Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că la începutul lunii viitoare va lansa o dezbatere publică pe tema transferului bolnavilor în stadiu terminal de la ATI într-o zonă de îngrijire paliativă.
El a fost întrebat despre cum se sunt rezolvate problemele legate de trecerea a unui pacient de la ATI, aflat în stadiu terminal, în zona de îngrijiri paliative.
„Într-adevăr avem o problemă, (…) au fost foarte multe discuţii în România şi nu s-a ajuns la nicio concluzie, de asta nici nu le avem, fiindcă sunt multe probleme de natură culturală, socială, adică nu e vorba doar de decizia medicală. Este un lucru care trebuie explicat foarte bine public, că nu discutăm despre eutanasii, asta trebuie să fie clar pentru toată lumea, dar acceptarea acestei întreruperi a tratamentului la ATI şi continuarea lui în paliaţie nu există în momentul de faţă pentru că nimeni de-a lungul timpului nu a ajuns în punctul unei acceptanţe sociale a acestui lucru”, a declarat Alexandru Rafila, joi, la Digi24.
O dezbatere trebuie să aibă loc
„Şi eu vă spun cine trebuie să fie actorii, o să provoc eu această dezbatere publică ca şi ministru al Sănătăţii, trebuie să fie societăţile profesionale, trebuie să fie organizaţiile de pacienţi şi trebuie să fie şi Biserica. Aţi pornit această discuţie pornind de la chestiunea transferului şi nu de la chestiunea eutanasiei. E bine ca Biserica să fie parte la această discuţie, tocmai ca să evităm interpretările publice care vor apărea, legate de o astfel de situaţie. adică să putem să avem o reprezentare cât mai largă a societăţii şi să se înţeleagă că discutăm de un pacient care nu mai are resurse să-şi revină şi nu discutăm despre eutanasie. Eutanasia, în România, din punctul meu de vedere, trebuie scoasă din discuţie, pentru că acceptanţa socială în România pentru aşa ceva, cu siguranţă, nu există „, a declarat Rafila.
Ar putea apărea şi un model de bună practică în domeniu
„Noi am solicitat un audit internaţional… ne trebuie exemple de bună practică din alte ţări. (…) Iar, în urma acestui audit, dacă vreţi, care să examineze procedurile existente în România, poate ce s-a întâmplat la Pantelimon, să venim şi cu modelul de bună practică care care există în alte ţări , astfel încât să-l alegem în cunoştinţă şi cu toată lumea, încât să nu avem tensiuni care să arunce o umbră asupra siguranţei pacientului într-un spital public „, a declarat Rafila.
Ce înţelege prin paliaţie
„Prin paliaţie înseamnă că îngrijeşti un pacient la care resursele terapeutice pentru vindecare sunt epuizate şi trebuie să-i oferi un sprijin, încât el să trăiască demn, adică să faci terapia durerii, în primul rând să elimini durerea, şi să-i asiguri condiţii, inclusiv consiliere psihologică, pentru că să ştiţi, mulţi dintre pacienţii aflaţi la paliaţie, nu ne referim… paliaţia e de mai multe feluri, nu este numai paliaţia de la Terapie Intensivă, sunt multe alte afecţiuni care în stadiul terminal pacienţii au nevoie de un anumit tip de îngrijire „, a declarat Rafila.
Ministrul Sănătăţii a precizat că în urma discuţiilor purtate recent cu şeful Executivului una dintre măsurile prezentate premierului se referă la crearea în cadrul spitalelor de urgenţă din România, conex cu Secţia de Terapie Intensivă, a unui compartiment de paliaţie.
„Şi lucrul ăsta poate decongestioneze şi Secţiile de Terapie Intensivă, încât să primească mai mulţi pacienţi”, a explicat Rafila.
Ministrul a precizat, legat de centrele de paliaţie existente în România, că la nivel naţional există 3.000 de paturi de paliaţie.
