Putin: SUA crede că este excepțională

Întrevederi pe bandă rulantă în ultimele zile pentru președintele rus. După ce a participat la Forumul economic de la Vladivostok și s-a întâlnit tot în Siberia cu liderul nord-coreean, astăzi, Vladimir Putin s-a văzut cu președintele Republicii Belarus Alexander Lukașenko. Întrevederea celor doi s-a desfășurat la 10.000 de km distanță de Siberia. Mai exact, la reședința Bocharov Ruchey de la Soci, aflată pe malul Mării Negre. Iată dialogul celor doi asa cum a fost dat publicității de Administrația de la Kremlin.

 

Vladimir Putin: Dragă Alexandru Grigorievici!

Dvs. și cu mine continuăm contactele și consultările cu privire la relațiile și interacțiunea noastră, desigur, în primul rând în sfera economică. Totul aici este stabil și se dezvoltă fiabil, slavă Domnului.

Aș dori să vă informez în detaliu că finalizam procesul bugetar. Totul aici este stabil și de încredere, ceea ce este o veste bună. De ce spun asta? Pentru că tu și cu mine știm bine: starea economiei ruse, desigur, se reflectă în interacțiunea noastră în cadrul statului Uniunii. Atunci avem întrebări și obligații reciproce în acest sens. Este nevoie, mi se pare, de a compara note cu privire la unele aspecte.

Știi, recent am avut o întâlnire cu liderul Republicii Populare Democrate Coreea. Aș dori să vă informez despre cum s-a desfășurat discuția despre situația din regiune, care este de asemenea importantă și, bineînțeles, despre problema noastră cea mai presantă – situația în direcția ucraineană, în jurul crizei ucrainene.

Sunt foarte bucuros să te văd. Vă mulțumesc că ați acceptat să veniți.

A. Lukașenko : Mulțumesc, Vladimir Vladimirovici, pentru invitație.

În primul rând, aș dori să vă felicit pentru o etapă atât de serioasă a ciclului electoral: în multe regiuni a trecut o singură zi de vot. Rezultatele sunt clare, nici nu vreau să le analizez: probabil, astfel de rezultate nu s-au întâmplat niciodată. Iar pentru Președinte, în primul rând, toate candidaturile dumneavoastră pentru funcția de guvernator au fost susținute de oameni. Acesta este un mare succes.

În al doilea rând, despre cooperarea noastră pentru integrare. Am afirmat deja că oficialii noștri au făcut o treabă bună în îndeplinirea instrucțiunilor noastre: peste 80 la sută din sarcinile pe care le-am propus guvernelor au fost finalizate; mai sunt trei luni. Cred că vom aștepta, așa cum spunem, aceste probleme.

Aș dori să vă informez: nu au existat doar întreruperi, ci și unele dificultăți pe piața carburanților. Am stabilizat situația, am aprovizionat atât cât a avut nevoie Federația Rusă, cât a cerut Guvernul, după părerea mea, câte 60 de mii de motorină și benzină și vom stabiliza situația pe piețele noastre comune. Dacă trebuie să reducem în continuare livrările către piețele externe și să creștem consumul intern, aceasta nu este o problemă.

Vladimir Putin: Mulțumesc.

A. Lukașenko: De aceea rezolvăm toate aceste probleme – atât mici, cât și mari. Ai dreptate: au încercat să ne îndoaie strâns, dar nu s-a întâmplat nimic. Dimpotrivă, ne-am mobilizat cumva – chiar și pe neașteptate, știu, pentru tine și nu mă așteptam să putem rezista. Da, suntem puțin mai săraci, trăim puțin mai săraci, puțin mai puțin. Dar cred că anul viitor vom avea un an bun și vom ajunge în perioada de presancțiune a economiei noastre.

În ceea ce privește fleacuri, toate problemele – începând de la complexul militar-industrial și alte lucruri legate de conflictul ucrainean – toate aceste chestiuni au fost practic rezolvate. Dacă a mai rămas ceva, atunci știm în ce direcție ar trebui să ne mișcăm.

