Regulă impusă prin lege în universități

Plenul Senatului a adoptat luni, ca for decizional, un proiect ce propune ca taxele de şcolarizare să fie comunicate candidaţilor din timp şi să nu poată fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi.

„Această modificare legislativă vine să îndrepte o situaţie care îi dezavantajează în mod direct pe studenţi. De ani buni, universităţile încalcă drepturile studenţilor înmatriculaţi în învăţământul ‘cu taxă’, modificând după bunul plac taxele de şcolarizare în timpul perioadei de studiu. Iniţiativa doreşte, astfel, să ofere o garanţie clară şi neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenţi din România care sunt înmatriculaţi la învăţământ ‘cu taxă’ în instituţiile de învăţământ superior din România, că taxele lor de şcolarizare nu vor fi mărite pe perioada studiilor”, se stipulează în expunerea de motive.

Potrivit proiectului de act normativ iniţiat de parlamentari USR, susţinuţi de PSD, minorităţi şi neafiliaţi, aşa cum se prezintă lucrurile acum, universităţile de stat din România îşi stabilesc prin votul Senatului universitar cuantumul taxelor de şcolarizare, în condiţiile în care, studenţii au parte pe perioada derulării cursurilor de „elementul surpriză” privind creşterea taxelor stabilite iniţial. Practic, se conferă universităţilor o poziţie superioară raportat la cea a beneficiarilor educaţiei.

„Majorarea taxelor în timpul anului de studiu, ca decizie exclusivă a universităţilor are ca efect creşterea abandonului universitar, scăderea motivaţiei de a continua studiile şi, din cauza lipsurilor materiale, studenţii sunt nevoiţi să îşi restructureze cheltuielile, ceea ce le îngreunează destul condiţiile de trai din timpul facultăţii. Este injust ca studenţii să debuteze în anul universitar, ştiind că suma aferentă studiilor este una, ca mai apoi să afle că aceasta este mai mare şi că bugetul individual este bulversat. Dorim să asigurăm astfel principiul echităţii, principiul calităţii, principiul incluziunii sociale şi interesul studentului care este beneficiarul direct al sistemului de învăţământ”, mai precizează iniţiatorul.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 9 alin. (1) din Legea învăţământului superior 199/2023 a fost adoptată de Camera Deputaţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.