„Necesarul estimat, la finalul unui proiect pe care l-am încheiat la finalul anului trecut, un proiect cu fonduri norvegiene, era în jur de 4.000 de paturi, ar fi necesarul la nivel naţional. (…) Avem în momentul de faţă 3.000, sunt şi contractate de casele de asigurări de sănătate. Şi noi vrem să facem, astfel încât să putem să creştem numărul acesta de paturi, să facem aceste compartimente în spitalele de urgenţă, iar plata pe serviciu pentru acest tip de pacient să fie mai mare, acum este în jur de 200, 200 şi ceva de lei pe zi. Şi trebuie să venim şi cu sectorul public, să balansăm, pentru că din cele 3.000 care sunt funcţionale, contractate, 2.000 de paturi sunt în zona ong-urilor, Bisericii. Biserica are foarte multe centre de paliaţie, bisericile de diverse confesiuni, nu numai Biserica Ortodoxă, şi 1.000 sunt în zona publică „, a conchis ministrul.
Dar trebuie sa se inteleaga ca doctorul nu face minuni, ca atunci cand nu mai sunt sanse, sa nu se mai insiste cu tratament care poate fi si invaziv, ci doar sa fie repectata demnitatea persoanei prin paliative care iau durerea si aduc o oarecare linistire, macar sufleteasca e indusa. Cand nu sunt sanse, adica boala-i terminala, vine sfarsitul. Atunci trebuie adaptabilitate si flexibilitate pentru confortul si al bolnavului dar si al familiei si prietenilor.
Si neaparat faceti un loc de reculegere la orice spital, nu numai pentru pacienti sa fie impanzit cu lumanari care curg pe jos, fac fum, sunt prilej de incendiu si toate alea, dar cat de cat sa poti sa te regasesti, o curte interioara, o statuie, un loc retras, discret cu un crucifix care discret sa te indemne sa te reculegi si sa respiri oarecum izolat de vanzoleala „de afara”. Are importanta si dimensiunea religioasa.
Sa fie un loc curat si afara cu asistente care altceva nu gasesc de facut decat sa nesocoteasca ordinele date si sa ia decizii de capul lor de ca si cum ele sunt cele care sunt manageri si ii au pe toti la degetul lor mic! Nu ele raspund pentru starea pacientului si nu in grija lor intai a fost dat dupa cum se vede! De ajuns cu mita si obraznicia de maidan! Ce-i asa de greu de spus, „De maine nu mai calci aici.”?
adica HINGHERIRE PE FATZA!
(aia nu-si mai pot exprima acordu,
„halatele albe” vor decide
ca la donatorii de organe -mai cu minciuni,
mai cu presiuni,
ca hingherii)
Sa dea naiba în capul lor, sunt setati NU pe vindecare, pe reducere vieți. Felicitări😯, individuale.
Prin această dezbatere Rafila recunoaște crimele din spitale și dorește legalizarea acestora, ceea ce reprezintă crime împotriva umanității,a sute de mii de români uciși în spitale de medici care nu sunt pregătiți pentru actul medical ce ar trebui să salveze vieți.
Acest individ trebuie deferit justiției pentru crime împreună cu toți medicii ce au ucis cu zile sute de mii de români atât din nepricepere cât și pentru bani.
Moderator,dacă e dezbatere de ce îmi cenzurezi opinia?
cand citesc postarile atator dobicreti care n-au habar ce inseamna netratabil si contesta cu spume orice concluzie medicala ma apuca greata 🙁
Probleme multe si grele ! Rezultatul democratiei prost aplicate, ne pune in aceasta situatie penibila. Nu cred in existenta unui complot medical, mai curand o situatie romaneasca, cunoscuta de toata lumea. Se fac comentarii partizane, fara competenta, iar politicul se ascunde si-si urmeaza planul. Solutia ? Ajutor de la stat luat din sectoarele ce inca se lafaie, de exemplu de la culte. Religia este enorm de mult privilegiata, bisericile sunt exagerat de multe, proportionala este doar saracia. Avem nevoie de spitale, gradinite, scoli, sali de sport etc. Sectiile ce se doresc a fi facute pentru bolnavii ajunsi la final, trebuiesc sa fie facute in preajma si pe contributia bisericii. Nu vad alta solutie, chiar nu exista !
@miorița:
Cine sa le dea afară pe asistentele obraznice, lipsite de profesionalism și empatie, lipsite de educație și bun simț??!!!
Ori sunt amantele cuiva, ori sunt membre de partid, prin mana lor se aranjează concursurile de angajare, ele sunt „detinatoarele” parafei șefului de secție și semnează în locul lui fără nicio reținere (ca șeful ii da voie!) , ele urla la pacienți, amenință că merg la primar/președinte de CJ,lider de partid și chiar o fac, ascund sau scot la suprafață neregulile în funcție de interesul lor și multe altele…!!!
