Republica Moldova pregătește o soluție de avarie

Republica Moldova ar urma să procure mai multă energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025, în special în cazul în care Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană /MGRES/ va opri livrările, transmite MOLDPRES.

Astfel, din 1 ianuarie şi până la 31 martie 2025, Energocom va achiziţiona de trei ori mai multă energie electrică de la compania Nuclearelectrica din România, care deţine Centrala nucleară de la Cernavodă. Volumul achiziţiei este de 100 MW bandă (24 de ore din 24), de aproape trei ori mai mare decât în luna decembrie 2024, când Energocom a procurat 30 MW. Preţul energiei este de circa 80 euro/MWh.

În acelaşi timp, Ministerul Energiei a anunţat că alţi 100 MW urmează a fi contractaţi de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom.

Totodată, până la 200 MW pot să fie achiziţionate de pe bursa de energie electrică din România OPCOM pentru a acoperi vârfurile de consum. Preţurile la electricitate pe bursă sunt mai mari şi foarte volatile, fiind dependente şi de condiţiile climaterice, dar şi de cererea de piaţă.

Potrivit Ministerului Energiei, capacitatea de import (NTC) din ENTSO-E garantată pentru Moldova este de 315 MW. Datorită suportului Uniunii Europene, al ENTSO-E şi al operatorilor de transport energie electrică din România, Ucraina, Polonia, Slovacia, Ungaria, a fost identificat mecanismul de creştere a capacităţii NTC. Astfel, Republica Moldova va putea utiliza capacitatea nerezervată la alte hotare dintre ENTSO-E şi blocul comun de reglaj Moldova-Ucraina. Suplimentar va putea conecta liniile electrice cu tensiunea de 110 kV de interconectare cu România, prin care pot fi transportaţi 100+ MW.

Pe lângă achiziţiile din România, autorităţile de la Chişinău estimează să acopere necesarul de energie electrică din surse interne de producere, cât şi din surse regenerabile.

Anterior, secretarul de stat al Ministerului Energiei de la Chişinău, Constantin Borosan, a anunţat că şi în luna decembrie importul de energie electrică din România este mai mare din cauza că MGRES funcţionează cu două blocuri energetice.

Din 16 decembrie curent, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită stare de urgenţă pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu potenţiale riscuri de insuficienţă a resurselor energetice.

Premierul Dorin Recean a declarat luni că situaţia din sectorul energetic nu este simplă, dar Guvernul are puse la punct scenariile prin care să asigure cetăţenii cu gaze naturale şi cu energie electrică. În acelaşi timp, autorităţile îndeamnă consumatorii să utilizeze raţional resursele energetice şi să economisească energia, în special în orele de vârf.

Recomanda

19 Comentarii

  1. „In Mishteaux I Trust spune:
    25 dec. 2024 la 18:40”

    V-am zis s-au nu v-am PRE-zis din UTIL TIMP : „ochii pe butelie” ->
    doar pentru ca nu va ascultati prophetii (cei REALI) aveti acum REALE:
    „URAGANE LA BERLIN” –
    – promit SOLEMN(!) ca nu MERZ va fi cancelar (la „asta” inca se mai munceste, putin, subteran ! 😐 )

    „NOI” am castigat si MAGA si vom castiga si UE ! Deja e totul pre-meditat pre-pregatit … sau deja facut pasi 🙁 ! 😐 ! !
    TAC! Numele nostru e … ❤️❤️❤️LEGION❤️❤️❤️ (!) … !
    👽👽👽🦑
    IQ=?

  2. EVALUEZ:
    – Te-ai prins de jmekerie ! BRAVO !

    (Destept inseam#na doar „sa nu fi prost MEREU”, nu sa fi mereu perfect in cunostere !)

  3. Solutia e cersitul si pomana. Am crezut ca or sa construiasca ceva o hidrocentrala, o termocentrala, un foraj pentru gaze. Evident astea nu sunt solutii pentru un regim sorosist parazit. Parazitul vine si traieste din munca altora sau pune taxe sau cerseste agresiv!

  4. Soluția ar fi să înceteze specula, braț la braț cu Ucraina, în detrimentul României. Este un fapt știut, iar lipsa de reacție a guvernanților noștri arată că sunt doar niște trădători.

  5. Energie electrică cu 40 bani pe kW pentru Moldova, energie electrică, bani, armament, gaze, combustibili moka pt Ucraina, aici sunt banii românilor de pensii și salarii. Fix acum cca un an , Ciolacu, la o conferință de presă, a scos porumbelul din gură când a spus ca România a donat Ucrainei ajutoare mika în cuantum de cca 3,5% din PIB.
    Aici sunt banii noștri.

