Războiul schimbă ordinea în sondajele americane

Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, se află la două procente procentuale în urma fostului preşedinte republican Donald Trump, într-un sondaj publicat de postul NBC, ce relevă o mare nemulţumire în rândul alegătorilor americani faţă de modul în care actualul lider de la Casa Albă gestionează situaţia creată de războiul între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează agenţia EFE.

Biden, care urmăreşte să obţină şi al doilea mandat prezidenţial anul viitor, a obţinut în acest sondaj 44% din intenţiile de vot, iar Trump 46%. Fostul preşedinte conduce detaşat în sondajele pentru alegerile primare republicane, deşi se confruntă cu patru dosare penale.

Într-un sondaj similar efectuat în septembrie, Biden şi Trump erau aproximativ la egalitate, fiecare cu 46%, după ce în iunie într-un alt sondaj Biden avea patru procente în faţa lui Trump (49% la 45%).

De asemenea, indicele de aprobare a lui Biden a coborât la 40%, cel mai redus de la începutul preşedinţiei sale, întrucât majorităţi clare din toate segmentele de alegători dezaprobă modul în care el gestionează politica externă în general şi problema războiului Israel-Hamas în special, relevă sondajul.

Astfel, în rândul electoratului democrat majoritatea consideră că Israelul a mers prea departe în acţiunea sa militară în Fâşia Gaza, iar în rândul alegătorilor cu vârste între 18 şi 34 de ani un procent de 70% dezaprobă modul în care Biden gestionează acest conflict.

Doar puţin peste jumătate dintre alegătorii democraţi (51%) spun că aprobă modul lui Biden de abordare a războiului din Fâşia Gaza, în timp ce 69% dintre alegătorii republicani şi 59% dintre cei nehotărâţi îl dezaprobă.

Joe Biden a atins în acest sondaj maximul său istoric în indicele de dezaprobare (57%) de când este preşedinte.

Unul dintre realizatorii sondajului, sociologul republican Bill McInturff, spune că nu-şi aminteşte să fi existat vreun alt moment în care un conflict extern în care nu sunt implicate trupe americane să fi influenţat atât de mult scena politică internă a SUA.

Sondajul, realizat de asemenea de sociologul democrat Jeff Horwitt, s-a desfăşurat în perioada 10-14 noiembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,1%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.