Republica Moldova introduce restricții la consumul de energie

Republica Moldova a anunțat vineri că de la 1 ianuarie va reduce exporturile de energie și va introduce măsuri pentru scăderea consumului cu cel puțin o treime, deoarece se pregătește pentru oprirea livrărilor de gaze naturale rusești.

Țara se pregătește pentru potențiale întreruperi ale energiei de când Ucraina a informat că nu va extinde acordul de tranzit cu gigantul rus Gazprom când va expira, la 31 decembrie.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Gazprom de provocarea unei crize energetice, spunând că firma refuză să furnizeze gaze printr-o rută alternativă.

Guvernul a anunțat că a aprobat o decizie privind restricționarea exporturilor de electricitate în timpul orelor în care consumul este la un nivel de vârf, de la 06:00 la 23:00 (04:00 – 21:00 GMT), iar premierul Dorin Recean a declarat că măsura temporară este necesară pentru rezolvarea situației.

Rusia furnizează Republicii Moldova aproximativ două miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Ucraina. Acesta este trimis către regiunea separatistă Transnistria, care folosește gazele pentru a genera energie ieftină, pe care o vinde către teritoriul Republicii Moldova controlat de Guvern.

Executivul de la Chișinău a anunțat, de asemenea, că va introduce măsuri pentru reducerea consumului de electricitate cu cel puțin 30% prin limitarea iluminatului stradal, oprirea scărilor rulante în unele clădiri publice și comerciale, și schimbarea programului de lucru pentru domeniile mari consumatoare de energie.

Guvernul are ca obiectiv folosirea tuturor capacităților de generare cu maximă eficiență și va continua să se concentreze pe sprijinirea investițiilor în energie regenerabilă, a declarat premierul. Acesta a adăugat: ‘Executivul va continua să încurajeze aceste companii. Fiecare megawat (MW) de energie produs în țară la un preț corect ne ajută. Suntem solidari și vom depăși împreună această situație impusă din exterior’.

Liderul din Transnistria, Vadim Krasnoselsky, a declarat că face apel la toate părțile pentru a evita o criză energetică. În enclavă se află centrala care furnizează cea mai mare parte a energiei către teritoriul Republicii Moldova, controlat de Guvern, la un preț fix scăzut.

Fără livrările de gaze, centrala și-ar putea înceta activitatea, iar Republica Moldova și Transnistria s-ar confrunta cu pene de curent îndelungate, similare celor din Ucraina, unde oamenii au învățat să se descurce, pe fondul bombardamentelor constante ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Ministerul rus de Externe a precizat că Moscova îi va proteja pe cetățenii săi și forțele de menținere a păcii din Transnistria.

Recomanda 1

22 de Comentarii

  1. Careva care le știe să ne spună unde și cînd a căzut sistemul energetic (din lipsa cărbunelui, gazelor sau petrolului). Mulțumim anticipat!
    Cine va avea de suferit cel mai mult, poate le va atîrna chiar viața de un fir de păr, vor fi cei ce conduc. Cum vor mai trimite ordine de a ne ține-n frîu? Scris pe hîrtie cu unul ce merge cu calul sau pe jos?
    PS Curajoșilor le amintesc că-n Siria, țară devastată de (teatrul) de război, a fost curent mai peste tot, chiar în locurile ocupate de „jihadiștii primitivi”.

  2. Nu vi se pare ciudat cǎ depizitele nostre de gaze se golesc mai rapid decât ar fi normal? Stați sǎ vedeți dipǎ 1 ianuarie cum va fi! Mai ales cǎ UR a scǎpat de dependența de ruși dipǎ sabotarea Nord Stream dar a devenit dependentǎ de gazele de la Licurici. Și chiar dacǎ erau de 4 ori mai scumpe, acum Licuriciul începe sǎ opreascǎ livrǎrile, așa cum eta de așteptat. Bravo Ursula, bravo trǎdǎtorilor!

  3. @carmen iohannu lucreaza in avioane
    esti in avion, pune-ti parasuta sa-ti ajute minte.

    In 1980 tara era plina de combinate chimice si sidelurgice, de strunguri, de industrie grea, constructoare de masini, de la tractoare, semanatori la excavatoare etc. Romania NU SE VANDUSE SE ELIBERASE, facea eforturi pt a-si plati datoriile acumulate pt sistemul de irigatie din Baragan distrus dupa ’89 cand s-au luat ”acasa” dale, conducte tot ce a putut duce fiecare satean…
    atunci se produceau 20.000 de MWh ora, azi se produc cateva mii mai mult sau mai putin de 8.000 MWh…dar toate combinatele au disparut poate mai e sidelurgie la Galati. Nici o hidrocentrala nu e finalizata de frica Europei care ne vrea doar datornici si sa ia pe gratis tineri sanatosi si educati ca sa-i inlocuiasca pe ai lor deveniti cu gen fluid si IQ aburit cu multe…
    Am lucrat acolo unde zilnic se produceau 120 tone de celofibra vanduta cu 600$/t 500 tone de H2SO4 98% vandut cu 1 leu/kg, 120 tone de CS2 pret 4500 lei/tona…si alte produse cu preturi in tara si la export…Si combinatul avea un CET de 45MWh si in apropiere un CET de 650 MWh care zace inchisa dupa ’89…ca si alte CET-uri de am ajuns la 1/3 din capacitate…

  4. adica au criza energetica si fac exporturi? iar noi de ce le dam energie? Cumva o cumpara ieftin sau chiar o livram gratis si ei o exporta? Nu cumva Romania e luata de filantropa?

