Radiografia unui sistem în fierbere: „S-a ajuns la aberație”

Medicul bucureștean Laura Zarafin a făcut o radiografie a ceea ce numește inechități în domeniul medical generate de legea salarizării, explicând că prima și cea mai mare nemulțumire o cosntituie diferențele între salariile medicilor din aceeași specialitate. Totodată, acuză medicul, există salarii aproape duble la anesteziștii din spitalele ce țin de primării față de colegii lor anesteziști din spitalele ce țin de Ministerul Sănătății. În seria de nemulțumiri, doctorul enumeră de asemenea plata gărzilor și problema sporurilor.

„Există în noua lege a salarizării, pt medici , câteva inechități notabile și care au dus la nemultumiri mari în rândul colegilor mei . Prima și cea mai mare nemultumire ține de diferențele uriașe între salariile medicilor din aceeasi specialitate , din spitale cu același grad . Mai mult , există salarii aproape duble la anesteziștii din spitalele ce țin de primării față de colegii lor anestezisti din spitalele ce țin de MS; astfel încât s-a ajuns la aberația ca un anestezist de la spit Fundeni ( inutil să spun ce înseamnă asta ) sa fie plătit cam cu 50% mai putin decât un coleg cu gradatie similară dintr-un orășel unde se operează cazuri mult mai simple.
A doua nemulțumire tine de plata gărzilor . Gărzile sunt în fapt MUNCĂ SUPLIMENTARĂ. Este inutil să explic de ce munca suplimentară trebuie plătită mai mult decât cea din timpul programului normal de lucru . Înainte gărzile din timpul saptămânii se plăteau cu spor de 75% și cele de weekend cu spor de 100% . Din cauza limitării sporului la 30% pe ordonatorul de credite , dar și pt că orele de gardă se plătesc raportat la salariul din ian 2018 , s-a ajuns la situatia halucinantă în care munca suplimentară este plătită mult mai prost decât munca din timpul orelor de program . E inutil să argumentez de ce va fi foarte greu să se acopere liniile de gardă. Există spitale în care s-a decis plata gărzilor din timpul saptămânii cu spor de 5% și a celor din zilele libere cu spor de 10 % . !!!!! Care angajat la stat mai muncește în timpul liber pt astfel de plata ?
A treia nemultumire tine de sporuri. Aici sunt cele mai înfierbântate discutii și de aici pleacă învrăjbirea între colegi, ceea ce afectează atmosfera în care lucrăm .
A patra nemultumire este cea a medicilor rezidenti și cred că e extrem de grav că nu s-a reușit o plată decentă a acestora , mai ales că ei sunt cei care pleacă cu cea mai mare usurință în țările UE ( sunt tineri , au viața înainte si nu sunt ” încurcați ” de copii, sunt plini de energie) ; tări care abia ii așteaptă, pt că deficit de medici există peste tot . Rezidentilor li s-a tăiat bursa pe care o primeau si , în plus , înteleg că s-a decis acordarea unui spor de 12%, indiferent de specialitate.
Eu am înțeles că această lege s-a dorit de la bun început o lege care să oprească exodul medicilor ; exod care a luat proportii inimaginabile în ultimii ani . Ideea dublării salariului de încadrare a fost una bună ; doar că , neluînd în calcul toate celelalte aspecte , mi-e teamă că scopul acestei acțiuni nu va fi atins . Mă îndoiesc că tinerii medici vor rămâne în țară , mai ales că nu putem compara condițiile din spitalele noastre cu cele din UE și , în plus , în România gărzile sunt de 24 de ore ( în UE de 12 ore ), plătite prost si extrrm de grele , ca să nu mai amintesc de faptul că medicii români nu sunt protejati de asigurările de malpraxis , dar sunt subiect zilnic de știri negative și de acuzații de tot felul .
Celelalte categorii de personal din spitale au nemultumiri și mai mari , extrem de greu de descris”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8516 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Cum puteți să spuneți că au apărut inechități datorită Legii Salarizării, dna dr. Zarafin? Și să le mai și puneți pe hârtie și să le argumentați logic și economicește? Dna Lia Olguța Vasilescu, lumina echității și justiției soaciale în muncă și în nemuncă, ne spune de când e ministereasă la guvern, că prin legea salarizării s-au eliminat toate inechitățile din sistem și când se va da și noua lege a pensiilor va fi și mai și. Dreptate socială până în măduva osului. Ceea ce nu înțeleg eu ca simplu cetățean este cum dracului un bou sau o vacă care în viața întreagă, inclusiv la școală, n-a abordat un domeniu nici măcar tangențial sau din curiozitate, într-o juma de an devine expert în domeniul respectiv și dă lecții tuturor pe domeniul cu pricina. Mai mult, dorește să-i fie recunoscută și gloria de a nenororoci o masă imensă de indivizi normali la cap și care muncesc cu dăruire făcând chiar performanță în domeniul lor de competență.

