Aproximativ 3,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi, duminică, la urne pentru a vota şeful statului pe următorii patru ani, dar şi pentru a confirma calea europeană a ţării, printr-un referendum privind modificarea Constituţiei.
În cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova s-au înscris 11 candidaţi, însă lupta pentru fotoliul prezidenţial de la Chişinău se va da între actualul preşedinte, pro-europeana Maia Sandu, şi principalul candidat al stângii Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. Ceilalţi candidaţi sunt Renato Usatîi (Partidul Nostru), Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei), Irina Vlah (candidat independent), Ion Chicu (Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei), Octavian Ţîcu (Blocul „Împreună”), Andrei Năstase (candidat independent), Tudor Ulianovschi (candidat independent), Victoria Furtună (candidat independent) şi Natalia Morar (candidat independent).
Pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei au fost constituite 2.221 secţii de votare, dintre care 234 sunt deschise în străinătate.
Din cele 1.957 secţii deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, respectiv 306, funcţionează în municipiul Chişinău. În localităţile din Transnistria sunt fi deschise 30 de secţii de votare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pe 2 octombrie 2024, erau înregistraţi 274.475 de cetăţenii cu drept de vot cu domiciliul în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.
Dintre cele 234 de secţii din străinătate, cele mai multe sunt în Italia (60), Germania (26), Franţa (20), Marea Britanie (17) şi România (16). În Federaţia Rusă vor funcţiona doar cinci secţii de votare, unde vor fi trimise 200.000 de buletine de vot.
Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00- 21.00.
Alegerile prezidenţiale directe vor fi organizate pentru a cincea oară de la declararea independenţei, în condiţiile în care timp de aproape 20 de ani preşedintele a fost desemnat de Parlament.
În ceea ce priveşte referendumul, el urmăreşte obţinerea susţinerii populaţiei pentru modificarea Constituţiei, astfel încât aceasta să prevadă aderarea la Uniunea Europeană. Alegătorii vor trebui să răspundă la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Referendumul este iniţiat de Partidul Acţiune şi Solidaritate al preşedintelui în exerciţiu, Maia Sandu.
UPDATE Peste 7% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 10:00, la alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei, potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Oficialii CEC au arătat că până la ora 10:00 şi-au exprimat dreptul de vot 200.385 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi în listele electorale de bază, ceea ce înseamnă 7,31%.
UPDATE La cele două secții de votare din Federația Rusă s-au format cozi de la prima oră.
UPDATE Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat la alegeri prezidenţiale de duminică, a lansat un mesaj de mobilizare a alegătorilor pentru a participa în număr cât mai mare atât la scrutinul prezidenţial, cât şi la referendum.
Ea a cerut electoratului să solicite la secţiile de votare două buletine de vot, nu doar pentru alegerea preşedintelui, ci şi pentru referendumul pentru modificarea Constituţiei, care ar urma să confirme parcursul european al Republicii Moldova.
„Eu vreau să fac un apel către cetăţenii Republicii Moldova. Dragi cetăţeni, ieşiţi la vot! În această duminică luăm două decizii importante pentru ţara noastră. Luaţi două buletine de vot! Votaţi la referendum şi alegeţi preşedintele Republicii Moldova pentru următorii patru ani. Votul nostru la referendum ne va determina soarta pentru multe decenii înainte”, a transmis Sandu.
Ea a adresat un mesaj şi cetăţenilor din diaspora.
”Dragi cetăţeni din diaspora, ştiu că vă faceţi griji pentru oamenii dragi rămaşi acasă. Ieşiţi la vot, pentru ca cei dragi de acasă să poată trăi în pace în continuare. Eu am votat, pentru că moldovenii trebuie să îşi determine soarta, nu alţii, nu banii murdari, nu minciunile, ci voinţa poporului. Eu am votat pentru ca Moldova să poată să se dezvolte în pace şi libertate, pentru ca Moldova să poată să îşi construiască viitorul pe care şi-l doreşte şi pe care şi-l construieşte. Ieşiţi la vot! Votul fiecăruia este important, nu este doar o ştampilă pe hârtie. Este cuvântul tău pentru soarta ta. Este alegerea pentru cum vei trăi începând cu ziua de mâine”, a afirmat Maia Sandu.
