Război de 200 de zile: Hamas îndeamnâ la escaladare

Purtătorul de cuvânt al Brigăzilor armate al-Qassam ale Hamas, Abu Ubaida, a făcut apel marţi la o escaladare pe toate fronturile, inclusiv în Iordania, într-un discurs televizat care a marcat 200 de zile de la începutul războiului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, la 7 octombrie.

Israelul declară că încearcă să elimine gruparea Hamas, care controlează enclava palestiniană, într-un război care a ucis peste 34.000 de palestinieni până în prezent, conform bilanţului făcut public de Ministerul Sănătăţii din guvernul Hamas. Războiul a început după atacul fără precedent al comandourilor Hamas în comunităţile din sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.200 de persoane, în timp ce alte 253 au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza, conform datelor oficiale israeliene.

Într-o înregistrare video difuzată de televiziunea Al Jazeera, Abu Ubaida a lăudat atacul Iranului asupra Israelului din 13 aprilie, afirmând că loviturile directe cu drone explozive şi rachete „‘au stabilit noi reguli, au trasat ecuaţii importante şi au derutat inamicul şi pe cei din spatele acestuia”.

El a făcut apel la o escaladare în Cisiordania şi Iordania, numind-o „unul dintre cele mai importante fronturi arabe”.

Iordania, situată între Iran şi Israel, a interceptat şi doborât zeci de drone iraniene care au intrat în spaţiul său aerian şi se îndreptau spre Israel, au declarat pe 13 aprilie două surse de securitate regionale.

„Facem apel la poporul iordanian să îşi intensifice acţiunile şi să îşi ridice vocea”, a declarat Abu Ubaida.

Hamas – a declarat el – îşi menţine cererile în cadrul discuţiilor de încetare a focului în curs de desfăşurare – ca Israelul să pună capăt ofensivei militare, să îşi retragă forţele din Fâşia Gaza, să permită persoanelor strămutate să se întoarcă în nordul Fâşiei Gaza şi să ridice blocada.

„Guvernul de ocupaţie trage de timp pentru a ajunge la un acord privind un schimb de ostatici şi încearcă să obstrucţioneze eforturile depuse de mediatori pentru a se ajunge la un acord de încetare a focului”, a declarat Abu Ubaida.

Qatarul şi Egiptul încearcă să medieze o încetare a focului, dar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe qatarez a declarat anterior marţi că toate părţile implicate ar trebui „să dea dovadă de seriozitate” pentru a permite ca aceste eforturi să aibă succes.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. hamas nu exista,
    „hamas” e pur si simplu „mossad” scris invers.

  2. Pai Bibi se lauda dupa cateva zile de razboi ca a lichidat Hamasul. Atunci cine sunt astia care pun conditii acum ca si cand ar fi invingatori?

  3. Turbatii Hamas nu trebuie crutati,nu sunt oameni,nu le pasa de arabii declarati aiurea ‘palestinieni’

  4. cine este hamas? cea mai mare piata de vanzare a armelor americanilor. rocada si spalarea de bani si crime prin „razboaie”. cand intr-adevar va fi razboi, nici macar nu va veti da „zeama” – vom pieri in cateva momente…si va fi nuclear, categoric. altfel, credeti ca degeaba au buncare s ata n e le? reincarnarea aia „constienta” credeti ca functioneaza la nesfarsit…se pare ca „procedura” este extrem de „neplacuta” chiar si pentru demoni (vezi cum se rugau demonii, dar ingeri sunt toti – ierarhizati si atat, cand Isus i-a scos din omul posedat in gadara – te rgam nu ne trimite „jos”…daca nici „ei” nu voiau, credeti ca vor astia de acum?)

  5. De unde reiese că Hamas are aceleași interese cu Bibi,sa extindă războiul și sa curețe teritoriile de palestinieni.Doar nu i-a plătit degeaba?

  6. Ce pot dori acesti criminali ireparabili, decat moarte si cate 72 de fecioare?
    O sa-l coste cam mult pe Allah batalioanele de fecioare cu care sa-i cadoriseasca pe eroii Hamesiti, morti ptr el……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.