Rafila, avertisment pe înțelesul tuturor. ”Tuberculoza multidrogrezistentă…”

Tuberculoza multidrogrezistentă rămâne o problemă sensibilă, avertizează ministrul Rafila, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei.

Ministerul  pe care îl conduce face tot ceea ce ţine de el pentru a asigura medicaţia şi complianţa la tratament, mai ales că în România incidența este mult mai mare decât în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, atrage atenția oficialul.

Rafila mai spune că, începând cu anul 2004, incidenţa tuberculozei, deși lent, creşte și atrage atenția că acest lucru este şi ca urmare a pandemiei, care a dus la reducerea activităţilor legate de diagnosticul tuberculozei şi este rebound, care nu este neobişnuit, mai ales că nu este o creştere dramatică.

Optimist pentru că în ultimii ani, spune, au fost realizate programe de screening şi s-au dotat laboratoarele, Rafila speră să fim contemporani cu momentul când şi în România incidenţa tuberculozei va fi cu un singur digit şi nu cu doi, adică să ajungem la sub 10.

”…Incidenţa din România este mult mai mare decât în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, 50 la 100.000 de locuitori, şi afectează comunităţile defavorizate”, a spus ministrul.

Soluțiile

Rafila amintește că problema tuberculozei multidrogrezistentă  preocupă deopotrivă autorităţile din România, OMS, Comisia Europeană.

”O populaţie educată este o populaţie care poate să adopte un stil de viaţă şi măsuri preventive, care, cu siguranţă, pot să reducă şi tuberculoza la valori care să nu mai reprezinte o problemă de sănătate publică”, a conchis Rafila.

Ministrul Sănătății a participat la o conferinţă de presă organizată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei.  

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

 1. Urat va mai ieși Rafila din politica românească! A ajuns exact jos la nivelul lui Drula care apare online agasant de enervant in orice articol! Nu poți suci sau vedea cu ochii sau citi ceva, apare ori Drula ori Rafila în prim plan iritând cetățenii cu ifosele și interesele lor.

 2. @parere 13:17 Și pe mine mă irită complianța, reboundu’, screeningu’ și digitu’.

 3. NU v-am inteles IO pe Iestia DOI Indignatii pe Rafila.
  Ca o avea el Pacate GRELE ca OriCare Marime FALSA imPusa in carcile NOSTRE cu „Trunchiurile” STRAMBE de Neam PROST de Sistemul de Afara,
  ajuns in Romania IMEDIAT dupa 22 Decembrie 1989 este UNA.
  Ca foloseste Termeni tehnici medicali ese necesar, pentru a descrie o ituatie REALA …
  „Comunistii ERADICASERA toate Bolile Sociale mostenite de la Sistemul CRIMINAL BURJUIESC.
  Criminal, in OriCE Viziune SOCIALA!
  TBC (Tuberculoza) Sifilisul, Blenoragia (Acum vopsita in Uretrita NeSpecifica …) si Alti Paducks Sexualii Otraviti DISPARUSERA din Anii ’50!
  Te lua cu Militia daca te prindea la Analiza Wassermann (de Sifilis) si te TRATA gratis.
  Si daca NU spuneai cu CINE te-ai FXXXT, cu TOTI, luai si o Bataie ImPacabila si Mantuitoare de Pacat intru Maturisire CRESTINA in Fond, ca prin ASTA se scapau si AiaCareNuStiauCaAU … …
  Se faceau MicroRadioFotografii pentru dePistarea TBC la Angajare in Serviciu!
  Si pe NOI, Elevii de Gimnaziu ne duceau la acest Examen …
  SAU in Armata.
  NU mai stiu EXACT Ce s-a mai intamplat in Cestie, ca IO:
  – NU am fost Angajat NICIODATA
  – NU m-am hranit PROST NICIODATA. NU neaparat cu Bani MULTI ci, cu Stiinta MULTA.
  Banii relativ MULTI fata de Media BOBULARA au fost potriviti pentru Intretinerea in Sanatate la un Nivel SUPERIOR multor Familii MILIONARE, pe HRANA a Celor PATRU Copii, in Perioada CeaMaiCritica a Comunismulu.i

 4. Tipul, american, li se adreseaza toxicomanilor, fiindca spune ” „tuberculoza multiDROG rezistenta”. Dac-ar vorbi româneste, limba pe care n-o stie, Rafila ar spune „Tuberculoza, rezistenta la o serie de medicamente”. Nu-i de mirare, asadar, ca nu-l pricepe nici dracu’. ps: Rafila draga, „drog”, în româna, nu-i „medicament”, e „drog” de-adevaratelea, narcotice: cocaina, opium, canabis …, ai inteles? ori vrei sa-ti traduc?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.