Vă mulțumesc din nou pentru invitație. Am urmărit cu atenție ultimele tale zile grele la muncă. Mi-a făcut plăcere să te văd cu [Președintele Afacerilor de Stat al Republicii Populare Democrate Coreea] Kim Jong-un la Cosmodromul Vostochny, pentru că eu însumi am fost acolo, a fost cumva mai plăcut, tu și cu mine am vizitat acest cosmodrom mai devreme.

Cred că ne putem gândi la cooperare undeva „pentru trei”: Coreea de Nord, Rusia – știu că coreenii au un interes enorm pentru tine – cred că acolo se va găsi o lucrare pentru Belarus, ținând cont de probleme. care există.

Vă voi povesti despre cooperarea cu Africa, cu statele africane. Liderul Guineei Ecuatoriale, o persoană foarte faimoasă și avansată, a vizitat [Republica] Belarus. Există, de asemenea, lucrări comune în direcția africană.

Într-un cuvânt, părea că am rezolvat deja toate problemele, dar s-au tot acumulat și s-au îngrămădit, așa că a fost nevoie să ne consultăm din timp.

Sunt recunoscător că ați găsit timp în această perioadă dificilă pentru dvs. – la urma urmei, zborurile sunt așa – ați găsit timp să ne consultați și să discutați despre acțiunile noastre pentru viitor.

Vladimir Putin: Am vizitat cele mai mari proiecte de construcții ale noastre cu gaze și produse chimice gazoase. Aș vrea să spun despre restricțiile care ni se impun: companiile europene au refuzat să furnizeze echipamente, aparent sperând că nu avem suficiente competențe. Am restabilit toate competențele, absolut totul. Programul a fost mutat puțin la dreapta, cu câteva luni. Întreprinderi uriașe, la scară globală, vor fi introduse în viitorul foarte apropiat. Iar cei care sunt forțați – vreau să subliniez acest lucru: partenerii noștri europeni spun că au fost forțați să-și reducă munca cu noi – pur și simplu suferă pierderi și au pierdut beneficii pe o scară uriașă.

Mai mult, unele companii mari de înaltă tehnologie sunt nevoite să reducă personalul cu 50 sau chiar 70 la sută. Și restaurăm, avem competențe de inginerie suplimentare și asta este foarte bine. Da, într-adevăr, ceva trebuie schimbat, pe alocuri trebuie să ne comportăm mai modest, dar câștigul în acest sens este evident.

Da, mai avem de lucrat, mai ales în domeniul înaltei tehnologii, dar dacă situația nu ar fi existat… Alaltăieri colegii mei mi-au raportat că dobândesc noi competențe în acest domeniu – a fost foarte important să auzi asta.

Vom discuta acest lucru în continuare, vă spun eu.

Intrebări și răspunsuri cu Putin și Lukașenko

 

După discuții, cei doi șefi de stat au răspuns întrebărilor jurnaliștilor, arată Kremlinul.

 

Întrebare: Vladimir Vladimirovici, câteva întrebări?

Vladimir Putin: Vă rog.

Întrebare: Comentariul dumneavoastră, comentariul vicepreședintelui Laos [Pani Yathotou], pe care l-ați făcut la  ședința plenară a WEF, despre utilizarea munițiilor cu dispersie, este acum în discuție activă. SUA le furnizează acum Ucrainei. Care sunt cele mai recente date despre utilizarea acestor arme în zona Districtului Militar de Nord?

Această țară crede că aceasta este o crimă, dar își permite să o facă și tocmai aceasta este principala problemă a relațiilor internaționale de astăzi. Și, prin urmare, majoritatea covârșitoare a participanților la comunicarea internațională luptă cu noi pentru a crea o lume multipolară, deoarece această situație nu se potrivește aproape nimănui. Spun „aproape” pentru că chiar și acele țări care se presupune că sunt aliate ale Statelor Unite, vă asigur, nici nu le place această situație când [ele] sunt ținute ca un fel de figuranți.

