Rata inflației va fi mai mică decât s-a anticipat

Nivelul proiectat al ratei anuale a inflației IPC va coborî până la 7 la sută în luna decembrie 2023, cu 4,2 puncte procentuale sub ultima estimare, se arată în ultimul raport asupra inflației publicat de BNR.

”Rata inflației a ajuns la un platou și a coborât semnificativ în ianuarie”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta a dat și o veste bună cu privire la prețurile facturilor, despre care a spus că vor scădea. ”Majoritatea facturilor merg acum în sensul scăderii prețurilor de consum. Principalul factor este detensionarea piețelor internaționale și a pieței interne a energiei.În ultimii 3 ani, de la o poziție „fruntașă”, acum avem 8 țări cu o inflație mai ridicată ca a noastră”, a precizat Isărescu.

Guvernatorul BNR spune că factorul principal al creșterilor de prețuri a fost, în principal, creșterea prețurilor la energie. ”Factorul principal al creșterilor de prețuri a fost categoric creșterea prețurilor la energie”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

În perioada scursă de la publicarea Raportului asupra inflației din luna noiembrie 2022, contextul macroeconomic global a continuat să fie grevat de o serie de șocuri cu impact advers: activitatea economică a încetinit vizibil, în timp ce presiunile inflaționiste au persistat la niveluri extrem de ridicate, condițiile financiare s-au înăsprit, inclusiv ca efect al normalizării politicilor monetare, iar riscurile în plan geopolitic au rămas direct corelate cu evoluția războiului din Ucraina care, cel puțin până la acest moment, după aproape un an de la declanșare, nu pare să își fi diminuat din intensitate.

Pe acest fond, încrederea consumatorilor și cea a companiilor s-au menținut la cote extrem de reduse, implicând noi revizuiri ale
perspectivelor de evoluție a principalelor variabile macroeconomice. În continuare, principalele surse de riscuri și, respectiv, incertitudini au ca resort dominant evoluțiile din plan geopolitic, cu impact resimțit direct pe piețele de energie și pe cele ale
altor materii prime, importante surse inflaționiste de natura ofertei.

Scenariul de bază curent a fost construit sub ipoteza unei persistențe prelungite a războiului din Ucraina, însoțită de continuarea aplicării sancțiunilor economice impuse Rusiei pe tot parcursul intervalului de prognoză. De asemenea, detensionarea piețelor en gros de energie este prevăzută a avea loc în mod gradual, în paralel cu disiparea sincopelor din lanțurileglobale de valoare adăugată, ambele urmând să continue, deși în ritmuri presupus diferite, pe parcursul următorilor doi ani.

În România, deși datele statistice oficiale au indicat o reziliență sporită a economiei inclusiv pe parcursul trimestrului III 2022, evoluțiile cele mai recente, în special cele sectoriale, profilează o încetinire semnificativă a activității economice în ultima parte
a anului trecut. O astfel de evoluție este sugerată și de temperarea, la același orizont, a dinamicii economiilor partenerilor comerciali din Europa, în condițiile în care cererea externă robustă a reprezentat un resort important al rezilienței recente a economiei românești. În contextul revizuirilor oficiale ale seriei istorice a PIB, este de așteptat ca pe ansamblul anului 2022, dinamica PIB să rămână una ridicată, în jurul valorii de 5 la sută, ritm însă inferior atât celui proiectat în runda anterioară pentru acest an, cât și celui înregistrat în 2021. În plus, decelerările mai importante de ritm anticipate pentru ultima parte a anului trecut și pentru începutul celui curent se vor răsfrânge inclusiv asupra dinamicii viitoare a economiei. În aceste condiții, se preconizează o diminuare relativ mai puternică a ritmului creșterii economice din 2023, în tandem cu revizuirile probabile, în același sens, așteptate atât în plan regional, cât și la nivel global.

Chiar și în aceste condiții, dinamica economiei românești este de așteptat să fie semnificativ mai ridicată comparativ cu cea a partenerilor externi din Europa. Această prognoză este strict condiționată de ipoteza demarării atragerii unui volum amplu,
atât în termeni absoluți, cât și ca procent în PIB, de fonduri europene disponibile prin diverse facilități de finanțare (cadrul financiar multianual 2014-2020, cu termen limită de absorbție anul 2023, cadrul financiar 2021-2027, programul „Next Generation EU”).

Recomanda
Cosmin Pam Matei 5151 Articole
Author

11 Comentarii

  1. La sf anului trecut inflatia – oficiala – a fost parca de 16%. In realitate, a batut spre 25-39% la nivelel preturilor produselor de prima necesitate de care tot romanul are nevoie!. Acum pretul energiei – gaz si petrol – a scazut la nivel mondial, numai la noi preturile tuturor produselor merg mereu in sus, de parca ar fi Fat Frumos!. Concluzia : Romnaia este decuplata de la sistemul mondial de valori – economice, politice sau morale – si este conectata doar la sistemul clientelar propriu tarii noastre dragi, impanat de hotie si furtisaguri.
    Acum ca la sf anului acesta se preconizeaza o inflatie de 7% este o curata poveste, inflatia reala fiind de peste 15%. Acest 15% il raporatam la preturile din decembrie 2022, deci inflatia reala va fi de peste 50% in mai putin de doi ani!. Asta-i Romania noastra draga!. Hotii si politicienii nostri sa traiasca intrucat nu mai poti sa-i deosebesti pe unii, de altii!.

  2. Se masluiesc cifrele fara nici o jena. Practica asta mizerabila este in traditia fiecarui guvern. De fapt se practica si in alte tari considerate repere (democrate sau mafiote?).

  3. Asta nu inseamna cum cred unii ca preturilor vor scadea. Asta inseamna ca preturile vor creste in continuare cu 10% in loc de 15% !!!!

  4. Puneti botu’ la ce va serveste Isarescu… ca in toata Europa, bunurile care depind de raport cerere/disponibilitate au scazut… restul toate au ramas sus, chiar in crestere. Cu o basina porcului nu se face primavara.

  5. iar cei cu rate ,cat rata inflatiei a fost calculata gresit, isi primesc diferentele (cu dobanda) inapoi de la „omvistii” financiari?
    sau traim in realitati paralale ale teoriei realativitatii tepei generalizate?
    formula -> ROMANIA= inflatie * (TEAPA )^ 2
    🙂

  6. PIB-ul a crescut ca urmare a angajarilor politice pe bandă rulantă în instituțiile statului.Cu inflația este mai delicat….deschizi frigiderul din magazin sa-ți iei un produs si te arzi la mînă.Dacă crește ceva în România ,sunt burtile,fălcile numărul amantelor,conturile bancare ,minciuna si nesimțirea celor care se erijează in conducători ai statului român.

  7. Cand ii auzi cu ,,detensionarea piețelor internaționale și a pieței interne a energiei” te apuca toti dracii. Care piete cand PRETURILE SUNT SPECULATIVE ?!

  8. Vrajeala. Daca ar fi corecti, am putea afla cifra reala a inflatiei, si cu cat au crescut preturile in realitate.

  9. Ura,!!…lucrează sistemul…se apropie alegerile!…deja au apărut în giurgiu câinii cu covrigi în coadă!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.