Rafila, argumente referitoare la închiderea școlilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat joi că nu susține închiderea școlilor, în contextul numărului mare de viroze respiratorii, și a subliniat că elevii cu infecții respiratorii nu trebuie trimiși în colectivitate.

”Am spus acest lucru încă de la început: nu sunt un adept al închiderii școlilor. Cred că dacă fiecare inspectorat școlar sau fiecare școală ia măsurile despre care discutăm de ani de zile, respectiv informarea prealabilă a părinților, încât dacă sunt copii cu infecții respiratorii să nu îi trimită în colectivitate, iar dacă acești copii care au infecții respiratorii vin în mediul școlar și prezintă simptomatologie de infecție respiratorie, atunci să ia legătura cu familia, să-i izoleze. Cred că e cea mai bună soluție să menținem activitatea didactică în funcțiune”, a spus ministrul în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria.

El a menționat că ”foarte multe familii au fost traumatizate de măsurile excesive” luate în timpul pandemiei în ceea ce privește închiderea școlilor. Când s-a luat această decizie, la nivel național se înregistrau 35 de cazuri de infecție cu COVID-19 pe săptămână, a mai spus Rafila.

”Eu, sigur, nu pot să zic că eu personal am fost traumatizat, dar foarte mulți copii, foarte multe familii au fost traumatizate de măsurile excesive care au fost luate în pandemie în ceea ce privește închiderea școlilor. Țin minte, când s-au închis școlile în România, aveam la nivel național 35 de cazuri de infecție cu COVID-19 într-o săptămână, deci aveam câteva cazuri pe zi, și s-a luat decizia închiderii școlilor. Eu, și atunci, când am făcut parte dintr-un comitet tehnic, care a fost la un moment dat consultat, mi-am exprimat același punct de vedere”, a mai precizat el.

Pe de altă parte, Rafila a admis că pot exista ”situații punctuale”, dacă numărul de îmbolnăviri dintr-o clasă e ”foarte mare”. O astfel de măsură va fi discutată la nivelul Direcției de Sănătate Publică, a mai spus el.

”Sigur, pot fi situații punctuale, într-o anumită clasă, unde numărul de îmbolnăviri e foarte mare, dar nu trebuie să existe o regulă în închiderea unităților școlare în această perioadă. Dar, repet, măsurile le vom discuta cu fiecare direcție de sănătate publică în parte, care trebuie să reprezinte organismul autorității Ministerului Sănătății în teritoriu, care trebuie consultat când se intenționează luarea unor astfel de măsuri”, a evidențiat ministrul.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi un număr ”record” de viroze respiratorii, totalizând peste 170.000 de cazuri la nivel național în perioada 27 ianuarie – 2 februarie. În aceeași perioadă, un număr de 12.583 de cazuri de gripă au fost confirmate clinic.

Este vorba despre ”cel mai intens sezon” în ce privește numărul virozelor respiratorii, din ultimii ani, a declarat Rafila. Numărul cazurilor este cu 27,2% mai mare față de perioada similară a anului trecut și cu 49% mai mare față de media celor cinci sezoane anterioare.

”Nu numai în România, și la nivelul Europei este cel mai intens sezon. Nu aș spune grav, dar este cel mai intens sezon în care apar viroze respiratorii. Această cifră săptămânală, de peste 170.000 de cazuri de viroze respiratorii, n-am mai avut-o de foarte, foarte mulți ani. (…) 172.877 cazuri de infecții respiratorii, înregistrându-se cu 27,2% mai multe cazuri decât în sezonul precedent, în aceeași săptămână – comparăm aceleași săptămâni. Și poate aici e cel mai semnificativ: cu 49% mai mult decât media celor cinci sezoane anterioare. Deci, avem, practic, dacă comparăm cinci sezoane anterioare cu acest an, avem cu 50% mai multe cazuri în săptămâna de raportare despre care v-am spus”, a explicat ministrul.

Recomanda

5 Comentarii

  1. Responsabilizarea medicului în actul medical nu se face în contextul actual, în sensul că acesta nu îți interpretează rezultatele unui consult și nu îți dă o rețetă etc,ci te trimite la alt medic ,la fel următorul,un fel de „Ana la Caiafa”.
    Asta înseamnă jefuirea pacientului fără îndeplinirea actului medical.
    Pacienții sunt uciși cu zile în majoritate și nimeni nu e responsabil.

  2. Am crezut că domnul Rafila anunță ieșirea României din organizația criminală condusă de un terorist, O.M.S.

  3. este o iarna mai putin rece…iar sistemul imunitar are rolul de a se ”imbogati” prin viroze…sunt bune, mai bine mai multe ”incercari” mai mici decat o forma grava…apoi copiii sa invete sa verifice temperatura sau ”iarna nu-i ca vara” chiar daca pot fi 16 grade sau chiar peste 20 cum s-a mai intamplat in sec.XX sau XIX…rar dar pot fi extreme ca si minus 30 chiar mai mult in Joseni sau Intorsura Buzaului…

  4. Deja au în program obligativitate asumată de la UE că au la dispoziție contractări vaccinuri și trebuie să adune finanțe la fondul global, așa poreclitul fond de solidaritate pentru razboiaie(am scris in mai 2020 imediat ce am auzit și văzut interviul merkelitei). În plus, am mai scris, în multe localități europene deja au construit clădiri de firme pentru comenzi doar online pentru la domiciliu! Treabă sau planul e grav și se pune in practica, doar tu cetățeanule, ești cel care te protejezi singur, restul te omoară fara răspundere legală.

  5. E o stare de lucruri absolut normala in conditiile in care, in calitate de Mengele locali, ati impiedicat imunizarea naturala prin contactul social normal, si acum organismele slabite se razbuna.
    O dovada in plus ca nu diploma te face doctor, ci practica- si mai mult decat practica, e necesara si coloana vertebrala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.