Război SUA-China?

În ultimele luni, lumea pare că nu mai urmează înțelegerile Est-Vest din 1972 (Shanghai), 1975 (Helsinki), 1985 (Geneva), 1986 (Reykjavik), 1988 (Moscova), 1991 (Soci), ci se îndreaptă spre scindare. „Propaganda de război” a colonizat deja o bună parte dintre conștiințe.

Istoria este recentă. După ce Hillary Clinton a luat act de ascensiunea Chinei, Barack Obama a dispus strategia „încercuirii (containement)” acesteia, China a procedat la retragerea depozitelor ei valutare din Statele Unite (în care mai deține în jur de 1000 de miliarde de dolari) reclamând folosirea acelor bani împotriva ei. Au urmat acuzarea „virusului chinezesc” din 2020, apoi, din 2021, alte subiecte și, mai nou, Taiwan-ul.

Ca urmare, cooperarea de odinioară SUA-China nu mai conduce relația supraputerilor. Acum, în Taiwan și în jur se adună arme. Se agită apele Pacificului, încât un conflict este posibil, chiar și din eroare. Va fi război SUA-China?

În diferite țări se publică deja analize pătrunzătoare, documentate complet, delimitând subsistemele politic, economic, militar, cultural și observând interacțiunea lor în societățile americană și chineză. Aduc aici în discuție una dintre acestea, cea mai legată de actualitate și mai precisă. Este vorba de ampla lucrare a economistului american Ray Dalio, Principles for dealing with the Changing World Order (Simon & Schuster, New York, 2021. Folosesc aici traducerea germană, Weltordnung im Wandel. Vom Aufstieg und Fall von Nationen, FinanzBuch, München, 2022, având-o fizic la dispoziție).

Consultant de succes în macroinvestiții pe Wall Street, poziție ce i-a adus adus prestigiu internațional, Ray Dalio a examinat evoluția marilor puteri pe cincisprezece secole spre a identifica ciclurile ce permit, odată cunoscute, previziuni pentru viitor. Nu stărui aici asupra filosofiei sale a istoriei, ci mă opresc asupra răspunsului său la întrebarea: va fi război SUA-China?

Acest răspuns începe cu chestiunea financiară. Chiar decidenții celor două supraputeri sunt dependenți de acest aspect, scrie Ray Dalio. În rezumat, el constă într-o relație ce a funcționat multă vreme fără fisuri, între o țară, SUA, care avea la activ un succes istoric, dar intrase în „excese” și „slăbire”, și alta, China, care avea la activ o criză îndelungată, dar atingea o uimitoare dezvoltare. În aceste condiții, China în plină dezvoltare și-a plasat dividentele în dolarul american, iar SUA au devenit și mai mult principala rezervă de valută forte a lumii.

Treptat, însă, relația dintre SUA și China a devenit o relație între „îndatorat și creditor” (p.521): SUA au folosit crescând creditele chineze, iar China a început de la un moment dat să se întrebe asupra folosirii creditelor. Era cunoscut că în situația îndatorării masive a statului, SUA au trebuit să recurgă la ceea ce se recurge de obicei în astfel de cazuri: monetarizarea prin tipărirea de dolari pentru a finanța deficite bugetare. Ceea ce a slăbit dolarul însuși!

Desigur că relația dintre supraputeri depinde de numeroși alți factori, diferiți ca natură, și de acțiunile altor state. O seamă de fapte din ultimii ani – restricțiile aplicate concernului Huawei, sancțiunile pentru Hong Kong, închiderea de consulate, reamplasarea de nave de război, măsuri fără precedent de politică monetară, confruntări politice, conflicte și altele – au acutizat însă întrebarea: va fi război între SUA și China?

Printr-o generalizare a ceea ce s-a petrecut în istoria lumii din ultimii cincisute de ani, Ray Dalio distinge cinci feluri de războaie – „comerciale și economice”, „tehnologice”, „geopolitice”, „de capital”, „militare”– la care mai adaugă două – „culturale” și „războiul cu sine însuși”. Ultimele două le observă mai ales în relația SUA-China, când ele au căpătat importanță.

Aceste feluri de războaie nu sunt izolate unul de altul, ci sunt legate, ele depinzând de abordarea „strategică” din partea decidenților respectivi. Aceștia pot opri escaladarea pe calea „firelor roșii” ce-i leagă și a „firelor de oprire”, ce-i stopează. Ray Dalio examinează eventualitatea fiecăruia dintre aceste feluri de războaie între cele două supraputeri.

„Război comercial și economic” între supraputeri ar fi dacă o parte oprește importurile vitale pentru cealaltă parte. De pildă, dacă SUA ar bloca importurile Chinei de petrol și resurse materiale, de tehnologii americane, sau China ar opri funcționarea înăuntrul ei a concernelor General Motors (care desface în China mai mult decât în SUA) sau Apple. De aceea, ambele țări caută acum să-și dezvolte producția internă și să se „decupleze” de cealaltă. Este de așteptat ca în următorii cinci ani, SUA și China să devină mai puțin dependente una de alta. „În orice caz, China poate să reușească aceasta mai repede în următorii cinci ani” (p.528) și va atinge mai curând „independența” economică.

În domeniul tehnologiei, de care depinde direct forța militară, SUA au superioritatea, dar progresele Chinei sunt razante, iar distanța de SUA se reduce abrupt. În rapiditate, progresele Chinei sunt mai mari decât ale altor țări. SUA acuză China că firmele ei spionează tehnologia americană, dar înseși firmele chineze sunt deja la un nivel înalt competitiv, iar statul chinez poate replica oricând cu măsuri simetrice. Mai ales că firme precum Huawei, Alibaba, Tencent, Ant Group sunt deja comparabile ca inovație tehnologică cu oricare firme din lume. De altfel, în acest moment, 40% dintre supercomputerele civile ale lumii sunt în China, iar sectoarele chineze de BigData, computație cuantică, tehnici de comunicație, ca și cele de folosire de computere în plăți, sunt în avans pe plan mondial. În orice caz, „în domeniul tehnologic are loc între timp o deconectare, ca parte a unei decuplări mai ample între China și SUA, care va avea enorme consecințe asupra lumii în următorii cinci ani” (p.532).

În acest moment, însă, China are nevoie de importul de tehnologie din SUA și din alte țări, încât, dacă se instrumentează cumva această dependență împotriva Chinei, se poate ajunge la „război tehnologic”, chiar la escaladare și război. Dar „dacă lucrurile se desfășoară ca până acum, atunci China își va permite ca în cinci ani să devină tehnologic mult mai independentă și să capete o poziție clar mai puternică decât cea a Statelor Unite – încât aceste tehnologii să fie limpede deja decuplate” (p.533). Acest tablou „se schimbă practic zilnic”.