  5. Pentru cei care nu sunt informati si se baga in vorba. RM (cat cinci judete romanesti) a fost alimentata mereu cu energie electrica furnizata de republica separatista transnistreana care dispune de o mare centrala pe gaze. Transnistria primea gazul foarte ieftin de la fratii lor rusi si acoperea cererea Moldovei din dreapta Nistrului, contracost bineinteles. Dar cu incepere de la 1 ianuarie Ucraina nu va mai permite livrarea de gaz ruasesc pe teritoriul sau catre Transnistria. Rusia cauta o ruta alternativa (poate prin Turcia) pentru gazul livrat catre cateva tari europene. In acest context RM este in mod direct afectata privind necesarul de energie electrica. Dinspre Romania primeste doar ajutor mai mult politicianist si de imagine. Faptul ca premierul RM s-a implicat si el sa rezolve problema gazului pentru centrala de peste Nistru spune multe.

  6. Ma uit la tarile astea arogante care se cred ele avansate, europene cu valori bla, bla si rusii sunt niste primitivi inapoiati dar cand se ajunge la partea economica vezi ca arogantii astia nu au fost in stare sa-si dezvolte industria energetica nu au variante nu au planuri stau si latra la rusi si pe urma cersesc in jur si in final trec la restrictii de consum. Bravo!

  7. @ calin, ba strambule, alea erau din cauza tatarimii da teleorman, ce vandeau tara la straini deja din 1980, sa bage capitalismu prin infometarea tarii, sa zica prostii ca Socialismu e devina. Prin infometare bagai capitalism cum vrei tu, foarte simplu, ten aripa da tatar nespalat, magraon da teleorman.

  8. @ calin, ba strambule, alea erau din cauza tarimii da teleorman, ce vanduse tara la straini deja din 1980, sa bage capitalismu, sa zica prostii ca Socialismu e devina.

    ftuten ghura da tatar prost, neamu mathi da dzigan nespalat

  9. Daca mamaia ar avea sânge in instalatie, ar urma exemplul lui Orban, Fico, ar merge la Moscova si ar pune pe primul plan interesele țării nu mamelucii progresiști. Dar mamaia, reprezintă progresiștii, nu contează interesele țării, stăpânii primează

  10. … ramane din Moldova nimic, vor pleca cu zecile si sutele de mii in curand.Va fi un teritoriu aproape pustiu, doar cu bietii batrani care nu mai are rost sa plece.Of Doamne!

  11. și să-l alimenteZe de la caZan, cu fasole și costiță.
    De porc șuncos de la Marghita, măR😜g…

  12. Cand ai datorii neplătite la gaze si declari k refuzi sa le plătești tot rusu e de vina. Logic.Apoi in ue o sa fie muuuult mai bine. Măcar acum ai vin..

  13. Întunericul și frigul vă conservă. Tupeu de moldoveancă sorosistă: „firma refuză să furnizeze gaze printr-o rută alternativă.” pe care, evident, tot rușii trebuiau s-o construiască

  14. Cand ai o tara condusa de sorosisti-progresisti trebuie sa te astepti ca economia se duce in cap si urmeaza restrictii la energie, inflatie mare tot felul de interziceri si totul pe un fond de propaganda continua si insuportabila!

  15. Care ruta alternativa, Mamaie? Ca v-ati bucurat toti de sanctiunile impuse rusilor si gazul nu mai are cum sa ajunga la voi. Iar prietenul tau cel mai bun, Pianistul fara maini e cel care nu mai permite trecerea gazului pe calea dinainte.
    Bine, nu sunt convins ca rusii v-ar mai da gaz in continuare atata vreme cat nu platiti nici ce-ati consumat pana acum si mai si latrati la ei cat e ziua de lunga …
    Lasa ca va dam noi moka si gaz si curent, ca va pretindeti frati cu noi de fiecare data cand dati de greu.
    Fac pariu ca pana-n Revelion vine la Bucuresti unul din milogii astia, Mamaia sau Rece an!

  16. Energie electrică este peste tot destulă. Din păcate pt noi, cei ce conduc o folosesc ca armă împotriva noastră.
    Ultima parte a anilor 1980 se lua curentul din cînd în cînd. Se dădea vina că „se trece pe ruși” sau „cad transformatoarele de cartier”.
    Din 21 decembrie 1989 nu s-a mai luat deloc la același consum și producție. Eram totuși înfricați și îndemnați să stăm cuminți acasă și neapărat mersul la servici că altfel e „pericol să cadă sistemul energetic național”.
    Și rapturile magazinelor s-au umplut peste noapte.

  17. Asa moldovenilor, sustineti in continuare razboiul, ca Ucraina va da mumu. Sa va duceti la UnSulla sa va dea gaze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.