![rafila](https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2020/04/02/rafila-1000x600.jpg)
Goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care te împiedică să acţionezi reprezintă un reflex al lipsei de empatie faţă de pacienţi, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre cazul adolescentului care a decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.
„Nu putem să influenţăm comportamentele individuale ale medicilor sau ale altor persoane care lucrează în sistemul de sănătate. Aceasta goană după căutarea în cadru legal a situaţiilor care te împiedică să faci ceva nu cred că este altceva decât un reflex al lipsei de empatie faţă de pacienţi şi (…) totuşi, noi avem menirea, nu doar cunoştinţele, ci şi menirea să îngrijim oamenii şi lucrul ăsta trebuie să îl înţeleagă toată lumea”, a spus Alexandru Rafila duminică, într-o conferinţă de presă prilejuită de concursul de intrare în rezidenţiat, întrebat de jurnalişti pe tema decesului unui adolescent la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.
El a punctat că mai este mult de lucrat la acest capitol, că poate şi legislativ trebuie făcute îmbunătăţiri, iar Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali ar trebui să facă demersuri pentru educarea cadrelor medicale, pentru că nepăsarea poate duce la pierderea de vieţi.
Există legislaţie şi proceduri care trebuie implementate de fiecare unitate sanitară
„Nu cred că există motivaţii legale sau morale atunci când discutăm despre salvarea vieţii unui copil. Nu există. Nici legale, nici morale. Legislaţia este acoperitoare şi ca să o întărim, dacă vreţi, a apărut această ordonanţă de urgenţă care are două componente – una se referă la continuarea tratamentului celor care sunt copii şi devin adulţi, deci, după vârsta de 18 ani, mai ales cei care au boli cronice, boli oncologice, să poată să facă tratament în acelaşi tip de unitate sanitară cu medicii care deja îi cunosc, iar cealaltă se referă la întărirea, dacă vreţi, a acestei precizări că atunci când există o situaţie ameninţătoare, de moarte, asistenţa medicală obligatoriu trebuie acordată fără niciun fel de ezitare”, a spus ministrul Sănătăţii.
În ceea ce priveşte un conflict între anestezişti şi chirurgi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, el a punctat că a dat colegilor săi de la mai multe departamente să studieze acest aspect.
„Cred că este o problemă care trebuie să fie în atenţia managerilor nu numai a acestui spital, în general în orice spital. Lucrul în echipă şi coeziunea personalului medical sunt o condiţie a prestării unui serviciu medical de bună calitate”, a afirmat ministrul Rafila.
Tema comunicării cu pacienţii
„Putem discuta cu universităţile şi mai ales cu societăţile profesionale să facă astfel de programe de educaţie medicală continuă (…), sancţiunile nu ştiu ce efecte au, cred totuşi în schimbarea mentalităţii, în educaţie. Este un proces şi, repet, comportamentele individuale ale multora nu sunt neapărat influenţate de cadrul legal”, a adăugat Alexandru Rafila.
Un medic chirurg şi un medic de la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu au fost amendaţi de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj cu câte 3.000 de lei, în urma decesului, în unitatea sanitară, a unui băiat de 16 ani din comuna Scoarţa.
Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă după decesul băiatului.
Din păcate, multi dintre ei nu au toate țiglele pe casă.Se poarta urit cu pacienții bruscindu-i ,jignindu-i sau refuzând actul medical încercind să spună ce mari genii Sint ei desi rezultatele lor profesionale Sint minime.De ce statul român nu poate să pună punct golaniei din sistemul medical românesc care fac de rușine țară?
La Cluj, un chirurg exceptional a fost nevoit sa paraseasca spitalul public dupa ce a vrut sa opereze un copil! I s-a reprosat ca nu are actele in regula, desi operatia era un fleac pentru el. Daca acel chirurg de la Tg. Jiu il opera pe tanar si, cum era foarte probabil, ar fi murit, apoi sa te tii urlete, malpraxis, nu avea competente legale etc! Mai usor cu roaba pe scari, Dorele
Rafila e precum RFK la Sanatate.
be y ne a Caisa = min Stanatii provizoriu ,
nu intelegi ca LEG EA SANA T ATII – nu este alcatuita in favoarea popu latiei , a pacientului , a contribuabilului ?
