Raport Curtea de Conturi: Avem energie mai puțină și mai scumpă

România a raportat o scădere a producției de electricitate în perioada 2017-2022 (-12,44%), în contextul retragerii din exploatare a capacităților de producere cu o putere instalată de 4.848 MW (-2.680 MW pe bază de cărbune și -2.168 MW pe bază de hidrocarburi) care nu a fost substituită de punerea în funcțiune de noi capacități pe bază de surse regenerabile (+37,56 MW), se arată într-un raport de audit al Curții de Conturi privind energia din surse regenerabile și contribuția la asigurarea independenței energetice. Auditul desfășurat în ultimii doi ani (2022-2023) la Ministerul Energiei a vizat perioada 2017-2022 și a urmărit evaluarea gradului în care a fost asigurată independența energetică din perspectiva utilizării surselor regenerabile de energie, ca urmare a politicilor/strategiilor elaborate de Minister, precum și analiza evoluției prețului energiei electrice în contextul tranziției energetice.

Pe fondul reducerii producției interne de energie electrică, România a devenit importator net începând cu anul 2019, iar soldul balanței comerciale a înregistrat în acest sector un deficit de 735,8 milioane euro, în perioada 2019-2021, în contextul în care prețurile medii ponderate la care s-au efectuat tranzacțiile de import au fost superioare celor la care s-a efectuat exportul. Existența unor prețuri medii ponderate superioare pentru activitatea de import față de cele de export poate fi explicată prin efectuarea operațiunilor de export de electricitate la momentul în care la nivelul piețelor este înregistrat un excedent, cu precădere în situația în care există un excedent de energie regenerabilă (zile însorite și vânt puternic), iar a operațiunilor de import în situațiile în care la nivel național este înregistrat un consum ridicat față de producția internă. O astfel de situație scoate în evidență necesitatea introducerii unor surse de stocare a energiei electrice care să acumuleze energie în perioadele de excedent și să o elibereze la momentul creșterii consumului, România având la finalul anului 2022 o singură astfel de capacitate licențiată (7,4 MW).

Auditul a constatat faptul că diminuarea investițiilor programate la nivelul operatorilor din sectorul producției de energie electrică și înregistrarea unui grad redus de realizare al programelor de investiții (între 5,48% și 51,25%) a condus la neasigurarea independenței energetice. La nivelul operatorilor aflați sub autoritatea Ministerului Energiei au fost puse în funcțiune, în intervalul auditat, capacități de producere a energiei electrice cu o putere instalată de numai 15,56 MW.

Obiectivul privind creșterea puterii instalate în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, stabilit pentru anul 2022 conform Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021 – 2030 (+ 1.816 MW), nu a fost atins decât în proporție de 0,64%.

România a înregistrat cea mai mare creștere a prețului electricității la nivelul UE-27 în semestrul II 2022 (+112,35%), comparativ cu perioada similară a anului 2021, ocupând primul loc și în ceea ce privește raportarea prețului la puterea de cumpărare, cu 119,25% peste media UE-27.

Nu în ultimul rând, auditul a constatat că România nu are încă aprobată o Strategie energetică națională, document fundamental prin care să fie stabilite obiectivele sectorului energiei electrice pe termen mediu şi lung și modalităţile de realizare a acestora.

În acest context, este necesară elaborarea și corelarea tuturor documentelor strategice, stabilirea obiectivelor prioritare raportat la necesitățile sistemului energetic și monitorizarea eficientă a evoluțiilor înregistrate în îndeplinirea obiectivelor. Pentru asigurarea independenței energetice, Sistemul energetic național are nevoie de investiții susținute în noi capacități de producere, precum și de corelarea evoluției acestora cu dezvoltarea rețelelor de distribuție și transport, se spune în documentul Curții de Conturi.

Aspectele pozitive

Printre aspectele pozitive remarcate cu prilejul auditului se numără faptul că România a înregistrat o ponderea a energiei produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie de 24,48% în anul 2020, peste ținta (24%) asumată prin Planul Național de Acțiune în Domeniul Energiei din Surse Regenerabile. De asemenea, auditul a evidențiat politica de tranzacționare derulată la nivelul Hidroelectrica SA pentru consumatorii casnici, care pentru anul 2022 a stabilit prețul energiei active la 0,25 lei/kWh, precum și creșterea capacității de producere a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile de energie la scară mică aparținând prosumatorilor[3]. În ceea ce privește acest ultim aspect, la data de 01.06.2023 erau înregistrați un număr de 70.840 prosumatori, fiind instalate capacități cu o putere totală de 866,8 MW.