  2. Cica garzile nu mai vor fi facute. Este la fel cum un ofiter nu mai vrea sa merga in misiune sau sa faca serviul de ofiter de serviciu. Mai nene, cine nu executa, afara!

    • Bravo, domnul Pacalitu! Soluția propusă de Dvs ca cine nu vrea să facă ore suplimentare neplătite să fie dat categoric afară, este genială. Poate n-ar fi rău să fim mai duri cu doctorii ăștia care oricum au două clase ca trenul: îi punem pe medici în lanturi si-i legăm la patul bolnavului. Să muncească și să doarmă în spital din patriotism. Așa le trebuie! Și să ridice osanale guvernanților înainte de fiecare masă și după ce ies de la baie.

    • Tu de unde Editat ai mai iesit ? Suntem in 2018 , Romania , planeta Pamant ! Poate nu stiai !

    • Pentru Pacalitu. Cu tot respectul munca in spitale nu este in regim militar. Va inteleg sustinerea pentru Alianta PSD-ALDE , dar nu pot sa inteleg sustinerea d-vs pentru aberatiilor salariale din domeniul sanitar. Nu mai aduc in discutie celelalte fantasmagorii guvernamentale . In final pentru ca am facut o afirmatie, va sugerez sa cititi pe net care era nivelul de prgatire al minstrilor Romaniei acum 100 de ani , ca tot vorbim de centenar.

    • Mda.. din pacate, in domeniul sanitar, ca si in cel militar, neprezentarea la garda este infractiune.

  3. Indrazneste sa crezi: cand PSD promite Cresteri uriase de salarii in Sanatate, veti primi Scaderi!
    Indrazneste!

  4. doctorii numai spaga si bani au in cap…vor salarii ca-n occident intr-o tzara jefuita …Baaii trezitiva. Ca sa se schimbe ceva trebuie ca pacientii vostrii aiba bani sa plateasca taxele si asigurarile din care supravietzuieste sistemul sanitar…

    • Cand au dat examen de admitere la facultatea de medicina, tinerii frumosi si liberi stiau ca daca vreodata vor ajunge medici trebuie sa execute 2-3 garzi pe saptamana fiidca nu o sa vina paznicul spitalului sa faca garzi la capul pacientilor. Numai ca dupa ce au iesit doctori nu mai vor sa faca garzi fiindca oricum traiesc din spaga. Dupa ce li s-au facut salarii de 4.000 de euro pe luna daca vor mai pune mana pe plic sa li se usuce degetele si procurorii sa-i bage la racoare.

  5. In prezent un medic anestezist, upu, ammbulanta, anatomie patologica, cu vechime peste 20 de ani primeste un salariu net foarte mare de cca 18.000 lei ( 180 milioane vechi) ( aici intra salariul de baza ,cel mai mare, grila separata, vedeti legea 153/2017, la care se adauga vechimea si un spor urias de 85%). Prin comparatie, cei mai prost platiti sunt medicii din specialitatile chirurgicale, unde salariul net este de cca 10.000 lei ( din cauza sporului minim 15%). Restul specialitatilor sunt la mijloc.
    Pentru asistente, cel mai bine platite sunt evident terapia intensiva, upu, ambulanta, anatomia patologica, o asistenta cu vechime si 3 ture de noapte plus weekenduri, prin acumularea sporurilor respective ajunge la cca 8.000 lei, urmeaza cele din blocul operator ( cu spor 75%, in multe spitale ele nici nu participa la operatii). Cele mai mici salarii le iau asistentele din specialitatile chirurgicale, unde se poate ajunge la cca 4.600 lei.
    Asa se explica de ce o asistenta, cu ajutorul sporurilor ajunge sa aiba salariul mai mare decat un medic, ceeace nu ar trebui sa se intample.
    Pe de alta parte, cei cu salariile cele mai mari, de ex. anestezistii, se vaita permanent, mai nou pt. ca nu iau toti acel spor de exact 85%, ei nu accepta nici un leu in minus.
    In concluzie, salariile au crescut foarte mult, ceeace e bine pentru personalul medical, dar sporurile care se acorda nu sunt in regula,si stabilirea lor nu este corecta, echitabila si transparenta.Cred ca ar trebui eliminate complet, sa existe doar salariu de baza, vechime, ture.
    Pentru pacienti, de retinut! Nu mai dati niciodata atentii personalului medical, din moment ce platiti asigurari. Reclamati daca vi se pretinde ceva sub orice forma. Aveti dreptul sa fiti bine tratati.Multa sanatate!

