Raport HRW: Bombele cu fragmentație fac ravagii în Ucraina

Atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene au folosit muniţii cu fragmentaţie care au ucis civili ucraineni, informează joi Human Wrights Watch într-un raport, în contextul în care SUA analizează o solicitare de astfel de dispozitive din partea guvernului ucrainean.

Human Rights Watch a făcut apel atât la Rusia, cât şi la Ucraina, să nu mai utilizeze aceste arme şi a îndemnat SUA să nu le mai furnizeze.

Peste 120 de ţări au semnat un tratat internaţional care interzice aceste arme, care în mod tipic se divizează într-un număr mare de bombe mai mici într-o zonă întinsă şi pot provoca moartea civililor timp de luni de zile sau chiar ani după aceea. Rusia, Ucraina şi SUA au refuzat să semneze acest tratat.

Un oficial de rang înalt de la Pentagon a declarat luna trecută că muniţiile cu fragmentaţie ar fi utile pentru Ucraina în respingerea forţelor ruse, dar a precizat că livrarea acestora către Kiev nu a fost aprobată încă din cauza restricţiilor Congresului şi a preocupărilor din partea aliaţilor.

Ucraina a lansat rachete cu muniţie cu fragmentaţie în zona oraşului ucrainean Izium controlat de Moscova anul trecut după ce Rusia i-a invadat teritoriul, susţine Human Rights Watch, citând interviuri cu peste 100 de locuitori, martori şi angajaţi ai serviciilor de urgenţă.

Atacurile ucrainene au provocat moartea a cel puţin opt civili şi rănirea a cincisprezece la Izium, susţine HRW.

Organizaţia a informat anterior că utilizarea de către Rusia a muniţiilor cu fragmentaţie a ucis zeci de civili în Ucraina, în timp ce Consiliul ONU pentru drepturile omului a documentat utilizarea unor astfel de bombe de ambele părţi.

„Muniţiile cu fragmentaţie folosite de Rusia şi Ucraina ucid civili acum şi vor continua să facă acest lucru timp de mulţi ani”, a declarat într-un comunicat Mary Wareham, directorul HRW responsabil pentru armament. „Ambele părţi ar trebui să înceteze imediat să le folosească şi să înceteze să obţină mai multe astfel de arme care ucid nediscriminatoriu”, a adăugat ea.

Guvernul ucrainean a îndemnat membri ai Congresului SUA să facă presiuni asupra administraţiei SUA a lui Joe Biden pentru a aproba livrarea bombelor cu fragmentaţie pentru Ucraina, notează Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Ucrainenii le folosec demult si intr-adevar in orase. Unele se numesc „petale” pentru ca au forma unor petale de floare sunt verzi si daca este in iarba din parc sau iarba dintre blocuri civilul calca pe ea….O forma de teroare care afecteaza populatia civila.

  2. Dacă nu este inculpat si clovnul la haga, nu ar trebui nici putin să fie.

  3. Le folosesc „acum”. Dar până acuma în Donbass sau prin alte locuri unde „primăvara arabă” a adus pace și fericire nu a fost folosit și acest tip de muniție ?

  4. Sălbăticia ucrainenilor nu este mai prejos decât a rușilor, ba câteodată mai atroce. O demonstrează măcelurile din Al Doilea Război Mondial, când și rușii și naziștii îi foloseau pe ucraineni la cele mai sângeroase masacre, inclusiv ale populației civile. Acum au totuși scuza că au fost invadați iar orașele le sunt atacate, însă tot un fel de ruși sunt, indiferent ce susțin ei!

  5. Dati arme la ukrani, dupa cum scrieti chiar voi, ukranii au tras asupra Ukrainei si a ukranilor ! Sa traga si asupra centralei nucleare !!! Ura intuneca mintea.

  6. „Atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene au folosit muniţii cu fragmentaţie care au ucis civili ucraineni, informează Human Wrights Watch” !! Ca bombele ruse „ucid civili ucraineni” mai inteleg, desi s-a vazut ca precizia e aproape chirurgicala, la „punct ochit, punct lovit”, zece sau o suta de bombe sau drone rusesti daca ucid unul sau doi civili (si acestia luati practic ostateci de catre militarii sau mercenarii ucraineni, care se ascund printre civili. Obiectivele sint aproape totdeauna ori militare ori de infrastructura. Ce e cel mai interesant (!) in declaratia HWW e ca bombele cu fragmentatie ucrainene „ucid civili ucraineni” !! Asa e atunci cind gura merge mai repede decit creierul !

  7. sa va fie clar ..!! ukranii poa’ sa foloseasca , ca este ” bune ” !! rusii nu, ca este rele ..!

  8. Daca nu se bagau americanii in acest conflict ,totul ar fi fost de mult terminat si nu atit de distrus cum vedem cu totii la ora actuala.Nici Europa nu avea atitea probleme si totul ar fi functionat la fel ca inainte.

  9. S-avem pardon, dar cei care au inceput cu bombe cu fosfor, cu fragmentatie, termobarice si alte porcarii, au fost tovarasii muscali.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.