Rata inflației a coborât la 5,1%

piața de capital

Rata anuală a inflației a înregistrat. în mai 2024, o scădere la 5,1% față de aceeași perioadă din 2023, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Aceasta reprezintă a patra scădere consecutivă a acestui indicator. Creșterile cele mai semnificative s-au înregistrat la servicii, cu o majorare de 9,29%. Serviciile poștale au înregistrat cea mai mare creștere, de 26,57%, în timp ce prețurile biletelor de avion au crescut cu 21%.

Prețurile mărfurilor nealimentare au înregistrat o creștere de 6,38%, în timp ce prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 1,24%. Plafonarea adaosurilor comerciale la anumite produse de bază a contribuit la menținerea sub control a prețurilor, însă rămâne de văzut cum va evolua situația după eliminarea plafonării.

Preţurilor mărfurilor nealimentare au crescut cu 6,38%, iar cele ale mărfurilor alimentare cu 1,24%.

La mărfurile nealimentare, cele mai mari scumpiri au fost la:

– medicamente – 24,15%

– detergenți – 23,7%

– articolele medicale – 20,52%.

Cel mai mult s-au ieftinit gazele, cu 17,89%, în mai 2024 faţă de mai 2023, şi cu 7,95% faţă de aprilie 2024.

La produsele alimentare au fost creșteri de prețuri la:

– conservele din fructe – 10,01%

– carnea de vită – 7,77%

– carnea de porc- 6,62%

– berea – 8,10%

– vinul – 8,82%.

Cel mai mult s-a ieftinit făina, cu 30,51%, în mai 2024 faţă de mai 2023, şi s-a ieftinit cu 1,22% faţă de aprilie 2024.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 4,9%, față de 4,7% anterior, și estimează că aceasta va ajunge la 3,5% până la sfârșitul lui 2025, conform datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, luna trecută.

Mugur Isărescu a subliniat că traiectoria inflației este în scădere, cu o tendință mai puțin pronunțată decât proiecția din februarie. El a menționat că inflația scade treptat, fără să fie bruscă, și că se așteaptă ca aceasta să intre într-un interval către sfârșitul lui 2025 sau începutul lui 2026. Isărescu a subliniat că reducerea inflației este determinată în principal de componenta inflației de bază, CORE2 ajustat, ceea ce reprezintă un semn pozitiv pentru eficacitatea politicii monetare.

Guvernatorul BNR a menționat că politica monetară este echilibrată, fiind menținută într-un cadru care să conducă la scăderea inflației fără a genera o recesiune.

 

 

 


Recomanda
Cosmin Pam Matei 5147 Articole
Author

6 Comentarii

  1. „peste 16000 de firme au pus lacat”

    Plangi la mormant strain, ai auzit de firme bidon, de pierdut tva-ul evazionat ? Vezi activitatea lui Adrian Sirbu, „afacerist” care n-a platit un leu din cat ar fi datorat statului roman. SUA sunt pline de astfel de miliardari. Evaziunea fiscala este direct proportionala cu PIB-ul unei tari. Si aici Romania este ultima din UE.

  2. Inflatia scade pentru ca a scazut dramatic cererea din cauza de curba de sacrificiu. Banii au fost retrasi in banci. Bancile nu acorda imprumuturi pentru investitii pentru ca s-au asigurat de profit imprumutand statul. Capitalism pe paine. Fix ca-n 29-33. Vine recesiunea. Iar recesiune + inflatie (chiar scazuta) = stagflatie. Asa ca bajeti, pe burta ca trag ai nostri!

  3. Ce bine merge tara:peste 16000 de firme au pus lacat,inflatia scade,preturile cresc,promisiuni multe,smecherii praduiesc ce produc fraierii!

  4. La politica buzoianului speculantul ENEL a vandut si a plecat din tara. Se pregateste speculantul EON, dupa ce a scazut pretul energiei electrice de la 3,6 lei/KWh la 0,8 lei, pentru a nu mai fi controlat de catre ANAF !!! „Liberalul” Popescu a tolerat specula la energie in Romania, fapt ce a scumpit toate marfurile. Ca sa-i multumeasca, militaurul McCiuca, care executa toate ordinele de la orice ambasada, l-a trimis europarlamentar. Eliminand specula de la energie, preturile la toate marfurile vor scadea, lent, pe masura aparitiei unor stocuri noi de la producatori, cei mai afectati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.