Reacția CEC după amenda dată de ANPC!

Banca statului, CEC Bank, a reacționat, după ce ANPC a anunțat a doua tranșă de operatori economici financiar sancționați pe motive de practici comerciale înșelătoare, susținând că s-a făcut un control pe repede înainte și că vinovatul era de dinainte cunoscut.

”CEC Bank respectă cu strictețe prevederile legale care stabilesc modalitatea de contractare și rambursare a unui credit bancar, dar nu înțelege scopul acestui control, în condițiile în care clienților le sunt prezentate toate variantele de rambursare în momentul în care aceștia iau un credit. Iar acest lucru se putea verifica foarte ușor în orice unitate bancară.

Acest control pare făcut pe repede înainte iar vinovatul se pare că era deja cunoscut înainte de finalizarea investigației. Nu înțelegem ce se urmărește prin această acțiune întreprinsă de ANPC, în condițiile în care banca oferă opțiunea de plată cu rate descrescătoare clienților. Aceștia au posibilitatea ca, după ce inițial au selectat opțiunea de rambursare în rate egale sau descrescătoare la începutul creditului, să opteze pentru modificarea tipului de rambursare a ratelor odată cu trecerea timpului.

Suntem banca cu cea mai mare rețea de unități din România – peste 1.000, iar menținerea amprentei teritoriale ne-am asumat-o ca pe un rol social, în contextul în care România este în urma statelor dezvoltate în ceea ce privește incluziunea financiară.

Faptul că intrăm în contact, zi de zi, cu zeci sau sute de mii de clienți din absolut toate regiunile țării, ne obligă să apelăm la toate mijloacele legale pentru a dovedi partenerilor noștri corectitudinea cu care aplicăm prevederile legale”, au spus reprezentanții CEC Bank.

În cadrul activității sale de supraveghere a pieței, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a continuat seria de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

S-au încheiat verificările la alți 8 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

“Așa cum am mai spus, acțiunea va continua. Încă opt bănci au fost sancționate pentru ceea ce Autoritatea noastră consideră un raport nedrept între acestea și consumatori. Așa cum am mai arătat, astăzi sunt situații dramatice în viața celor care la un moment dat și-au luat un credit. Indiferent dacă pentru unii acestea sunt doar cifre statistice, pentru Autoritatea noastră aceștia sunt oameni. Povara financiară nu se poate ascunde după aparente justificări matematice. Dacă 1 + 1 este o operațiune foarte corectă, aceeași adunare poate să reprezinte un minus enorm în viața unor familii. Procentele aparent infime au în spate inclusiv vânzări ale creditelor neperformante către recuperatorii de creanțe. Dar și așa, cei “doar” 2 % reprezintă un număr însemnat de consumatori aflați în imposibilitatea de a-si plăti ratele și de a duce un trai decent. Dacă pentru unii s-a calculat un grad de suportabilitate, fără a fi măcar chemați la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situație să fie reevaluată.
Mă cutremură să văd insensibilitatea celor care neagă astăzi realitatea”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4556 Articole
Author

9 Comentarii

  1. „Suntem banca cu cea mai mare rețea de unități din România – peste 1.000”

    Asta-i argument sa practici o escrocherie ?

  2. CEC este banca securistilor. Acolo isi tin banii pe care-i ruleaza in afacerile lor din tara. Banca asta e totusi in declin decand platile populatiei pentru diverse institutii se fac la trezorerie.

  3. …pt anpc…trebuie investigata crestera dobanzilor, nu are fundament, nu are logica!…cand a dat creditul, banca si-a facut niste socoteli…la noi toate preturile sunt exprimate in euro…deci, dau 10000 lei-adica 2000 euro-tre sa primesc 11000 lei-adica 2500 euro…creditorul platea rata, principal plus dobanda in cuantumul care ii asigura bancii obtinerea rezultatului scontat, adica 11000 lei…banca, invocand inflatia si robor, a dublat dobanda, sau a triplat-o!…desi cumpara euro la acelasi pret ca in urma cu patru ani, cand nu aveam inflatia asta, chiar asa micsorata cum o da ins-ul…asa incat, in acest moment banca va rascumpara valoarea creditului si de trei ori dobanda prin aceasta crestere inexplicabila…ircc-ul…dobanda perceputa de banci la imprumuturile intre ele…pai, primo:nu este treaba consumatorului preexistent ca banca se imprumuta si la ce pret o face ulterior intelegerii contractuale!…el a luat banii inainte ca aceasta sa apeleze la astfel de imprumuturi…secondo:banca nu tre sa se intinda mai mult decat ii este plapuma…daca o face, o face pe riscul ei si eventualele costuri tre sa se regaseasca in dobanzile creditelor viitoare, nu ale celor in curs…