„Războiul geopolitic” poate fi relativ la aspirația de suveranitate a Chinei cu privire la toate părțile ei istorice – incluzând Taiwan, Hong Kong, Marea Chinei de Est, Marea Chinei de Sud – și la regiunile din lume de interes strategic, mai ales la țările care au aderat la construcția „Noului Drum al Mătăsii (Belt-and-Road)”. Învățând din umilințele ultimelor secole, chinezii își vor apăra tot ceea ce ține de suveranitatea lor, fie și cu prețul vieții. În schimb, „toate chestiunile ce nu ating suveranitatea lor, chinezii își permit, după părerea mea, să le soluționeze mai curând fără aplicarea forței și vor să evite un război fierbinte” (p.534).

Taiwanul este la inima chinezilor. SUA au promis noi arme insulei, dar, după evaluarea lui Ray Dalio, nu vor trimite nicidecum militari să lupte pentru Taiwan. „Plec de la premisa că un război cu China pentru Taiwan, în care ar muri americani, ar fi foarte nepopular în America și că SUA, prezumabil, ar pierde această luptă” (p.535). Iar groaza față de un război pe scară mare este și alt motiv de evitare a unei intervenții americane cu trupe proprii.

Așa cum se petrec lucrurile adesea în istorie, în lume va fi o tendință de atașare a țărilor la o supraputere sau alta.” În următorii cinci până la zece ani vom trăi nu numai decuplarea în alte domenii, dar vom vedea care țări, la ce putere conducătoare se atașează. Alături de bani și putere militară, formarea de alianțe va fi influențată de felul în care China și SUA interacționează cu alte țări (adică de felul în care înțeleg să aplice puterea lor blândă). Forme de abordare și valori vor juca aici un rol” (p.538).

Numai că nici alianțele nu sunt totul, căci și cea mai puternică țară poate atrage țări care, luate în sine, nu sunt puternice. Va fi, însă, o apropiere între China și Rusia, în virtutea bogățiilor naturale și a tehnicii militare ale Rusiei, respectiv a capacității de finanțare și a nevoilor Chinei.

Cele două supraputeri, SUA și China, vor putea avea ciocniri în forma unor războaie „punctuale”, în diferite locuri ale globului. Ambele depinzând în acțiunile lor și de garniturile de decidenți ce le conduc.

„Războiul de capital” poate fi în jurul valutei forte. În clipa de față, în ceea ce privește rezervele lumii în băncile centrale, situația valutelor este următoarea: 51% dolari americani, 20% euro, 12% aur, 6% yenul japonez, 5% lira britanică, 2% yuanul chinez. Este clar că SUA sunt rezerva de devize principală, că ele pot tipări bani și pot aplica sancțiuni adversarilor. În 2019, au și fost aplicate în jur de 8000 de sancțiuni guvernelor, firmelor, persoanelor.

Dar lucrurile au și altă față. SUA pot emite titluri și hârtii de valoare, numai că acestea își păstrează valoarea în timpuri liniștite, nu în atmosferă de conflict. Tipărirea de bani, la rândul ei, îi lovește pe deținătorii de dolari. Sancțiunile determină țările țintite la a căuta alte valute pentru a-și plasa rezervele.

Recursul la o altă valută decât dolarul american este acum, se înțelege, în interesul Chinei. „Dacă SUA nu afectează valuta chineză și piețele de capital din China pentru a le slăbi, și/sau chinezii nu dăunează propriilor valută și piețe de capital (prin schimbări politice care să reducă atractivitatea acestor piețe), valuta și piețele de capital ale Chinei, prezumabil, se vor dezvolta rapid într-un concurent mereu mai mare pentru piețele de capital din SUA” (p.546). Iar capitalul este un teren de competiție ce poate trece în război. Totul atârnă de politicile ce se decid.

S-au creat în secret o mulțime de arme, iar războaiele se duc cu mijloace noi și după „arte” diferite, încât previziunea unui „război militar” este complicată. În situația de acum, China ar câștiga un astfel de război în Marea Chinei, dar SUA rămân mai puternice militar în lume. Pe de altă parte, economic și tehnic, China face progrese rapide, încât nu este ușor să se evalueze raporturile militare. Se poate spune că „întrucât timpul lucrează pentru China, în cazul în care un război ar trebui să survină, este în interesul chinezilor să-l amâne (încă cinci până la zece ani, până când, prezumabil, ei devin mai puternici și mai independenți). Din punctul de vedere al SUA, acesta ar trebui să aibă loc mai devreme” (p.549). Nu este exclus ca între timp să aibă loc războaie în diferite locuri ale globului, în spatele cărora să fie supraputeri.

SUA și China se despart, după Ray Dalio, pe terenul valorilor. Cum se știe, „cultura chineză cere de la figurile ei conducătoare și de la societate să adopte decizii predominant ierarhic, stabilește reguli de decență riguroase, pune interesul colectiv înaintea intereselor indivizilor și pretinde ca fiecare să-și știe locul, să-și îndeplinescă corect sarcinile și să-i trateze pe toți cei care în ierarhie stau deasupra cu respectul unui copil față de părinții săi. Chinezii aspiră, de asemenea, la o <dominație a proletariatului>, ceea ce obișnuit înseamnă că șansele și poverile se împart în lărgimea societății. Dimpotrivă, cultura americană prescrie politicienilor ei de la vârf să guverneze țara de jos în sus, pretinde o măsură ridicată de libertate personală, pune individualismul în fața colectivismului, admiră gândirea și atitudinea revoluționară și respectă omul nu datorită poziției sale, ci datorită calității ideilor sale” (p.550). De fiecare parte, valorile marchează viața cotidiană, economia și politica.

Nu este previzibil ca americanii și chinezii să se constrângă unii pe alții la schimbarea propriilor valori. Și compararea acestora este adesea făcută superficial, fără cunoaștere efectivă, la fața locului. „Eu vreau totuși să formulez observația – scrie Ray Dalio – că cei mai mulți cunoscători ai istoriei au ajuns la concluzia că niciunul dintre aceste sisteme nu este fundamental bun sau fundamental rău […] Niciun sistem nu lucrează pe orice durată bine – sau nu funcționează în general – dacă individul, ce ține de el, nu respectă decât dorințele sale personale și dacă sistemul nu este atât de flexibil încât să se adapteze la alte timpuri fără să se descompună” (p.554).

Ne aflăm, însă în situația în care, potrivit sondajelor, o mare parte a americanilor au o părere negativă despre China (până la 50% mai cred în „virusul chinezesc”!), iar chinezii au o părere predominant negativă despre americani. Firește, există riscul ca asemenea „exprimări emoționale” să fie luate ca mai mult decât sunt – efecte de circumstanță. Depinde de decidenți și de cetățeni să rămână lucizi și să ia în seamă adevărul că, în ceea ce-i privește pe oameni, „tăria depinde de felul în care se comportă” (p.559). Un „război cultural” poate fi astfel evitat.

