
Senatul se va reuni, luni, în ședință pentru a analiza cererea de reexaminare transmisă Parlamentului de președintele Traian Băsescu cu privire la legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a convocat Biroul Permanent pentru luni, ora 14.00, urmând ca ședința de plen să înceapă la ora 16.00.
Tăriceanu a afirmat referitor la acest proiect de lege că există posibilitatea ca solicitarea de reexaminare transmisă de Băsescu să fie respinsă și proiectul privind reducerea CAS să fie adoptat fără modificări.
„Parlamentul, la inițiativa Guvernului, a adoptat legea prin care CAS urmează să se reducă cu 5 procente. Președintele a returnat-o constituțional, prevalându-se de motive de oportunitate. Există toate premisele ca această lege să fie readoptată, fără modificări, de Parlament cu o majoritate covârșitoare în cadrul sesiunii extraordinare”, a spus Tăriceanu.
După votul din Senat, dacă va fi dat luni, legea va ajunge la Camera Deputaților.
Opoziția ceruse sesiune extraordinară pentru această lege pe 18 și 19 august, însă Puterea a amânat votul, pentru 25 august.
Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, răspunzând unei întrebări, că proiectul de lege privind reducerea CAS va primi, luni, vot final la Senat, iar cel mai târziu în 15 septembrie președintele Traian Băsescu va avea legea revotată şi nu o va mai putea respinge.
Băsescu o poate ataca însă la Curtea Constituțională. Președintele a mai procedat astfel și în cazul altor legi, cel mai sonor, din ultimul an, fiind cel privind reducerea pragului la referendum, care a întârziat câteva luni promulgarea legii.
Traian Băsescu a cerut luna trecută reexaminarea legii privind reducerea CAS, susținând că reducerea nu este sustenabilă din punct de vedere economic.
„Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcție de condițiile de muncă, pentru contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, deficitul curent va crește cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 miliarde de lei în 2015 și 5,564 miliarde de lei în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ținem cont și de indexările obligatorii conform legii”, a transmis Băsescu, potrivit cererii de reexaminare.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.