Reacţii după ratificarea aderării Suediei de către parlamentul turc

Parlamentul turc a aprobat marţi, cu o majoritate covârşitoare, aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, premierul ungar, Viktor Orban, invitându-l pe omologul său suedez la Budapesta pentru a încerca să înlăture ultimele obstacole în calea intrării ţării nordice în NATO, scrie AFP.

Votul parlamentului turc pune capăt celor 20 de luni de negocieri care au pus la încercare răbdarea aliaţilor occidentali ai Ankarei, dornici să facă front unit împotriva Moscovei în contextul invaziei Ucrainei.

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a salutat „încă un pas” către aderarea ţării sale la NATO.

La rândul său, Washingtonul a „salutat” ratificarea de către parlamentul turc a aderării Suediei la NATO, a declarat marţi consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.

„Era o prioritate importantă pentru preşedintele” american Joe Biden, a reamintit Jake Sullivan într-o declaraţie pe reţeaua socială X (fostă Twitter), adăugând: „Suedia este un partener solid şi competent a cărui apartenenţă la NATO întăreşte atât Statele Unite, cât şi alianţa” transatlantică de apărare.

La fel şi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, care a cerut Ungariei să finalizeze „ratificarea naţională cât mai repede posibil”.

Aderarea Suediei „face NATO mai puternică şi ne întăreşte securitatea”, a adăugat el.

„Viitoarea aderare a Suediei, ca şi cea a Finlandei care a avut loc deja, va consolida şi mai mult Alianţa Atlantică”, a făcut cunoscut purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Este „o reacţie directă la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei”, a amintit el.

Iar pentru ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide, aderarea Suediei la NATO va face ţările nordice „mai sigure”.

Ungaria rămâne acum singura refractară.

Viktor Orban cere de luni de zile „respect” din partea Suediei, a cărei politică de „denigrare” şi remarci regulate cu privire la deriva autoritară a ţării din Europa Centrală le denunţă.

În lipsa unui semnal din partea lor şi sub presiunea partenerilor săi din NATO, liderul naţionalist a încercat să preia conducerea.

Marţi „i-am trimis o scrisoare prim-ministrului Ulf Kristersson invitându-l în Ungaria pentru a discuta despre intrarea Suediei în Alianţa Atlantică”, a scris el pe X.

În scrisoarea sa consultată de AFP, el a menţionat necesitatea „construirii unei încrederi reciproce solide” printr-un „dialog politic mai intens”.

Răspunsul a venit câteva ore mai târziu.

„Nu văd niciun motiv să negociez astăzi”, a reacţionat în faţa presei ministrul suedez de externe.

„În cursul summitului de la Madrid de anul trecut, Ungaria (..) a acordat Suediei statutul de invitat” în vederea aderării la NATO, fără nicio rezervă, a subliniat Tobias Billström.

În schimb, el a spus că este pregătit pentru „discuţii”, menţionând „numeroasele puncte comune” şi „cooperarea militară” dintre cele două ţări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

21 de Comentarii

 1. Padurarii aia sunt chiar mai aerieni decat unii spalati pe capatani ai nostri. Au vrut in NATO cand i se pune de parastas. La fel ai nostri vor in Schanghen cand sandramaua europeana sta sa cada.

 2. Asta a reusit piticul botoxat…sa determine o tara neutra de 200 de ani sa adere la NATO. Ca si Finlanda cele doua tari si-au dat seama cine e inamicul civilizatiei, de unde vine singurul pericol pentru ele…

 3. Excelenta pozitia Suediei și în privința lui Orban Viktor,puținul mai mic al Ungariei. Ia dat o palma binemeritata acestui ungur troglodit care crede ca orice este „negociabil”.Suedia înțelege prea bine pericolul de la est.Mai Putin înțeleg troglodiții susținători ai muscalilor(la moda, orcilor)de pe forum

 4. Bravo Turcia .Bravo Erdogan. Orban și-a luat niște „plăcuțe suedeze” peste bot. Bravo! Chiar și-a meritat-o. Hai că Erdogan își permite să facă fițe cu Suedia, pt că Turcia are Bosforul, e cea mai puternică armată NATO în Europa și are un cuvânt greu de spus în Orientul Mijlociu. NATO nu vrea să piardă Turcia. Dar Ungaria ce aduce în plus în NATO? Ungaria e o țară mică, cu o economie de 3 ori mai mică decât a Suediei, nu permite tranzitul de armament către Ucraina, cumpără gaze rusești, face centrale atomice cu rușii, Ungaria are probleme de drepturile omului… chiar e pe alt drum. Sau acceptă Suedia în NATO, sau iese din NATO. Nici Austria nu e în NATO și nu plânge nimeni după ei.

 5. N-ar fi fost posibil fără prostia monumentală a lui Putin! Să ne traiască până îngroapă Rusia de tot! Nazdarovie!

 6. Au mai ramas doar panaramele maghiare :)) Cred ca ar fi cazul unei curatenii in NATO si UE, sa fie intrebati unii gen Ungaria, Austria daca vor sa mai faca parte din aceste structuri, daca vor cu rusii, sau daca vor sa fie neutri.