UPDATE
Aproape 20% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora locală 12:00, la alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei, potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
UPDATE Peste un milion de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 15:00, la alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei, potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Oficialii CEC au informat că până la ora 15:00 şi-au exprimat dreptul de vot 1.009.036 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi pe listele electorale de bază, ceea ce reprezintă un procent de 35,13%.
UPDATE Peste 45% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 18:00, la alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei, potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Oficialii CEC au informat că până la ora 18:00 şi-au exprimat dreptul de vot 1.352.884 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi pe listele electorale, ceea ce reprezintă un procent de 45,84%.
Numărul de alegători care au votat la aceste scrutine este cu aproape 250.000 mai mare faţă de alegerile prezidenţiale din 2020, raportat la acelaşi interval orar. În 2020, până la ora 18.00 au fost votat 1,1 milioane de moldoveni.
UPDATE Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, dar şi referendumul privind modificarea Constituţiei pentru a confirma aderarea ţării la Uniunea Europeană pot fi declarate valide ca urmare a votului exercitat de peste o treime dintre alegători, a anunţat duminică seară, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Potrivit sursei citate, la alegerile prezidenţiale, până la ora 19.00 s-au prezentat la urne 48,70% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, cu 7,7 puncte procentuale mai mult decât la alegerile prezidenţiale din 2020.
Totodată, la referendum au votat, până la ora 18.00, un număr de 1.228.658 persoane, ceea ce înseamnă 42,44% din totalul alegătorilor.
„În conformitate cu prevederile Codului Electoral, atât alegerile prezidenţiale, cât şi referendumul republican pot fi declarate valabile dacă la ele au participat cel puţin o treime dintre alegătorii înscrişi în listele electorale”, a afirmat Caraman.
Numărul votanţilor din diasporă, până la ora 19.00, a fost de 198.000, iar cel din Transnistria se ridică la 15.000.
UPDATE Votarea pentru cetățenii moldoveni a fost prelungește până la ora 23.00 în toate cele trei secții deschise în București.
UPDATEPreşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, şi reprezentantul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Alexandru Stoianoglo, vor accede în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit rezultatelor preliminare furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Datele CEC arată că, după numărarea voturilor de la peste 76% din totalul celor 2.219 secţii de votare, Maia Sandu a obţinut peste 36% din sufragii, în timp ce candidatul PSRM a atras voturile a peste 29% din alegători.
sper, ca ‘tabletele ‘ sunt d-ale noastre..!!!” nu veti mai avea nimic, si veti fi fericiti”….
2,5 milioane de moldoveni și 3,3 milioane de votanți!…
Sigur vor vota toate tot ce mișcă, răul,ramul…
Trăiască republica Alexander Soroș…
Trolii si idiotii utili ai rusiei care vor da navala in comentarii sa puna tunurile pe Moldova (mai nou), nu s-ar muta nici in ruptul capului in rusia cea prospera si libera, sa scape de saracia adusa de UE.
Ba chiar comenteaza din Vestul cel rau. Ciudat.
Nu RM voteaza ci baietii destepti aflati in slujba vestului. Daca nu va tine cu masluirea voturilor n-ar fi de mirare sa vedem un Maidan la Chisinau. Batalia pe Moldova este uriasa. In diaspora activistii sorosisti ‘lucreaza’ neobosit de cateva saptamani.
Bine spus Livia!
Elocvent este cazul Ilenei R. Ea sta in Franta dar tamiiaza Rusia.
Oare de ce nu se duce in Rusia, China, Coreea de Nord, Venezuela, Niger, Mali? Atitea posibilitati, toate dupa gustul sau si ea tot in gulagul european sta. Acelasi lucru si in privinta Aeliei, tot din Franta.
