Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunţat joi demisii în lanţ în rândul şefilor instituţiilor responsabile de sectorul energetic, declarând într-o conferinţă de presă că preia personal portofoliul ministrului energiei şi cere instituirea stării de urgenţă energetice începând cu 16 decembrie, relatează NewsMaker şi Ziarul Naţional din Chişinău.
Recean a spus că le-a cerut ministrului energiei, Victor Parlicov, directorului general al Energocom, Victor Bînzari, şi unui membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, să-şi dea demisia din cauza situaţiei create în domeniul energetic în ţară.
Celor trei li se impută faptul că Republica Moldova nu a cumpărat gaze naturale în vară, atunci când preţurile erau mult mai mici decât la ora actuală.
„Am solicitat demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, pentru că el este responsabil de gestionarea sectorului energetic. A admis greşeli care ne-au adus în această situaţie de criză. Am solicitat şi demisia directorului general Energocom, Victor Bânzari. Compania nu a achiziţionat gaze atunci când a fost posibil. S-a ascuns în spatele unor proceduri birocratice. În felul acesta, ei nu au reuşit să asigure necesarul de gaze pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase preţuri”, a declarat Recean în conferinţa de presă.
„Am solicitat şi demisia membrului Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, Sergiu Tofilat. Chiar dacă nu avea competenţă, dânsul a blocat procurarea de gaze de către instituţiile responsabile atunci când erau preţurile cele mai convenabile. Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acţionat la momentul potrivit pentru a achiziţiona gaze la cel mai convenabil preţ. În loc să paseze vina pe altcineva, sarcina lor era să asigure R. Moldova cu gaze”, a adăugat premierul.
În acelaşi timp, şeful guvernului a anunţat că va merge săptămâna viitoare în parlament pentru a solicita instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic, începând cu 16 decembrie.
„Avem în faţă un sezon rece dificil, cu multe riscuri, iar din acest motiv am decis să cer parlamentului instituirea stării de urgenţă în domeniul energetic începând cu 16 decembrie 2024. Această stare de urgenţă va fi în vigoare până la depăşirea situaţiei legate de alimentarea cu gaze a cetăţenilor noştri, inclusiv a celor din regiunea transnistreană. Dar, cel mai important – pentru a gestiona eventualele consecinţe ale crizei şi pentru asigurarea cu electricitate cetăţenii de pe malul drept al Nistrului. Trebuie să fim pregătiţi pentru toate scenariile, mai ales că de trei ani frigul e folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune”, a punctat Recean.
Premierul a indicat că deciziile de joi urmează şedinţei din urmă cu o zi cu instituţiile responsabile de asigurare a Republicii Moldova cu gaze naturale şi energie electrică în cadrul căreia s-au decis mai multe măsuri.
„Am pus în discuţie toate evoluţiile şi riscurile posibile atât în contextul războiului din Ucraina, cât şi în eventualitatea unor acţiuni ostile faţă de sectorul energetic al R. Moldova. Am solicitat ca instituţiile responsabile să fie pregătite să reacţioneze rapid şi eficient”, a subliniat Dorin Recean, enumerând câteva dintre aceste măsuri.
Potrivit acestuia, compania Moldelectrica urmează să asigure interconexiunea la o capacitate mai mare pentru a importa energie electrică în caz de necesitate. Tot Moldelectrica trebuie să pregătească scenariile de interconexiune insulară pe liniile de tensiune înaltă cu România. Această companie trebuie să coordoneze cu omologii ucraineni logistica de mentenanţă a liniei de tensiune înaltă Isaccea – Vulcăneşti, pe teritoriul Ucrainei.
În acelaşi timp, societatea Energocom urmează să încheie contracte de contingenţă pentru ca cetăţenii să aibă curent electric în cazul în care Centrala de la Cuciurgan nu ar mai putea funcţiona. De asemenea, aceasta trebuie să încheie contracte de contingenţă pentru ca cetăţenii să beneficieze de gaze naturale.
Trăiască Maia Sandu şi lupta anti Putin. Nu asta şi-au dorit, acum se plâng. Pe la Chişinău s-au perindat toţi şefii europeni cu saci de promisiuni, acum unde sunt, de ce nu le dă gaz, electricitate, cu ce se încălzesc oamenii. Va cădea beleaua tot pe Românicaoaia de muls a Europei, ne va încărca nouă facturile ca să le plătim basarabenilor pro-ocidentali.
Daca tot i-ai dat afara pe capete,de ce nu ii bagati la puscarie si sa completati cu banii lor din averi la plata gazelor?unde e răspunderea ?asa ar trebui si la noi,e ceva firesc,odata fe iei bani si nu faci nimic!
