Putin spune cine poate opri conflictul din Gaza

BRICS și țările din Orientul Mijlociu pot juca un rol cheie în soluționarea conflictului palestino-israelian, a declarat președintele rus Vladimir Putin la summitul extraordinar BRICS dedicat situației din Fâșia Gaza.
„Poziția Rusiei este consecventă și neoportunistă. Facem apel la eforturile comune ale comunității internaționale care vizează detensionarea situației, încetarea focului și găsirea unei soluții politice la conflictul palestino-israelian, precum și statele BRICS și țările din regiunea ar putea juca un rol cheie în această activitate”, mai spus Putin citat de RIA Novosti.
Potrivit acestuia, moartea a mii de oameni, expulzările în masă de civili și izbucnirea unei catastrofe umanitare în Fâșia Gaza sunt profund îngrijorătoare.
„Din cauza sabotajului deciziilor ONU, care prevăd în mod clar crearea și coexistența pașnică a două state independente și suverane, Israel și Palestina, mai mult de o generație de palestinieni a fost crescută într-o atmosferă de nedreptate față de poporul lor. Israelienii nu pot garanta pe deplin securitatea statului lor”, a mai afirmat liderul rus.
Evenimentele în curs, de fapt, sunt o consecință directă a dorinței SUA de a monopoliza funcțiile de mediere în așezarea palestino-israeliană și blocarea acestora a activităților cvartetului de mediatori internaționali din Orientul Mijlociu, a spus Putin.
Astfel, istoria, în opinia sa, „a demonstrat în mod clar neviabilitatea și contraproductivitatea încercărilor individuale de a tăia nodul palestinian”.
Este important să împiedicăm alte state să fie atrase în războiul din Orientul Mijlociu și în orice extindere a geografiei conflictului, precum și să păstrăm o pace interreligioasă fragilă, a subliniat președintele.
Potrivit acestuia, pentru a continua eforturile de eliberare a ostaticilor și de evacuare a civililor și a cetățenilor străini din Fâșia Gaza, sunt necesare pauze umanitare, „sau mai bine, desigur, o încetare totală a focului”.
„Cea mai presantă sarcină pare să fie realizarea unui armistițiu cu adevărat pe termen lung și durabil”, a adăugat Putin.
De asemenea, el a atras atenția asupra semnificației deosebite a participării la reuniunea reprezentanților statelor din Orientul Mijlociu, care în acest an au primit invitația de a deveni membri cu drepturi depline ai BRICS.
„Aș dori să profit de această ocazie pentru a observa cu respect eforturile lor de a normaliza situația și, în special, mă refer la organizarea unui „summit pentru pace” în Egipt și a unui summit islamic de urgență în Arabia Saudită”, a spus liderul rus.
Este semnificativ faptul că toate țările BRICS au poziții similare cu privire la necesitatea de a realiza în mod colectiv o soluționare durabilă și pe termen lung a problemei palestino-israeliene, a subliniat el.
Putin a numit noul format de întâlniri online de urgență ale liderilor propus de președintele sud-african Cyril Ramaphosa ca fiind foarte promițător.
„Considerăm că este extrem de util să continuăm discuția în cadrul BRICS cu privire la dezvoltarea ulterioară a confruntării palestino-israeliene. Dacă nu există obiecții, dragi colegi, atunci în perioada viitoarei președinții ruse a asociației de anul viitor vom iniția posibile contacte, inclusiv prin videoconferință, pe această problemă”, a conchis Putin.
Anterior, radioul Sputnik a scris că Ramaphosa a numit cauza principală a conflictului din Orientul Mijlociu.
sursa foto Kremlin.ru
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

15 Comentarii

 1. Care ONU? Israel ucide observatori ai natiunilor unite si apoi zice ca le pare rau, desi le-au cerut pozitiile inainte tocmai ca sa nu cumva sa se traga vreun foc prietenesc. ONU este o frectie cu apa chioara, aditivata cu fluor la chiciorul de lemn al umanitatii hipnotizate de mitologia salvationista a lupului in blana de oaie. Sau a crestinului in blana de satanist. ori viceversa.

 2. Tu vezi-ti de treaba ta că nu te-a întrebat nimeni nimic. Nu s-au respectat deciziile ONU? Tu le-ai respectat? Țările din Orientul Mijlociu direct interesate de încetarea conflictului au fost invitate în China. Asta după întâlnirea Biden -Xi așa că, după cum vezi, Rusia nu mai contează.