Legea Sanat atii apara medicii de malpraxis si este o fereastra prin care evad eaza med iocrii medici si perso nalul medical.
Mai oameni buni, nu cădeți pe fenta aruncată sub nicio formă! Nu are nicio legătură tratamentul cu boala sau cu ce mă-sa îl agata, e strict vorba de medici, de empatia medicilor, de dezumanizarea lor prin laudele înalte că sunt eroii covid..că au omorât oameni nevinovați, pentru care, le-au crescut salariile enorm, și mita e la completare în buzunarele lor. Sper că nu ați uitat cum urlau, citez „creștem salariile sa nu mai ceara/primeasca mita”! Le-au crescut și salariile și mita la buzunar dar, au ajuns dezumanizați cu totala lipsa de empatie și bun simț dar sunt bogați peste limita absurdului precum cei care au lucrat și lucrează în justiție.
@parere… : Cu tine nu e posibil nici-un dialog. Protocolul e protocol. Ia o pastila de durere ca sa pot dormi eu!
Dacă îl opera trăia cât Matusalem.
Rafila predica in pustiu. 1. Trebuie sa reduca hartogaria si birocratia. 2. Medicii si asistentii sa aleaga ori la stat ori la privat.3. Greselile medicale discutate la nivel national in spitale pt a fi evitate.4.Medicii care au avut pacienti decedati si superficiali scosi din sistem.5. Toate Infectiile nosocomiale facute publice.
Totuși despre pompoasa la nume Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate cu cele 43 de filiale județene niciodată mimic? Această instituție curea de transmisie are rolul doar de gestiona banii și a fi instituție de sinecuri? Pe cine asigură și despăgubește? Nici o implicare în legislație, protejarea medicului, a pacientului? Tipic țărilor sufocate de birocrație, vina e doar a celui ce muncește, în cazul de față medici. Toată piramida de pe spatele răspunderii cadrelor medicale huzurește.
@Miorita…
Esti si tu unul din cadrele medicale criminale care au luat bani de la Ministerul sanatatii sa urmeze protocolul criminal care a ucis mii de pacienti gripali in lupta anti „Covid”??????? O sa platiti odata ptr crimele comise in spitale asupra oamenilor singuri si fara aparare !!!!!!!!!!!!
@Protocol:
„sa urmeze protocolul criminal care a ucis mii de pacienti ”
Rafila e de vina! El a fost/e presedintele Asoc de Microbiologie. El era cu informarile.
„O sa platiti odata ptr crimele comise in spitale asupra oamenilor singuri si fara aparare !!!!!!!!!!!!”
Ca doar n-o sa traiesc o vesnicie. Ca sa lucrezi intr-un spital sau azil, iti trebuie nervi de otel pe care eu nu ii am.
Asa ca ma scuteste! Nu e treaba mea ca tu esti avocatul internatilor. De fel meu imi place bucuria si viata. Dar nu pot sa nu constat minciunile vehiculate de greii si marii corupti ai PSD care se mai si plimba pe banii vostri. De ei ia-te, nu te postaci!
corectie: de fel, mie imi place…
Rafila: „Goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor”
Unul care isi sapa subordonatii cu „goana dupa aur” se da mare critic si predica precum popa de la amvon, peste toti.
Deja arata prea troscait sa-l mai creada careva. Intre urgente si chirurgie el, asistenta Ratched, mai lipsea sa se bage singur in seama. Si cu ce trivialitati vine: empatie, menirea …, aproape ca da cu limba in masa de lemn si suna a clopot.
Nu a fost lipsa de empatie a medicului. Omul a respectat legea si a fost prudent.
Daca pacientul ar fi decedat in timpul operatiei sau dupa, acum medicul ar fi fost crucificat de toata mass media, declarat incompetent si i s-ar fi interzis sa-si mai exercite meseria in continuare. Ce vehement ar fi fost atunci insusi dl Rafila fatza de acest medic! Nu mai spun ce daune banesti i s-ar fi cerut.
Exact ce arata si @Dan 18:48.
Schimbati legislatia nemernicilor!……[Rumburak]
Doctorul care il avea in ingrijire pe adolescent si nu a raportat nimic sefului sau si nici nu a initiat vreun tratament, poarta intreaga responsabilitate. Este rea-vointa!
O tara de pagani! Sunt toti doar cu numele crestini, in rest nimic!