  4. Bancă a statului care fraiereste deponenții. Am un Libret cu dobândă și câștiguri în autoturisme înainte de Revoluție în valoare de 5000 de lei. Munca a unui salariat de circa 3 luni de zile astăzi fără valoare. Astăzi normal trebuiau să valoreze circa 3 salari minime pe economie…

  5. CEC-ule fostă Casă de Economii și Consemnațiuni și devenită după 1990 Bank cu kapa de la Kilogram, o scalzi în stilul moștenirea inginerului Radu Ghețea. Este urât să ascunzi și motivezi aderarea la practici contractuale oneroase la împrumuturi, practici impuse și practicate de cartelul băncilor străine care au ocupat piața bancară din România, cu acoperirea în teritoriu și trecutul istoric. Subsemnatul am contractat în anul 1981 un apartament de 4 camere garaj și boxă la preț scumpit după contractare la 202000 lei cu un împrumut de 60000 lei pe termen Scurt pe 5 ani cu dobândă de 6% și un împrumut pe 92000 lei pe termen Lung 25 de ani cu 5%. Am plătit pe total 240000 lei. Adică la cei 152000 împrumutați am plătit 38 000 rezultând o dobândă totală de 25%, adică în plus o pătrime din Împrumut. Fica mea a luat în anul 2022 un împrumut pentru un apartament de 3 camere, două nivele o aiureală cu open space să pară mare, un împrumut de 100000 euro adică 500000m lei și va plăti în 25 de ani peste 1 250000 lei adică dobândă de 250%!!! Adică în capitalismul fericirii pe care l-am așteptat dobânda este de 10 (Zece) ori mai mare decât în comunismul de tristă amintire, comunism care avea bani de construit anual zeci de fabrici și uzine. Băncile străine știm ce fac cu muntele de bani din dobânzi, le trimit în țara mamă și paradisuri fiscale. Dar Ministerul de Finanțe proprietarul CEC Bank unde investește aceste dobânzi de iobăgie?

  6. Horia Constantinescu se consideră brandul adevărului dar de fapt face jocurile limfelor securiste.

  7. …oare de ce nu a aparut primul comentariu?…spuneam ca formula de calcul corecta este extrem de simpla:iau 1000 lei cu dobanda de 10%/an…trebuie sa restitui 1100 lei…impart valoarea creditului la 12 luni si rezulta rata principal luna…calculez dobanda convenita, lunar, la sold…vad ce rezulta, impart la 12 si vad cat se adauga la rata…insumez cele doua rezultate si aflu valoarea ratei…ce fac bancile acum?…principalul incepe sa fie platit consistent dupa jumatatea perioadei de rambursare…asta inseamna ca dobanda anuala se aplica la aproape acelasi principal in mai mult de jumatate din perioada de plata, adica, la final, creditul este platit de trei ori…daca se ramburseaza anticipat, clientul tre sa plateasca ce a ramas din principal si, eventual, diferenta de dobanda rezultata din suma datorata la momentul rambursarii, daca aceasta este pozitiva…in caz contrar, clientul va plati doar principalul minus suma platita in plus pt dobanda…simplu!…

  8. Cum nu intelegeti? Trebuia sanctionata si CEC Bank, singura banca cu capital de stat, pentru a nu fi invocata discriminarea privatilor!!

  9. CEC -ul nu are nici un fel de credibilitate, să amintim doar milioanele date lui Basescu fără nici un fel de acoperire.Cît despre dobîndă nici nu are rost a pomeni, banii dacă ai, mai bine la ciorap…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.