În cadrul auditului, Curtea de Conturi a României a transmis Ministerului Energiei o serie de recomandări, cu scopul creșterii performanțelor înregistrate în cadrul activităților desfășurate în sectorul energiei electrice, dintre care enumerăm:

– urgentarea demersurilor pentru aprobarea Strategiei Energetice Naționale și elaborarea politicii energetice;

– elaborarea de programe și planuri de acțiune în sectorul energiei electrice, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea activităților de stocare a energiei electrice;

– analiza programelor de investiții la nivelul operatorilor economici aflați sub autoritatea Ministerului Energiei, în vederea prioritizării proiectelor de investiții din sectorul energiei electrice, precum și urmărirea implementării acestora;

– promovarea de acțiuni care să conducă la eliminarea decalajului între retragerea din exploatare a unor capacități de producere a energiei electrice și punerea în funcțiune de noi capacități de producere, astfel încât cererea de energie electrică să fie asigurată din producția internă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4489 Articole
Author

31 de Comentarii

 1. Păi, deveme ce ai mai puțină, eventual poți vinde ceva cabluri și stâlpi , la fel cum ai vândut fabricile. De ce să ruginească inploaie ?

 2. E logic, importul este mai ieftin decat productia ! Azi se cumpara cu sub 0,3 lei kwh si se vande cu 3 lei. Ati vrut o tara ca afara, o aveti !

 3. Multàmim PNL Catzu , R Bogdan , Ciuca . Daca la anul intrați în parlament este doar o minune americănească !

 4. Dansatori habarnisti care se fac că fac pentru mult prea mulți bani pe care nu-i merită deloc, total lipsiți de interes și de răspundere, repetă ca papagalii ce le spun davosiții și stau cu ochii pe centralele pe cărbuni, să vadă ce mai pot sfeterisi ce a mai rămas în picioare din ce au construit alții, cu efort și o pricepere care le stârnește, cel mult, disprețul.N-au nici cel mai mic respect pentru interesul național, cât mai este el.Nu știu decât să fure și să facă datorii.

 5. @ Surtcircuitescu Penurius Jon de Sting .. Apropooo.. Miza puternică, cică, a alegerilor de la anul a fost anulată de votul din parlamentul european recent vizănd oerarhia și puterea de decizia a statelor ”naționale” din europa. Deci UE a scurcircuitat toate evenimentele d ela anul și oricum va fi după cum dictează ei..Iar ursula pune la plăți pentru războiul ukran europa și declarat se pregătește pentru incă patru ani de război cu rusia. . Deci nu știu de ai priceput.. Vizibil mulți nici din presă, nici din politic nu pricep, ori nu sunt atenți..

 6. blah-blaaah-bleeeeahhhh. vorbarie fara rost din partea acestui organism mafiot-securist, pe nota de shpaga si la dispozitia parazitilor tradatori si criminali. ca si be-ne-re si toate otrepele tradatoare si criminale, asezate in functii publice si nesimtit platite din IMPRUMUTURI EXTERNE!

 7. mansifestantilor impotriva ordonantei si a lui Dragnea care i-a adus apoi pe Iohannis si pupila lui Virgil Popescu/PNL la guvernare si implicit la liberalizarea pietii de energie dupa care a inchis termocentrale si a oprit finalizarea CET Iernut pe care nici Ciuca nici Ciolacu nu s-au ostenit sa o porneasca la fel cum sunt tinete in ”aer” hidrocentralele ca sa se joace baietii destepti. Numai ca este o scuza falsa energia scumpa din Europa. tot timpul ea se vindea pe bursa la preturi mult mai mici aprox. 0,55 lei/kw pt ca oscila intre sub 100 euro/MWh si 120 euro/MWh fiind perioade cand in Germania sau Spania ajungea si la 30 euro/MWh. Acum surprinzator in Germania este 168 dupa ce a fost 68 euro/MWh si chiar mai putin, dar a scazut in Franta la 105,35 dupa ce luni de zile a avut cel mai mare pret iar in Spania este 85 MWh. https://tradingeconomics.com/commodities Totusi chiar nu exista o posibilitate ca Virgil Popescu sa raspunda pt pierderile economice?

