Reciclarea ambalajelor. Problema din magazine

AUR cere intervenţia urgentă a autorităţilor competente pentru a controla activitatea marilor lanţuri de magazine şi pentru a se asigura că acestea respectă obligaţiile legale privind reciclarea şi returnarea garanţiilor.

Potrivit reprezentanților AUR, marile lanțuri de magazine, în complicitate cu statul, sabotează procesul de reciclare și returnare a garanției pentru ambalaje.
Deputata AUR Gianina Şerban susţine miercuri, într-un comunicat de presă, că lanţurile de magazine „ignoră cu premeditare” obligaţiile ce le revin în ceea ce priveşte asigurarea unui flux adecvat de reciclare a ambalajelor.

„Deşi la vânzare se manifestă un interes activ pentru a inunda piaţa românească cu produse ambalate, când vine vorba de asigurarea unui flux adecvat pentru reciclare, aceste lanţuri ignoră cu premeditare obligaţiile ce le revin. Este inadmisibil ca românii să fie nevoiţi să se plimbe cu sacii de ambalaje de la un magazin la altul în încercarea de a-şi recupera garanţiile. Observ zilnic în Ilfov şi în Bucureşti cozi formate de oamenii care vor să recicleze ambalajele la punctele situate în marile lanţuri de magazine. Cerem controlul şi rectificarea imediată a acestei situaţii, care demonstrează clar lipsa de responsabilitate a celor care ar trebui să faciliteze reciclarea”, precizează Gianina Şerban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

13 Comentarii

  1. Planul Simion pentru reciclabile nu exista? Se baga baiatu’ si aici.

  2. Daca ati vedea in orasele mici din provincie cum stau ore intregi la LIDL si Kaufland oameniisa returneze ambalaje v-ati cruci. Intr-o vizita recenta in Tecuci si Birlad am renuntat la cele citeva (15-20) de ambalaje vazind cozile.

  3. Are dreptate doamna. Am pățit-o de mai multe ori. Sticle cumpărate de la magazinul respectiv nu sunt promite de aparat. Sunt pline coșurile de pet-uri și sticle pe care le refuză aparatul! Ce-i cu ticăloșia asta?

  4. Nici AUR nu are curajul sa atace problema in profunzime. De ce nu se renunta la garantia de returnare, si in schimb sa ti se returneze o cota parte din pretul ambalajului, pe care , oricum il platesti de fiecare data cand cumperi produsul. Garantia de returnare sunt doar banii cetatenilor si nimeni nu este interesat sa-i returneze. Aceasta garantie este doar o asigurare a reciclatorului ca va primi materialele reciclabile gata sortate si el va avea cheltuiala minima cu acest proces. Ce se intampa cu banii care raman statului prin nepredarea ambalajelor? Probabil acelasi lucru cu Fondul Libertatea de la revolutie.Dispar!

  5. Lătrături hauriste. Peste tot sunt containere de colectare segregată dar foarte rar vezi un cetățean să arunce acolo ceva.
    Numai acolo unde se dau bani e coada.
    Aparatele alea sunt pentru oameni normali care recicleaza cateva sticle nu pentru ăia care vin cu căruța plină.

  6. Merge ceva bine in Romania? Nimic! Asteptam zilnic un comunicat dela AUR,singurii care au inteles!!! Si dv sa-l difuzati constiincios.

  7. Cozile de la predat ambalaje sunt Romania reala, dupa 20 de ani de NATO, de asa-zisa Uniune asa-zis Europeana, de fridom si prosperiti.
    In afara de globalisti, cine prospera in colonia penitenciar-psihiatrica Romania, unde nu ai voie nici macar sa nominalizezi autorii colonizarii?

  8. Ideea de reciclare este foarte buna,dar NU in magazine! Nu vă puneți întrebarea că angajații și așa putini au o atribuție in plus și neplătită?? Toți sunteți egoiști DAR nu înțelegeți nimic ce se ascunde în spatele acestei afaceri a statului! Angajații suporta mizeria și a aparatelor și a oamenilor de o alta categorie….nu mai zic de comportamentul oamenilor ,,educați,,că de ce nu merge aparatul? Că de ce trebuie sa stea la rand după toți boschetarii? Și multe altele….înjurături și….dar unii doar judeca că de! Numai cei ce reciclează au dreptate!

  9. bună!
    „Este inadmisibil ca românii să fie nevoiţi să se plimbe cu sacii de ambalaje de la un magazin la altul în încercarea de a-şi recupera garanţiile”
    MAGARIE ȘI ABUZ DIN PARTEA GUVERNULUI.
    Mai români nu e vorba de nicio garanție! Acei 50 de bani sunt banii noștri ,nu e costul ambalajului, e un abuz,o magarie din partea statului.
    Dacă guvernul prin ministerul mediului voia sa strângă ambalajele treuia sa dea cei 50 de bani pt orice ambalaj, indiferent dacă are sau nu are sigla RETURNABIL.
    Deci stai cu sacii de ambalaje la coada ca sa-ti dea statul banii tăi reținuți in mod abuziv,nu sa te plateasca cu bani de la stat pt munca de adunat si predat ambaaje
    ATI ÎNȚELES? Nu e nicio garanție,este o smecherie și o prosteală !
    PS. CAZ REAL;zicea odată un ministru pt relatia cu parlamentul către premierul respectiv relativ la o ordnanta de guvern; dle premier ordoata asta e neconstitutionala,stiu,dar lasă ca poate merge așa!
    Asa este si cu HG nr 1074/2021. Poate merge . Si a mers.

  10. Deocamdata este un val, se aduna recipiente de peste tot, aruncate in timp. Se va linisti treaba, cand predarile vor fi egale cu consumul.

  11. Nu mai cumparati produse ambalate in plastic,apa,asa zisele bauturi racoritoare care sant foarte nocive,beti apa de la robinet sau fantana,nu mai beti bere la pet beti bere la sticla si o sa dispara plasticul si asa zisa garantie.

  12. cineva ce mafie se afla in spatele reciclarilor si a aparatelor si a bulibaselilor?
    Daca voiati sa reciclati, erea suficient ca noi muritorii sa primim banii pe care i-a dat producatorul pe ambalaj!
    Iar cei care arunca gunoaie, sa fie imbracati in portocaliu si 10 zile cu matura pe strazi!
    Cu politia locala in spate, ca astia si asa taie frunze la caini!..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.