
Rata inflației a crescut și în luna septembrie și a încheiat trimestrul al treilea peste prognoza Băncii Naționale a României. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în septembrie rata anuală a inflației a fost de 15,88%, față de 115,32% în august. Este cel mai mare nivel din ultimii 19 ani.
Alimentele s-au scumpit în septembrie față de august cu 1,7%, mărfurile nealimentare, cu 1,3%, iar serviciile, cu 0,7%. Energia electrică s-a scumpit în septembrie față de august cu 7,4%. Cartofii s-au scumpit cu 10%, fasolea cu 3,8%, brânza cu 3,7%, untul cu 4,2%, zahărul cu 15,3%. Singurele produse care s-au ieftinit în septembrie au fost fructele proaspete, cu 4,3%..
Față de septembrie 2021, prețurile alimentelor au crescut cu 19,1%, cele ale produselor nealimentare, cu 16,6%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 8%. Energia electrică s-a scumpit cu 24,9%, gazele cu 70%, energia termică cu 22%, biletele pentru transportul aerian cu 34%, biletele de CFR cu 10%,
Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a afirmat că ”depindem de evoluţia preţurilor la energie”. ”Ce-i drept, carburanţii n-au mai contribuit la creşterea inflaţiei. Dar am văzut cu toţii întreaga epopee europeană la preţurile la energie, cu implicaţii locale evidente. Această epopee a evoluat altfel, într-un scenariu mai pesimist. Am văzut, de altfel, şi pe piaţa locală o creştere spectaculoasă a preţurilor la energie cu impact pe toată producţia industrială. Iar acest transfer de la energie pe alimentele procesate a fost principalul determinant al trendului ascendent inflaţiei din ultima perioadă”.
Banca Națională a României se așteapta ca inflația să fie de 15,1% la finele lunii septembrie, apoi să coboare la 13,9% la finele lunii decembrie, conform raportului trimestrial din august.
La ședința de politică monetară din 5 octombrie, BNR arăta că se așteaptă la o inflație în creștere spre finele anului, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, ”dar într-un ritm vizibil încetinit”. Deteriorarea inflației este pusă de BNR pe seama scumpirii în continuare a gazelor și energiei electrice, inclusiv ca urmare a modificării scheme de compensare și plafonare, și a scumpirii mărfurilor agroalimentare, inclusiv ca urmare a creșterii cotațiilor internaționale și secetei din această vară. BNR a livrat, astfel, o creștere a ratei cheie de 0,75 puncte procentuale (peste așteptările pieței, care vedea un avans de 0,5 pp) și a ajuns cu rata cheie la 6,25% pe an și cu rata Lombard, la care finanțează efectiv băncile, la 7,25%.
Întrebat dacă inflaţia ar putea ajunge la 20% anul acesta, directorul de comunicare al BNR a răspuns: ”Nu avem semnale, dacă nu se întâmplă o catastrofă. Din păcate, putem să vedem şi catastrofe în perioada imediat următoare dacă ne uităm un pic mai la est. (…) Nu, nu vedem inflaţia să crească atât de puternic. Ce urmează acum, dacă vom mai avea uşoare creşteri, ele sunt în jurul valorii actuale, nu foarte depărtate de valoarea de 15% pe care o avem acum. (…) O intervenţie în piaţă s-a dovedit foarte utilă: compensare cu plafonare dacă am făcut în România – şi alte ţări au făcut exerciţii similare. Din perspectiva reducerii inflaţiei, preocuparea principală a băncii centrale a fost o soluţie. Altfel, am fi avut inflaţia de peste 20% pe care aţi evocat-o dvs. Fără această compensare/plafonare, inflaţia ar fi depăşit acest procent”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR.
Ce inseamna să ai o populație nu un popor!…
Asa vă trebuie să vă ia pielea mămăligarilor!…
Să vezi la iarnă cât va fi inflația!…
Totul pentru țară, pentru popor deviza boului de la butoane!…Dar țară și poporul e cel ukrainian boilor, ăsta a vândut românia numai pentru postul de șef NATO!…
LA MAI MARE! BNR-ul care plateste o sleahta de consilieri si anal-isti cu o avere, plus ca au joburile pregatite sa se mute oricand la bancile private, are ca principala functie stabilitatea pietei financiare si tinerea sub control a inflatiei… plus ca ei ca banca centrala trebuie sa ANTICIPEZE evolutia internationala, ori ei i-au masuri ca pompierii… dupa ce casa e deja in flacari. Toti pe afara anuntau ce o sa se intample de vreo 1 an, iar BNR-ul toata vara se lauda cu rapoarte, cu economia care merge, etc. acuma ca situatia e de cacao si tari ca Japoni, UK, sunt pe cale sa se prabuseasca financiar, Germani, Italia, Franta industrial si energetic, ies sa comunice doar pentru ca e imposibil sa mai ascunda.
totul este bine tovarashi. romanii MIEI stau liSHtinitzi la locuRIli lor…aia care cer masuri imediate sunt PUTINISHHHTI!!