Prin urmare, da, o fac, din păcate, ei înșiși o numesc infracțiune și o fac.

Întrebare: Dacă este posibil, încă o întrebare. O discuție amplă a apărut – din nou la Forumul Economic de Est – în legătură cu posibile negocieri de pace între Rusia și Ucraina și declarația [secretarului de stat american Antony] Blinken că Rusia și Ucraina își vor dansa în continuare tangoul. Cum evaluezi perspectivele pentru procesul de negociere?

V. Putin: În ceea ce privește americanii, ei înșiși nu știu să danseze acest tango, ei decid totul – aceasta este, desigur, muzică minunată, uimitoare și mișcări frumoase – dar Statele Unite încearcă să rezolve totul de la un poziție de forță: sau cu ajutorul sancțiunilor economice, sau a restricțiilor financiare, amenințarea sau utilizarea forței militare. Ei încearcă să învețe pe cineva, dar ei înșiși nu știu cum sau nu vor. Cel mai probabil, pur și simplu nu vor. Acesta este primul.

În al doilea rând, am spus deja asta: nu am refuzat niciodată negocierile. Prin urmare, vă rog, dacă cealaltă parte vrea, lăsați-l să o facă, spuneți-o direct. Așa că spun ceva, dar din cealaltă parte nu auzim nimic.

În fine, tango-ul este, desigur, bun… Cred că pentru Ucraina este important să nu uităm de hopak. Acest lucru este important, altfel vor dansa mereu pe muzica altcuiva și pe melodia altcuiva. Și apropo, toată lumea va trebui să danseze, într-un fel sau altul, ca doamnă sau, în cel mai bun caz, cazac.

A. Lukashenko : Se pare că au început să danseze, au avut loc trei runde de negocieri în Belarus, apoi la Istanbul, apoi [secretarul de stat american Anthony] Blinken cu [secretarul american al apărării Lloyd] Austin Zelensky…

Vladimir Putin: Comanda a fost dată și atât.

A. Lukașenko: Comanda a fost dată, iar el a interzis negocierile. Faptele sunt pe masă, faptele sunt acolo. Deci de ce să dai vina pe cineva?

Vladimir Putin: Am semnat un decret care interzice negocierile.

A. Lukașenko: Absolut drept, s-au interzis.

Întrebare: Ultima întrebare este vizita lui Kim Jong-un. Reacția Occidentului este dominată de evaluarea vizitei ca provocând tensiuni în regiune. Se presupune că partea rusă aproape că a cerut să trimită voluntari coreeni să participe în Districtul Militar de Nord. Ce poți spune despre asta?

Vladimir Putin: Vreau să spun că aceasta este o prostie totală. Am spus acum câteva zile că oamenii noștri și soldații noștri au semnat deja contracte cu Forțele Armate ale Federației Ruse [în valoare de] 270 de mii, dar aceste date erau deja depășite. În această dimineață au raportat: 300 de mii de contracte au fost semnate de oameni care – vreau să subliniez din nou – sunt gata să-și sacrifice viața în interesul Patriei lor, apărând interesele Rusiei.

Da, plătim niște bani și este, desigur, mai mare – mult mai mult – decât media națională, dar este posibil să acoperim amenințarea cu moartea sau rănirea gravă cu niște bani? Desigur că nu. Și mai presus de toate, oamenii noștri care încheie aceste contracte sunt ghidați de cele mai înalte considerații patriotice. Chiar și asta în sine inspiră respect. Acesta este primul.