Ei (moldovenii) nu au timp sa se coupe de énergie.Ei se ocupa pe Facebook de D-l Georgesu si binele romanilor!
Rezolva Ciolacu, patru luni nu plateste pensiile celor care si-au depus dosarul de pensionare la 1 septembrie si cu bani cumpara de la Viena sau Ursula cu 1.000 de euro MWh la specula, pardon Bursa sa o daruieste suavei Maia Sandu sa poata avea lumina cand se uita in oglinda…
„frigul e folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune”
Aoleo, iar le-a pompat Putin kilometri întregi de frig pe conductă? Altfel Săndica i-a umplut de căldură bruxelleză, de-aia diversă și incluzivă, de te pătrunde prin toate orificiile.
Aloooo, cine minte: guvernul Republicii Moldova sau guvernul României? Guvernul României prin ursar și ministrul energiei au declarat că, republica moldova are stocat masiv gaze în România! Care dintre acești golani din politica mint?
Interesant.. Și asta nu se știa recent, cu puțin timp in urmă, inaintea alegerilor. De era știut clar categoric se vota rusia, partidul prorus…măcar de dragul garantări energiei.. Acu ce mai face bietul moldovean cu suta de ruble primită pentru vot,..Dar, poate zarurile incă nu sunt aruncate..
Mai putina politica ,mai multa administratie .
Nu uitați sa-i conectați la gaz și energie electrică și gratuit ca doar au pus stampila, sunt diaspora!
O conducere slabă..
… mioritici încântați și mai mult nimic. Doi ani în urmă Grosu spunea că nu mai cumpărăm gaz de la ruși iar dăunăzi a motivat plecarea unei delegații la S.Petersburg cică: de ce nu și noi dacă Franța cumpără de la ruși. .Adică nu-i chear mare rușinea..anaibii demnitari.
Editați sadea..
Obișnuiți-vǎ dragi moldoveni cu stǎrile de urgențǎ… sǎ vinǎ diaspora cu valize de energie, cǎ s-au înghesuit sǎ aleagǎ „calea europeanǎ”.
Iar ǎsta este doar începutul.
@ Alegerile din România au efecte și în Republica Moldova, cu înlocuiri, unii încearcă să blocheze pe Șoșoacă, alții pe Simion, alții pe Călin Georgescu ?
@ Merkel a extins Uniunea Europeană cu socialiștii ?
Pai de ce au criza energetica? Pentru ca regimul Maia se ocupa de tot felul de aiureli propagandistice in loc sa faca ceva concret in Moldova precum hidrocentrale, termocentrale, conducte de gaze. Propaganda cu „parcursul UE” nu genereaza prea multa energie!!
SSandu: de scos din Palat, sa doarma-n zapada, ca altceva, nu merita.
Sa le multumeasca celor care au refuzat sa plateasca gazul pe care l-au consumat de la rusi, si ucrainenilor care nu vor mai permite tranzitarea cu gaz.
Pai cum, exportam pe degeaba, si tot in criza sunteti? Las’ ca vine papa soros si va rezolva….
D’aia a trecut coana Maia pe aici, români … reduceți-vă consumul, ce mama dracului!
I-o da Bolojan sau Soros ….energia ???
Daca au intrat in criza energetica, Recean e nume predestinat. Sholdovenilor o sa le fie cam … rece. Sau noua, daca slugile de la guvern dau energia pe gratis milogilor.
Dar de ce să mai cumpere gaz acum ? Le dăm noi gratis
Cum știu că stau treburile.
Curentul R Moldova vine, în cea mai mare parte, 75%, de la termocentrala Cuciurgan din Transnistria. Între România și R Moldova nu sînt, după 35 de ani de poduri de flori, linii de înaltă tensiune.
Gazul contractat cu Gazprom este dat în totalitate acelei centrale ce dă curent ieftin R Moldova.
Fenicienii din ucraiiina opresc tranzitul spre acea centrală.
Cei care spun că se dă gratis curent și gaze R Moldova să aducă dovezi! Altfel, mint!
Cât v-au dat rușii gaz,ați avut ciocul mare. Acum se lasă liniștea peste milionul de moldovani cu dublă cetățenie. Veniți acasă (la România) că noi avem energie de o întoarcem cu lopata. Sa va fie rușine că sugeți la doua oi și cu Macrou trei!
..decat relatii de prietenie cu vecinii,mai bine in UE-ul in faliment financiar.
Clantzanitul la minus 30 de grade se va face in mod democratic
…gazul cel mai scump e ala gratis.