Raport al Serviciilor de Informații: „Rusia, în avantaj”

Rusia este pe cale să se impună în războiul din Ucraina datorită unei rezerve mai mari de efective, capacităţii complexului său militar-industrial de a produce mari cantităţi de arme şi muniţii şi sprijinului material oferit de ţări precum Coreea de Nord sau China, a avertizat luni şeful serviciului militar de informaţii norvegian, potrivit AFP.

La prezentarea raportului anual de evaluare a riscurilor pentru acest serviciu, directorul său, Nils Andreas Stensones, a afirmat că Ucraina va avea nevoie de un ajutor militar occidental „substanţial” pentru a putea spera să întoarcă în favoarea sa evoluţia conflictului.

„În acest război, Rusia se află la ora actuală într-o situaţie mai puternică decât în urmă cu un an şi este pe cale să preia avantajul”, a estimat în faţa presei şeful informaţiilor militare norvegiene.

Rusia poate mobiliza de trei ori mai multe trupe decât Ucraina, ea se adaptează sancţiunilor impuse de Occident mai bine decât se aştepta acesta din urmă, iar industria rusă este în prezent capabilă să producă suficiente muniţii, vehicule de luptă, drone şi rachete care să permită forţelor ruse „menţinerea efortului lor de război tot anul”, a detaliat oficialul norvegian.

Mai mult, precizează acesta, Rusia beneficiază de sprijinul militar al Coreii de Nord, Iranului, Belarusului şi Chinei. Cea din urmă nu furnizează Rusiei arme, ci „maşini, vehicule, electronică şi piese de schimb” utile pentru industria militară rusă, explică şeful serviciului militar de informaţii norvegian.

Prin urmare, concluzionează el, „va fi nevoie de un ajutor occidental substanţial cu armament pentru ca forţele ucrainene să se poată apăra şi să reia iniţiativa în conflict”, amintind de asemenea de nevoia armatei ucrainene de muniţii, arme cu rază lungă de acţiune, sisteme antiaeriene, tancuri şi avioane de luptă.

Norvegia se numără, alături de Danemarca şi Olanda, printre ţările europene care s-au angajat să furnizeze Ucrainei avioane multirol F-16, un aparat cerut insistent de Kiev.

„Norvegia şi Europa trebuie să fie pregătite să-şi asume mai multe responsabilităţi pentru a-şi asigura propria securitate şi pe cea a aliaţilor lor”, a reacţionat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram.

Washingtonul a fost principalul susţinător al Ucrainei, căreia i-a oferit de la începutul invaziei ruse din februarie 2022 un ajutor financiar şi militar care însumează circa 113 miliarde de dolari, dar un pachet suplimentar de peste 60 de miliarde de dolari cerut de preşedintele democrat Joe Biden este blocat în Congres de republicanii fostului preşedinte Donald Trump, ceea ce creşte povara asupra UE în susţinerea Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

19 Comentarii

 1. … surpriză: cică ”Raport al Serviciilor de Informații: „Rusia, în avantaj””… Ha Ha Ha! Noul sef al armatei Ucrainei vrea să facă un audit în armată cică în acte au un 1.000.000 de militari mobilizați, iar de fapt pe front sunt vreo 200.000 – 300.000 de militari. Pălărie într-un picior, ghici ciupercă ce-i? Nici să nu vă gândiți la ce m-am gândit și eu …

 2. Nu va mai amețiți singuri, Rusia a fost mereu in avantaj !
  Numai voi in propaganda voastră tembelă ați vrut să induceți că ar fi altfel!
  Susțineți pacea !

 3. Bai pramatiilor, pana ieri alaltăieri ați avut ordin să le spălați creierasele la pro amerloci cum ca rusii mănâncă bătaie de la naziștii ucrani, ca nu au munitie, ca sunt slab echipati, ca au armament invechit, ca omoară babele la ei ca la fasole și câte și mai cate jigodisme, ca acum păpușarii descreierați sa va ordone ca rusii sunt în avantaj pentru a justifica sarabanda inarmarilor, în special pe spinarea sclavilor/slugilor, cum sunt romanii! Sictir jigodiilor!