Livia și retorica ei penibilă, tipică europitecilor…
Se vede ca 200 000 de buletine în 5 locuri din Rusia sunt menite să „ușureze” condițiile de votare a cetățenilor RM aflați acolo.. Asa procedeu și comuniștii.. Niște prosti cu ținut de hâtri..
Romania cu o datorie astronomica este cel mai graitor exemplu pentru cei de peste Prut privind ‘binefacerile’ aduse de UE si Nato. In plus moldovenii care s-au stabilit in Europa simt pe propria piele ca lucrurile merg tot mai rau si unii chiar se gandesc sa se reintoarca acasa. Normal referendumul trebuie sa pice daca nu se vor coafa voturile.
… si tu intr-o plimbare prin Austria, Italia, Germania, Franta,etc. sa vezi ce a ajuns Occidentul.A decazut mult de tot in ultimii zece ani.Cei care spun ca moldovenii vor fi si mai saraci au dreptate si cu siguranta au umblat prin Occident care incepe sa devina lagarul UE.Sa fie moldovenii cu moldovenii, nici cu rusii, nici cu SAU si UE, ca toti sunt mai rai decat moldovenii.Daca ar avea moldovenii conducatori patrioti ar trebui ca Moldova sa-si declare neutralitatea.
Adică peste Prut alegerile nu sînt aranjate ca peste tot în lume?
PS Cel puțin dincoace de Prut, la noi, se pare că voturile se numără cinstit. DAR, nu are însemnătate cine pe cine votează din moment ce oricine iese este al celor ce conduc din umbră. A se vedea scrisoarea popii Ciprian Mega. Toți de pe buletinele de vot au fost aleși de Sistem. Nimeni din afară nu se poate înscrie. Așa că bieții oameni aleg doar în numele cui vor fi cocoșiți. Batjocură mai mare freu de închipuit!
(popă nu este cuvînt batjocoritor, este cv românesc folosit de români de cînd lumea; de aici numele de Popa și Popescu)
Sudul Moldovei sub ocupatie ucrainiana. Maine sub ocupatie rusa.
Dujmanii romanilor si unii si altii.
@Voxi:
Si retorica ta cum e, copeicare?
Dupa numărul secțiilor de votare organizate în România, bag sama că moldovanii nu vor unirea cu România! Moldovenii sunt deștepți, nu-și taie craca de sub picioare! Mielul blând suge la doua oi ,adicătelea la est și la vest! Succesuri guys!
Dacă, aşa cum se preconizează în sondajele de opinie, va câştiga primul tur al alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie şi se va impune în turul al doilea din 3 noiembrie, îşi va consolida reputaţia de reformator rar, care s-a dovedit capabil să învingă sistemul post-sovietic mult prea comun de corupţie extremă condusă de oligarhi.Succes Maia.
Hai sa nu încurcăm betia, oameni buni cu omenia! Cu cine votează Doinita lui Sulac?
@Calin,dacă unul ca Mega este pentru tine un reper moral atunci dă-mi voie să-ți spun ca faci parte din categoria absolut mizerabilă la care se făcea referir mai sus.
@Anonim,năpârcile au scos capul din cochilie.
(editat) parca va dădeați cu capul de pereti ca Moldova e suverana. Acu e pamant rusesc? Stiti care e norocul lumii? Ca Putin, la fel ca Stalin va ucide cel putin la fel de multi rusi. Stalin vreo 22 de milioane, Putin il va depasi. Ma gândesc doar cum veti sfarsi voi ,in lagar, la Kolima sau cu un glont in ceafa?
Din păcate și R Moldova e în gheara fenicienilor. Mai pe față decît România. Acolo au partid la vedere, nici nu se ascund cum nu se ascund, de pildă, ‘n Ucraiiina.
După 35 de ani de fezandare UE este normal că Referendumul sa treacă…După 35 de ani de Haos democratic care a creat Corupția e normal că Referendumul sa treacă …Doar că organul de control al UE este NATO/ SUA…R.Moldova trebuie sa intre mai întâi in NATO…Nu e o problema sa intre in NATO, referendumul poate fi extins și pentru NATO…
Dragilor, găștile de la apus sunt n război cu cele dela răsărit și cele din nord cu cele din sud. Pentru ce? Pentru sclavi și noi teritorii. Nicio gașcă nu se gândește la binele popoarelor. Democrație nu a existat niciodată în lume, nici nu are cum atâta vreme cât oamenii sunt dominați de putere și lăcomie.
