Război Șercan vs Cioroianu, pe mai multe paliere

Un nou conflict s-a iscat recent pe meleaguri dâmbovițene. Protagoniști sunt jurnalista Emilia Șercan și Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României. 

Totul a plecat de la o postare a jurnalistei care scria despre condițiile nu prea bune de citit din instituția condusă de istoric.

Merg acum două zile la Biblioteca Națională, constat frigul de acolo – 16,6 grade -, fac poze cu oameni îmbrăcați cu hainele de stradă și cu glugile pe cap, iar directorul Adrian Cioroianu, țâfnos și oțârât, mă acuză de fake news.
Frigul din Biblioteca Națională este cât se poate de real. La postarea mea sunt zeci de comentarii ale unor oameni care povestesc cum ei înșiși sau copiii lor, studenți, îngheață de frig sau răcesc la Bibliotecă.
Dl Cioroianu nu contestă frigul, însă dă vina pe greaua moștenire, spunând că nu are legătură cu mandatul său“ scria zilele trecute Șercan pe pagina sa de Fb.
Ulterior, ziarista a postat un alt mesaj, de data aceasta având ca subiect teza de doctorat a lui Mircea Geoană. Cu acest punct de plecare, jurnalista ajunge tot la Adrian Cioroianu.
„Adrian Cioroianu face astăzi un lucru incalificabil, de o mârșăvie inimaginabilă: dezvăluie o informație pe care a obținut-o prin prisma funcției de director al Bibliotecii Naționale și o face publică, deși acea informație nu este o informație publică și nici destinată publicității.
Este vorba despre faptul că am solicitat studierea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană. 
Prin faptul că Adrian Cioroianu divulgă public această informație mă vulnerabilizează și mă expune public, cu atât mai multe cu cât este de notorietate faptul că din cauza dezvăluirilor mele despre plagiatele în tezele de doctorat ale unor politicieni sau demnitari am fost amenințată cu moartea, discreditată public, dar și am fost ținta unui kompromat.
Îi solicit public ministrului Culturii, Raluca Turcan, un punct de vedere referitor la dezvăluirea de date nepublice de către domnul Cioroianu“, scrie ea. 
Replica lui Adrian Cioroianu nu a întârziat.
„ (…) Dar, dacă eu demonstrez că dvs MINȚIȚI ca o gazetă bolșevică🙂 inclusiv în postarea de azi, 29 februarie, prin grave și interesate omisiuni (à propos, cred că lucrarea pe care ați cerut-o recent la BNaR era a lui Mircea Geoană, curios că era după ce MG și-a anunțat dispoziția de a candida, curios că acum ați uitat, pentru ce ați intrat pe frig în BNaR, doar că, ce să vezi, până a da de-a investiga lucrarea, cum tot veniserăți cu un termometru de cameră în geantă🤨, v-a apucat brusc grija temperaturii din BNaR și a studenților pe care nu i-ati văzut acolo! Nota bene: vizita dvs. fiind marți 27 februarie a.c., la două zile după vacanța studenților, zile de luni-marți-miercuri în care tinerii sunt mai curând în facultăți, să-și afle orarul semestrului doi… E jenant că dna Șercan pozează în lector univ. de ceva ani și încă nu știți unde merg studenții, în majoritate, după vacanță… Dacă nu știați, v-o spune un profesor cu 30 de ani vechime, avansat încet pe scara academică, nu făcut pe daiboj, ca alții: studenții, în primele zile după sesiune și vacanță, mai curând merg in facultăți decât în biblioteci.(…)
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

17 Comentarii

 1. Nu inteleg de ce aceasta polemica inutila si urata. Orice teza de doctorat ar trebui sa fie publica si citita de oricine este interesat. Nu ar trebui sa fie nici un secret de cine, ce si cum este citita. Dna Sercan a fost pusa sa citeasca tocmai acum lucrarea lui Geoana, inainte de alegeri si posibila candidatura la presidentiale. Dar pana acum de ce nu a citit-o, caci Geoana si a dat demult doctoratul. Aici dl Cioroianu are dreptate, numai ca limbajul folosit nu este prea decent.

