Decizia noii coaliţii de conjunctură de a dizolva Ministerul Energiei reprezintă un risc major, în condiţiile în care România este extrem de fragilă din punct de vedere energetic şi, anul acesta, a întâmpinat numeroase dificultăţi în asigurarea energiei necesare consumului intern, atrage atenţia Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE).
„România are un obicei mai vechi de a lua decizii ce par să-i submineze propriile interese naţionale. Din păcate, de această dată, situaţia este mult mai gravă şi ne jucăm cu focul. Prima decizie controversată a noii coaliţii de conjunctură este comasarea Ministerului Energiei cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, o structură deja supradimensionată şi dificil de gestionat. Într-o ţară extrem de fragilă din punct de vedere energetic, această decizie ridică îngrijorări majore. În 2024, România a întâmpinat numeroase dificultăţi în asigurarea energiei necesare consumului intern. Vara aceasta, în condiţii de caniculă extremă, doar contribuţia prosumatorilor a evitat apariţia situaţiilor de blackout şi întreruperi de energie cauzate de consumul ridicat al aparatelor de aer condiţionat şi al sistemelor de refrigerare”, afirmă APCE, într-un comunicat.
Organizaţia subliniază că România are nevoie de reforme sistemice în domeniul energetic, iar investiţiile în stocare, dezvoltarea şi retehnologizarea reţelelor energetice – aflate într-o stare critică – sunt esenţiale pentru securitatea energetică naţională şi necesită o atenţie deosebită a decidenţilor.
„De aici, importanţa vitală a Ministerului Energiei ca entitate separată. Un minister-cheie, cum este Ministerul Energiei, se doreşte comasat şi pulverizat într-un alt minister, deja comasat. n minister vital, precum cel al Energiei, este pe cale să fie dizolvat şi integrat într-o structură guvernamentală deja suprasolicitată. Dacă alte ministere – cum ar fi cel al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse sau Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – pot fi subiecte de reorganizare, decizia de a dizolva Ministerul Energiei reprezintă un risc major”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, acest lucru va avea consecinţe grave pentru sectorul energetic. În acest sens, prosumatorii atrag atenţia asupra faptului că dizolvarea Ministerului Energiei va consolida rolul de arbitru major în domeniul energetic al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), „o instituţie greoaie, rigidă şi puternic politizată”.
„ANRE, aşa cum reiese din istoria recentă, este o instituţie greoaie, rigidă şi puternic politizată. ANRE de multe ori nu doreşte sau nu este pregătită să gestioneze complexitatea şi urgenţele din zona energetică. Această situaţie va avea consecinţe catastrofale pentru securitatea energetică naţională. Dacă această decizie va fi implementată, noua coaliţie de guvernare riscă să faciliteze indirect atingerea obiectivelor Rusiei în destabilizarea sectorului energetic din România. Facem apel la responsabilitatea decidenţilor politici să reevalueze această măsură şi să prioritizeze stabilitatea şi siguranţa energetică a României”, se mai spune în comunicatul APCE.
ONG-ul asta nu are si alteceva de facut decat sa zica ca vine sfarsitul lumii?
Politica n-are ce căuta în energie. Matematica nu e pentru învârtiți și papagali, pentru ei artimetica și telefonul roșu sunt deja destul.
…singura ratiune de a desfiinta min energiei este de a sterge urmele si de a-i absolvi pe cei vinovati de dezastrul in care ne aflam…
Conducerea norvegiană desfășoară o campanie urgentă de oprire a furnizării de energie către Uniunea Europeană din cauza creșterii radicale a prețurilor la energie electrică. Prin separarea efectivă de rețeaua energetică a UE, Oslo dorește să limiteze costurile în creștere în țara sa, care se poate aproviziona la prețuri mici. Salvarea vecinilor aduce doar dezamăgire, la fel ca și proiectele generale de energie. Despre asta scrie ziarul Financial Times.
Din cauza fluxurilor uriașe de energie electrică către Ucraina, care se confruntă cu vremea rece și cu o lipsă de producție, Europa suferă de prețuri exorbitant de mari, ceea ce face să fie nervoase statele care nu sunt membre oficiale ale blocului. Ministrul energiei din Norvegia descrie situația ca fiind o „situație rușinoasă”, deoarece prețurile interne au atins cele mai ridicate niveluri din 2009.
Ambele partide de guvernământ din Norvegia doresc să renunțe la construcția unei linii electrice cu Danemarca, partenerul junior al guvernului de coaliție solicitând, de asemenea, o renegociere a surselor de energie către Regatul Unit și Germania, deoarece prețurile mari irită țara scandinavă bogată, relatează FT.
Exportatorii norvegieni de energie electrică își asumă vina pentru prețurile ridicate actuale de pe piața internă. Iar criticii susțin că Oslo ar trebui să trimită electricitate de la numeroasele sale centrale electrice în străinătate numai după ce a asigurat prețuri interne scăzute, așa cum a făcut timp de decenii înainte de a se alătura sistemului blocului.
Asa-i cand ukr.ia gazul la moldovan,dar asta e obligat,ca si romanul,sa ii lase graul sa treacă afara!asa-i cand te conduce un cap de creta cu
minte de cauciuc!
Astia erau mufati la banii publici: Pristavu Iulia,Pirșan Dan, Cherciu Ciprian
Nu se pot desfinta toate ministerele, poate romanul s-ar descurca mai bine fara capuse, poate asa se simte omul deparazitat !
DESFIINTAREA MINISTERULUI ENERGIEI VA DUCE IN MOD CATEGORIC LA IEFTENIREA ACESTEIA . Va dispare o mare parte din MAFIA energetica.
Cum ma ia burduja spaga imensa de la raicu ionica director fără pregătire CNCIR???????
”Dizolvarea Ministerului Energiei are un nou contestatar: „Ne jucăm cu focul”
In perioada lui Ceausescu toate mergeau freș. Aveam un singur responsabil cu energia. Factura de energie avea un rând. Azi………rand pe rand a trebuit sa hranim muuult mai multe guri. Dările se intind pe doua pagini. Plata dărilor diverse este mai mare decat plata energiei in sine.
”Alintati” romanii astia, nu le intri in voie cu nimic.
”Decizia noii coaliţii de conjunctură”
De ce este coalitia de conjunctura?
Este si ac. ilegala? Parca le placea tuturor.
Habar nu am de coaliția de conjunctura. Știu doar ca politrucii , gen burduja ia spaga groasa sa tina alți politruci fără pregătire în instituțiile statului Sa vedem bilanțurile!!!
Sa terminam odată cu șpăgile pe funcții și faptul ca profesioniștii care nu pot botul!!! sunt marginalizați. Piede România!!!!!