Nu prinzi picior de „suveranist/nationalist” pe aici cand vine vorba de ROMANIA MARE…Cu nume de imprumut presteaza pentru URSS care poarta tot un nume de imprumut, al treilea…Semeionii si shoshotrocii au disparut cu totul…Isi fac cruci materialist-dialectice si anistorice…Trolu ceausist doru popescu se lupta cu robotii umanoizi…
Greu sa pui un comentariu cu ciuma rosie bolshevica. Sper ca basarabenii nu si-au uitat bunicii, strabunicii omorati, deportati in Siberia doar pentru ca erau mai gospodari decat betivii si curvele rusesti..
Unica șansă a RM ar fi fost unirea cu RM, iar unica șansă a României ar fi fost o neutralitate inteligentă. Cum niciuna dintre cele două nu s-a întâmplat, dezastrul e garantat pentru toată lumea, democratic.
corectie – unirea cu România
Moldova o ia pe urmele Ucrainei. Felicitări!
Rusofobii din Ceata lu’ Pițigoi nu dau exemplu personal și tot freacă menta pe forum, aruncând cu lături în cei care nu le împărtășesc opiniile Neo-Marxiste ?
Marș pe front la Pokrovsk, buey 🌈ajoșilor !
Vin și eu un pic mai încolo, să vă StatMajoreZc, măR😜g …
● RumburKK -StatMajoriZdu’ GărZilor Patriotice Tulcene- RumburKK ●
R.Moldova,cantitate neglijabila! Un Kinjal și Maia devocika va fugi la „padre” Soros! Degeaba o iubește Macrou! E un fel de Simona Halep în deriva!
„Cozi la secțiile din Rusia”
-acum nu va mai place „diaspora”?!
poate nu vreti sa recunoasteti ca
in esentza
diaspora e un fenomen TOXIC!
(diasporenii au plecat:
-cine le plateste patrintzilor lor penzia?
vezi ce usoara e critica
daca nu esti diasporean sau simpatizant tembel de-a dreptu?)
Moldova e Basarabia si Basarabia e Romania in ciuda jigodiilor care mananca…
Baietii si fetele lui Sorosh Cu sau fara tine Moldova va adera la UE. Tu nu ești important . Iar comentariul tău arată câtă prostie zace în tine. Pierdeți trolilor.
Diaspora e numai în vest la ciordit cu buletine date ilegal de Petrov(care i-a calarit pe romani inca 5 ani la ordin și erata), in est este patria „madre” din 1812!
Pe trolii sovietici ii intereseaza doar teritoriile altor state raptuite de URSS pe care le revendica UNILATERAL de la STATUL SUVERAN Ucraina, nu si de la Bielo-Manivelo Rusia si cu atat mai Putin „republica artificiala moldova”!!! Nu era acum momentul ca „suveranistii chirilici” sa sustina REFERENDUMUL ruperii de URSS?
o țară ca afară cu hoți si proști?
du-te in Rusia ca e o țară de afară!’
@sharla, munciti si duminica la ambasada hahola? Luati si voi un concediu la Pokrovsk sa luati orcile la tranta, 🌈ajosilor.
in urma Referendumului moldovenii vor demonstra Romaniei ca sunt superiori romanilor , adica : vor refuza elegant Jugul Brusselez.
Pentru putinaci văd că a devenit un mod de viață să ia mu-mu din toate pozițiile.
Ce să comentez? Doar mult succes și mult noroc fraților basarabeni. Am inima strânsă gândind că lupta se dă cu un sistem odios care folosește cele mai marsave metode de sorginte bolsevica.