 8. ” Obiectivul privind creșterea puterii INSTALATE în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, ”

  -puterea INSTALATA nu e altceva decat puterea MAXIMA,TEORETICA,
  in privinta energiei solare /eoliene GARANTIILE SUNT ILUZORII
  pana si energia hidro are o margine,o rezerva,o ACUMULARE.

  practic „energia verde” nu este decat un plan de distrugerea a sistemului energetic national
  la care isi dau concursul niste banditzi năimitzi prin…subventii!!!!!

  a 2a problema: „distributia” curentului electric costa 50% din pretzul final:
  -pana si dobitocii inteleg ca „marfa” este doar un obiect de shantaj,
  shantajul ESTE INSTITUTIONALIZAT, e shantaj de Stat.

  per total modelul este impus de catre China,
  „o tzara două sisteme”:
  -se creeaza o noua societate feudală!

 9. ” Obiectivul privind creșterea puterii INSTALATE în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, ”

  -puterea INSTALATA nu e altceva decat puterea MAXIMA,TEORETICA,
  in privinta energiei solare /eoliene GARANTIILE SUNT ILUZORII
  pana si energia hidro are o margine,o rezerva,o ACUMULARE.

  practic „energia verde” nu este decat un plan de distrugerea a sistemului energetic national
  la care isi dau concursul niste banditzi năimitzi prin…subventii!!!!!

  a 2a problema: „distributia” curentului electric costa 50% din pretzul final:
  -pana si dobitocii inteleg ca „marfa” este doar un obiect de shantaj,
  shantajul ESTE INSTITUTIONALIZAT, e shantaj de Stat.

  per total modelul este impus de catre China,
  „o tzara două sisteme”:
  -„se creeaza” o noua societate feudală
  prin votul democratic al DOBITOCILOR,
  al iresponsabililor,
  majoritarii din orice forma de organizare „democratica” de pe acest Pamant.

 10. Planul a fost cu succesuri pt cei ce l-au coclit. Doar nu crede cineva, de la doza a doua-n jos, că este seiv ză planet și nu sărăcirea oamenilor prin scumpirea, din pix, a energiei. Urmează prime, promovări, măriri de salarii. Doar pt ce credeți că sînt pensile speciale? Sînt răsplată pt astfel de planuri.

 11. Energia verde nu este o prostie și e necesară, e de viitor.. Dar nu e cazul să-ți tai craca de sub tine.. azi in mod normal nici o construcție nu trebuei autorizată dacă nu este ”activă”. adică autogeneratoare de energie și recuperatoare de apă.. De vrei viitorul e cazul să incepi cu astfel de măsuri. Plus evident ești român in evul mediu intârziat, fără drumuri și fără canalizare.. O rezolvare ecologică promptă se impubne. De exemplu fose septice ecologice obligatorii , eventual golite gratuit și dus la stații de biogaz. nu e complicat altora le-a reușit..

 12. Acesta este crudul adevăr și disperarea când compari realizările din Comunismul de tristă amintire adică doar o parte reprezinta “-4.848 MW ( din care -2.680 MW pe bază de cărbune și -2.168 MW pe bază de hidrocarburi) și mult lăudata Democrație UE cu grozavil plus!!! “+37,56 MW bază de surse regenerabile. Adică s-a înlocuit din ce s-a dărâmat ci 0,00775!!! Teoretic, fiindcă centralele pe cărbune și hidrocarburi livrau indiferent de anotimp și timp al zile cel puțin 75% din puterea instalată, în timp ce Eolienele sunt la mila vântului iar Fermele (!!!) solare după ce au și ocupat hectare de pământ productiv sunt la mila vremii și a lungimii zilei. De exemplu ferma solară de lângă Sibiu are azi din 24 ore lumină teoretic 9 ore. Termocentrala funcționează 24 din 24 de ore. Asta e dacă neisprăviți, habarniști, renegați, și slugarnici conduc România și dau curs la toate cretinismele și ticăloșiile celor de la Bruxelles. România la o putere instalată în 2017 de vreo 12000 de MW a distrus 4800 MW adică 40%!!!. Polonia în aceeași perioadă la o putere instalată de peste 35000 MW a mai construit 3700 MW pe CĂRBUNE!!! Și cei care de 34 de ani distrug România sunt liberi. România din exportatoare netă în anul 2000, blocată la export spre Turcia de prietenii bulgari care cereau prețuri prohibite pentru traversare, de era în proiect cablu submarin, și spre UE blocată de prietenii unguri care invocau dimensionarea rețelei de transport și lipsa interconexiunilor, a ajuns importatoare netă. De la cine? De la Ungaria, Turcia, Bulgaria care de atunci au crescut. Dăm în schimb din ce importăm la Moldova și Ucraina practic pe gratis. “Cum nu vii tu, Țepeș doamne… “