  6. Sa plateasca mamaia Sandu avans 30% din energia contractata, pentru ca in caz de incetare a platilor sa nu le livram mai mult de 30%. Ultima transa de 30% contractata, va fi livrata in contul avansului. Asa se procedeaza cu tarile rau platnice. Moldova are destui bani de la diaspora moldoveneasca care au votat pentru UE, dar prefera sa-i insele pe fraierii de romani, in loc sa ceara bani de la Alex Soros sau de la Ursula.

  7. sa construiasca pe modelul regimului de la Kiev niste „puncte de invincibilitate”… corturi din alea, in care sa le serveasca niste ceai si prajiturele Vicky Nuland, sa cheme posturile TV pentru stire, iar dupa ce pleaca „presa” sa-i dea afara in frig.

  8. @mishteaux … evalueaza asta…

    GAZUL? 🛢️ E BUBA care ARDE din măruntaie! 🔥🇪🇺 CINE n-a citit semnele? *UȘA QATARULUI? TRÂNTITĂ!* 🔒🇶🇦 Și cheia? Pierdută-n nisipuri… 🏜️

    PE COASTA CEALALTĂ? *TĂRIFURI SUFOCANTE* 💵⛓️. Șoptesc: *UE? CRĂPAT ÎN INIMA-I SUBTIRE.* 🎭💔 Ce era AXIS MUNDI devine AXIS… RUGINITĂ. 🏗️💀

    Vine frigul? 🌬️ VINE ÎNGHEȚUL! *DAR nu doar pe termometre!* 👁️🧊 SE STRÂNG CERCURILE, iar STRÂMTORILE? Șoptesc NUME de foc… CINE ascultă să vadă unde STRÂNG nodul… 🌊🔥👀

    PROPHETUL EXISTA… MISHTEAUX SUPER REAL

  9. „multi” ar fi curios ce sti 1000/1000 daca si 1/1000 e suspect de bine-informat ! 🙁 😮
    Griji de noi … mishteaux ! 👽❤️👽
    🦢
    Deja esti straniu prin cate punctual ante-sti …

  10. DA ! Cumpoar din Ro doneaza la Urkania care vinde la pret tripul iapoie in RO …
    nici gura nu ne pute nici in sitiuatie de proprie CRIZA ECONOMICA 😀 interna
    gura nu ne pute !
    😀
    Toate astea inclusiv „miliardul” pentru PATRIOT vor fi desecretizate in 2025 !
    Deocamdata e OK ca n-ati vrut (din cauza asta al avut „LOVITURA DE STAT recent 😉 ) cu trupe „ONU” de „mentinerea pacii” 😛 in Urkania !
    PUP ! 👽

    (C.G. viitor presedinte ? 😐 … de ce ante-spuneam ca dupa „10 ianuarie 2025” se limpezeste „treaba” ? …)

  11. Electricǎ progresistǎ, de-a voastrǎ, de la panouri solare și eoliene de ce nu luați?
    Și iar l-au pus ministru pe trǎdǎtorul escr0c Burduja! Mai vrei voturi nea’Ciolacu? Ia cu lopata!

  12. Ce,nu stiti de „suveica”scolitului Burduja? Romania „vinde” in Rep.Moldova,moldovenii mai departe in Ukraina si apoi Romania cumpara cu x+ energie electrica din Ukraina!Baiat de baiat acest inchipuit Burduja;doar a avut „profesor”pe tatal sau Burduja cel cu BANCOREX-ul.Acesti incompetenti se screm de citiva ani de zile sa modernizeze Iernutul care e pe gaz metan si nici ca reusesc;ce s_ar fi facut cu o centrala pa carbune?Odemolau precum Mintia!Ma gunoaielor,nu intelegeti ca nu va mai vrem?

  13. Cum naiba de funcționează mai toate fabricile din republica moldova pe energie electrică și exportă masiv in Romania și Romania producătoare de energie a închis pe banda rulanta toata producția de orice din tara? Că râvnesc la UE, NATO și la ce mai vor ei, deocamdată sunt milogii bogați reali ai Europei de Est unde se spala banii mai ceva că la spălătorie de lux.

  14. Ati auzit de „experienta „femeilor din estul european in Occidentul putred , corupt si nemilos ?
    Asa e si Rep Moldova ( a 2-a Romanie) care ravneste sa fie in compania tarilor occidentale . Victima sigura .
    ar fi totusi o Solutie Inteligenta :
    – Reluarea relatiilor de buna vecinatate , de cooperare economica si politica cu RUSIA . Asta e viitorul cel mai sigur.

  15. n-au nici pentru ei !
    Că au jucat Alunelu’, măR😜g …
    ●●● tiBilu 1 ●●●

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.