În al doilea rând, în ceea ce privește provocarea a ceva, escaladarea situației, crearea de amenințări la adresa oricui, noi nu creăm amenințări la adresa nimănui. Cele mai mari amenințări care sunt create în lume astăzi sunt create de elitele conducătoare de astăzi. Și, apropo, ei înșiși vorbesc despre asta. În urmă cu câțiva ani, fostul secretar al Apărării [SUA], cred că domnul Gates, a spus că cea mai mare amenințare la adresa Statelor Unite vine de pe teritoriul unde se află Capitoliul, după părerea mea, sau Casa Albă. Ei înșiși vorbesc despre asta, dar caută o amenințare în lateral.

Prin urmare, vreau să subliniez încă o dată, aceasta este un nonsens complet: Coreea este vecinul nostru și trebuie să construim relații de bună vecinătate cu vecinii noștri într-un fel sau altul. Da, există anumite caracteristici asociate cu Peninsula Coreeană. Discutam asta, discutam deschis, nu încălcăm nimic niciodată și în acest caz nu vom încălca nimic. Dar, bineînțeles, vom căuta oportunități de dezvoltare a relațiilor ruso-coreene.

A. Lukașenko: Ei, occidentalii, Vladimir Vladimirovici, trebuie mai întâi să calculeze singuri câți și-au trimis deja mercenarii acolo, câți luptă acolo. Există americani cu pielea întunecată, cu pielea galbenă și albi – toată lumea se luptă de partea ucrainenilor. De ce să dai vina pe Rusia că a invitat pe cineva acolo? Deci poate ar trebui să o facă.

Și în al doilea rând, aceasta este o declarație periculoasă din partea lor, pentru că ei dorm și își văd acolo unitățile militare obișnuite, deja formate în Polonia lângă graniță, ați vorbit și despre asta. S-au format unități militare, gata să intre în Ucraina. Trebuie să te uiți în propriul ochi și să cauți niște bușteni acolo, și să nu le reproșezi altora.

Vladimir Putin: Sunt absolut de acord, complet.

Apropo, detectăm mercenari străini și instructori străini atât pe câmpul de luptă, cât și în unitățile în care se efectuează antrenament. După părerea mea, ieri sau alaltăieri cineva a fost capturat din nou.

Nu avem o asemenea nevoie să invităm oameni din afară să lupte. Mai mult, vreau să subliniez din nou acest lucru, 300 de mii de oameni au semnat contracte și au venit ca voluntari. Și mai mult: unitățile care se formează sunt echipate cu arme și echipamente moderne, unele sunt deja echipate în proporție de 85-90%.

<…>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

16 Comentarii

 1. Din cite se pare Moscova a ales sa loveasca militar doar vecinii ucrainieni ce nu exista ca popor si sunt cu totii rusi sau cel putin asa ne zicea Putin .Rusia nu a lovit nici Finlanda pina sa intre in NATO nu a lovit nici alte natiuni cu care Rusia are granita directa dar a lovit tocmai pe fratii ei mai mici ucrainienii .Cit despre a lovi tari NATO asta e deja de domeniul fantasticului .Rusii abia stau in transee de luni bune cum naiba sa declare razboi NATO. Rusia nu face altceva ca si SUA si Ucraina dealtfel decit sa consolideze Europa , sa aduca natiuniler europene in UE si sa ofere Europei posibilitatea de a se inarma cu tehnica de lupta de ultima generatie .Joc inchis .Suntem martorii renasterii Imperiului European .Rusia nu mai este o alternativa pentru nimeni .Nu are nici banii nici ideologia potrivita si nici militar nu mai poate apara pe nimeni .Vezi Armenia .

 2. America se bate cu Rusia prin procura, cu mana lucru ucrainiana. America si – a gasit idiotii utili in Ucraina…. Rusia isi fabrica singura de peste 2 ani dronele Geran 2 glonass, dupa modelui Shahed. Deci Iran nu livreaza drone Rusiei cum ne minte Media. Coreea de Nord are armament sovietic dar Rusia nu il vrea, nu are ce face cu el…Rusia are oficial 2.450 tone Aur in banca, iar neoficial are 12.000 de tone Aur. Rusia are contract de 400 miliarde dolari cu China pentru gaz…Rusia are azi Capacitate militara mai mare ca in februarie 2022….In ultimele 3 saptamani in Rusia au avut loc alegeri regionale….Dupa unele surse Rusia spera sa izbuteas a retragerea NATO din Europa de Est in circa 5 ani de razboi in Ucrauna.