 13. Pentru Dreptate si Adevar striga din mormant stramosii nostri, voievozii binecredinciosi care si-au varsat sangele luptand impotriva invadatorilor…
  Daca stam ca legumele si nu facem nimic, daca nu reactionam impotriva alogenilor paraziti care ne-au ocupat tara si ne submineaza pas cu pas…ne meritam soarta…si atunci :
  – sa nu ne mai miram ca de ce nu avem autostrazi, infrastructura, scoli, spitale educatie sanatate pensii salarii…
  – sa nu ne mai miram de ce nu mai avem economie resurse aur petrol gaze paduri pamantul agricol..
  – sa nu ne mai miram de ce au fost alungati din tara 5 milioane dintre noi…
  – sa nu ne mai miram de cresterea preturilor la utilitati, gaze, curent electric apa..
  – sa nu ne mai miram de tinerii fara valori, repere, spalati pe creier indobitociti cu desfrau si droguri…
  – sa nu ne mai miram ca avem salarii mai mici, preturi mai mari ca-n occidentul nelegiuit imperialist iudeomason si produse de proasta calitate decat la ei…
  – sa nu ne mai miram ca de ce nu mai putem creste porcul nostru in ograda si ne da sa mancam gandaci si viermi…
  – sa nu ne mai miram cand ne vor inchide din nou in case, sa iesim cu bilet de voie, „pasaport verde”, cand ne vor intepa iarasi obligati cu alte otravuri, in orasele lor de 15 minute, in lagarul digital cand vom deveni dependenti total prin minciuna „banilor” lor digitali din bancile lor, dependenti de sistemul lor antihristic, antinational, antiuman…

  TREZESTE-TE!Ridica-te impotriva alogenilor paraziti iudeomasoni care ne-au ocupat, ne jefuiesc si ne gonesc din tara noastra aducand in loc arabi, negri, asiatici! Nu le mai da putere prin minciuna cardului bancar, „banul” digital!Arunca-l la gunoi, foloseste numai banii numerar si cere urgent revenirea la moneda fizica din aur !Trezeste-te!Ridica-te!

 14. Minciună! Există chiar surplus de energie, chiar culmea de energie electrică verde și ești sancționat dacă o dai in rețea deoarece vezi că nu au adaptat ( modernizat ) distribuția de energie electrică la producția uriașă de energie. Vedeți declarația ministrului de resort care se pregătește să sancționeze pe cei care și-au montat panouri solare și produc mai mult curent decât consumă.Aceasta declarație se bat cap in cap .
  Noaptea minții!

 15. @ big panda nu mai pomenii de biogaz ca-l superi grav pe parteneru’ strategic, ii pute ,pentru ca nu-i al lui ;si colonia trebe sa plateasca pentru orice forma de energie

 16. @Emile
  -este un dezastru
  pentru ca cei care de 34 de ani distrug România sunt liberi,
  toti cei 23 de milioane.

  d-aia au plans unii dupa piedone primaru,
  d-aia altii nu vor sa vada nicio responsabilitate a primarului:
  ei l-au votat,
  ei au inteles CA EI SINT RESPONSABILII !

 17. @ Dacus….Exista surplus de enegie fotovoltaica pentruca Statul a dat subventii in scop politic si fara noima prosumatorilor…era simplu de inteles ca reteaua nationala NU poate tehnic sa preia o productie in exces subventionata de Stat…Doar energia fotovoltaica off grid este rentabila si nici nu primeste subventii de la Stat…Subventiile de la Stat au fost o prostie tehnica si politica care ar trebui pedepsita cu puscaria…Eu mi – am facut singur Sistem fotovoltaic off grid de 5 KVA fara subventie. Nu am pacalit pe nimeni.

