Răsturnare de situație: Se renumără voturile (update)

Partidul Naţional Liberal a cerut renumărarea voturilor pentru funcţia de primar al municipiului Bistriţa, iar contestaţia a fost admisă de Biroul Electoral de Circumscripţie Municipală (BECM), a declarat luni, pentru Agerpres, deputatul Diana Morar, vicepreşedinte al PNL Bistriţa-Năsăud.

Decizia de renumărare vine după ce, potrivit datelor parţiale publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, funcţia de primar a fost câştigată de candidatul PSD, Gabriel Lazany, cu opt voturi în plus faţă de edilul în funcţie, Ioan Turc, care este şi lider al organizaţiei judeţene a PNL.

Deputatul Diana Morar spune că au fost constatate mai multe nereguli la predarea proceselor verbale din secţiile de votare, inclusiv buletine de vot pentru primar în plus faţă de numărul de alegători care au votat duminică.

„Am solicitat renumărarea voturilor pentru candidatura de primar la municipiul Bistriţa, motivat de mai multe tipuri de nereguli pe care noi le-am sesizat în constatarea rezultatului procesului electoral din secţii. În primul rând, faptul că o parte dintre preşedinţi (ai secţiilor de votare – n.r.) nu au ştiut să întocmească procesele verbale, au venit cu ele într-un final, abia a doua zi, la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie, au venit cu tableta după ei, cu buletinele de vot – nu ştim exact dacă au fost sigilate, dacă nu au fost sigilate, pentru că nu era o constatare în sensul acesta – şi au încheiat procesele verbale acolo. Nu li se închideau cheile de control. Pe alte procese verbale nu se închideau defel sau nu au fost acceptate de sistem, pentru că nu erau compatibile cu ceea ce dădea tableta. În altele, de exemplu, erau eronat făcute menţiuni şi constatări. (…) Pe de altă parte, au fost aceste procese verbale care nu au fost semnate de unii membri din secţie pentru că nu erau de acord cu rezultatul – ele nu puteau fi rămase definitive. Mai erau şi unele diferenţe, de exemplu că la unele secţii existau mai mulţi alegători consemnaţi de tabletă şi mai multe buletine de vot în urnă, gen două sau trei în plus, dar tot la funcţia de primar”, a explicat Morar.

Vicepreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud a mai spus că BECM a admis contestaţia şi a dispus renumărarea voturilor în cursul zilei de marţi.

„Fiind o diferenţă sensibilă, de opt voturi, între candidatul PNL şi candidatul PSD, cred că este foarte bine să se procedeze la renumărare, pentru a se constata un rezultat corect şi legal şi să respecte toate procedurile pentru a aprecia valabilitatea votului exprimat. S-a admis contestaţia, s-a dispus astăzi sigilarea sălii în care se află toate buletinele de vot şi procesele verbale, prin grija Ministerului de Interne, şi de mâine dimineaţă o să se înceapă renumărarea”, a afirmat Diana Morar.

Preşedintele organizaţiei PSD Bistriţa, deputatul Daniel Suciu, a precizat pentru Agerpres că decizia BECM Bistriţa va fi contestată la Biroul Electoral Judeţean.

Potrivit datelor parţiale publicate, luni, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, Gabriel Lazany (PSD) ar fi obţinut 15.497 voturi şi Ioan Turc (PNL) – 15.489 voturi.

Prezenţa la urne în municipiul Bistriţa a fost de 46,22%.

La Tulcea

Reprezentanţii PSD Tulcea susţin că este o situaţie extrem de gravă de fraudă electorală, care a avut loc la alegerile locale pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea. Ei au sesizat Biroul Electoral Judeţean şi Biroul Electoral Central şi au cerut renumărarea tuturor voturilor exprimate pentru funcţia de edil al oraşului Tulcea.

„În urma scrutinului, au fost identificate numeroase nereguli care ridică semne serioase de întrebare asupra corectitudinii procesului electoral. Printre cele mai alarmante probleme constatate se numără:

– Fraudarea masivă a voturilor: Au fost observate discrepanţe semnificative între numărul total de votanţi înregistraţi în tabletele operatorilor şi numărul de votanţi consemnaţi în procesele verbale. Solicităm cu fermitate modificarea menţiunilor din procesele verbale astfel încât să corespundă cu datele exacte din tabletă.

– Consemnarea eronată a rezultatelor votului: Rezultatele votului au fost consemnate eronat, cu diferenţe între numărul total de votanţi înregistraţi pe tabletă şi cel consemnat ca număr de votanţi în procesele verbale.

– Tabletele operatorilor: S-a constatat că tabletele operatorilor, cu programele de înregistrare active, au fost utilizate în afara secţiilor de votare până în momentul suspendării activităţii BEJ. Aceasta ridică suspiciuni serioase cu privire la integritatea datelor înregistrate”, arată comunicatul de presă al filialei PSD Tulcea.

Decizia BEJ de a suspenda activitatea a fost justificată prin referirea expresă la numeroase avertizări şi erori evidenţiate în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării, mai spune sursa citată.

„În acest context, solicităm investigarea urgentă şi transparentă a acestor nereguli şi luarea măsurilor necesare pentru a asigura corectitudinea şi legalitatea procesului electoral”, conform comunicatului de presă.

PSD Tulcea îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de aceste evenimente şi cere autorităţilor competente să intervină rapid pentru a clarifica situaţia şi pentru a proteja dreptul cetăţenilor la un vot corect şi liber. În acest sens, Organizaţia judeţeană PSD Tulcea a sesizat BEJ şi BEC, solicitând renumărarea tuturor voturilor exprimate pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea.

„Este inacceptabil ca, în anul 2024, să fim martorii unor astfel de abateri grave de la normele democratice. PSD Tulcea va lupta cu toate mijloacele legale pentru a asigura transparenţa şi corectitudinea alegerilor, astfel încât voinţa cetăţenilor să fie respectată. Solicităm intervenţia urgentă a autorităţilor pentru a remedia aceste nereguli şi pentru a restabili încrederea publicului în procesul electoral”, a conchis sursa menţionată.

Candidatul PNL la Primăria Tulcea, actualul edil Ilie Ştefan, conducea după numărătoarea parţială a voturilor, cu patru procente, în faţa principalului săi contracandidat de la PSD, Ilie Ştefan. De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a câştigat un nou mandat în fruntea instituţiei, din partea PSD, el având un avans de zece procente faţă de candidatul PNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Sa se numere toate voturile, partidul URA avea, parca, 10%. Cine l-a scos cu 14% ?

  2. Am Votat pe Gabriela Firea la Europarlamentare ! Era a treia pe Lista dar era Scrisul foarte mic !

  3. Tot ComaZați sunt !
    Voi pregătiți-vă valiZele de lemn, măR😪g …
    }■ Halena- PomPa 1 – Halena ■{

  4. Ha, ha! Hai că să puati! Ui’ așa să prăbușe șandramaua comasatâlor…

  5. la Clotilde, de ce nu se numara? V-ati dat mana cu interlopii, numai sa puneti mana pe banii tarii! Au spus bine francezii, avem cel mai corupt guvern din UE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.