Cel mai mare „război” o țară îl duce cu ea însăși, căci acesta are cea mai mare influență asupra tăriei sau slăbiciunilor ei. Ray Delio întocmește lista factorilor pe care o supraputere are a-i întruni ca să se impună. Este vorba de: educație solidă – ce cuprinde competențe, formarea caracterului și a raportării la celălalt; profundă morală a muncii; reducere la maximum a corupției și a încălcării statului de drept; sistem echitabil de alocare a resurselor; receptivitate la cele mai bune idei din lume; capacitate de a concura pe piețele lumii; venituri ce cresc continuu; capacitate de a investi mai mult în infrastructură, educație, cercetare și dezvoltare; creștere rapidă a productivității muncii; descoperirea de noi tehnologii; pondere crescândă în comerțul mondial; armată puternică; valută și piață de capital internă și participarea la piețe externe pretențioase; crearea a cel puțin unui centru financiar conducător în lume. Cetățenii au a se întreba cum servesc decidenții lor atingerea acestor indicatori. Dezbaterea și deciziile interne, proiectele și faptele decid azi statura de supraputere – mai mult decât războaiele în afară.

Relația dintre SUA și China este azi temă ce atinge, vrând-nevrând, viața fiecărui om. Este important ca ea să fie abordată plecând de la fapte. Desigur, oricine poate adăuga sau scădea ceva din distincțiile, criteriile și considerațiile lui Ray Dalio. De pildă, începerea abordării relației dintre SUA și China cu aspectul financiar nu este singura posibilă – se mai poate începe cu relațiile economice sau cu cele ale politicii externe din acest moment al istoriei. Pe lângă felurile de războaie pe care le delimitează Ray Dalio, pe lume mai sunt „războaie pentru teritoriu”, atunci când țările sunt învecinate, sau „războaie pentru supremație”, în situația în care țările sunt conduse de ideologii istorice sau de vederi mesianice. Mai mult, discuția despre valorile societăților americană și chineză nu se termină cu opoziția în care ele sunt puse de Ray Dalio. Bunăoară, pragmatismul le unește – așa cum a observat deja Alfred N. Whitehead: Cine îl citește pe Dewey, îl pricepe pe Confucius și invers. China a și realizat „revizii culturale” în raport cu o tradiție copleșitoare și reafirmă confucianismul. Pe de altă parte, democrația, așa cum a fost concepută de Thomas Jefferson și James Madison, este deschisă și-și asumă că ideea unui sigur fel de democrație este funciar nedemocratică.

Se mai poate adăuga observația că în cartea lui Ray Dalio se simte atmosfera creată după 2020, prin alegerea la Washington DC a unei administrații ce face greu față moștenirii democratice a Americii. Dar, nu ar fi onest să nu se recunoască impecabila argumentare a lui Ray Dalio în parametrii pe care și i-a fixat. Cu siguranță, avem de a face, odată cu cartea sa, nu numai cu date proaspete, ci și cu o tehnică de analiză nouă, aptă să ofere răspuns onest la întrebarea: război SUA – China?

Andrei Marga

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19
Andrei Marga 582 Articole
Author

59 de Comentarii

  1. Da. Razboi.Este inevitabil.Si asta pentru ca nimeni din cei mari nu renunta pana nu este pus jos.

  2. zbaterile unei lumi muribunde… cea pe care o stim si in care traim a fost creata avind la baza crima, suferinta, minciuna, dispretul, hotia, abuzul, agresivitate. asta e masculul, multi muschi, putina traire: tifnos, agresiv, narcisist, orgolios, egocentric. asa a fost capabil sa nasca ierahia militara, pe care a transpus-o peste tot, in orice model pus la baza unei asa zise evolutii pe care a numit-o civilizatie, democratie, etc. sint haiosi aia care impart lumea numindu-i pe unii „lumea civilizata”. forta bruta este firul care strabate istoria si de care toti primitivii se leaga ca sa-si justifice existenta narcisista. primitivul vede tabere in opozitie, vrea mereu ceva ascuns in gandurile sale, iti va vorbi de una cind el viseaza alta. cam asa cum a facut orban la tusnad. o lipsa de onestiate si adevar. un mincinos ordinar. deh, nu-si poate depasi conditia. la fel, nici China si nici SUA sau Rusia nu vorbesc adevarul. Din nefericire la baza transformarilor nu sta pacea si solidaritatea sau adevarul ci tot armele care sa implineasca acel gand ascuns si nerostit, care e adevaratul țel. Gandul ascuns in spatele vorbelor rostite, pastrat secret si care reprezinta tinta finala, a transformat umanitatea, deraindu-i directia. Iar turma s-a aliniat in spate, docila, cuminte, asteptind osul de ros, imprumutind trasaturile civilizatiei respective: agresiva, narcisista, mincinoasa, dispusa sa ucida.

  3. Un articol excelent si care ne aduce cu picioarele pe pamant:italo-americanul Ray Delio are a doua avere in ‘hedge funds’ dupa a lui Soros si,prin cartile sale,arata ca sunt si americani rationali,care vad China ca o sansa pentru bunastarea din SUA !Ce vreti mai mult: pentru a reduce inflatia Biden a trebuit sa ridice din sanctiunile impotriva Chine puse aiuristic de Trump,sanctiuni din care statistic dovedit, SUA a avut mai mult de suferit economic!
    Cooperarea cu China ar fi fost benefica si pentru Romania,dar liderii romani obedienti a impus o politica trumpista,chiar nu a masurat nimeni impactul economic,dar, de ex., .extinderea si modernizarea Nuclearelectrica este o poveste fara sfarsit de cca 33 de ani, care nu se va materializa nici prin colaborarea romano-americana, sunt doar vorbe goale
    Imi amintesc de o replica din filmul ” Sfânta Tereza si diavolii”:” Ascultă- mă. Dacă trimit un pitic și apa e prea adâncă, nu o poate măsura, se îneacă, înțelegi?”Asa si cu politica Romaniei

  4. Ferească Dumnezeu de un război intre puteri nucleare,.In acest caz nu există invingător , iar viața de pe Terra dispare. Să tratezi cu nonșalanță, de parcă ai fi de pe altă planetă,. e nu doar prostie,.

  5. „Acest răspuns începe cu chestiunea financiară.”- Normal. In capitalism NU exista decat BANI. Nici Dumnezeu, nici moralitate, nici demnitate, ci DOAR BANI. Deci, daca e vorba sa castige vreun ban, americanii vor porni orice razboi, cu oricine, oricand. Desigur, in acelasi timp, vor imputi omenirea cu lozinci despre democratie, despre drepturile homosexulilor si-i vor acuza pe cei care li se vor opune ca sunt comunisti.
    Cam la atat se rezuma america actuala.

  6. Intrebarea D-lui Marga este jumătate filozofică, existențială, jumătate pragmatică. Un fel de ” a fi sau a nu fi” versus „suntem ceea ce credem că suntem.” Se pare că ambii autori au ignorat sau exclus din analize, războaiele religioase. Probabil le consideră invechite sau irelevante in epoca informației, tehnologiilor şi modernismului. Poate da, poate nu insă a le ignora presupune pierderi imense pe tărámul oricăruia dintre celelalte. D-l Marga o pus bine intrebarea dar nu a oferit şi răpunsul. Să incercăm unul: „Secolul 21 va fi un secol al religiilor sau nu va fi deloc.”

