Reactivarea Mitropoliei Tomisului. Cererea a ajuns la PF Daniel

Preafericitul Părinte Daniel a primit noua cerere a Înaltpreasfințitului Teodosie de reactivare a Mitropoliei Tomisului.

Sfântul Sinod trebuie să o poată analiza și vota după ce este introdusă  pe Ordinea de zi. 

”(…)Preafericirea Voastră, să binevoiți a lua act și a dispune punerea pe ordinea de zi a Sfântului Sinod din luna februarie 2024 a prezentului memoriu, având drept obiect recunoașterea mitropoliei Tomisului prin restituirea integrală a dreptului ei canonic, juridisdicțional și istoric stabilit încă de la Sinodul I Ecumenic”, se arată în memoriul transmis Patriarhiei, potrivit activenews.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

29 de Comentarii

 1. daca incepe cu „preafericitului dr. daniel”…..

  -pe scurt:
  ips Teodosie ajunge Mitropolit si Patriarh,
  Domnul sa-L ajute!

 2. O mare nedreptate amânarea repetata a reînființării Mitropoliei Tomisului, pe al carei teritoriu a început creștinătății romanilor !!!

 3. Acum vor vedea toti romanii cat de roman ortodox este lugojanul Daniel. Daca va calca din nou in ciubote istoria si traditia ortodoxa ferma a tarii va dovedi limpede ca se afla in alta tabara. Subalternul sau Vasilica are un succes nebun cu vorbele sale mestesugite numai la activistii cultelor neoprotestante care doresc demolarea credintei milenare a romanilor actuali.

 4. mai e o singură problemă:

  „reactivarea” e exprimare 100% securistă
  TREBUIE găsit altceva in exprimare.

 5. Arhiepiscopia Tomisului beneficiaza acum de o biblioteca pe langa care biblioteca Patriarhiei pica pe locul 2. Capetenia BOR s-a ocupat cu sereleuri iar Arhiepiscopul Tomisului cu cultura. Si-a adus alaturi istorici si cercetatori care au scormonit pana si in arhivele Vaticanului.Este un adevar ce nu poate fi contestat ca in Dobrogea au existat inalte ierarhii bisericesti, inclusiv de rangul unei mitropolii cu peste o mie de ani in urma cand restul locuitorilor din teritoriile mai de la nord si in special din vest habar nu avea de asa ceva. Daca actuala camarila insurubata in jurul patriarhului va fi din nou oarba si surda la argumentele istorice inseamna ca doreste secesiunea spirituala a Romaniei facand jocul sectantilor sprijiniti puternic din exterior.

 6. Marele șpăgar ordinar și ciripitor la Secu,vrea mitropolie.Aiasta nu se poate pretins ortodox și susținător a lui Putin.Mau degrabă se poate cazarea la un loc răcoros pentru furaciynile de care este acuzat,și dovedite.

 7. @Dezmembram spiritual Romania?Doar in capul tau sec se petrece așa ceva.Poate dezmembrarea puroiului de ignoranța,prostie ce ne este dat să vedem în manifestarea ortodocșilor cu numele ,câteva zeci de mii de spălati pe creier, ce dănțuiesc precum Scaraoschi in jurul spagaruluu dovedit,in acele spectacole grotești,numite liturghie.Uciga-l toaca sare in sus de bucurie în iad.In iad sigur are o funcție barosana Mache.

 8. inalt prea // smecherul Teo vrea palat. Mana dreapta a lui Scaraotchi vrea sa-si faca lacas pentru adularea banului. Danny, vezi ca asta ti-o coace. Ca maine-poimaine iti ia locul.

 9. *Dragul* și megalomanul nostru IPS // Teodosie,nu ai vrea să aplici pentru postul de Papă!? De mulți ani spui și comiți numai tâmpenii.Cred că ai un loc rezervat în IAD,cu vedere la mare.

 10. A prins curaj turnatorul mache // Se vede acum mitropolit. Pe banii poporului. Există solutii mai ieftine pe Darknet …

 11. Teodosie nu e individul // Care a refuzat sa schimbe macar minimal ritualul botezului, sa minimizere riscurile pentru bebelusi? Ce mare branza era daca ii stropea in loc sa-i scufunde cu totul? Dar nuuuuu, se schimba traditia sacra. In schimb, Pastele cu repetitie de acum doi ani n-a fost o problema. Traditia e ca plastilina, maleabila, schimbatoare cand e vorba de umplut cutia milei in una din cele mai profitabile zile din an pentru cutia milei.

 12. Așa sunt păcătoșii. // Trufași, aroganți, se cred reprezentanții lui Dumnezeu pe Pământ. ÎPS Teodosie este un păcătos trufaș, impertinent care nu are nici-o legătură cu Dumnezeu. Ce face el s-ar potrivi lui Satana. Nu-i de mirare să aflăm că în cădelniță pune sulf și blesteme ,nu tămâie și gânduri bune.

 13. Abaterile grave si repetate // de la misiunea pastorala, care l-au compromis iremediabil pe acest Teodosie, nu-l fac, oare, incompatibil cu functia de Arhiepiscp al Tomisului ???

 14. Teodosie este trufaș. // Păcătuiește de cum deschide gura. Norocul lui este, că cei care se adună să-i soarbă păcatele, sunt mai păcătoși ca el, le-a luat dracul mințile constănțenilor imbecili și nu văd blasfemia propăvăduită de Teodosie.