    • spor de inaltime pentru macaragiu care se suie pe macara, spor de muncă fizică pentru muncitorul care lucrează, spor de citit pentru intelectuali care citesc , spor de viteză pentru soferi care merg mai repede decât pe jos, spor de pericol pentru cei care lucrează cu pacienţi bolnavi( să lucreze numai cu pacienţi sănătoşi pe care-i omoară cei fără spor), spor negativ de ţară pentru fraierii care lucrează-fiindcă consumă energie şi produc deranj .

  6. Regret ca ati sters comentariul in care precizam care este salariul net al medicilor si asistentelor, pe specialitati.
    Inteleg ( dar, poate gresesc) din asta ca dvs ii sprijiniti pe cei care au salariile si sporurile cele mai mari din sanatate, ceeace este incorect.
    Este dreptul oricui, si mai ales al pacientilor sa stie ca cele mai mari salarii le au medicii si asistentele de la ambulanta, anestezie, upu, anatomie patologica, etc,
    Intrebati medicii care striga nemultumiti unde se incadreaza si veti vedea ca am dreptate, striga tocmai cei cu salariile cele mai mari, este pur si simlu indecent.
    Iar pacientii trebuie sa cunoasca aceste lucruri si sa nu mai dea vreodata ceva unui cadru medical.

  7. 1. Ceea ce nu se spune este faptul ca mediici, nu muncesc singuri, ei au invatat, pentru cei care au invatat, cinste lor, dar si pentru cei care nu iau spaga, CINSTE LOR, dar ce facem cu CEI CARE IAU SPAGA IN CONDTIIILE ca li s-au marit salariile, si considera SPAGA UN DREPT DIVIN.
    2. De ce medicii nu muncesc singuri, pentru ca ei au asistente, infirmiere, brancardieri, care ar trebui sa formeze o echipa, Nu va ganditi ca fac echipa si la SPAGI, NU.
    3. Sunt medici car enu intra in saloanele pacientilor, si care vad pacientul doar la internare, cand isi iau SPAGA, DREPT DIVIN, de restul se ocupa asistenta, infiemiera si barancardierul.
    4. Cei care lucreaza la BOLI INFECTIOASE, medici, asiastente, infirmiere, brancardieri, le-au crescut salariile DOAR LA MEDICI, ceilalti, „ECHIPA” nu, si hai sa dam cartile pe fata, medicul, CINSTE LUI, DACA NU IA SPAGA, dar retineti majoaritate dintre ei NU INTRA IN SALONUL BOLNAVULUI DE TBC sau HIV, sa nu sa contamineze, viata e scurta, salariul mare, dupa buget, si prescrie un tratament cu tot felul de medicamente, chiar daca se depaseste bugetul sectiei, nu conteaza AM LUAT O SPAGA FRUMOASA, 1000 de lei, 1000 de euro, salariul a crescut, TRAIASCA PSD.
    5. In cazul pacientilor care n-au nimic, dar TREBUIE SA II VADA UN DOCTOR, sunt internati, ca doar de ce au dat SPAGA, si sunt tratati cu vitamine injectabil, la pacienti car n-au nimic, dar vin la infectioase, ca au auzit ei ca sunt medici buni, dar de SPAGA, TREBUIE JUSTIFICATA.
    Mai vreti va mai dau, dar banuiesc ca aveti si voi destule exemple.

  8. 1. Precizez, din capul locului, că nu sînt medic. Şi nici nu am studiat medicina. Cu toate acestea, în calitate de „outsider”, apreciez că viitorul diagnosticelor şi al intervenţiilor medicale aparţine… roboţilor. Într-o primă etapă – aceea actuală -, roboţii medicali vor lucra sub supravegherea unui medic; sau vor lucra în tandem cu un medic specialist. Însă, în viitorul nu tocmai îndepărtat, în anii care vor urma, dacă omenirea nu se va auto-distruge, roboţii medicali vor deveni autonomi. Iată un exemplu de atare roboţi, preluat din seria Star Wars – Prequel trilogy, Part III – „Revenge of the Sith” (2005):

    https://www.youtube.com/watch?v=c6bEs3dxjPg

    Medicina, aşa cum se practică ea în prezent, nu are nici un viitor. În cele din urmă, „operatorii medicali umani” vor dispărea.