Eu sper, sa scuip in san, ca hacarii rusi sa reuseasca,sa viruseze miraculoasele tablete date de Romamia maiei soros ca sa iasa ea,indiferent cum moldovenii voteaza! Cum a iesit de 2x la noi petrovul ,plavanul sighiian si mai nou neicusorul sorosist Ca e noi, ce naibi! De Dominionul eratei care a pus de 20 ani presedinti in europa de est ( giuliano lu trump a spus-o, acum 4 ani, nu eu!), hai sa nu mai vorbim Deci sperante ca tot sorosistii vor fi pusi in moldova la butoanele razboiului e inca mari, dragi iubitori de razboi si postaci intorsi cu cheia! Vivat maia sorosh Ea trebuie sa castige la alegeri !
@Dan:
Neutralitatea nu ajuta la nimic daca nu este recunoscuta si acceptata ca atare. Romania era neutra in 1940 si nu a protejat-o cu nimic fata de Rusia si Germania. Neutre erau si Polonia, Finlanda, Lituania, Letonia, Estonia in 1939, 1940 si asta le-a folosit cit a folosit si Romaniei. In zilele noastre, Republica Moldova a fost neutra chiar de la infiintare, doar pentru a se alege cu razboiul de pe Nistru.
@Iubitor de colonie. Libertatea cuvantului si de opinie e consfintita in Constitutie, dar nu se specifica ca doar pt. oameni si nu pentru cei care inca nu au coborat din copac .
Trăiască UE!!!
Doresc fratilor basarabeni „mintea romanului cea din urma „.
Curaj, fratilor !!
Dorinta moldovenilor de a inra in Uniunea Europeana o sa-i sature foarte repede la fel cum regretam si noi ,din pacate prea tirziu. O sa li se unple Republica Moldova de magazine Aldi ,Edeka,Peny,etc.etc unde se vor vinde marfurile aduse din occident ,iar producatorii autohtoni vor disparea si vor da faliment .Se vor vinde terenurile agricole strainilor la fel cum sa facut in Romania ,se vor vinde toate bogatiile Moldovei strainilor si nu in ultimul rind, vor asculta si vor aplica tot ce vine de la Bruxelles, fara sa poata refuza nimic.
Prezenta la vot merge foarte bine. Niciun simptom de apatie democratica. Era anticipat, nici macar partidele proruse nu au indemnat la boicotarea referendumului. Pragul de validare al referendumului o sa se faca lesne.
@Terchea: Așa e. Te-ai prins de modul în care acționează UE!
Basarabia nu e Romania! Nu-i vrem si nu ne vor.
Crapa fierea in ei de putinisti nemernici.R.Moldova este deja in UE.
Nu inteleg de unde aceasta inversunare in comentarii intre unii si altii pentru ceva din alta tara. Oamenii de acolo au zis clar ca nu vor unire cu Romania (dar au luat pasapoarte romanesti). As vrea si eu pasaport moldovenesc sa votez (pentru?) Maia Sandu. Imi pare rau sa observ liviile, anonimii, cearlii si piticii foarte activi pentru nimic. Stiu, e ceva cu expresia copeicar (care nu exista in limba romana dupa cum nici „penal” nu e substantiv) si probabil ca o vor folosi fara sa se gandeasca prea mult. Treaba lor.
La ora 18 votaseră 46%. Sper să voteze suficient de mulți pentru drumul european și să scape cât de cât de sub influența rusească.
De ce stam la cozi kilometrice sa votam?
cine e atat de prost si orb sa voteze cu Rusia ,o tara care alta limba,alte traditii,o tara mongola cu doua orase mari si late, Moskova si Petersburg, in rest toate orasele arata ca Bahmutul ucrinian
cine e atat de prost si orb sa voteze cu Rusia ,o tara care alta limba,alte traditii,o tara mongola cu doua orase mari si late, Moskova si Petersburg, in rest toate orasele arata ca Bahmutul ucrinian
Rusii din tarile baltice au refuzat Rusia,va dati seama
Traiasca Uniunea Europeana!