 7. Uite așa pierde Putin alegerile,a reușit performanța de a aduce NATO în tinda Rusiei.Asta nici în visurile cele mai n gre ale strategiilor ruși nu se poate imagina

 8. Era chiar aiurea să nu fie introdusă Suedia în NATO, să pornească o reeditare a confruntărilor suedeze din secolele XVI-XVII fără ei: Narva, Grengam, Poltava..; dar cel mai greu e războiul de succesiune austriac și Potopul polonez dacă se trece de Războiul livonian. Cum jumătate din armată, poliție și Silicon Valley, în America, sunt descendenți de pe harta Commonwealth-ului polonez, noi nu prea avem loc deodată decât în actul IV, ăla cu Antonescu fugit în State și reîntors cu articolul V de la Nulland care dacă nu o vrem, ea ne vrea.
  https://en.wikipedia.org/wiki/File:Polish-Lithuanian_Commonwealth_at_its_maximum_extent.svg

 9. Dupa cum se vede, parlamentarii turci sunt mai destupati la cap decat sultanul Turciei.
  De la Victor Orban, in postura de marioneta putinoasa, nici nu te poti astepta la altceva.
  Oare liderii NATO si UE nu vad ca acest maimutoi balatonez este intotdeauna un Gica Contra in UE si NATO?……[Rumburak]

 10. @axon 9:45
  Clona, o sa vada Suedia in curand ce inseamna sa fie in NATO. Asa cum au vazut deja ce li se intampla de la acceptarea imigrantilor.

 11. 30% vor vota Aur daca multor români le va fi lene sa se duca la vot. Există și comentatori care zic că au ceva mai bun de făcut in ziua alegerilor … in timp ce partidele extremiste pun încet mana pe mai multa putere. Lenea (de a merge la vot) e bine înrădăcinată la unii români… vor vedea ei rezultatele indolentei lor .

 12. Au mai ramas doar panaramele maghiare :)) Cred ca ar fi cazul unei curatenii in NATO si UE, sa fie intrebati unii gen Ungaria, Austria daca vor sa mai faca parte din aceste structuri, daca vor cu rusii, sau daca vor sa fie neutri.obs.Austria nu e in NATO.

 13. Ma amuza aceste comentarii, multi au dat-o in Ungaria, singura tema care se vinde ca painea calda.Nu stiu cu ce ma incalzeste sa cred ca suntem mai buni decat ungurii, in conditiile in care stiu ca Ungaria a facut investitii masive inca din anii 90, ceea ce noi nu am facut, Budapesta atrage peste 9 milioane de turist, la noi bate vantul,au intrat in UE si Nato inaintea noastra, noi nici in Schengen nu suntem, ei nu au nevoie de vize, noi avem, ei organzieaza competitii de Formula 1, Final 4, evenimente culturale la care noi nici nu putem visa pentru ca nu am facut o sala polivalenta ca lumea, iar ei au peste 15, din care 2 sunt cele mai mari si moderne din Europa.De infrastructura nu mai vb.

 14. Se strange latul pentru Putin, cel urmărit pentru crime contra umanității… Tic tac tic tac…

 15. @Viorica Balteanu,va inselati,mai degrabă toți cetățenii suverani dacopați încap în autobuzul 305. Românii vor în Europa, nu în rusia

 16. @Nicu 10:58,o să vadă Putin ce înseamnă NATO în coastă.Mai ai in familie asemenea abramburici ca tine.Vezi că unul ce se cheamă vânătorul de troli a luat-o in bot de la subsemnata(subsemnatul),după ce sa lăudat că admiră extremiștii de pe la noi.Nu-ti recomand sa vânturi idei, nedemne de o ființă rațională.Inteles?

 17. Ungurul îi cheamă pe suedezi la Budapesta să negocieze ce ? Ca la o adică să voteze și suedezii pt Hungaria Mare ? Cat necaz pe capul lor ca armata roșie ,, eliberatoare” a lui Putler s-a împotmolit undeva prin Ucraina și n-a mai eliberat și pt Orban ceva teritorii.

 18. Prin extinderea NATO, Sfantul Dumnezeu vede ce tari si popoare au sfarsit in a se inchina Lui trecand de partea Stanei. Foarte curand va veni nota de plata de la Sfanta Treime si Maica Domnului si atunci toata imparatia lui Satan pe acest Pamant se va transforma in cenusa. In aceste clipe se alege graul de neghina, urmeaza arderea neghinei. Aliluia.

 19. Culmea ghinionului. Sa cazi ca tu urcacan prizonier la rusi, rusii sa te dea la schimb iar in final sa mori pe mana ucracanilor tai. „Un avion militar rus, cu 65 de prizonieri ucraineni la bord, s-a prăbuşit lângă Belgorod, în Rusia | Surse: aparatul a fost doborât de armata ucraineană”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.