 15. Ceea ce au ordonat securistii clujeni si salajeni in 2006, a executat bor-ul cu o promptitudine militara. A spart Mitropolia Ardealului cu sediul la Sibiu si au infiintat (nu REinfiintat) o surata a ei cu sediul in curtea securistilor din Cluj. Adica cum, sa nu aiba noii securisti care au facut ‘revolutia’ si o mitropolie la ei in ocol? Intre timp si-au tras si salajenii o episcopie in ocolul lor la un judet de ras cu cateva zeci de comune majoritar ortodoxe. Deci s-a putut. Nu l-a auzit nimeni atunci pe preainaltul Daniel (nu-l numisera inca patriarh) sa protesteze impotriva acelui atentat la traditia bisericii. Sa vedem ce ordin le va da acum subalternilor cand este vorba de o reparatie nationala a unei continuitati intrerupte candva de vicisitudinile vremurilor. Romanii patrioti trebuie sa-si repare si sa-si conserve trecutul si nu sa si-l faulteze.

 16. Dudulica dupa ce ca este pocait mai este si userist. Se subintelege de la sine si restul.

 17. In Romania vreo 70% dintre cetateni sunt ordodosi. Printre cei care imi cititi acest comentariu sigur sunteti destul si ortodocsi. Eu nu-s ortodox, de asta va intreb: mai, nu puteti dracului sa-l dati jos pe satana asta de rahat cu ochi din functia de episcop al Tomisului? Chiar nu exista nicio posibilitate? Chiar este mai tare decat toata ortodoxia romaneasca? Chiar rahatul asta e Jesus Christ de Constanta?????

 18. Teodosie șpagarul filorus este din aripa panslavista filorusa proslavona (chirilica) A BOR . BOR este ultima reduta a panslavismului rus ANTIEVOLUTIE si generatoare de saracie si inapoiere perpetua… nici o tara ortodoxa neavand salariul minim peste 800eur net ULTIMII 100ANI.. Disparitia acestei ideologii CU ORIGINI SLAVONE si FILORUSA… este pasul inainte al evolutiei balcanilor si europei de SUD-EST.

 19. Ca de obicei, cand apare un articol despre IPS Teodosie ,apar toate javrele care DUDUie de prostie, sa-l muste de dos.
  Toti lgbtadventisti ,hahalerecoprofage de meserie ,urla ca turbatii impotriva celui mai demn fiu al credintei stramosesti ,al respectului fata de neam si tara ! Marlanii mahalagii vin cu tot felul de barfe si acuze ,dar nu au nici o dovada !
  Oricine se uita pe site-ul Min.Justitiei ,nu gaseste nici o hotarare judecatoreasca care sa-l incrimineze cu vreo fapta penala.Este un ierarh crestin si un patriot roman ,desavarsit !
  Pe noi crestinii ortodocsi nu ne intereseaza bazaconiile si mahalagismele acestor detractori. CCU ATAT RAMAN !!!
  Iar DUMNEZEU NU SE UITA IN GURA PROSTILOR !!!
  Deci latrati potailor la Luna cat vreti !

 20. In vecii vecilor nu va pupa mesagerul diavolului,teodosie,mitropolie.Urmeaza dosare grele…

 21. DUDU2,, Urmeaza dosare grele…,,
  Editat ?! si care-s alea sectarule ?
  ia prezinta-le acilea ,javrasectara!

 22. Ce vrea, de fapt Teodosie? Pai, sa fie mitropolit, episcop e prea putin pentru „maretia” lui ! Nu prea cred ca i se va indeplini dorinta , deoarece se vor vrea si altii sa fie inobilati/sfintiti cu un asemenea titlu ! O sa avem o tara plina de mitropoliti! Las-o mai tango, IPS Teodosie, mai tango! N.B. Ia te uita ce mare problema il freaca pe Teodosie, ce-l doare pe el! Maine o sa vrea sa fie papa catolic la Roma!

 23. In afara înregistrărilor Recording,nu exista o alta dovadă că a fost hot și șpăgar.Dar și aceea înregistrare poate fi editata,precum și filmulețul cu făcătură de la Romania libera.Un singur lucru este dovedit,spre dezonoarea josnicului preasfințit,că a turnat la securitate.Traiasca ortodoxia.

 24. @Zadig,se vede că ești și tu din turma bine spălată pe creier a pupătorilor de mortăciuni și închinători la Mache.Latra acolo pe malul mării,lasa-ne în pace.

 25. Subiectul este clasificat, nu se mai discuta.
  A fost ce-a fost dar nu in Romania si nu uexista o extindere a Crestinismului cum s-a produs de-a lungul secolelelor.
  Erau regisori pe fiecare palma de pamant, auto-proclamati, … ce stiau „tomitanii” de neamul imprastiat pe un teritoriu pe care nu-l cunosteau si nci nu si-l imaginau?

 26. Este evident că, la aniversarea a 1700 de ani de la Conciliul de la Niceea, Mitropolia Tomisului – care a avut un participant la primul Conciliu creștin – trebuie reactivată, fie că are sau nu episcopii sufragane. Dar reactivarea nu înseamnă că automat Arhiepiscopul Teodosie va fi mitropolit. Pentru noua funcție se fac alegeri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.