    • Malraux a spus „Secolul XXI va fi spiritual, sau nu va fi deloc” (Le XXIe siècle sera spirituel ou ne sera pas)! Omul se referea la spiritualitate, care defineste omul ganditor si rafinat cultural, nu la religie.

  7. Chinezii aspiră, de asemenea, la o …asa prostie n-am mai auzit. La nivel declarativ si Ceausescu zicea ca poporul conduce, ca totul se face pt popor, cand in realitate in Romania era cea mai dura dictatura personala (ca si in China). De ce nu citeaza autorul articolului si pe cei care vorbesc despre dictatura din China pe care o simt cetatenii chinezi pe pielea lor la propriu? Sau imaginile cu chinezi batuti pe strazi ca nu stau in case sunt false.

  8. Marea problema a SUA este faptul ca pe teritoriu ei se produce putin in domeniul industrial. Practic locurile de munca in domeniu industriual este asigurata de industria de razboi. SUA isi pune problema reintoarcerii firmelor americane in SUA. Oare vor reusi acest progres? Firmele americane si occidentale in general s-au relocat in taria asiatice unde forta de munca era mai ieftina, mai disciplinata, cultural mai aplicata sa execute niste sarcini fara sa cracneasca, fara sindicate, cu o buna pregatire profesionala. In Asia sitemele de invatamant au devenit mai performante decat cele occidentale, acestea ramanand uneori chiar numai cu eticheta faimei istorice. Daca am fi onesti am recunoaste ca China are la ora asta cel mai performant invatamant ceea ce ii da un suport dezvoltarii. In general in Asia se pune mare baza pe sistemele de invatamant pentru ca tarile din Asia au inteles ca invatamantul le asigura dezvoltarea si evolutia.
    Poate SUA sa isi intoarca firmele in SUA? Intrebarea este daca SUA poate sa le asigure acelasi mediu financiar prietenos, aceeasi calitate a fortei de munca, aceleasi preturi ale materiei prime si serviciilor conexe care sa le asigure preturi conpetitive pe piata globala si profituri macar egale cu cele obtinute pe vremea „sederii” lor in tari asiatice.
    In acest moment, cunoscand oarecum situatia din SUA, ma indoiesc.
    SUA vrea sa detina monopolul pe piata cipurilor. Numai ca o fabrica de cipuri se dezvolta intre 5 – 10 ani. In acest timp nici China nu sta pe loc, avand propria productie de cipuri. La un moment dat se va pune problema – ce cumparam – cipuri americane mai scumpe sau cipuri produse in Asia mai ieftine?
    Din punctul meu de vedere globalizarea a adus tarilor din Asia un atuu incontestabil – disciplina in munca, mediu finaciar competitiv….Lucruri greu de depasit de Occident!!

  9. Cam din auzite și fals, Tibi 1! Mai cugetă!Foarte corect ce spune Salvamar! Din clișee – „am auzit”, „am văzut imagini” et. nu se face adevărul. Am stat în China o vreme. Cum zice și Ray Dalio, trebuie să cunoști China la fața locului, ca să poți vorbi. Nu este imitabilă și nu trebuie imitată. Nimeni nu cere imitarea Chinei. Nici nu este posibilă – altă tradiție culturală și etică. Cum sugerează și domnul Marga, trebuie cunoscut Confucius ca să poți vorbi de China actuală. Întrebarea simplă este dacă ce spui tu, tibi 1, că este democrație, și este democrație. Putem intra în chestiuni ideologice, dar nu ăsta-i subiectul în articol. China își hrănește azi populația – nu cumva în alte părți din lume sunt flămînzi cu duiumul? China are abandon școlar mai mic decât unele țări europene – crezi că stai bine, Tibi? China este mai descentralizată decât alte țări actuale – ești conștient? Etc.etc. Trebuie mers la fapte. Ray Dalio are dreptate- nu ne spun nimic comparări superficiale.

  10. USA este pelagra , boala lumii, care va duce la disparitia civilizatiei! Prepotenta invinge decenta!!

  11. E greu de inteles pentru multi ca scenariile sunt deja facute demult! Acum ca a rasuflat gainaria cu Covidul , singura cale de atac a globalistilor in dementa lor de a cuceri lumea este cucerirea Rusiei si a Chinei prin razboi. Fara ele nu se poate face globalizarea niciodata. Vor cistiga cei care au resurse suficiente pentru a purta un razboi conventional de uzura pt ca cel nuclear este de ambele parti respins din start.Europenii vor fi bagati oricum fara voia lor. UE e deja in miinile lor.Insusi Soros in delirul lui a afirmat ca a inceput al 3-lea razboi mondial. Deci va fi!

  12. Mos teaca Marga bate campii. Nu va exista nici un razboi. Poate asta isi doresc comunistii ratati din Romania,antiamericani. Atata sforaiala alambicata cu iz filosofic ai scris mos Marga sa ametesti vigilenta nepriceputilor in a te decripta.

  13. justinianus Ba prostu satului,asa zic si musulmanii si ortodocsii rusi. Au ceva in comun? Sigur ca da,terorism la nivel de religie si stat. Pacea in Europa a fost mentinuta timp de 70 de ani de SUA,altfel Rusia facea ce voia pe continent. Dar multi traiti in aburul prostiei .Daca pentru unii comunismul v-a deteriorat definitiv ratiunea.Pentru altii a fost un motiv sa nu-si mai doreasca comunism. Totusi cum se face ca multi vor sa traiasca in occident? Nu am auzit valuri de emigranti sa o apuce spre Rusia sau China. Cum se face,hm?

  14. Bai 1, cind vei ajunge tu la nivelul intelectual al profesorului Marga, sa vorbesti! Jignesti ca orice rezistent blazat!

  15. Bai Costicla, cum iti permiti sa jignesti? Ce pregatire ai de bagi ortodoxia la terorism de stat? A fost in ortodoxie vreun razboi religios? Catolicii au avut razboaie sangerioase in secolul 16, cu mii de morti si biserici distruse! Habar n-ai de nimic, bagi comunismul in fata, dar nu stii pe ce lume traiesti! Meri acolo unde crezi tu ca e democratie, sa-ti iasa prin nas!!