 3. Ameruca este sub ocupatie evvreuasca deci nu poate fi neutra. China si Rusia sa traseze granita intre evvrei si palestinieni.

 4. Doamnă Elene Popa, faptul că vă enervați arată că nu aveți dreptate. Rubrica aceasta este pentru cei care vor să își spună părerea. Eu cred că orice om de bună credință și cinstit ar trebui să țină cu cei asupriți și nedreptățiți, țn acest caz palestinienii. Sunt 1000 de israelieni morți și 15000 de palestinieni morți. Cum vi se pare raportul ? Care e agresorul ? Palestina, dacă vă uitați într-o encicMMMlopedie, a fost a palestinienilor. Este adevărat că în acea regiune trăiau alături de alte popoare și evrei. Treptat, după 1900 , evreii s-au gândit sî se instaleze acolo. Asta nu exclude dreptul poporului palestinian de a locui în continuare acolo și a avea o patrie. M. Grancea

 5. „Tu vezi-ti de treaba ta că nu te-a întrebat nimeni nimic”

  Hahaha, s-a reusit enervarea lui Antonel Mugurash oROGulezculapte ! Calm, bajeti, doar Bibi face pace, adica curat in Gaza, ii va INGROZI pe teroristi ! Poate inteleg europenii pe cine platesc cu ajutoare de nemunca si ii expulzeaza pe putorile ocupante.

 6. Medvedev:
  -daca-l scapa de sub control…..
  (ala cand consuma pomeneste de bomba termo-nucleara:
  credem ca pt. asemenea lovituri trebuie sa ai mintea limpede)

 7. Maimutoiul kremlinez da sfaturi, dar el insusi nu-i capabil sa puna capat conflictului cu Ucraina. Ptr nazarelile lui de refacere a vechii URSS, conflictul din Ucraina se apropie de un milion de morti si schiloditi.
  Iesi afara j…. ordinara!
  Un criminal invadator se apuca sa dea altora sfaturi!……[Rumburak]

 8. Felicitări Cotidianul pentru Titlul , Poza și mai ales conținutul știrii . Doamna Magda Colgiu-David , sărut mâna .

 9. Incheierea Conflictul din Ucraina NU e treaba lui Putin… E treaba SUA, NATO si Ucraina….Daca Ucraina declara ca NU vrea NATO, sau daca Biden declara ca NATO se retrage la Linia Berlin…Putin retrage Armata rusa din Ucraina…

 10. Ba axon, ai logica de te doare capu. Adica Rusia stie cum sa rezolve un razboi in Israel, dar pe cel din care face parte nu are cum ca nu e treaba ei. Ba tu citesti ce scrii?

 11. „…a unui summit islamic de urgență în Arabia Saudită”?
  Asta e inițiativa NORMALĂ a lumii arabe, ca răspuns la GENOCIDUL ce-l face Israel în Gaza, împotriva civililor arabi.
  „…summit pentru pace în Egipt”?
  Eeeeeei, aici-i aici! …ăsta se vrea o contrapondere la cel din Arabia Saudită, e organizat de Eghipetu’ de sub conducerea juntei militare criminale slugă a amerlocilor, ce a preluat puterea prin LOVITURĂ DE STAT, condusă de criminalul preferat al amerlocilor Al-Sisi, cel care l-a ASASINAT în închisoare pe președintele ales Morsi! …și e REGIZAT DIN CULISE DE AMERLOCI, ca să preia inițiativa și să nu-i lase pe saudiți să coalizeze lumea arabă. Javrele tikiate de la Vașin’ton ÎNTOTDEAUNA fac astfel de manevre mîrșave, fără obraz, ca „să aducă spuza pe castanele lor”!
  Să vedem CINE, UNDE participă, că în funcție de asta s-ar putea să se extindă, sau nu, conflictul……[Rumburak]

 12. @ „RUSIA SI CHINA SA BAGE ARMATA”, 21 nov. 2023 la 17:45
  „Ameruca este sub ocupatie evvreuasca deci nu poate fi neutra. China si Rusia sa traseze granita intre evvrei si palestinieni.”
  China și Rusia să traseze granița între evrei și palestinieni PE POTOMAK……[RumBurak Potomak]
  https://www.youtube.com/watch?v=Q6fC5cMSoZg

 13. Interesant.
  Evreul Zelenschyi l-a anunțat pe Trump ca vrea să discute cu el încetarea focului în Ucraina..
  Rușii însă o să întoarcă Bugeacul și Bucovina României..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.