 18. ALOO….. ROMANIA PRODUCE ENERGIE ELECTRICA MULT MAI MULTA DECAT II TREBUIE SI MAI IEFITA DECAT SE VINDE „POPULIMII” …..HOTII SI BANDITII TARII CARE DECID SOARTA POPORULUI AU PUS „LABA” PE BOGATIILE ROMANIEI SI-I EXECUTA PE CEI CE SUNT IN ADORMIRE DIN 1989 ADICA PE POPORUL ROMAN…..

 19. fii indulgent 80% din copii ar ocoli matematica si fizica, iar in viata majoritatea sunt avocati, medici, analisti/economisti/filozofi, adica oameni care habar nu au cum se scrie apa H20, iar daca au vazut formula ziaristii din ’90 au lansat repotajul aratand ca nu au nici clasa a VII a si nu stiu sa calculeze procentual compozitia in elemente a apei din 2 grame de hidrogen si 16 g oxigen au spus ca 2/3 sau 66,7% este hidrogen si 33,3% oxigen. Asa arata o mare parte din ”etelectualii” tarii si lumii ei cred ca daca au citit vagoane de carti filozofice, istorie arta sunt capabili sa inteleaga biologia, chimia si fizica. Ei cred ca si amaratul meu prof. de chimie ca daca in pahar sarurile de potasiu sunt insolubile si in sol e la fel. Asta e marea deosebire dintre chimie si agrochimie pt ca solul este un univers de microoeganisme precum bacteriile care traiesc in simbioza cu leguminoasele si care fixeaza azotul din sol, iar in agricultura rotatia culturilor face posibil ca cerealele sa beneficieze de niste compusi de azot dupa o cultura de soia/fasole/mazare. Asa cum unii ziaristi n-au inteles termenul rotatie si vorbesc de ea cand de fapt este o succesiune intr-un an. Decarbinificarea este un ideal filozofic. Va genera noi tipuri de deseuri din acumulatori etc….cand aerul are 0,03%CO2…iar ei sunt constienti ca extintia viului/vietii se va produce prin scaderea CO2. Actualii ecologisti de fapt sustin disparitia vietii pe Terra. Singura sansa este ca totusi nu cred ca acea lege a universului sau Creatorul lui va accepta sa-i fie distrusa opera, doar daca stiind ca in Univers sunt un numar imens de alte locuri unde exista viata si ca pustiirea Terrei e egal cu zero, desi a tinut sa nu fie distrus mancatorul de mere atunci cand a incalcat legea Lui. Oricum lumea va mai exista inca niste geratii pana fie Terra va scapa fie de filozofi sau fie de VIATA.

 20. „Energia verde nu este o prostie și e necesară, e de viitor”

  Ursuletule, nu exista energie „verde”, poluarea este o constanta la trasformarea dintr-o forma de energie in alta. Poate ca in limba maghiara se exprima legea asta a naturii mai greu, ca la voi „Egy az Isten”, adica „CASH, CASH, NEM CARD” ! Asa ca, las-o jos ca te faci de cacao, viata pe Pamant se bazeaza pe Carbon, eliminarea lui este sinucidere.

 21. Am văzut varii calcule și oameni care se ofuscau că guvernanții sunt proști și nu înțeleg cum stă treaba cu energia.Nu cred că e cazul să susținem asa ceva pentru că, defapt, guvernanții n-au ca obiectiv să înțeleagă ceva, orice despre energie, pur si simplu interesul lor fiind să exploateze in interes propriu și de kamarilă cât mai bine, un dezastru pe care tot ei îl crează având ca pretext aiurelile”verzi”davosite ale Bruxellesului și inventând altele pe care, dupa caz le dau tot ca”venind de sus” care reclamă”soluții” care să le permită să fure și mai mult și să creeze alte vaci, a se citi „afaceri cu statul” din care să extragă alte șpagi permanente precum”tradingul” cu curent produs de stat și transportat tot pe banii statului, adică ai noștri.Fotovoltaica voucherizată stă la ușă până să fie trade”ită si ea, adică mulsă.Toți o plătim, tu ți-o pui pe casă, dupa care profitul ți-e vămuit de trădăgii și impozitat de stat, țu ți-o speli de rahat de păsăreți și-ți tai pomii-n jur si te buvuri că plătești mai puțin, nouă ne dau propagandă în schimbul banilor de care ne-au sfeterisit iar ei încasează grosul.ASTA-I FORMULA ENERGIEI.Si mai lăsați-o cu școala, nu ajungi politician de la faculta de Electro.

