
Rata anuală a inflației a înregistrat. în mai 2024, o scădere la 5,1% față de aceeași perioadă din 2023, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Aceasta reprezintă a patra scădere consecutivă a acestui indicator. Creșterile cele mai semnificative s-au înregistrat la servicii, cu o majorare de 9,29%. Serviciile poștale au înregistrat cea mai mare creștere, de 26,57%, în timp ce prețurile biletelor de avion au crescut cu 21%.
Prețurile mărfurilor nealimentare au înregistrat o creștere de 6,38%, în timp ce prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 1,24%. Plafonarea adaosurilor comerciale la anumite produse de bază a contribuit la menținerea sub control a prețurilor, însă rămâne de văzut cum va evolua situația după eliminarea plafonării.
Preţurilor mărfurilor nealimentare au crescut cu 6,38%, iar cele ale mărfurilor alimentare cu 1,24%.
La mărfurile nealimentare, cele mai mari scumpiri au fost la:
– medicamente – 24,15%
– detergenți – 23,7%
– articolele medicale – 20,52%.
Cel mai mult s-au ieftinit gazele, cu 17,89%, în mai 2024 faţă de mai 2023, şi cu 7,95% faţă de aprilie 2024.
La produsele alimentare au fost creșteri de prețuri la:
– conservele din fructe – 10,01%
– carnea de vită – 7,77%
– carnea de porc- 6,62%
– berea – 8,10%
– vinul – 8,82%.
Cel mai mult s-a ieftinit făina, cu 30,51%, în mai 2024 faţă de mai 2023, şi s-a ieftinit cu 1,22% faţă de aprilie 2024.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 4,9%, față de 4,7% anterior, și estimează că aceasta va ajunge la 3,5% până la sfârșitul lui 2025, conform datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, luna trecută.
Mugur Isărescu a subliniat că traiectoria inflației este în scădere, cu o tendință mai puțin pronunțată decât proiecția din februarie. El a menționat că inflația scade treptat, fără să fie bruscă, și că se așteaptă ca aceasta să intre într-un interval către sfârșitul lui 2025 sau începutul lui 2026. Isărescu a subliniat că reducerea inflației este determinată în principal de componenta inflației de bază, CORE2 ajustat, ceea ce reprezintă un semn pozitiv pentru eficacitatea politicii monetare.
Guvernatorul BNR a menționat că politica monetară este echilibrată, fiind menținută într-un cadru care să conducă la scăderea inflației fără a genera o recesiune.
„peste 16000 de firme au pus lacat”
Plangi la mormant strain, ai auzit de firme bidon, de pierdut tva-ul evazionat ? Vezi activitatea lui Adrian Sirbu, „afacerist” care n-a platit un leu din cat ar fi datorat statului roman. SUA sunt pline de astfel de miliardari. Evaziunea fiscala este direct proportionala cu PIB-ul unei tari. Si aici Romania este ultima din UE.
Inflatia scade pentru ca a scazut dramatic cererea din cauza de curba de sacrificiu. Banii au fost retrasi in banci. Bancile nu acorda imprumuturi pentru investitii pentru ca s-au asigurat de profit imprumutand statul. Capitalism pe paine. Fix ca-n 29-33. Vine recesiunea. Iar recesiune + inflatie (chiar scazuta) = stagflatie. Asa ca bajeti, pe burta ca trag ai nostri!
in unele orase sunt spatii goale cu afis la intrare: de inchiriat, de cel putin 3 ani!
cum e Ciolacule hot si mincinos?
„la noi treba merge brici ,nimeni nu-se-baga-a-i-c-i !” ?
https://youtu.be/U52NF9-oLyc?t=3804
Ce bine merge tara:peste 16000 de firme au pus lacat,inflatia scade,preturile cresc,promisiuni multe,smecherii praduiesc ce produc fraierii!
La politica buzoianului speculantul ENEL a vandut si a plecat din tara. Se pregateste speculantul EON, dupa ce a scazut pretul energiei electrice de la 3,6 lei/KWh la 0,8 lei, pentru a nu mai fi controlat de catre ANAF !!! „Liberalul” Popescu a tolerat specula la energie in Romania, fapt ce a scumpit toate marfurile. Ca sa-i multumeasca, militaurul McCiuca, care executa toate ordinele de la orice ambasada, l-a trimis europarlamentar. Eliminand specula de la energie, preturile la toate marfurile vor scadea, lent, pe masura aparitiei unor stocuri noi de la producatori, cei mai afectati.
„duduie economia” – sursa? „expertii”