R. Moldova reclamă incidente în Transnistria

Aşa-zisele forţe ale Federaţiei Ruse de menţinere a păcii în Transnistria sunt acuzate că au încălcat flagrant angajamentele asumate în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), relatează joi publicaţia Ziarul Naţional din Chişinău.

Militarii ruşi, cu acordul regimului separatist de la Tiraspol, au desfăşurat, la finele anului 2023, exerciţii militare la posturile Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, cu folosirea armelor şi tehnicii militare, fără a notifica CUC.

Membrii delegaţiei Republicii Moldova în această comisie, condusă de Sergiu Golovaci, au semnat joi la Tighina, în cadrul primei şedinţe din acest an a CUC, o declaraţie prin care au denunţat acest incident.

„Acţiunile datează din 22 decembrie 2023 la posturile Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, în afara punctelor de dislocare, cu utilizarea armelor, tehnicii şi echipamentelor militare. Despre unele echipamente nici nu am fost notificaţi că ar fi în dotarea contingentului militar. La faţa locului erau prezenţi doi comandanţi militari, care, la fel, au încălcat regulamentul, întrucât nu dispuneau de aprobarea Comandamentului Militar Întrunit. Concomitent, reprezentanţii Federaţiei Ruse şi regiunii transnistrene au blocat deplasarea observatorilor militari pentru documentarea incidentelor”, susţin reprezentanţii Chişinăului.

Potrivit Chişinăului, antrenamentele respective „au avut un ecou negativ asupra cetăţenilor din localităţile apropiate”, care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură posibile tensiuni nedorite în Zona de Securitate.

De asemenea, reprezentanţii Misiunii OSCE în Republica Moldova au semnalat, în cadrul şedinţei de joi a CUC, noi obstacole din partea Tiraspolului în ceea ce priveşte implementarea principiilor de cooperare între această organizaţie şi Comisia Unificată de Control.

Astfel, în decembrie 2023 şi ianuarie 2024, echipele de monitorizare ale Misiunii OSCE nu au fost lăsate să treacă prin infrastructura posturilor ilegale ale structurilor transnistrene instalate între localităţile Proteagailovca şi Hârbovăţ, Dubăsari şi Coşniţa, iar la postul ilegal Tighina – Varniţa au aşteptat timp de 30 de minute.

„Aceste nereguli grave au loc chiar dacă Misiunea OSCE notifică în prealabil despre deplasarea reprezentanţilor săi. Misiunea OSCE califică solicitarea Tiraspolului de a face astfel de notificări drept încălcare a mandatului său şi a cerut implicarea CUC în asigurarea libertăţii de circulaţie pentru echipele sale, în vederea realizării eficiente a mandatului acestora”, se mai arată în comunicatul CUC.

Tot astăzi, conducătorul delegaţiei Republicii Moldova, Sergiu Golovaci, a fost confirmat în calitate de copreşedinte al Comisiei Unificate de Control, notează Ziarul Naţional din Chişinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

 1. Ok, si, ce ma iereseaza pe mine ce e incurtea si gradina republicii moldova? Sa isi rezolve problemele create, nu sa se anga ca tatele, cadanele si nemaritatele psihotice.

 2. Cică cucul nu a fost sesizat de nerespectarea acordurilor Minsk 1, Mint -2, să o trageți de urechi pe merkel și pe hollande, ei au recunoscut că au mințit în grup? Ceee, băăă, vă trebuie muniția de p-acolo? O să vă dea urșii pe toată odată, destabilizatorilor ! SLAVĂ PĂCII, ma(u) ia niștilor !

 3. maMaia vrea neapărat să-i trimită pe Moldoveni să ia URSul la trântă.
  Acum, că CArnea (!) de tun Urcacă e pe terminate:
  Să AVANSEZE la Cinci_CotetZe, să OCOLEASCĂ la BahmutZ si să VÂSLEASCĂ la Krynki.
  Că de plaja la Capul Tarkhankut din Crimeea nu se mai Zice nici pâZZZ, măRog…🤮
  [°°°RomBorKaK-UrKaK BuiMaK-RomBorKaK°°°]

 4. Dati Ucrainei Transnistria contra portul Reni ! Cu transfer de populatie moldoveana. Va fi greu dar nu imposibil !

 5. Pai CUC v-a aratat cucul. Totusi unde sunt toti plutoneii din padure? Hai mai baieti, cumva se strica jucarica ucraina? Si acum vbm de Moldova? HOPA!

 6. In R.Moldova se aduna nori negre pentru Europa .. Fustratul de Soros si restul gastii vor sa puna mana pe armamantul depozitat in Transnistria din timpul Uniuni Sovietice . Cu aceasta miscare vom ajunge in al 3-lea razboi mondial . De unde nu prea este iesire benefica . Puterea globalista este pe pragul colapsului si tare ma tem ca vor trage foarte multa lume nevinovata . Un lucru e cert razboiul s-a inceput si va continua exclusiv pentru ocrotirea intereselor multinationalelor .. Restul este poveste de adormit copii

 7. „au avut un ecou negativ asupra cetăţenilor din localităţile apropiate”
  -au cazut niste epave in judetul Tulcea
  pt. ca s-a scurmat in canalul Bîstroe…….

  Avertisment RO-Alert în Tulcea cu privire la căderea de obiecte din …
  neadevarul.ro › Știri locale › Tulcea
  17 dec. 2023 · Alerta a avut în vedere locuitorii din 16 comune din nordul județului și din municipiul Tulcea. Populația a fost sfătuită să se adăpostească în …

 8. Cita prostime este in Rep Moldova ca sa votezi un limbric globalist sluga Diavolului drogat si criminal amerloc m uia Sandu Slava MAMALIGA

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.