Foste coafeze, vânzătoare, infirmiere, îngrijitoare de curățenie, astăzi sunt asistente medicale în spitalelepubluce din România, multe dintre ele nu știu sa scrie corect dar sa mai acorde asistență medicală.
Sigur ca acest loc exista si in alte tari, ca e bine daca ar exista si in Romania. Este asemeni unui loc de vacanta, pentru muribund, un loc ce ofera omului pe langa liniste, o despartire demna, fata de cei dragi si de viata. Este un proiect bun, iar daca a comentat un cretin frustrat si agresiv minciuni, care nu au nimic in comun in acest sens, nu pot decat sa-mi exprim regretul.
Mengele și criminalii săi, nepricepuți, lipsiți de empatie,inumani, făcuți cadre medicale și angajați angajați pe bani, bani mulți,iresponsabili față de actul medical, doresc să ucidă fără număr români cu zile cu legiferarea crimelor din spitale,scopul lor unic fiind îmbogățirea,nu salvarea de vieți umane.
La pușcării e locul acestora!
„Practic legalizarea crimelor din spitale ”
Mare-i gradina lui Dumnezeu!
Mengeli cu ,, mușchi deștepți în cap” doresc legiferarea omorurilor din spitale, adică aceștia să facă actul medical cum ,,vrea mușchii lor din cap”.
Este un act criminal împotriva umanității să legiferezi omorurile din spitale.
Rafila, afara. Nu stiu decat cum sa-ti aranjezi dimineata oribila freza, in dreapta, in stanga, peste bostan, valvoi…?! Vrei sa pari si tu modern, globalist si LGBTQ-ist ca toti nemernicii, ticalosii/ticaloasele. Mai baiatule tu stii ce pastoresti ! ai fost prin spitale sa vezi ca nu stii care e doctor, doctorita, asistent/asistenta medical sau sora medicala, toti sunt la fel si nu stau cu ochii decat pe spaga…?! Nu au site la geamurile saloanelor, nu se inchid usile, scartaie iar curtile interioare sunt o catastrofa. Tu ce pazesti mai baiatule la salariile lunare de cate 8.000/10.000 de euro, primite de la idiotii care suntem si tot stau cu gatul intins, fara pic de rusine, la chilipirul idiotilor si tampitilor care suntem. Am fost, am vazut. Eu le-as da foc…?! Alo, Marcele, de ce nu este adus Profesorul Doctor Docent Viorel Jinga, la conducerea Ministerului sau chiar Prim Ministru al Guvernului Romaniei, care este un geniu al actului medical si a facut dovada unui stralucit administrator public pe unde a fast manager de unitati medicale sau unitati superioare de invatamant medical si academic. Ce mai asteptati, cat credeti ca mai suportam dezastrul si bataia de joc din spitale.
Rafila, afara. Nu stii decat cum sa-ti aranjezi dimineata oribila freza, in dreapta, in stanga, peste bostan, valvoi…?! Vrei sa pari si tu modern, globalist si LGBTQ-ist ca toti nemernicii, ticalosii/ticaloasele. Mai baiatule tu stii ce „pastoresti” ! Ai fost prin spitale sa-i vezi ca nu stii/stiu care e doctor, care e doctorita, asistent/asistenta medical sau sora medicala. Toti sunt la fel si nu stau cu ochii decat pe spaga…?! Nu au site la geamurile si nu se inchid etans usile si ferestrele la saloane, scartaie, iar curtile interioare sunt o catastrofa. Iau salarii de cate 8.000/10.000 de euro, si tot stau cu gatul intins, fara pic de rusine, la chilipirul idiotilor si tampitilor care suntem. Am fost, am vazut. Eu le-as da foc…?! Alo, Marcele, de ce nu este adus Prof.Dr. Docent Viorel Jinga, la conducerea Ministerului sau chiar Prim Ministru al Guvernului Romaniei, care este un geniu al actului medical si un stralucit administrator public pe unde a fast manager de unitati medicale sau unitati superioare de invatamant medical si academic. Ce mai asteptati, cat credeti ca mai suportam dezastrul si bataia de joc din spitale.