Rata anuală a inflaţiei în România a înregistrat o scădere în luna septembrie 2024, ajungând la 4,62%, față de 5,1% în august. Această reducere s-a produs în contextul în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,72%, cele nealimentare cu 3,3%, iar serviciile au înregistrat o creștere semnificativă de 7,88%, conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
“Indicele preţurilor de consum în luna septembrie 2024 comparativ cu luna august 2024 a fost 100,33%. Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 3,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2023 a fost 4,6%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2023 – septembrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) a fost 6,1%”, se precizează în comunicatul INS.
De asemenea, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna septembrie 2024 comparativ cu luna august 2024 a fost 100,40%. Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2024, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), a fost de 4,8%, iar rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni, determinată pe baza IAPC, a fost 6,4%.
În acest context, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024, stabilind-o la 4%, faţă de 4,9% anterior. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anticipat că rata inflaţiei va ajunge la 3,4% la sfârşitul anului 2025.
Conform analizei BNR, tendinţa de reducere a ratei inflaţiei va continua pe cvasitotalitatea intervalului de proiecţie, deşi ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească vizibil în a doua parte a acestuia.
“Traiectoria este marcată de unele oscilaţii de ritm, induse preponderent de efecte de bază asociate evoluţiilor din trecut: majorări de impozite indirecte în ianuarie 2024, cu efect favorabil în ianuarie 2025; corecţii ale tarifelor la gaze naturale şi preţuri la legume, fructe, ouă în al doilea trimestru din 2024, cu efect nefavorabil în al doilea trimestru din 2025; majorare a accizei la carburanţi în iulie 2024, cu efect favorabil în iulie 2025”, se menţiona în Raportul trimestrial asupra inflaţiei.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Lasă un răspuns
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
Nasol, inca o dovada ca, daca mai era nevoie, gazetarii ii publica pe aia care mint, nu pe cei care fac inflatia. Oricum, pe cititori ii intereseaza pretul la mici si la berea la PET. Apropo, romanii din Italia vand cu 5 euro 5 mici.
Trebuiau să aranjeze și indexarea pe care au anulat-o în urmă legislației din septembrie pentru ianuarie 2025, și cum, daca nu pot altfel decât prin fals în acte oficiale publice?! Acum, nu mai pot cere indexare cetățenii deși preturile au fost uriașe în timpul anului, și, în ianuarie 2025 canci indexare.
Ce inseamna să fi cretin…am inteles că la 1 ianuarie 2025 inflatia va fi 0…😂🤣…
Mai rău va fi pe minus…
Trăiască propaganda!…
bunastarea nu depinde doar de inflatie mica!
leul e slaban si l-au facut si mai slaban cu scandaluri internationalii politicienii nostri care nu au munca ptr voi,pun anunturi false de munca, daca e cate un job nu doar ca e platit prost ci si in lei,fara prea mare valoare-datorita scandalurilor lo(brokerii stabilesc subiectiv -in functie de siri nasoale- cat valoreaza actiuni romanesti, LEUL..
Injurati-o pe Sosaca ca ea nu a detinut nici o pozitie de conducere in statul mafiot securistomoss din Romania. Nu de alta dar la mintea voastra Sosoaca e de vina c-a crescut inflatia? Pupa-ti-l in dos pe Isarescu Matusalemicul vinovat de cresterea inflatiei pentru a pune pe butuci definitiv financiar Romania.
Pe hârtie, în piată produsele se scumpesc rapid!
Inflatia reala este de peste 10% si stiu foarte bine si guvernantii. Dar marirea pensiilor ar fi prea mare asa ca o
ajusteaza din creion..
In sfarsit au invatat si ai nostrii sa minta precum gvernul Biden-Kamala si sa anunte o cifra micutza scoasa din burta.
In baza carei legi si-au marit magistratii lefurile cu 25 la suta daca inflatia a fost mica?sau asa e moda?ca sa aiba de unde taia la altii,nu?
Inflatia mare face PIBul mare, indexarea mare, profitul mare. Pensionarii nu intra la vreo socoteala, ei n-au bani, daca nu sunt speciali. Dezinflatia face charlica mica, ca IQul !