Vladimir Putin a declarat ca Rusia nu ia în considerare posibilitatea unor concesii în cadrul unei soluții negociate a conflictului în Ucraina,

Declarația a fost făcută joi într-o reuniune a fundației Apărătorii Patriei, relatează vineri publicația independentă rusă The Moscow Times, citată de Agerpres.

Federația Rusă, a afirmat Putin, este interesată de un format de pace care să asigure securitatea și dezvoltarea durabilă a Rusiei pe termen lung. ”Nu avem nevoie de nimic care aparține altora, dar nici nu vom renunța la nimic care este al nostru”, a spus Putin, care a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, iar în septembrie 2022, patru regiuni ucrainene pe care armata sa nu le controlează integral nici după mai bine trei ani de război – Lugansk, Donețk (est), Herson și Zaporojie (sud).

Această declarație a președintelui rus survine la scurt timp după ce liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a comunicat despre desfășurarea unor discuții cu Moscova, în urma cărora – potrivit lui – Washingtonul a primit semnale din partea Rusiei că este pregătită pentru o reglementare pașnică în Ucraina, notează The Moscow Times.

”Am avut discuții serioase cu Rusia și am primit semnale puternice despre disponibilitatea (rușilor) pentru pace”, a spus Trump în discursul său rostit marți în Congres.

Totodată, președintele american a subliniat că pentru a rezolva conflictul este necesar să se negocieze cu ambele părți.

Printre cererile-cheie ale Rusiei de a pune capăt agresiunii, Putin a menționat anterior retragerea trupelor ucrainene din cele patru regiuni (anexate) care de acum fac parte din componența Federației Ruse. În plus, el a insistat ca Ucraina să renunțe la aspirația sa de a adera la NATO. Printre cererile Moscovei figurează de asemenea și reducerea dimensiunii armatei ucrainene.

Kievul a respins categoric aceste condiții. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la 1 martie că încetarea focului cu Rusia este posibilă numai dacă există garanții clare de securitate din partea NATO.

Una dintre variantele propuse de astfel de garanții vizează desfășurarea de forțe europene de menținere a păcii pe teritoriul Ucrainei după încheierea războiului. Cu toate acestea, Moscova a respins această inițiativă, subliniind că prezența trupelor străine sub auspiciile Europei este inacceptabilă pentru ea.

Recomanda 3
Author

8 Comentarii

  1. Tibi 1 ,vezi ca nu ai toate tiglele pe sarpanta.
    Ca sa vezi obiectiv, trebuie sa fii nepartinitor, sa cunosti si ceva istorie, sa ai si ceva cultura , dupa care poti in mod obiectiv , sa-ti exprimi parerea. .

  2. Adreseaza-te politicos privindu-l pe Putin, @I.R:tipul”n-o tine pe-a lui”: ce spune e rodul unor negocieri cu Statele Unite, în care partile au cazut de acord. + ca Putin ÎNTOTDEAUNA i-a respectat pe si evocat drepturile românilor din Ucraina, de care-si bate joc regimul de la Kiev. Ucraina va pierde teritorii si e CRIMINAL ca TRADATORII de la Bucuresti, de la JOHANNIS la BOLOVANUL schizofren actual, ODOBEASCA ISTERICA-HUHUREZEANU-RICA VENTURIANO, i-au tradat pe românii de-acolo de dragul lui Poroscenko-Jale-nski-Mac-ron.

  3. Trump nu intelege ca pentru putinica pace inseamna cand Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria, vor face parte din Imperiul Rus sau vor avea la conducere marionetele Kremlinului instalate „democratic”…asta inseamna pace pt piticul botoxat

  4. Avand in vedere ca NATO se refera la regiunea ATLANTICULUI DE NORD, poate ca jeglenski isi doreste sa ajunga acolo. Poate se gaseste cineva sa-l ajute sa ajunga acolo, intr-un format sau altul.

  5. Și Trump și Putin spun același lucru. Doar slugoii de mai entuziasmează la un diferend între ei. Nuanțe vor fi, dar nu falii.

  6. Au vorbit împreună dar s-au înțeles separat! ‘Războiul local’ este departe de a se termina, deh, ’24 de ore’!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.