  16. „America’s Soft Power” A DISPĂRUT în ultimii 20 de ani! În comunism circula bancu’ ăla cu „o fătat cățaua 10 cățăi, toți țîn cu U.R.S.S.; cu cine țîn după două săptămîni? 7 țîn cu S.U.A.! DE CE? FIINDCĂ OR DĂȘCHIS OCHII…”. Eeii, povestea asta s-a inversat acum: o mare parte a populației lumii vede ce este de fapt Imperiul Satanei, Marele Lickurici! …și fenomenul continuă ca mutație inclusiv în țările N.A.T.O. În încă 5 ani, S.U.A. cu ale lor ambasade, voisăvamerica, blumbărg, feisbuc, tuităr, amazon, ghieipraid, vor fi urîte de 90% din cele 9 miliarde de oameni de pe planetă!
    De unde schimbarea asta radicală? De la faptul că „Deep State” a preluat total controlul la Washington, și nu s-a mulțumit cu „dăcît” atît, ci a puiat și în statele obediente. Așa că a apărut o dihotomie între:
    „Dimpotrivă, cultura americană prescrie politicienilor ei de la vârf să guverneze țara de jos în sus, pretinde o măsură ridicată de libertate personală, pune individualismul în fața colectivismului, admiră gândirea și atitudinea revoluționară și respectă omul nu datorită poziției sale, ci datorită calității ideilor sale”,
    și REALITATE! Una se „prescrie”, alta se „fumează” la nivel înalt, iar populația simte asta. Elitele conducătoare din Okțident au pierdut contactul cu masa de votanți, așa că războiul va fi între China + $$ amerloci, și Ele + $$ amerloci! Cine cîștigă? Armata Populară de Eliberare, sau mercenarii? Sic transit gloria Mundi.
    http://sc04.alicdn.com/kf/HTB10m5GSpXXXXcbXXXXq6xXFXXX1.jpg

  17. @ 1 Se vede că ai ajuns doar la 1, bă 1 la patrat! Nu citești, nu pricepi, dar debitezi inepții. Nu vezi că aici este redată scrupulos o opinie – cea a lui Ray Dalio? În final este opinia autorului. Ai contrazis cu ceva vreo propoziție a acestui articol impecabil documentat, gândit și scris? Articol despre viața de azi, cu complicațiile ei. Se simte că va mai curge apă multă pentru unul de nivelul tău! De unde ai învățat năravul de a comenta ce nu citești, ce nu pricepi, ce habar nu ai? Se vede că ai trecut cam cu 1 materiile din școală.

  18. Ba sandu boratu satului ,pacea in lume a fost mentinuta de echilibrul supraputerilor nucleare !
    Cand urss s-a dezmembrat si sua au devenit fara opozitie in lume au inceput jaful.
    Criminalii lumii ,sua.au inceput sa bombardeze yugoslavia,sudanul,yraq-ul,lybia si sa le jefuiasca !
    ..nu putem lasa yraq pe un ocean de petrol,, a spus dick chenney,dovada ca il jefuiesc si acum !
    ,,Nici un stat de pe planeta nu mai este in siguranta de acum.jandarmul mondial face ce vrea,,a titrat Le Figaro
    ,,sua ,cea mai mare amenintare la pacea si libertatea mondiala,, Le Figaro
    SUA ,care practica terorismul la nivel de stat ,este si creatorul majoritatii organizatiilor teroriste din lume.
    In rusia sunt multi emigranti boratule .numai de la noi din RM suntem peste 400.000 care lucram in conditii umane
    ,nu ca sclavii in UE ,.Mai documenteaza-te boratule si nu inventa tampenii !
    Este greu ptr un idiot ca tine sa inteleaga ca nu religiile sunt promotorii terorismului,ci dementii din usa !
    siktir !

  19. @costi bati campii. de cand ortodocsi sunt teoristi? De cand toti cei care practica religia musulmana sunt teroristi? Ai auzit de sfnta INCHIZITIE catolica, dar de Cruciade, inclusiv ale copiilor promovate de CATOLICISM?
    Pacea europeana a fost mentinuta de SUA? Care pace? Lovitura sangeroase militara din Grecia sutinuta de SUA a fost un fel de PAX AMERICANA?
    Invadarea si distrugerea unei tari NEALINIATE, federala ca si SUA, adica a Yugoslaviei este tot semn de pace?
    Lovitura sangeroasa militara din decembrie 1989 din Romania, menita sa acopere invazia SUA in Panama a fost tot pentru mentinerea pacii?
    Spune-mi ce agresiune a COMIS Rusia de 32 de ani de cand exista ca stat independent? Ce agresiuni a comis biserica ortodoxa din Rusia, Romania sau pe unde o mai fi existand?

    Narativul tau conform este contrazis de fapte!!
    Felul in care acum SUA distruge economia Europei, care va duce la ample miscari sociale, dovedete ca Europa NU este aparata de SUA, ci OCUPATA de SUA!!!

    de ce pleaca romanii in Occident? pentru ca s-au saturat de niste conducatori incompetenti, slugi prea plecate, lingatori de clanta care executa ordine venite de afara, care NU sunt in beneficiul Romaniei!!!

    Daca am fi cinstiti cu noi insine am recunoaste ca TERORISMUL ISLAMIC s-a nascut ca urmare a faptului ca Occidentul a vrut sa isi impuna propriile valori intr-o alata civilizatie, o alata cultura. Imperialismul occidental este vinobat de nasterea terorismului islamic!!! Noi am mers peste ei si abia apoi au venit ei peste noi!!

  20. Fiecare nas isi are nasul ,este un proverb destul de bine cunoscut la noi in tara. Americanii s-au cam jucat cu focul in ultimii ani ,avind impresia ca ei sint stapanii lumii si pot face ce vor muschii lor.Se pare ca nu este chiar asa cum au gindit ei.

  21. Paulian Ionescu Tataie, o tara puternica este o tara cu o economie puternica si o armata puternica. Avand aliati puternici si de incredere. Compara acum cu Rusia sau China. Restul sunt margarine de-a lui Marga. Unii chiar ca nu stiti pe ce lume traiti si intrati dupa fenta lui Marga. Il lauda unul mai sus ca are nu stiu ce studii si pregatire. Asa si ? Ce relevanta au toate studiile daca ai un caracter mizerabil? Daca voi va simtiti inferiori lui Marga este stric problema voastra. Sunt intelectuali cu mult peate Marga ult mai pertinenta si realista. Nu inchipuita. Dar cu siguranta nu va aparea in Cotidianul.Acest ziar plin de securisti cu pensii speciale. Nu-mi bat capul cu voi.Traiti naibii in bula voastra si urati crestineste occidentul. Si altul spune ca Pai Kiril ce face? Pai Rusia de secole ce a facut invocand ortodoxismul? In Romania nu au putere,dar dupa cum are Teodosie comportamentul,atat ne mai trebuie sa conduca un stat un barbos ca acest infractor-securist.

  22. Centrala de la Cerrnavoda: China, 2 reactoare , rau…SUA, 4 reactoare, bun.2024.Ferma colonialelor

  23. @Costi eu nu sunt securist cu pensie speciala. Din aprilei 1990 nu am lucrat nici macar o zi la stat. China si Rusia, au inceput sa iaba aliati uni chiar cu economii puternice. Nu subestima armatle Rusiei si Chinei. China este practic ECONOMIA NUMARU 1 a lumi, macar pe indicele de productie, export si balanta comerciala pozitiva.

    Am si eu o rugaminte – poti sa imi dai numele celor mai culti, mai pregatiti, mai instruti decat domnul Marga a caror parere ar fi mai indicat sa o auzim…Nu de alta dar eu abia astept sa citesc „operele” intelighentiei romane superioara domnului Marga!!!