înca o neocolonie pentru UE….
un choi spune:
20 oct. 2024 la 18:50
Stimabile dumneata traiesti in Romania ,vezi in ce hal a ajuns de cind este in UE ? Tara plina de magazine ale firmelor straine unde se desfac marfurile venite din occident, iar marfurile noastre nu sunt primite .Pamantul romanes agricol vindut strainilor aproape in totalitate,bogatiile tarii la fel vindute strainilor ,romanii sunt obligati sa respecte tot ce vine de la Bruxelles sau de la aliatii nostrii strategigi,investim bani foarte multi in a cumpara armament de la americani in loc sa investim in ce are tara si poporul roman nevoie.Suntem obligati sa donam armament Ukrainei dupa ce noi l-am cumparat cu bani foarte multi.Intretinem milioane de ukrainieni in niste conditii foarte bune ,pe care nici macar romanii nu le au.Nu mai comentam de inprumuturile facute la bancile straine .
Vor fi 70 – 80 % pentru DA, datorită faptului că o parte din proruși au cerut alegătorilor lor să nu participe.Maia poate câștiga din prima 55%.
Dar eu nu inteleg o chestie. Ilan Sor ala este fugar, de ce ii se mai permit partidele. Cand o sa intelegem ca in relatia cu rusii trebuie aplicate aceleasi reguli pe care rusii le aplica impotriva noastra. Pai daca se intampla asa ceva in Rusia, nu numai ca partidele erau desfiintate in secunda 2, dar membrii lor si sustinatorii erau aruncati de la ferestre, bagati la beci, batuti, amenintati etc
@Hornbach:
Chiar daca, in virtute consecintelor absurde ale Celui de-al Doilea Razboi Mondial, Moldova de Rasarit este politic alt stat, majoritar acolo este acelasi popor, rupt din masa romanitatii de Rusia, pe care il mentine si acum sub copita sa.
Uiti deci ca Unirea a fost idealul dintotdeauna al politicii romanesti, atunci cind a prevalat intwresul national. Daca exista doua state romanesti, de ce nu ar exista trei sau chiar patru?
Uiti aceasta si nu cred ca intimplator.
@Paulian Ionescu:
Daca este asa de rau in Romania si UE, de cer basarabenii pasapoarte romanesti si de ce se stabilesc in Romania si UE si nu in Rusia sau Belarus?
Kremlinul, cu ajutorul oligarhului fugar Ilan Șor care este este principalul său instrument în destabilizarea Chișinăului, încearcă să influențeze scrutinele prin propagandă și corupție electorală fără precedent. Structurile judiciare moldovene au stabilit că până acum cel puțin 130.000 de oameni au fost mituiți de Ilan Șor, care este liderul Blocului Victorie, dar și al unei grupări criminale organizate. Iar doar în luna septembrie au fost stabilite transferuri din Federația Rusă de peste 15 milioane de dolari.
Paulian Ionescu Amaratule, in orice lume civilizata se numeste economie de piata,piata libera si alegerea a ceea ce ti se potriveste.Nimeni nu-ti impune sa cumperi de acolo. Poti merge la aprozaree inventate de PSD,sau poti merge in piete sau direct la sateni sa cumperi tot ce vrei.Aceste magazine”straine” platesc salarii,platesc taxe si impozite.Creaza locuri de munca.De ce tu nu ai fost in stare sa creezi srvicii? De ce nu-ti deschizi o afacere traditionala si sa dai locuri de munca romanasilor tai? Pamantul romanesc nu e vandut strainilor cum zici.Ci este fructificat sa nu ramana in paragina.Ca doar nu pleaca cu pamantul peste granite. De unde atata prostie nene? Sau sa te intreb altceva,tu traiesti in prezent? Tu colnzi prin tara sau asculti narative? Sunt fermieri romani care fac lucruri minunate.Inca ceva,daca donam armament Ucrainei o facem pentru ca ne apara si pe noi teleaca.Daca Ucraina piere, intram pe mana rusilor si nu cred ca asta iti doresti.Parca vorbeste Putin prin tine.
Prea multa popu.latie fara educatie in RMoldova.