 2. Totuși, femeia, a demonstrat clar în toate cazurile că are dreptate și face totul prin lege! Coroianu, politicianul numit totdeauna pe funcții doar politic, nu comunica decât politic, și, cum politica e bazată pe minciuni, va răspundeți singuri.

 3. La Bibliotecii Naționale a României NU am gasit lucrarile castigatoarei Premiului Nobel al Literaturii pe anul 2009 ! Trebuiau unei rude de-a mele, in vederea sustinerii Baclaureatului din Suedia (anul 2021) !

  In schimb, la Biblioteca Naționala a României, am gasit COLECTIA completa din The Astrophysical Journal (ApJ) si The Astronomical Journal (AJ), post anii 1973.
  In Biblioteca institutului meu, exista COLECTIA completa a acestor PUBLICATII de BAZA din domeniul Astronomiei, ApJ din perioada 1895-1973, AJ din perioada 1849-1973. Dar lipseste, din lipsa de buget acordat, COLECTIA post anul 1973.

  „Merg acum două zile la Biblioteca Națională, constat frigul de acolo – 16,6 grade -, fac poze cu oameni îmbrăcați cu hainele de stradă și cu glugile pe cap, INCA din anii 1973. Inca din epoca comunismului, cand BiblNR se afla langa BNR. DEH … GREAUA MOSTENIRE ! DAR … CINE VREA sa CITEASCA … CITESTE ! STIINTA de VARF si nu doar politica (actuala, dar in ce si cu ce scop NEpolitic oare ?) sau laureati de premiu Nobel pe care nu-i citeste nimeni.

 4. Ca sa se cumpere lucrarile recente ale Premiilor Nobel trebuiesc bani multi.Lucrarea putea fii ceruta si din Suedia Finantarea Bibl. Nat este la cota de avarie. De vina este Min. Culturii si Guvernul. Dl Cioroianu poate face zeci de referate dzca guvernul nu aloca banii necesari pt caldura si achizitii de carti.

 5. Nu inteleg de ce se impacienteaza Mita Baston!!?? Ce informatii confidentiale a ,,divulgat”, Cioroianu??? Faceau parte amandoi dintr-o echipa de investigatii??? Iar apare o cocoana din asta, care face odata bine si de zece ori porcarii, si o transformam in eroina nationala?

 6. Este bine că Emilia Sercan este pe urmela unui alt plagiator, prostănacul de seviciu al PSD-ului. Fiind descendent din familie de securisti coministi, sigur Geoană le are cu furatul asa că nu o să mă surprind că a furat si un titlu doctoral precum Ciucă, Ponta, etc.

 7. Sercan are dreptate. Pe Cioroianu – individ de formatie indoielnica (scrie si debiteaza public lucruri fara s-aiba cea mai mica sursa bibliografica), si cu scrupule morale minime – îl stiu, de la distanta, de ani de zile, si regret sa spun, însa omul foarte rar a onorat România. Doctor (?) în istorie, respectivul nu se da-n laturi de la ignorarea grava a unor colegi de breasla din tara sau strainatate – oameni cu ani în sir de scotocit prin arhive -, intoxicând si, prin asta, agravând marginalizarea României, saracirea ei, intelectuala, inclusiv. Cioroianu avea, odinioara (are si-acuma?), cursuri universitare: ori, în loc de-a-si respecta meseria, omul nu s-a dat in laturi de la a intoxica (România în WW1, Afacerea Optantilor, Paktul Ribbentropp-Molotov, România în WW2 si dupa, Tratatul de la Paris, 1947, „comunismul”, etc.etc., întru servirea „amicului” lui „american”, în loc, cel putin, de-a-i fi citit pe Eric Branca, Roberta Manning, John Arch Getty, Annie Lacroix Riz … cercetatori remarcabili ai istoriei si profi univ. emeriti). România, la periferia lumii = si din cauza lui Cioroianu si complicilor lui „intelectuali”, oameni sau „consilieri” politici.

 8. Emilia Sercan are dreptate…care este supararea? supara adevarul? ne-am intors in bolsevism si nu mai avem voie sa spunem adevarul? urat. mai ales cand vorbim despre oameni educati.