  24. Băiețașii ăștia precum zisul Costi mustesc de incultură, prostie și neosecurism. Nu pot mișca o iotă din argumentarea articolului – așezat, ca de obicei la autor, într-un sistem de judecare și cultură, dar sunt și ei pe dedesubt, tîtîș-grăpiș, cum pot. Nu sunt în stare de o idee, dar bat cîmpii legîndu-se de autori, de comemntatori, de oricine. Rău s-a mai procopsit România cu inși de teapa asta. Nu știu nimic, dar nu lasă aerul curat. În loc să discute o idee, critic sau necritic, iau în gură bîrfa și mitocănia și cred că sunt mari. În anonimat orice purice crede că este elefant. Dar tot purice-i.

  25. China nu este economia nr 1. (GDP total, GDP per capita)
    1 United States 22,996.1 69,288
    2 China 17,734.1 12,556
    3 Japan 4,937.4 39,285
    4 Germany 4,223.1 50,802
    5 United Kingdom 3,186.9 47,334
    6 India 3,173.4 2,277
    7 France 2,937.5 43,519
    8 Italy 2,099.9 35,551
    9 Canada 1,990.8 52,051
    10 South Korea 1,798.5 34,758

  26. Băiețaș de pripas Costi, dacă te referi la un autor, atunci citește ce a scris autorul.Profesorul Marga are, în domeniul studiilor strategice, volumele The Destiny of Europe (2011), Schimbarea lumii (2012), Reconstrucția pragmatică. America clasică (2017), Ordinea viitoare a lumii (2017), The Sense of our History (2018), Europa și Israelul (2019), China ca supraputere (2021), și altele, la editurile Academiei, Rao, Niculescu și în afara țării. Sistematica sa de gîndire acoperă și alte domenii. Ți le pot indica, la nevoie. După ce citești, scrie cît de critic vrei. Altfel, așa, din burtă, cum procedezi, este doar usrpluspnlism de care și cei care te trimit prin subsoluri vor vi nemulțumiți. Te vor și concedia.

  27. Ray Dalio = marxism dialectic-istoric modernizat 🙂 !
    Domnule Marga … va era atat de greu s-o spuneti ? N-ati fi fost „inteles”? 🙂

    „Cu siguranță, avem de a face, odată cu cartea sa, nu numai cu date proaspete, ci și cu o tehnică de analiză nouă, aptă să ofere răspuns onest la întrebarea: război SUA – China?” Sunteti comic Dom’le … e vechea metoda marxist-dialectic-ISTORICA
    nimic altceva! Recititi-i comparativ cartea 🙂 !

  28. costi – Imi pare rau ca trebue sa te contrazic ,dar citind opina dumitale ,sint convins ca nu cunosti nimic din puterea actuala a Chinei.America va pierde in cazul unui conflict militar cu China.

  29. costi – Imi pare rau ca trebue sa va dezamagesc, dar americanii la ora actuala nu au nici-o putere militara in fata Chinei,sint pamant de flori comparativ cu rasa galbena.

  30. Mishteaux, vezi că faci mișto de tine. Nu știu pe cât știe domnul Marga despre Ray Dalio, dar ce spui este o glumă de slabă calitate. Ca economist ți-o spun. Se vede că nu știi nici ce-i analiza lui Dalio, nici ce-i marxismul. O iei doar prin buruieni sperînd să nu fii văzut și să sperii lumea. Cititorii nu sunt fraieri, cum crezi. Vezi că altă carte a lui Dalio este tradusă și o poți citi. Ray Dalio nu are nici o legătură cu marxismul și nici exegeza a ce spune nu are nici una. Te îmbeți cu apă rece. Măcar ia-o pentru trezire.

  31. @ora 19.26 depinde cum calculezi. daca ai fi fost atent ai fi vazut ca am vorbit despre niste indici din componenta PIB.
    dar….
    Banca Mondială a publicat datele ale marilor economii ale lumii. Metodologia se bazează pe calculul PIB prin metoda parității puterii de cumpărare standard, o metodă care reușește să realizeze comparații între state. Trebuie menționat că datele sunt calculate la nivelul anului 2017.

    Prima constatare și poate cea mai spectaculoasă este că prima putere economică a lumii a devenit China care a devansat cu foarte puțin Statele Unite ale Americii. Este adevărat că diferența este extrem de mică între cele trei blocuri comerciale ale lumii. Respectiv, procentual, China are o cotă de 16,4% din PIB-ul mondial, SUA deține 16,3%, iar Uniunea Europeană se află la un nivel de 16%.

    Intre timp China a avut crestere economica, dupa pandemie si-a revenit in V din criza si a crescut cu 3,2% spre deosebire de SUA care azi este practic in recesiune tehnica, avand doua trimestre cadere economica. In trimestrul 1 a avut o cadere de 1.@% si in trim.2 de 0,9%.
    China a crescut in primul trimestru cu 4,8%, dar mult mai putin in trim.2 , cand cresterea a fost de numai 0,9% din cauza blocajelor provocate de noul val de Covid.
    Anul trecut China a avut o crestere economica de 8.1%, iar SUA de numai 5,4%.

  32. Stanescu Marin si Paulian Ionescu Si totusi de ce China trebuie sa atace ? De ce nu se concentreaza pe economie? De ce,este simplu:comunismul nu a dat niciodata o economie puternica fara occident, fara capitalism. China e doar China si atat. Sunt papati de Japonia si Coreea de sud. Nu e nevoie de America asta din capul vostru. Si apropo, China cat si Rusia au pompat bani grei pentru propaganda. Cu Rusia s-a vazut. Vrei sa vezi si o China care dincolo de propaganda e vai mama ei? Nu cred.Si pana la urma de ce tin atat chinezii cat si rusii sa acapareze munca altora? Eu sunt linistit,nu aveti cum ma dezamagi. Doar va citesc cu tristete. Dar si cu sila.

  33. China nu este Russia. USA tot incearca sa provoace o agresiune militara a Chinei asupra Taiwanului. O agresiune a Chinei va duce la inghetarea apropierii de India cu care un diferend teritorial, ca sa nu mai zic de intentia apropierii de Korea de Sud si Japonia intr-un timp mult mai lung.
    USA vrea sa determine o imagine de agresor a Chinei, chestie care ar da politica acestora cu cel putin 25 de ani in urma.
    Expansiunea economica a Chinei are ca principal instrument, modernizarea tarilor din centrul Asiei si formarea unui bloc economic mult mai puternic decat este China astazi.
    Transferul industriei manufacturiere cu costuri de manopera reduse catre centrul Asiei este politica de dominare mondiala cu preturi foarte mici, pe termen indelungat.
    Astazi razboiul pentru noi tehnologii este in prim plan, si in plan secund cel pentru protejarea surselor si resurselor minerale pentru care China construieste baze militare peste hotare.
    Ar fi multe de spus dar cum dimensiunea conteaza . . . .

  34. @mishteaux hai sa iti spun ceva. Dialectica nu este marxista, ea vine de la Platon, trece prun Kant, hegel si ajunge la Scoala de la Frankfurt.