 3. Agresorul Rusiei este Armata Americana care isi valorifica cele 80 de baze militare americane din Europa…Desigur, cu ajutorul NATO si UE care sint idiotii utili ai Americii..

 4. putinică crede că America se crede excepțională.În realitate, înafara capetelor de lemn din cloaca socialist-liberală, nimeni nu mai crede demult asta.La fel stă treaba și în Rasiia&coteria anexă, unde înafară de tonții care se simt la adăpost de înrolare din cauza vârste si/sau sexului, s-au cam săturat toți de excepționalitatea conducătorului”iubit”.Și dupa cum cei ce se aseamănă se-adună, trioul dereglaților plus decrepitul murikan, visează glorik din războaie mondiale, întocmai ca psihopații precedenți.Jdeea unui pahar dd vin în tihna adăpostului antiatomic,privind pe camere grupuri de zdrențărosi arși cu carnea curgând de pe ei împleticindu-se fără țintă prin ploaia neagră și rece, cu scântei albăstrii, îi excită mai mult ca plânsul unui copil de 2-3 ani violat fără milă.

 5. Ăștia se întâlnesc tot la două luni. Cred că ori se iubesc ori n-au altă treabă.

 6. Am si eu o mare intrebare, vazand pe fly24, am scris la comentariul anterior si completez: un zburator Golfstream IV cred rus, a decolat din moskva, a trecut prin Belarus, apoi prin Lituania, Ponia, Ungaria, a intrat in Romania pe la Satu Mare, apoi prin Deva, Targu Jiu, Craiova-Deveselu si a trecut granita in Bulgaria, fara antemergayor sau urmaritor pana la iesirea din spatiul european. Acum: daca era nato, nu numai ca avea sigla imprimata pe site ca de obicei.
  – Ce cauta zburatoarea in rusica la moskva de unde a decolat? Daca e rus, rusica nu are sigla pe fly24 la zburatoarele militare care urmaresc anumite scopuri, se pune cel putin o intrebare:
  – Cum de a fost lasat sa survoleze spatiul aerian european inclusiv nato-Romania?
  – Ce cauta zburatorul rus deaspura europei neinsotit pana la iesirea din zona daca are interzis sa zboare deasupra spatiului european? Nu e bascalie, oamenibuni, prima data am vazut una zburatoare posibil militara, decolata din Lichenstein, apoi prin germania, lituania si direct la moskva! Ce se pune la cale, sau, ce prevede planul stabilit cu ani buni in urma? De ce nu informeaza cetatenii? Ei inteleg ca e secret militar pentru armata, dar nu distrugand o tara si o natiune! Inteleg ca data inscrierii la nivel global ca fiind noua Romanie pe 27.12.1989, nu e pe site-ul roman, ceea ce se petrece de 34 ani este realitatea din calculul numerologic cu baza in aceasta data: hotii, escro herii, guraciuni, vanzari pe ascuns multe de pomana, minciuni oricand, oriunde si fara limita, totul spre distrugere! Inca din 2009 cand s-a hotarat spontan peste noapte schimbarea noului in tara fara un referendum cetatenesc, a fost cea mai mare porcarie, cea mai mare escrocherie la adresa tarii irevocabil! Din 2009 tara se duce de rapa definitiv, am simtit in 2019 gravitatea medie dar in 2029, cei care mai traiesc, vom vedea finalul groaznic al tarii, nimeni nu raspunde in fata legii indiferent ce se intampla! O sa scriu amanunte in alt comentariu.

 7. -problema e ca Planeta crede ca SUA e exceptionala!
  (pa ei,pa ei,
  pa mama lor!)