 4. In loc să deie la niște infometati de mâncare de banii ăia nemernicii din Danemarca si Norvegia dau nazistilor pe arme.Cine îi va avea in vedere pe toti cei ce fac ca ei.

 5. Toti PARANOICII militari si politici din NATO-UE,ar trebui sa CONSPECTEZE cu sfințenie TOT INTERVIUL presedintelui rus Vladimir Putin,care este o LECTIE didactica de politica si istorie.
  MAMELUCII din NARO trebuie sa AFLE din faimosul interviu ca „Rusia NU va ataca pe nimeni atata timp cat nicio tara NU va ataca Rusia”!!. Asa ca UE (NATO) la ce fel de RAZBOI se pregateste!??…de APARARE sau de ATAC.!.
  Poate ca politica de PECE si COLABORARE este cea mai bine venita pentru viitor!.

 6. Aualio, parca ieri scriati invers, ca rusii sunt cu spatele la zid, ca n-au bombe si ca Putin a murit de cancer de 3x pana acum. Deci, la arme bajeti, ne-am dus pe drula, ca-i drulita !

 7. Rusia are și bipezi din țările arabe, și din Coreea, China sau Japonia, din aer când ajung dronele ii filmează și după, bum, bum, bum, in plus, rusnacii sunt trimiși forțat în ukraina că sa ocupe teritoriul imediat ce îl capturează și sunt al dracului de multi. Zilele trecute, o mare grupare de rusnaci s-au împotrivit sa pe plece pe front, alta grupare mare s-au predat ukraineenilor, și mulți au rămas să îngrașe pamantul, pe când ukraina, are nevoie urgent de bipezi, Ukraineenii nu se înghesuie decât la haleala și trai zilnic muncind pe unde pot. Cât despre armament, au dar nu destul. Ultimul general numit la minister, știe ce înseamnă și cum acționează rusnacii, dar, daca nu are militari, nu poate să se desfășoare în acțiuni. Sa vedem Zelensky daca va multiplica bipezii pe front, Jaluznai a ferit zonele de case cât a putut, a luptat cu ce a avut

 8. Nebunia s-a generalizat.Toti neavenitii,nealesii europenilor,fac corp comun cu bidonistii contra a 70 % din americani.Imbecilii astia habar nu au ce se intampla astazi la ei in kolhoz dar se ocupa sa PUNA,asa cred ei,iar la butoane familiile Bidon,Clinton si Obama.Nataraii astia chiar nu inteleg ca americanii platitori de taxe si impozite nu mai sunt interesati sa lupte pentru complexele militare si financiare ce domina USA.Nivelul de trai al americanului contributor a scazut dupa toata hegemonia lor pe planeta in loc sa creasca.Au crescut doar averile incomensurabile ale politrucilor,afaceristilor si militarilor cu grade mari.Norocul lor este ca si amerlocii sunt la fel de imbecili ca si rusii,ca si cetatenii kolhoznici,si vor tacea din gura pana cand vechii militari rusi vor da o lovitura de stat,de data asta reusita nu ca aia din 1991,si atunci STOP joc.Un neica nimeni cu nume de voma sare la gatul candidatului american republican cu cele mai mari sanse sa-l dea afara pe senilul iresponsabil al democratilor.Iar toti muisto curistii kolhoznici ii tin isonul.
  Eu tot nu inteleg de ce rusii nu taie orice livrare de gaze,curent electric si petrol,ca o societate centralizata ca a lor,cu resurse imense,se poate pregati singura de razboi.Cedarile lui Putin,noul Gorbaciov,in fata kolhoznicilor va aduce armata rusa la comanda politica.Si atunci o sa vedem cu adevarat distractie.Nu imi inchipui un Jukov negociind cu panaramele astea civile din kolhoz.
  Luati briciul din mana maimutelor ca altfel am incurcat-o cu totii.

 9. parere
  Mai goe,vezi ca un avion rus aterizeaza la Chisinau…hai raporteaza ca NATO nu vede pe radare.
  😂😂😂😂😂😂😂

 10. Washingtonul susținător principal din 2022!!??
  Da nu din 2013,când au răsturnat guvernul legitim a lui Ianukovici iar Nuland se certa cu varza blruxeleza cine să fie la conducerea Ucrainei..??