„vezi in ce hal a ajuns de cind este in UE ?”
Altfel, scolari pro.sti si in Romania care nu stiu sa socoteasca. Romania a crescut de 5x din 2007 si pana azi ! Doar ca sunt unii auristi si unii shoshocari care mananca rah.ati de caine de pe jos, sperand in reinvierea legio.narismului, sa poate ei ucide fara sa fie pedepsiti. Veti lua o batuta crunta la aceste alegeri, aproape sa nu faceti 5%. InTarziatul s-a trezit prea Tarziu. Prop.aganda legio.nara se pedepseste penal !
Inca o data … ‘ukraina’ inseamna MAIDANUL dintre STATE. Deci un maidan care nu poate fi nici stat si nici suveran … ci doar un taram al nimanui.
De ce NU ne VOROVESTI (NICIODATA) sarlica despre RAPTURILE TERITORIALE cele ILEGALE si NON-ISTORICE ale MAIDANEZILOR (TARAMURILE Bucovinei, Hertei, Bugeacului, Gurile Dunarii, Insula Serpilor, taramuri ISTORICE Românesti) care au fost PASTRATE, INSUSITE si DEZNATIONALIZATE ILEGAL chiar si DUPA desprinderea de URSS si infiintarea MAIDANULUI din anul 1991 ? Si asta MA MAHNESTE PROFUND !!!
BASARABIA (dupa numele lui Basarab I, intemeietorul Țarii Românesti la anul 1310), dupa DESPRINDEREA de URSS din 1991, a ales un PARCURS European SEPARAT de al TARII MUMA (România), desi A AVUT un ACELASI TRECUT ISTORIC ca al celor de peste Prut (din Neolitic/civilizatia Cucuteni si pana in 1815, si de la 1918 la 1944) si desi are O ACEEASI LIMBA (GETO-DACO-ROMANESCA) ca cea a celor de peste PRUT. Au ales SEPARAREA de TARA MUMA si NU UNIFICAREA cu România. Si asta MA MAHNESTE PROFUND !!!
Inca o data … ‘ukraina’ inseamna MAIDANUL dintre STATE. Deci un maidan care nu poate fi nici stat si nici suveran … ci doar un taram al nimanui.
De ce NU ne VOROVESTI (NICIODATA) sarlica despre RAPTURILE TERITORIALE cele ILEGALE si NON-ISTORICE ale MAIDANEZILOR (TARAMURILE Bucovinei, Hertei, Bugeacului, Gurile Dunarii, Insula Serpilor, taramuri ISTORICE Românesti) care au fost PASTRATE, INSUSITE si DEZNATIONALIZATE ILEGAL chiar si DUPA desprinderea de URSS si infiintarea MAIDANULUI din anul 1991 ? Si asta MA MAHNESTE PROFUND !!!
BASARABIA (dupa numele lui Basarab I, intemeietorul Țarii Românesti la anul 1310), dupa DESPRINDEREA de URSS din 1991, a ales un PARCURS European SEPARAT de al TARII MUMA (România), desi A AVUT un ACELASI TRECUT ISTORIC ca al celor de peste Prut (din Neolitic/civilizatia Cucuteni si pana in 1815, si de la 1918 la 1944) si desi are O ACEEASI LIMBA (GETO-DACO-ROMANESCA) ca cea a celor de peste PRUT. Au ales SEPARAREA de TARA MUMA si NU UNIFICAREA cu România. Si asta NU MA BUCURA ci MA MAHNESTE PROFUND !!!
Ce are pastrarea sentimentului de PATRIOTISM NATIONAL si de SUVERANISM din România cu faptul ca Romania a crescut de 5x din 2007 si pana azi ? ORICUM SE DEZVOLTA ASA SI ATAT indiferent de apartenenta la EU si NATO !!!!
Inca o data … ‘ukraina’ inseamna MAIDANUL dintre STATE. Deci un maidan care nu poate fi nici stat si nici suveran … ci doar un taram al nimanui.