 8. Un dialog intre doi CRIMINALI CONTRA UMANITATII care sintetizeaza mai presus de imbecilitatea ideilor si formularilor in sine
  caracterul scelerat al interlocutorilor, care sunt atat de siguri pe ei incat nici macar nu-si mai mascheaza monstrozitatea!!!
  O felicit pe distinsa Dna Colgiu pentru prezentarea a doi alienati ideologici, fiind convins ca a avut in vedere exact aceasta
  interpretare data de mine!!! Dez axon narii rollasonati se zvarcolesc sa RASTALMACEASCA REALITATEA prezentata de mine ca Rasputin
  PRIMESTE ARMAMENT GREU-RACHETE-DRONE-MILIOANE DE MINE ANTITANC si DE PERSONAL din China BOLSEVICA, „republica islamo-bolsevica
  iran” si „republica populara bolsevic-‘democrata’ coreea de Nord”!!! Se observa ticalosia interlocutorilor de A NU NUMI Coreea de Nord, intentia lor, a COMINTERNULUI, fiind ANEXAREA Coreei de Sud, BOLSEVIZAND Peninsula!!!

 9. Gargara pentru poolimea rusa si atat!Rusia si Belarus arata inca o data daca mai era necesar, fatada oribila a dictaturii agresive impotriva altor popoare.

 10. Mulțumim Cotidianul , mulțumim doamnei Magda Colgiu – David pentru oportunitatea reflectării corecte a intervențiilor care au tangență globală ale președintelui Federației Ruse , Vladimir Putin .

 11. @axon
  Coreea de Nord are niște obuze pe care Rusia le poate folosi iar Rusia are niște îngrășămintelor după care Coreei de nor îi crapă măseaua și îi fac oamenii foamete în lipsa lor.

  Deci …. s-a întâlnit cererea cu oferta.
  Cererea se putea întâlni cu oferă americană de îngrășămintelor că au și muricanii și nevoie de obuze de 152 și ofertă de îngrășăminte daaaaa îi împiedică ranchiuna să fie pragmatici.

  Ghinion -Ucraina.

 12. @axon
  Coreea de Nord are niște obuze pe care Rusia le poate folosi iar Rusia are niște îngrășămintelor după care Coreei de Nord îi crapă măseaua și îi fac oamenii foamete în lipsa lor.

  Deci …. s-a întâlnit cererea cu oferta.
  Cererea se putea întâlni cu oferă americană de îngrășămintelor că au și muricanii și nevoie de obuze de 152 și ofertă de îngrășăminte daaaaa îi împiedică ranchiuna să fie pragmatici.

  Ghinion -Ucraina.

 13. Rusia si alti vor spulbera si ridiculiza acest mit cladit pe baze stupide.

 14. Cominternul, sectia APATRIDA „romana” de pe forum i-a reactivat azi pe BATRANII AGENTI SOVIETICI „Laur22” si „Horia InCornorescu”
  care dejecteaza cu fortze noi, acumulate in pauza de refacere…Atacul meu la dez axon natul rollasonat a necesitat o MISIUNE URGENTA de SALVARE si hop Salvamar/Laur22 ii face respiratie bot la bot in speranta sa-l reanime…Mai greu o sa fie cu procedura
  de DESTALINIZARE/DERASPUTINIZARE…Cernowitzeanu e greu de lecuit de obsesia jumatatilor tactice de masura si astfel DICTATURA BOLSEVICA AGRESIV-COLONIALISTA devine o simpla „dictatura”, ceva de genul „totalitarism” NU DICTATURA BOLSEVICA!!! De aceea ma intreb, cum poate Cernowitzeanu si altii ca el sa aiba constiinta „dictaturii agresive asupra altor popoare” a URSS-Rasputin si
  sa o numeasca „apolitic” „Rusia”, stiind deci ca e un IMPERIU COLONIAL-IDEOLOGIC BOLSEVIC, in paralel acuzand REPUBLICA SUA de „imperialism”?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.