 11. Bai creti.nilor din serviciile de informații „puneți mana pe carte ca nu urzica(vorba lui V.Iantu)! Rusia este cea mai mare și bogata în hidrocarburi și nu numai, tara de pe suprafața pământului. Cum credeți ca ar vrea sa moara rusi, sa atace nato(North Atlantic Terrorist Organization) sau ue când acolo colcăie de alcoolisti, drogați și lgbtqxy+-?

 12. E un joc politic la nivel global destul de complex. Noi vedem un război SUA Rusia prin proxi, dar este posibil ca acest război să facă parte din planurile de resetare a lumii, planuri dibuite de bogații și conducătorii noștri. Practic, acel război nu poate fi câștigat de SUA, în ultimă instanță Rusia putând folosi bomba atomică. Cine ar risca un război atomic pentru Ucraina? Tot jocul dela est mă duce cu gândul la o cooperare între americani și ruși. O să vedeți că războiul se va încheia când tot ceea ce folosește omulpe planetă și ii conferă un nivel de trai va ajunge la prețuri astronomice. Atunci, de nevoie, Omul nu va mai polua, acum degeaba îi trâmbițezi asta.

 13. E groasa rau daca recunosc si poponarii europeni. Haholului nostru „parere” ii crapa bostanul facand spume calculand traiectoria avionului rus ce se invarte deasupra Chisinaului. Aplica ca un bezmetic numerologia facand calcule inepte iesindu-i mereu (in vise umede) ca rezultat ca, urcacii sunt superiori si avand un nou comandant rus cu scoala la Moscova ii va invinge pe rusi pregatind o ofensiva cu care vor incercui si invinge Rusia pana la Pacific. Se vede clar ca s-a intzepat in dovleac cu zeama de vaxxin si a inceput sa-i derapeze bezmetic neuronul pe acoperis.

 14. doctrinele militare urmate de occidentali…
  urmase si similare ale doctrinelor ‘Prometheiste’ (poloneze elaborate de generalul Pildusky) — sau cele ale bolshevicului Parvus
  de destaramare a imperiului tzarist respectiv – URSS
  pot porni ww3….
  de asta referirea lui Putin la faptul ca Polonia a pornit WW2.
  intr-adevar…Polonia a participat la impartirea Cehiei si a preluat uzinele de armament in 1938…
  Hai sa invatam istoria reala…e un indemn…ca sa intelegem lumea de azi…
  acum gasesti toate documentele pe internet…nu acceptati sa fitzi manipulatzi
  faptul ca Putin mentioneaza acest fapt si face referire vina Poloniei de a fi declansat WW2 …in urma neacceptarii propunerilor germane referitorare la coridorul Danzid (ce despartea fizic Germania de Prusia Orientala)
  ar trebuii sa dea de gindit …

  de asta referirea

 15. Buey Nils ce mama dracului cautati voi in otan cestia yankilor si ne dati noua indicatii pretioase ? intrati in UE daca vreti protectie austria n-are nici o treaba!? va apucat vikingeala?! consumul de schnaps nu rezolva problema lipsei de lumina la propriu und la figurat.

 16. Numai idiotii credeau altfel. Cu cat occidentul colectiv va trimite mai multe arme si munitii in Ucraina cu atât mai mult nu va avea cine a le manuiasca. Criza de militari a devnit endemica. Doar nu credeti ca ucrainienii plecati in toata lumea se vor intoarce sa moara pentru maimutoiul de Zelensky.

 17. Naziștii ne-au spus că Putin e pe moarte! In loc sa ne prezinte pe bărbatul pe tocuri care a fost luat la suturi la baza! Asta-i capitalismul decadent anerican! Cum să câștige drogații in fata rușilor?

 18. @ parere
  Tataie, iar ai conspectat canalul de YouTube al generalului Zalujnîi ?!?
  măRog…🤣
  {●RăuPârtZKaK-Stat MajoriZdu’-RăuPârtZKaK ●}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.