Reconstrucţia Ucrainei. Zelenski cere un „Plan Marshall”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor din ţările G7 să aprobe un „Plan Marshall” pentru reconstrucţia Ucrainei după pagubele cauzate de invazia Rusiei, relatează Reuters.

„Avem nevoie de un plan clar pentru redresarea Ucrainei. Asemănător cu ceea ce a fost Planul Marshall pentru Europa după război”, a afirmat Zelenski, potrivit unui discurs postat pe site-ul preşedinţiei.

Planul Marshall a fost un program de ajutor economic de miliarde de dolari acordat de Statele Unite aliaţilor săi europeni după cel de-al Doilea Război Mondial.

Banca Mondială a estimat că reconstrucţia Ucrainei va costa aproape 500 de miliarde de dolari.

Războiul a început în urmă cu aproape 28 de luni, când Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, şi nu dă semne că se va încheia în curând, Rusia înregistrând uşoare cuceriri teritoriale în acest an.

Citeste si Ucraina și-a asigurat sprijinul american pe termen lung

Zelenski a afirmat, de asemenea, că recenta ridicare a restricţiilor privind utilizarea de arme occidentale împotriva unor ţinte din interiorul Rusiei a oferit Ucrainei o protecţie suplimentară în faţa atacurilor aeriene, în special în oraşul Harkov (est).

„Cu toate acestea, suntem încă în căutarea unui Patriot suplimentar (sisteme de apărare aeriană) şi avem nevoie de mai mulţi paşi puternici care au fost făcuţi (pentru a îmbunătăţi) capacităţile noastre de lovituri cu rază lungă de acţiune”, a menţionat preşedintele ucrainean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

20 de Comentarii

 1. Președintele UrcRuinei, că i-a expirat mandatu’ pe 20 mai a.c.
  Orice „acorduri” semnate de 🥳ul PIANIzD sunt hârtie igienică, măR🤣g…
  ……[RumburKK]

 2. Mălaiul abea crește da el îl visează..
  Toți stiu bine ce s-a întâmplat pe Maidan în 2014 dar se fac „ca-s morți în păpușoi”..

 3. Cum era vorba aia ? … Nu puteti voi sa reconstruiti cit poate Rusia sa va dea jos !

 4. Rusia si China vor reconstrui Ucraina. Altii nu se pot scapa pe ei de foame. De altfel in orasele eliberate rusii au inceput in forta reconstructia.

 5. planul marshal a fost acum 75 ani pentru reconstructia si indatorarea vesnica a ieuropiei… Ucraina are nevoie de planul Putin pentru reconstructie…
  Slava Z !

 6. Altceva mai doreste cel mai bogat cersetor al lumii? Are palate, are iahturi, are avioane, are bani cacalau in Elvetia si tot mai vrea!

 7. Îi fuge ‘președinția’ de sub picioare! Rothschild family ce spune ?!

 8. De ce sa bage cineva bani ca sa reconstruiasca o tara? Se simt responsabili americanii ca i-au impins pe ucraineni sa intre in razboi? Nu prea cred, poate e altceva la mijloc (o alta metoda de a deturna niste multe miliarde), sau sunt doar declaratii bombastice. Oricum, doar partea estica a Ucrainei a fost afectata mai tare, iar de partea estica se va ocupa Rusia, pentru ca va face parte din Rusia. In rest nu prea au cladiri afectate.

 9. „Astia” (Nuland s-a deja dat la fund)
  n-au castigat razboiul (IL PIERD!) si deja cer (IN AVANS) bani de „reconstructie” …
  sunt cum ar fi fost HITLER dupa bombardarea DRESDEi de americani !

  😀 -> „NINGE PE FED!”

  (Niste comici „astia”)
  SHALOM !

 10. OARE NU I SE POTRIVEȘTE LUI CERȘENSCHI? DE CE AȚI RESPINS CELE DOUĂ COMENTARII-?

 11. Individul ăsta trăiește într-o altă epocă istorică, nu cea prezentă! Planul Marshall a fost adoptat de statul american când acesta avea fonduri proprii și era cel mai mare creditor din lume. La G7 se pune acum problema ca SUA să se ÎMPRUMUTE de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar statele UE să garanteze colectiv împrumutul ( deocamdată acestea au refuzat ).
  Apoi, de ce reconstrucție poate fi vorba, când războiul nu s-a terminat și nu s-a semnat nicio pace ? Zelensky pune deci carul înaintea boilor, că de obicei…
  Singura soluție viabilă pentru reconstrucția Ucrainei este aceea ca SUA și UE să ceară rușilor în cadrul negocierilor de pace să plătească o bună parte din costurile acesteia, bineînțeles în schimbul a 20-25% din teritoriul Ucrainei
  în care trăiesc rusofoni, ocupat deja de Rusia.

 12. Asta face planuri din telecomanda in timp ce umbla teleleu prin lume fiindca ii cam tataie curu’ sa se intoarca acasa unde e posibil sa-l astepte un autobuz trimis de yankei sa-i calce tricoul kaki.

 13. Tiparnita inca functioneaza . Mai au cerneala sa tipareasca dolari , care oricum nu se duc in Ucraina .
  Ucraina e doar pretextul , pentru a se justifica in fata platitorului de taxe din SUA .
  Coco tipariti raman in SUA si intra in buzunarul papusarilor de la casa alba . Restu e cancan .

 14. @mishteaux , in 9 Iunie a expirat acordul pe 50 de ani din 1974 dintre SUA si Arabia Saudita ca arabii sa vanda petrolul doar in dolari . Si arabii nu mai vor sa prelungeasca respectivul acord . Scamul cu petrodolari a luat sfarsit .
  Incet dar sigur se gripeaza tiparnita de dolari , si barca SUA se duce la fund .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.