„Față de septembrie 2021, prețurile alimentelor au crescut cu 19,1%, cele ale produselor nealimentare, cu 16,6%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 8%. Energia electrică s-a scumpit cu 24,9%, gazele cu 70%, (energia termică cu 22%)”
Asta sunt cheltuielile ZILNICE. Deci cum au ajuns la 15% ?! Cf bancului de pe vremea lui Ceasca: „s-au ieftinit d’ale gurilii: fluierilii, flauturilii…”
Eu tot spun ca mizerabila guwernereala iohannist-o PSD-ista FABRICA rata inflatiei dupa interesul politic, procentul este din PIX. Si nici macar acest 15,88% nu se reflecta in majorarea punctului de pensie care ar trebui sa fie rata inflatiei + jumatate din cresterea salariului pe tara. Ticalosii vorbesc de 10%. Si asta ptr ca la pensie iau in calcul inflatia , PRETURILE de acu’ 2 ani nu pe cele de azi. De parca rumunache ar plati AZI preturile de acu 2 ani nu pe cele de azi. Ca doar patria, cea ucrana si americana are nevoie de banii lui rumunache.
Romanii? Un prezidential „ghinion”.
Cica nu cresc taxe! Sunt mincinosii tuturor timpurilor acesti latrai din politica! Motive: in cursul acestui an mai precis in iulie si august, primariile au ‘facut’ blat cu aqavas si toate pierderile intre bazinul lor unde au apometru la scara si apometrul din casa citit de angajatul firmei, le impun la plata consumatorilor indiferent ca au sau nu consum! Daca tu nu locuiesti in casa respectiva si nu ai consum, firma te obliga sa platesti pierderile! E posibil sa fie diferenta intre proiectia consum-incasari facuta anul anterior si daca nu au ajuns la proiectia stabilita, obliga cetateanul sa plateasca ceea ce nu consuma la pretul: apa potabila: 2 mc=17,47 lei+ canalizare 9,49 lei, un total de cel putin pentru 2 mc lunar aproape 30 lei!
Dacă inflația oficială e de 15.88%, cea REALĂ e în jur de 30%.
Restul e can-can propagandistic !?
Este rata speculei practicate in societatea ,,democratica” post 1989, cand cetateanul este furat din toate partile din lipsa absoluta a controlului din partea statului, hotzul cel mai mare care ne fura pe toate caile posibile si imposibile.
Practica pur mioritica de oferta putzina, ca sa fie cerere, mare s-a extins si la altii. Tarile OPEC extrag mai putin petrol, ca sa fie pretul petrolului mai mare. Chestie invatata de la taranul roman care cultiva doar doua patlagele, ca sa le vanda mai scump decat fructele exotice. Ca doar n-o fi tampit sa cultive 10 hectare de patlagele si sa munceasca de sa se rupa……[Rumburak]
daaaaa!vina lui Putin !!!!hahaha !!!! iar baietii de la BNR , hm , am mari rezerve de vreo 20 de ani, de cand in timpul crizei datoriei Greciei, cand euro era sa explodeze, Isarescu spunea ca pentru noi singurul lucru care ne afecteaza e ca se pot scumpi portocalele !!!!!!
Pe mine m-au cocșat scumpirile nu rata inflației. Rău îmi face și faptul că văd – n-am ce face, nu mai sînt în stare să vină cu o minciună cît de cît adevărată – că totul e PLANuit precum PLANdemia. Mă duc să mă uit la tembelizor, pate-mi revin.
La asa contraperformanta nationala ar fi normal ca acest guvern al MEU sa-si dea demisia.Ce asteapta, ca inflatia sa ajunga la 50% ? Este un guvern de incompetenti si lachei cu exceptia a doi-trei ministri pesedisti.
Păi inafară de bocete naționale și de hoție exemplară, ce puii mei mai ai in romania ?? Produci ceva palpabil, ?/Ai o valosre adăugată prin materie cenușie ?/Ai școală ?/Ai universități, sau doar dotttore plictisiți și examenele beizadelelor cu cheile mașinii uitate pe birou, cu profesori impostori care se odihnesc in parlament.
Din nou de vina este catastrofa din est. Baietii astia din BNR pareau totusi inteligenti si profesionisti.