Repatrierea migranţilor sirieni, ”susținută de multe state din UE”

Preşedintele Ciprului, Nikos Christodoulides, a declarat joi că „un număr semnificativ” de state membre ale UE sprijină o propunere a ţării sale privind reevaluarea situaţiei din Siria şi revenirea în zonele „sigure” din această ţară a refugiaţilor care au plecat de acolo în perioada scursă de când a început războiul civil, relatează agenţia EFE.

Acest conflict, care a ucis sute de mii de oameni, a strămutat milioane şi a atras în el puterilor mondiale şi regionale, durează de mai mult de un deceniu. Dar luptele între armata siriană şi grupările rebele care au încercat să-l înlăture de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad au scăzut în intensitate. Cu sprijinul Rusiei şi al Iranului, armata preşedintelui al-Assad a reuşit să recapete controlul asupra celei mai mari părţi a teritoriului Siriei, cu excepţia unor zone din nordul ţării.

„Este important că poziţia Republicii Cipru de revizuirea a statutului unor anumite zone din Siria a fost bine primită şi sprijinită de un număr semnificativ de state membre” ale UE, a declarat preşedintele cipriot în a doua zi a summitului european.

Preşedintele Christodoulides a asigurat că inclusiv instituţiile europene „văd de asemenea, după 14 ani, necesitatea de a reexamina statutul anumitor zone (din Siria), ceea ce va avea un impact pozitiv asupra gestionării migraţiei”.

Totuşi, această iniţiativă a Ciprului întâmpină dificultăţi în interiorul UE, întrucât blocul comunitar a suspendat relaţiile cu Damascul şi i-a impus acestuia sancţiuni pentru încălcarea drepturilor omului.

Guvernul cipriot a anunţat duminica trecută suspendarea examinării cererilor de azil ale sirienilor, după ce în ultimele luni a crescut masiv numărul acestor migranţi ce debarcă în insula din Mediterana.

Comisia Europeană a transmis a doua zi că a fost „informată” despre decizia Ciprului şi că a înţeles din aceasta că este vorba despre o măsură ce va fi aplicată doar „pentru o perioadă scurtă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

 1. Alta curvasareala occidentala. Doar sirienii?! Ceilalti din nordul Africii, Sahel, din orientul apropiat sau mijlociu vin din tari mai sigure ca Siria. Pe aia de ce nu vor sa-i trimita acasa?!

 2. Asta DA presedinte de tara, cu adevarat; Nu iohanniSS – un Yes man.

 3. Ca sa SE se AMESTECE fortat, sarind Evolutia Normala, fara Conficte InEvitabile intre Civilizatii (Ma Rog … … 😊😊😊fff Diferite,
  – intre Spalati la Trup SI Minti de Civilizatie
  – Cei INCA NeSpalati la Minti de Salbaticia inErenta unui Evolutii de Milenii intr-o Natura Ostila si care imPune Salbaticia ca Optiune OBLIGATORIE de VIATA.
  Plus Boli Tropicale SI Sexuale GREU sau imPosibil de Vindecat.
  Plus Fromarea ca SemiNegri a TUTUROR Europenior, ca sa se SEPARE direct si Vizual ALBII de SemiNegri, Stapanii de Sclavi. Iar dintre CeiMaiSalbatici RAMASI ASA se aleg Vatafii, Paznicii de Lagare.

 4. Războiul civil din Siria a fost provocat şi susținut de SUA şi Israel, care au vrut să-şi instaleze un guvern de marionete, pentru a controla Orientul Mijlociu şi a distruge Iranul. Pentru asta au sacrificat sute de mii de sirieni, milioane de refugiați, iar țara distrusă.
  Până să-şi fi băgat coada acolo Licuriciul şi evreii, Siria era o țară frumoasă, prosperă, cu sisteme de învățământ şi sănătate performante. Acum e o ruină.
  Ăsta e rezultatul strategiei partenerului strategic. Iar UE stă, slugarnică, şi aplaudă. Ca de obicei.

 5. Americanii incalca drepturile TUTUROR oamenilor, dar UE nici nu maraie. Normal, caci ce altceva e UE decat o TABARA MILITARA AMERICANA?!?

 6. Sa-i trimita de unde au venit pe toti emigrantii, nu doar pe cei sirieni. Daca nu le place viata de acolo, n-au decat sa lupte impotriva guvernelor din statele lor si sa-si puna guvernantii pe vare-i vor.
  Una-doua, hai la pomeni in Europa. In doua, trei generatii, toata Europa o sa se inchine la Allah Akbarul lor.
  ACASA CU TOTI!……[Rumburak]

 7. pai nu merita pentru ricani si pentru „alesi” sa fie distrusa Siria si napadita turcia, si ue successuri

 8. Un rahat! Ce caută egiptenii, eriteeenii, și alți cetățeni în categoria migranți in Europa? Sunt țări in care nu exista probleme grave dar cetățenii ies pe baza de migrație. Metoda: ia un pașaport shengen al unui cunoscut, pleacă în Europa, după ce se stabilizează cat de cat, trimite pașaportul proprietarului prin curierat sau persoana de încredere. Când nu mai au acte, se declară migranti din zonele de război, când de fapt sunt din țări unde nu exista război, ăștia sunt puturoșii care doar cer drepturi de orice fel fără obligația de a presta munca contra salariu.

 9. Pentru asta a fost “seful serviciilor secrete romanesti” (care anume?) in Siria? Conform televiziunii siriene. Sau altele au fost subiectele discutate? 😗

 10. Refugiaţii nu pot reveni în Siria lor pînă nu se încheie războiul civil, iar asta se va întîmpla „dăcît” cînd vor pleca din Siria trupele de ocupație ale Marelui Lickurici, aflate acolo ILEGAL de 10 ani, de la ordinu’ javrei kolo ratObama, rupînd din teritoriul țării! …”cu excepţia unor zone din nordul ţării” asta semnifică!
  Ce au de spus Komiziya Islamizantă a ur$$ulei15%Bourla, șî O.N.U., despre asta?
  Da’ despre faptul că partea de nord a insulei Cipru se află din 1974 sub ocupația militară ILEGALĂ a Turciei, ce a procedat la ETHNIC CLEANSING cu sutele de mii de ciprioți greci aflați acolo de mii de ani, și a COLONIZAT teritoriul cu turkaleți venetici din Anatolia? Hă?

 11. Usor, usor, se impune ratiunea lui „incet, incet, carati-va acasa la voi”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.