De Ziua Internațională a Femeii

Regina Maria, între personalitățile singularizate de „Imperial War Museum”

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, celebrul Imperial War Museum din Londra a pus în circulație numele a 100 de personalități feminine care s-au evidențiat în Primul Război Mondial, dar și în perioada de modernizare și emancipare a femeilor care i-a urmat.

Regina Maria a fost selectată, la propunerea ICR Londra, între aceste femei excepționale, portretul suveranei fiind creionat de profesorul Alin Ciupală de la Universitatea din Bucureşti, autorul cărții Bătălia lor: Femeile din România în Primul Război Mondial, care va constitui punctul de pornire al unei expoziții internaționale prezentate cu ocazia Anului Centenarului.

Prezența marii Regine de origine britanică reprezintă o bună ocazie de a atrage atenția, într-un context de mare vizibilitate, asupra eroismului românesc în Primul Război Mondial și alianței cu Marea Britanie, precum și de a celebra 100 de ani de la Marea Unire în cadrul unor evenimente de impact.

Viitoarea Regină a României s-a născut la 19 octombrie 1875 la reşedinţa familiei sale din Eastwell Park în Kent, ca fiică a lui Alfred Ernest Albert de Saxe-Coburg and Gotha, Duce de Edinburgh şi al doilea fiu al Reginei Victoria. Mama sa, Maria Alexandrovna Romanova, Mare Ducesă a Rusiei, a fost singura fiică a Ţarului Alexandru al II-lea şi a Mariei Alexandrovna of Hesse, care a supravieţuit. La 15 decembrie 1987, în prezenţa regalei sale bunici, Maria a fost botezată în Biserica Anglicană de la Windsor Castle.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Jumatate englezoaica, jumatate rusoaica, Regina Maria a fost cel mai bun negociator intr-u apararea cauzei romanilor in negocierile care au urmat primului razboi mondial. Personalitate puternica, foarte inteligenta, frumoasa, a reusit sa faca si ceea ce nevolnicul ei sot, nu a reusit niciodata!! Nu pot incheia acest foarte succint comentariu, fara sa scot in evidenta si o alta „calitate” a sa: a fost o mare Editat!! Asta e, vorba romanului!

    • Cum e cu ala/aia care poate arunca primul/prima piatra,crestine(daca esti crestin)?;Protestantii (lutherani,calvini etc)spun ca o cauza inalta izbaveste pacatosul…

    • Perfect comentariul tau ,mai putin finalul . Eu sint un anti-monarhist convins , dar ea este singurul reprezentant al monarhiei romane care a facut ceva pentru tara asta si a facut-o cu patima . PROBABIL , ASA CUM A SI IUBIT . Putea sa fi fost Mesalina , Teodora , marchiza de Pompadur , contesa de Cagliostro .. toate la un loc . Nu conteaza , chiar daca-i adevarat tot ce s-a spus despre aventurile sale . Conteaza doar faptele , iar ea , alaturi de Bratianu si de conjunctura politico-militara de atunci , a facut Romania mare . Asta-i singurul lucru important , restu-i cancan .

  2. Sa facem Romania din nou Mare, reinstaurarea monarhiei constitutionale, in locul republicii staliniste.

  3. @Dan. Evident, nimeni nu este in masura sa arunce primul piatra! Fara sa fim (vorba ta) luterani, calvini, etc…, trebuie totusi sa adaug ca desele si nu mai putin celebrele ei „iesiri in decor”, nu au fost facute pe fondul infaptuirii „unei cauze inalte”. Asa a fost ea, inima mai zburdalnica, poate si pe fondul unei vieti conjugale dezastruoase. Una peste alta, desi sunt republican convins, nu pot sa nu recunosc si meritele sale. Dintre cele trei regine pe care le-a avut Romania, ea imi este ea mai simpatica!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.