    Marxismul nu este o filosofie originala . Ea este o combinatie a lecturilor din din doi mari filosofi – idealistul Hegel si materialistul Feurbach.
    Totusi nu putem sa ii negam lui Marx caliaea analizei capitalismului in oprea sa capitala – Capitalul – critica economiei politice.

    Poate odata putem sa purtam o discutie depsre opera lui Marx…

  35. De apărarea ta a capitalismului și de panseuri de gîgă nu este nevoie, Costi draghe, căci habar nu ai despre ce este vorba. De restul, situația internațională, cum ți-au spus toți, nici atît. Mesteci clișee, în cap având cum se vede propagandă ieftină. Nu ai habar de ce se analizează azi. Se vede că la voi se face carieră cu oportunism și vorbe goale. Capitalismul se apără singur, nu cu mocofani cărora le este silă de argumente.Nu usrplusismulpnlist a inventat apărarea capitalismului. Voi sunteți doar partea ei rudimentară.

  36. Lupta dintre SUA și China este de la început inegală. O Țară ce vine de milenii, cu o construcție artificială de vreo două sute și ceva de ani, constituită la început din niște aventurieri, ca să nu le zic altfel, că în America au fugit mare parte din indivizi certați cu legea. Ce au făcut cu populația băștinașă încă n-a fost botezat cum s-a făcut cu Holocaustul, dar este de departe una dintre cele mai sângeroase din Istorie. Culmea, peste toate astea au venit și veșnicii venetici care au simțit că-i rost de câștig și au venit rapid cu ce știu ei mai bine. cămătăria !
    Și cum ce începe cu crime , continuă la fel SUA s-a dovedit cea mai agresivă , în prezent având peste 150 de baze militare în toată Lumea. Nu se poate cineva certa cu vecinul, că vine yankeul de peste baltă să facă dreptate !!
    Ba, mai mult, ca-n bancul cu ăla care vine și-și face nevoile noaptea sub geamul tău și-ți bate în geam să-ți spună că n-are hârtie igienică, lipsa proverbială de scrupule a americanilor, elefantul condus de șoricel (Israel) a reușit să întoarcă Lumea pe dos ( acum și la propriu, cu mulțime de poponari ajunși în posturi cheie ) creîndu-și o falsă aureolă de stăpâni ai Lumii. Timp în care alte puteri mondiale, dar în special China „au tăcut și-au făcut”, astfel că până la urmă s-a dovedit din nou că „regele-i gol” și umblă doar să violeze suveranități, să-și mărească haremul în timp ce americanii s-au trezit datori vânduți. Cui credeți ? Tocmai Chinei !

  37. II…..
    P.S.
    SUA este singura putere mondială care nu are o bancă proprie, ci este întreținută de o mână de Editat ( FED) , care-și schimbă președinții la fel de des ca pamperșii, sau organele vitale ! 😉
    Și se mai îndoiește cineva de sfârșitul inevitabil, nu doar a războiului , ci și a acestei făcături istorice, aacestui uriaș cu picioare de dolari tipăriți , fără nici un echivalent de garantare în aur, ci doar în cămătărie dusă la extrem?!

  38. Prostii ! SUA nu sunt o democratzie, nu au fost nici-o-data shi fac tot posibilul sa nu devina una. Intrebat ce va fi SUA Franklyn a raspuns: O republica ! Pe atunci multzi Americani cu o cultura precara credeau ca era o diferentza intre democratzia Ateniana shi republica Roma shi respingeau categoric democratzia cum o resping shi azi. In realitate republica sau democratzie este acelashi lucru: republica in limba Latina este identic cu democratzie in limba Greaca. Conform definitziei Latine SUA nu sunt nici o republica ci un stat terorist politzienesc ne-democratic fapt constatat shi de Karl Marx cand a vizitat SUA.

  39. Razboiul a inceput deja. SUA au atacat China cu arma bacteriologica Covid creata in laboratorul de arme bacteriologice de la Fort Detrich. Primele cazuri inclusiv mortale au fost la Seatle. Acolo se antrena echipa de sportivi militari a SUA shi ei au fost infectatzi. Asha infectatzi au plecat la olimpiada militara de la Wuhan shi ei au raspandit epidemia in Wuhan. Chinezii nu au stiut initzial ce i-a lovit dar au constatat ceea ce era evident ca sportivii Americani sunt bolnavi shi contagioshi.

  40. esti de pe alta lumeee ? 🙂 Alta planeta ?

    Tu nu vezi ca plebea nu e interesata de ideologie si palavrele care-i justifica sau nu BOGATIA ?
    Te asigur ca orice-o imbogateste (fie chiar NAZISM sau FANTISM) o face sa aleaga asta (de ce crezi ca-s interzise in MODERNITATE REFERENDUMURILE populare ? Oare pentru ca-s oamenii prosti sau pentru ca ei MAJORITARI fiind , trebuie „feriti” de propriile dorinte de mai-bine-cu-orice-mijloc de catre-o MINORITATE care
    ATENTIE
    ne-avand GRIJILE MAJORITATII nu-i imparatseste …dorintele 😉 !
    Citeste-l pe MARX inaintea tuturor filosofilor si pe urma citeste-i pe clasici !

    La fel …citeste-l pe EINSTEIN si pe urma citeste-l pe NEWTON ! :*

  41. Xi Jinping își consolidează puterea asupra Chinei și pentru asta trebuie să elimine facțiunea rivală din interiorul Partidului Comunist, condusă de Jiang Zemin (fost președinte al Chinei). Această luptă pentru putere durează de cîțiva ani. Xi Jinping a eliminat deja o mare parte dintre adversari, cu clasicele acuzații de corupție ori de delicte sexuale. Acuzații care în unele cazuri s-ar putea să fie adevărate, în altele născocite, dar ăsta e un amănunt nesemnificativ. Importantă e consolidarea poziției lui Xi Jinping prin eliminarea adversarilor. Lupta între facțiuni s-a făcut pe ocolite, nu se vorbea oficial despre vreo luptă în interiorul partidului ci doar despre lupta cu corupția. Xi nu s-a legat la început direct de cei din Șanhai, care e zona principală unde are sprijin facțiunea care-l contestă, ci a eliminat susținătorii facțiunii șanhaieze din alte zone, cum ar fi Hong Kong. Dar în octombrie 2021 s-a ajuns la un nou nivel al acestei lupte cînd lui Sun Lijun (care fusese deja arestat din 2020), pe lîngă acuzațiile clasice de corupție, i s-au adus pe față și acuzații legate de ambițiile sale politice și de activitatea sa împotriva conducerii partidului.

    Gașca din Șanhai o fi făcut planuri de îndepărtare de la putere a lui Xi Jinping, cum scria „Asia Sentinel”. Dar iată că, cu ajutorul c0vidului, Xi Jinping pune cu botul pe labe tabăra rivală. Deci, după Wuhan și Hong Kong, avem încă un caz în care c0vidul și-a făcut datoria.

  42. China depinde de tehnologie critica occidentala. Chiar si fața de Taiwan sunt zeci de ani in urma.
    Decaderea Rusiei ii vine manușă Chinei.

