Regizorul Cristian Mungiu – distins cu Legiunea de Onoare

Cristian Mungiu, fericit de distincţia primită

Regizorul Cristian Mungiu a primit aseară Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, decorația fiindu-i înmânată de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis.

Astfel, regizorul distins cu Palme d’Or a povestit cum a ajuns, în urma unei discuții cu Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului de la Cannes, să se ocupe efectiv de evenimentul pe care el însuși îl organizează — Les Films de Cannes a Bucarest, dar și despre cum, pentru că nu a avut bani să termine producția pentru filmul său „Occident”, acesta a fost prezent doar cu numele în catalogul festivalului de la Rotterdam, unde a atras atenția selecționerilor de la Cannes, unde a și debutat pe Croazetă. De altfel, a detaliat el, faptul că i-a fost asistent de regie lui Bertrand Tavernier a fost un nou rezultat al norocului — dorise să îi fie asistent lui Lucian Pintilie, dar perioada de selecție expirase. Întrebat dacă este interesat să îi fie asistent regizorului francez, el și-a amintit că a spus „oui, biensur”. „Dar ‘oui’ și ‘biensur’ erau singurele cuvinte pe care le mai știam din franceza pe care o învățasem la școală”, a glumit regizorul.

De altfel, a mărturisit el, limba franceză în care și-a spus discursul a învățat-o la îndemnul delegatului general al festivalului de la Cannes, care l-a „amenințat” că trebuie să își spună discursurile, pe scena de la Cannes, în franceză.

Diplomatul francez a amintit, în cadrul ceremoniei, parcursul regizorului român și momentele esențiale ale carierei acestuia — Palme d’Or la Cannes, în 2007, pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, dar și momentul în care a creat festivalul Les Films de Cannes a Bucarest. De altfel, ambasadoarea a mărturisit că pelicula lui Mungiu a făcut-o să cunoască cinematografia română.

„Acest moment are și o conotație personală, deoarece prin filmele dumneavoastră, și mai ales prin puternicul și bulversantul ‘4 luni, 3 săptămâni și 2 zile’, am descoperit cinematografia românească”, a afirmat Michele Ramis.

Ea a vorbit despre hotărârea lui Cristian Mungiu de a nu alege să facă filme la Hollywood, dar și despre estetica producțiilor pe care le semnează.

E.S. Michele Ramis şi Cristian Mungiu

„Vă bucurați de atenție din partea industriei americane de film și primiți mai multe oferte de la Hollywood. Dar refuzați mereu, declarând că doriți să continuați să faceți filme în țara dumneavoastră și în Europa”, a spus ea. Michele Ramis a vorbit și despre accentele sociale din filmele semnate de Mungiu. „Filmele dumneavoastră dau de gândit cu privire la realitățile sociale și politice ale României, cărora, ca orice mare artist, le conferiți o dimensiune universală. Privirea dumneavoastră este adesea ironică și pune și mai bine în valoare absurdul situației pe care o prezentați și o denunțați”, a punctat ea.

La rândul său, Cristian Mungiu a vorbit despre șansele pe care le-a avut în carieră și în viață.  “Ieri am primit un mesaj de la cineva, cineva care mă admiră cu siguranță — ‘Felicitări, ziua victoriei a sosit!’ (…) Asta m-a făcut să mă întreb ce este, cu adevărat, gloria? Are ea o naționalitate?” — și-a început Mungiu discursul. El a spus că trebuie să se asigure că această distincție îi aparține. „Mai degrabă este norocul, care m-a urmărit în viață, în general, și în carieră în special”, a afirmat Mungiu.

„Franța a avut un rol decisiv, esențial, colosal pentru viața mea și simt că nu merit toată recunoașterea pe care mi-o acordați astăzi. Poate că am făcut câte ceva pentru cinema, câte ceva pentru România, dar cu siguranță nu am făcut mare lucru pentru Franța, pentru moment”, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.