De ce NU ne VOROVESTI (NICIODATA) sarlica despre RAPTURILE TERITORIALE cele ILEGALE si NON-ISTORICE ale MAIDANEZILOR (TARAMURILE Bucovinei, Hertei, Bugeacului, Gurile Dunarii, Insula Serpilor, taramuri ISTORICE Românesti) care au fost PASTRATE, INSUSITE si DEZNATIONALIZATE ILEGAL chiar si DUPA desprinderea de URSS si infiintarea MAIDANULUI din anul 1991 ? Si asta MA MAHNESTE PROFUND !!!
BASARABIA (dupa numele lui Basarab I, intemeietorul Țarii Românesti la anul 1310), dupa DESPRINDEREA de URSS din 1991, a ales un PARCURS European SEPARAT de al TARII MUMA (România), desi A AVUT un ACELASI TRECUT ISTORIC ca al celor de peste Prut (din Neolitic/civilizatia Cucuteni si pana in 1815, si de la 1918 la 1944) si desi are O ACEEASI LIMBA (GETO-DACO-ROMANESCA) ca cea a celor de peste PRUT. Au ales SEPARAREA de TARA MUMA si NU UNIFICAREA cu România. Si asta NU MA BUCARA ci MA MAHNESTE PROFUND !!!
Ce are pastrarea sentimentului de PATRIOTISM NATIONAL si de SUVERANISM din România cu faptul ca Romania a crescut de 5x din 2007 si pana azi ? ORICUM SE DEZVOLTA ASA SI ATAT indiferent de apartenenta la EU si NATO !!!
Inca o data … ‘ukraina’ inseamna MAIDANUL dintre STATE. Deci un maidan care nu poate fi nici stat si nici suveran … ci doar un taram al nimanui.
De ce NU ne VOROVESTI (NICIODATA) sarlica despre RAPTURILE TERITORIALE cele ILEGALE si NON-ISTORICE ale MAIDANEZILOR (TARAMURILE Bucovinei, Hertei, Bugeacului, Gurile Dunarii, Insula Serpilor, taramuri ISTORICE Românesti) care au fost PASTRATE, INSUSITE si DEZNATIONALIZATE ILEGAL chiar si DUPA desprinderea de URSS si infiintarea MAIDANULUI din anul 1991 ? Si asta MA MAHNESTE PROFUND !!!
BASARABIA (dupa numele lui Basarab I, intemeietorul Țarii Românesti la anul 1310), dupa DESPRINDEREA de URSS din 1991, a ales un PARCURS European SEPARAT de al TARII MUMA (România), desi A AVUT un ACELASI TRECUT ISTORIC ca al celor de peste Prut (din Neolitic/civilizatia Cucuteni si pana in 1815, si de la 1918 la 1944) si desi are O ACEEASI LIMBA (GETO-DACO-ROMANESCA) ca cea a celor de peste PRUT. Au ales SEPARAREA de TARA MUMA si NU UNIFICAREA cu România. Si asta NU MA BUCURA si MA MAHNESTE PROFUND !!!
Redactiei:
Mi-ati respins iar un mesaj in care comentam rezultatele preliminare ale referendumului. Nu va dezminteti deloc atitudinea de sustinatori ai propagandei rusofile.
Moldova, cea de pe apa raului Moldova, este taramul cel descris de catre Dimitre Cantemir in Descriptio Moldaviae (Descrierea Moldovei), scrisă în latină intre 1714 – 1716, fostul domnitor al Moldovei/(1710–1711), aflat in exil in Rusia tarului Petru I. In Descrierea Moldovei a fost prezentată harta Moldovei, în manuscris (în latină: Tabula Geographica Moldauiae), aceasta fiind prima hartă reală a țării, conținând detalii geografice, precum și informații administrative. Manuscrisul original al lucrării Descriptio Moldaviae se află la Bibliothèque Nationale din Paris. Descrierea Moldovei a fost tradusă pentru întâia oară în limba germană de J. Redslob, în 1769-1770, iar în românește în anul 1825, sub titlul „Scrisoarea Moldovei”, la Mănăstirea Neamț.