  43. China a fost un gigant prostutz
    prin reintregirea cu HONG KONG-ul a castigat WIN-WIN creier …KNOW-HOW industrial si bancar-investitiv
    =sa ridicat dupa HONG KONG ca FAT FRUMOS (crestea inj zile cat crescura alti in ani)
    @tetea asigur ca relatiile …financiar-mondiale ale Hong Kong-ului … au accelerat vizibil EVOLUTIA de azi a CHINEI !

    TEAMA INDREPTATITA american e … dupa experineta evolutiei Chinei de dupa HONG KONG
    ca dupa o reintregire a CHINEI cu TAIWAN-ul
    CHINA va primii un BOOSTER evolutiv … prin … aport de creier … know-how si …relatii economice !

    Tu chiar nu inelegi de ce daca americanii pierd TAIWAN-ul …il vor pierdut DISTRUS ?
    Pentru ca daca-l „pierd” cum au pierdut britanicii (la pamant azi fara „capul de pod asiatic” HK) , daca-l pierd ne-distrus chinezilor …
    si-au dat foc la valiza cu decenii inaintea mortii NATURALE a imperiului lor actual !

    Tu-i crezi pe toti prosti incapabili sa inteleaga ce vad …real ?
    Crezi ca LOZINCILE prind la toti …freierii ? 😀
    😛

    MEDITHEAZA putin pe tema … aportului capitalist evolutiv al Chinei la o eventuala reintregire …dupa ce-ai analizat MARXIST-MATERIALIST 😀 😀 😀 :))))))) … DEJA aportul Hong Kong-ului la ce-a ajuns mirabil CHINA azi ?
    😉

    Te rog nu-mi raspunde direct pentru ca nu support banalitatile 🙁 !

  44. „TEAMA INDREPTATITA american e … dupa experineta evolutiei Chinei de dupa HONG KONG
    ca dupa o reintregire a CHINEI cu TAIWAN-ul
    CHINA va primii un BOOSTER evolutiv … prin … aport de creier … know-how si …relatii economice !

    Tu chiar nu inelegi de ce daca americanii pierd TAIWAN-ul …il vor pierdut DISTRUS ?”

    😀

    Unii inca n-au uitat sa gandeasca cu capul lor ! = Nu poti prostii TOTI prostii …TOT … timpul ! Chiar si din prostie vor nimeri candva …adevarul care-i va face LIBERI ! :*
    🙂

  45. N-am inteles deloc ce aduce nou dalio in disputa, dincolo de niste banalitati lancede.
    Any hints anyone?
    Adevaratul subiect cred eu ar fi ‘sa privim china in oglinda americii’: in intervalul in care china s-a dezvoltat in atatea domenii (pib, venituri, urbanizare, infrastructura, educatie, cercetare, impaduriri!, investitii extern, diplomatie, militar) ce s-a intamplat pandant in sua – the leading state in lumea ‘buna’?
    Si daca avem comparatii uluitor de jenante, DE CE?
    Un prost se uita la poza de moment, un destept la functia dinamicii. Si devine clar atunci de ce razboiul preventiv e obligatoriu.
    Pentru ca – si in asta consta de fapt analiza reala – SUA NU-SI PERMIT LOCUL DOI, NU AU ALTA OPTIUNE: SAU DICTATORUL MONDIAL SAU COLAPS.
    Povestea cu decuplarea e un atac de panica – si panica se recunoaste dupa fenomenul de ‘senzatii false’, iei decizii exact inverse decat cele bune. O china decuplata in tandem cu rusia si resursele ei (mai ales intelectuale) inseamna cercetare stiintifica exploziva IN AFARA ORICARUI CONTROL SI SPIONAJ OCCIDENTAL; plus (cf planului) baze pe luna in 10 ani.
    Mai merita spus ca dezvoltarea chinei nu e nicidecum un miracol – doar ca inertia ei grozava si leadership-ul politic de exceptie ne induc in eroare. Principalul consta in DECIZII CORECTE, ergo politicul ‘rupe pisica’ de cate ori trebuie, de cate ori chestiunile vitale, nationale TREBUIE sa primeze.
    Imaginea unui jack ma, arhimiliardar, re-adus ‘in linie’ de xi (un parlit care n-are probabil nici 100 de milioane) mi se pare emblematica.
    IN CHINA POLITICUL DOMINA INSTITUTIILE DE FORTA, asa cum e normal, asa cum e traditia modernitatii EUROPENE!, LE INSTRUMENTALIZEAZA. CIVILUL CONDUCE MILITARUL!
    Care e situatia in lumea ‘buna’? … mi-e si groaza sa ma gandesc.

  46. intre USa si China e un JOC DE SUMA NULA !
    ce pierde una castiga cealalta si viceversa … si … materialist 😀 dialectic… deindata ce una are cantitatea (de…cantitate) necesara …face OBLIGATORIU
    UN SALT CALITATIV
    la o treapta evolutiva superior-ADAPTATA !

  47. Oboseală inutilă cu diversiunile! Nu are rost să se popularizeze falsuri. Nu folosesc, căci realitatea este alta. Ar trebui vorbit după ce se citește și se vizitează China. China nu este în urma Taiwanului, ci este, în unele domenii, înaintea tuturor. De aici alarma. În alte domenii are de lucru. Ca orice altă țară. Nu este vorba aici de a aplica schemele lui Hegel privind cantitatea și calitatea. Treaba nu are nici o legătură cu materialismul dialectic sau nedialectic. Ar trebui stăpînite noțiunile. Altfel pierdere de vreme. Poate doar abaterea atenției.

  48. Baietas de pripas adevarat Asistent p , daca faci propaganda pt. cartile lui Marga , apoi fa asta pe fata , cinstit ! Dar nu cred ca stii tu ce este cinstea , demnitatea !

  49. @ @Al
    Pariul (castigat) al modernitatii este ca starea naturala – joc de suma nula – este revoluta, ca se poate merge pe win-win. Chiar si in colonialism, cei ocupati s-au ales cu infrastructura si cu sistem medical – iar explozia demografica e dovada.
    Iar sauditii de pilda au cantitate in exces de zeci de ani dar intarzie calitativul 🙂
    Comentariul meu vizeaza tocmai acest aspect – evident nu poate fi joc de suma nula din moment ce america e investitorul, are initiativa; si totusi profitul pare ca a mers in totalitate spre china, din moment ce dincolo veniturile au stagnat zeci de ani.
    A intervenit ‘un al treilea’ care se baga sa medieze totul – relatia profitabila cu china pentru inceput, vietile tuturor pe urma …

  50. Lele Babă Cloanță, dacă tot te ascunzi sub multe nume, se pare că ăsta ți se potrivește. Nu de alta, dar nu desparți chestiuni de nivelul unui elev. Faptul că restabilesc adevărul în privința a ce spune și ce valoare are un autor nu înseamnă decît asta: demnitatea, cinstea de a vedea adevărul. Așa că te du la dicționar și ia cuvintele cum se zice acolo, nu după căpșorul tău.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.