  9. 2. Dar, să revenim la realitatea din zilele noastre: pentru a rezolva, de o manieră definitivă, interminabilele probleme din domeniul administraţiei spitalelor, mă întreb dacă nu cumva, cea mai bună soluţie o reprezintă cabinetele şi clinicile medicale PRIVATE. Spitalele administrate de stat să fie, ori desfiinţate, ori „privatizate”. Eventual, într-o primă etapă, în incinta lor să se trateze doar cazurile din categoria urgenţelor. Şi să se lucreze în regim militar (ca la SMC). Din cîte am constatat eu, mai toţi medicii primari din spitale şi-au înfiinţat şi cabinete private. Unde te tratează „un pic” mai altfel ca la Spitalul Judeţean.

    Cine doreşte consultaţii, îngrijire, intervenţii, de înaltă clasă, trebuie să se pregătească să plătească pentru ele. Iar sumele destinate CAS să nu le mai fie reţinute din salariu, contribuabililor. Fiecare să economisească, atîta cît crede de cuviinţă, pentru ca, în caz de necesitate, să îşi poată plăti tratamentul medical. Dacă ai bani, la clinicile medicale private eşti tratat boiereşte. Concurenţa, în domeniu, poate face minuni în materie de îmbunătăţire a calităţii actului medical. Iar şefii de clinici vor putea angaja, prin concurs, doar pe cei mai bine pregătiţi medici. Gata cu pilele, relaţiile, şi intervenţiile oculte. A angaja un medic incompetent va conduce la falimentul clinicii.

  10. 3. Eu, unul, prefer să plătesc pentru analize medicale ocazionale, pentru vizite preventive la stomatolog, sau pentru verificări de specialitate la oftalmolog. În caz că nu sînt mulţumit, pot cere socoteală pentru prestaţii. (Măsura ar trebui extinsă şi în alte domenii. Cum ar fi cel religios, sau cel sportiv.) De vreme ce oricum eşti silit să dai „mici atenţii”, personalului medical, în perioada spitalizării, de ce să nu mergi pe mîna specialiştilor din clinicile particulare? Dispare astfel şi senzaţia de „culpă” pe care o mai au unii angajaţi din sistem, atunci cînd palmează bancnotele strecurate de către pacienţi.

    Doamna Laura Zarafin: vă invit să priviţi cum se lucrează pe alte meleaguri. Lăsaţi sporurile, lamentaţiile şi revendicările, la o parte. Luptaţi pentru dotări de ultimă oră. Apoi învăţaţi cum să vă folosiţi de ele în beneficiul pacienţilor. Poate reuşiţi să vă căpătaţi cu un sistem automat de „gardă” a bolnavilor; care să vă solicite doar în caz de strictă necesitate. Iar în restul timpului să vă lase să vă odihniţi şi să studiaţi.

    „Watch Six of the Coolest Surgical Robots in Action” [3 min. 25 sec.]
    https://www.youtube.com/watch?v=2fnv_3qn3Yc

    „These Robots Are Revolutionizing Operating Room Procedures” [3 min. 11 sec.]
    https://www.youtube.com/watch?v=rnItXzay0qw

    „Surgery’s past, present and robotic future” [18 min. 49 sec.]
    https://www.youtube.com/watch?v=Q4ZFud69hfc

    Foarte reuşită intervenţia doamnei Catherine Mohr – medic chirug şi inventatoare!

  11. 4. În concluzie: dacă doriţi salarii „ca în Occident”, mai întîi dovediţi că-i puteţi egala, în materie de performanţe, pe colegii dumneavoastră de breaslă din Occident. Mă îndoiesc totuşi că veţi face faţă cu brio unei confruntări regulamentare… Medicii din vechime ştiau să pună un diagnostic corect doar adulmecînd-degustînd urina bolnavului…

    Luaţi exemplu de la medicul-model Alexandru Pesamosca:

    „Alexandru Pesamosca – doctorul fără de arginți”
    https://ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-societate/modele-idoli/18180-alexandru-pesamosca-doctorul-fara-de-arginti

    Ca el au mai fost şi alţii. Exempla docet.-

  12. In tot acest joc al banilor, nimeni nu vorbeste despre pacienti. Sunt convins, ca oricat de mari vor fi salariile pacientul va fi tratat tot ca inainte. Ata timp cat pe primul plan este pus banul si nu pacientul, nimic nu se va schimba in tarisoara noastra.Este aceeasi situatie ca si-n invatamant. Banii pe primul loc si nu elevul. Restul sunt simple frustrari ale unei categorii sociale care se crede salvatoarea natiunii. Cand doresti o viata ca afara, demonstreaza mai intai ca ai mentalutatea si competemta celor de afara. Daca sunteti nemultumiti de salarii, de ceea ce vi s-a oferit, renuntati la TOT SI CERETI SA FITI REÎNCADRATI CU VECBHILE SALARII. FRENUNTATI SI LA SPAGA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.