 22. Raport Curtea de Conturi: Avem energie mai puțină și mai scumpă ! Da, și apa e udă ….Curtea asta de conturi s-ar putea desființa fără ca România sa sufere câtuși de puțin, dimpotrivă s-ar strânge la buget o grămadă de bani, ce sunt irosiți aiurea pe sinecurile politice .Chiar nu există nimeni în România care sa vadă că o mulțime de instituții taie frunze la câini ? Asta așa ca tot se laudă Ciolacu cu restructurarea aparatului public, laudă doar la televizor,in realitate se întâmplă invers,adică pentru cine nu înțelege,restructurare inseamnă mărirea personalului bugetar !

 23. nu stau sa citesc de ce aveti un schimb cu Marele Urs, dar v-as aminti ca daca noi ne chimuim cu o centrala la Cernavoda unde s-au cam oprit cele doua reactoare Ungaria deja construieste inca o centrala nucleara. Vrem nu vrem energia verde hidro si nucleara este in banda, aproape 24 din 24 de ore cea solara e pe nicaieri cand e nor, nici licuricii din gradina nu mai acumuleaza, la fel si ce ”morile de vant”/eolienele, daca e prea cald sunt oprite, daca e prea putin sau prea mult vant iar sunt probleme asa ca doar teoretic. apoi cat vor costa acumulatorii sau chiar panourile fotovoltaice cand vor trebui schimbate? Esti sigur ca se vor amortiza banii investiti? in cat timp?

 24. Penurius, eu chiar mulțumesc PNL, pentru că în 2019 plăteam la enel prețul fix, pesedist de 0,81 lei/kW iar după liberalizare, din 2020 plătesc, întâi o,63 iar de vreun an 0,71. Nu mai pune botu la propaganda pesedistă!

 25. Marc-le unde platesti tu 0,71 lei/kw când pretul e de 0,68 0,80 sau 1 leu ….

 26. Asta se cheama tradare de neam si tara! Actualii conducatori politico-economici vand tara in continuare. Avem posibilitati de productie, dar nu producem din cauza unor clauze impuse din afara tarii, ca altora sa le mearga bine, noua nu. Cum sa facem ca actualii tradatori sa fie alungati?

 27. statului sunt varza. Ba producem prea mult, ba prea puțin. Oprim persoanele fizice sa-si instaleze panouri, ca suprasolicita rețeaua dar dam liber la „ai nostrii” sa-si monteze câmpuri de panouri…
  Cand un popor alege cu micul și cu halba, primește pungi, goale.

 28. Jaful și distrugerea lăsată de peneleul la Ministerul energiei , de Virgil săgeata OMV, buduja și reactoarele lui smr pe care nici americanii nu le vor pentru că costă mult și nu sunt eficiente, firmele de pardit care au obținut profituri de 18000 la sută

 29. Alta teapa sunt reactoarele nucleare modulare, prea scumpe până și pentru americani dar nu și pentru lingăii de la noi. Nu sunt eficiente e economic și vin cu riscuri, in presa internațională astea sunt lucruri deja binecunoscute

 30. ‘Esti sigur ca se vor amortiza banii investiti? in cat timp?”

  Se vor amortiza, nu asta este problema, dar cred ca n-ai inteles pozitia mea. Eu sunt pentru orice ce forma de energie, in oridinea crescatoare a costurilor. Costurile si poluarea se socotesc la total, de la investitie si pana la disparitie. Femeile nerabdatoare nu socotesc asa. De ex. faci o socoteala cat ne costa in bani si in poluare desfiintarea moristilor de vant cu tot cablajul dintre ele ? Dar aruncarea la gunoi a tuturor panourilor foto ? Sunteti mintiti ca sa-i imbogatiti pe unii, de-ai lor !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.