 9. Postacii dau cu bata in balta. Tema articolului este altul. Divulgarea faptului ca Sercan se ocupa de M. Geoana si ca face un mare secret din asta. Trebuiau sa stie numai cei din Securitate si guvern?!! Este un subiect interzis, traim la Moscova ori la Bucuresti?!! Cioroianu este un istoric bine pregatit dar invidiat de multi. In Ro pana nu esti scuipat si manjit bine cu noroi nu ai recunoastere.

 10. Emilia Șercan este un detector de plagiate universal este genul de om care le știe pe toate … adică un neica nimeni dar pentru clasă politică și pentru nivelul jurnaliștilor este Șeful … că ii verifică cu softul de plagiat :))))) pot să citez 600 de pagini și să fac doar 200 de comentarii prin care să susțin sau să cotrazic acele citate sau să aduc o noua teorie pe baza acelor citate … pentru a descoperi lucruri noi trebuie să le înveți pe cele vechi să le citezi și să le analizezi asta nu înseamnă plagiat … dacă vreau să dovedesc ceva trebuie să aduc toate afirmațiile altora pentru a explica și exemplica …nu pot să-l contrazic pe Einstein fără să il citez …..

 11. Cioroianu ajuns profesor ca și dancu,Udrea, parvulescu,preda etc-toți politruci ordinari .RUSINE tarii cu asemenea nulitati!!!

 12. Cucoana (auto)victimizata devine din ce in ce mai stridenta, iar asta nu e intamplator. Lasand la o parte heirupul absolut intamplator (wink twice!) relativ la doftoratul lui neica Geoana, madama se exprima soto agramat.. Asta denota extractia sa intelectuala precara, mascata de sclifoseli de diva satului pacalita la balci de flacaii neseriosi.

 13. Asta e scolit de Petrov,,buldogi si gasca, nu ai ce=i cere. A ajuns paznic la carti. Asta e unul care scrie istoria dupa cum comanda peneleaua.pesedeaua si alte gunoaie din politica de la romanika.Piesa de baza la asta e sa infiereze cat mai adanc comunismulul. Pe vremea lui ceasca unul ca asta avea doua utilizari.!) ori sa faca propaganda si osanale la secerea si ciocanul ca multi altii de teapa lui,azi mari dizidenti ori,ori 2). la taiat frunze la caini

 14. OARE MITA BICICLISTA(SERCAN) NU ESTE FINANTATA DE ONG-URILE LUI SOROS???

 15. Cică o nenorocire nu vine niciodată singură! După ce a fost părăsit de Nane acum este atacat din toate pozițiile de Godina si Șercan! Bine că i-a arătat degetul câștigător Regelui Spaniei! Ăștia ne sunt conducătorii! Să vedeți cum arunca pisica moarta de la unul la altul cu Roșia Montană! După ce avem izmenele rupte in cur, politicienii ne vor impozita și vânturile trase!

 16. BNaR este SABOTATA InDarjit de multi Ani, cel putin din 2002, la ORDINE din Strainezia de la TOTI CeiCareNeVorProsti.
  In 2002, Acad. Razvan Theodorescu, Stiutor GREU de CARTE, da’ Caracter … 😊 a vrut sa o DesFiineze PRACTIC.
  A scapat SI din cauza ca s-au GASIT Romani Autentici care au sesizat si s-au luptat SINGURI cu Cazaturile LIFTEsques …
  DAR este SABOTATA in Continuare, cel mai eficace prin LIPSA (Intamplatoare, desigur … 😊) de Fonduri …
  VINA donului Cioroianu, daca O ARE in ALTE Cestiuni, , Ceea CE IO – Simplu Cetatean – NU pot a O STI precis,
  este – vis a vis de BNaR – ca NU LUPTA, din CE Motive asept sa NE explice, sa ARATE EXACT CINE O saboteaza pe BNaR si NE saboteaza SI pe Noi,Romanii, lovindu-ne la EGERIA de FORMARE a FORMATORILOR unui Popor, care sa blocheze Cursul InExorabil al TransFormarii unui POPOR in BOBOR … …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.