Rasism în La Liga în cazul brazilianului Vinicius

Este de-a dreptul de necrezut ce i se poate întâmpla unuia dintre starurile lui Real Madrid, brazilianul Vinicius. Acesta tinde să devină deținătorul unui trist record al abuzurilor verbale rasiste la nivelul primei divizii spaniole. Ultima ispravă a avut loc tocmai joi seară, la meciul câștigat într-un soi de derby de Madrid de Real pe terenul celor de la Getafe. În drumul autocarului blanco spre stadion, cu mai bine de un ceas înaintea startului partidei, s-a auzit repetat scandarea „Vinicius, mono!” (Vincius, maimuțo!). O scandare care s-a auzit mai bine de un minut, până când vehiculul care ducea echipa cea mai titrată din istoria fotbalului s-a îndepărtat de zona cu pricina. Deși coechipierii au încercat să-i distragă atenția, brazilianul a auzit. Și, firesc, a fost afectat să constate că acest coșmar al rasismului la adresa lui nu se mai termină. Rezultatul s-a văzut pe teren, acolo unde Vinicius a avut o evoluție slabă, ratând două mari ocazii.

Cotidianul AS, unul dintre cele două ziare de casă ale Realului, a contabilizat toate incidentele rasiste avându-l ca țintă pe Vini și a ajuns la cel puțin 8, cu cel de aseară: de două ori pe „Metropolitano”, casa lui Atletico, apoi câte o dată la Mallorca, Pamplona, Valencia, Valladolid și Sevilla.

Nu este prima oară, nici a doua ori a treia. Rasismul e ceva normal în LaLiga. Liga spaniolă crede că e normal, federația, la fel, iar adversarii încurajează rasismul. Regret mult. Campionatul care le aparținea cândva lui Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano și Messi este astăzi terenul rasiștilor – a spus cel agresat verbal.

Vinicius însă e decis să lupte cu toate puterile împotriva rasismului. Deja în noiembrie trecut, el a fost promotorul unei campanii în țara natală, „Rasism, nu vă faceți că nu vedeți!”.

Pe panouri publicitare din orașele importante ale Braziliei a fost afișat respectivul mesaj, la fel cum s-a întâmplat în New York și-n unele orașe din Spania în care Vinicius a fost atacat și insultat în 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Vini provoaca, deci, primeste ce merita ! Exact asa percepe BOR femeia si aceia ii publica pe unde poate.

  2. Nu vad supararea fotbalistului ,atita timp cit mutra lui chiar seamana cu a unei maimute.

  3. Atitudinea lui este cauza.Se crede mare,dar de fapt este o potaie!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.