Republica Moldova se rupe și mai mult de Rusia!

Guvernul Republicii Moldova a aprobat în şedinţa de miercuri două proiecte privind denunţarea unor acorduri încheiate anterior în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI) şi ar putea denunţa alte zece, care nu „corespund situaţiei actuale”, relatează Moldpres şi EFE.

Primul se referă la schimbul de informaţii privind apărarea frontierelor ţărilor membre ale CSI (încheiat la Moscova la 12 aprilie 1996), iar cel de-al doilea reglementează livrările de mărfuri între ţările blocului postsovietic (încheiat la Kiev la 20 martie 1992).

‘Motivele de ordin social, politic şi economic, care au servit cândva drept temei pentru întocmirea acestor acordului, nu mai corespund realităţilor actuale în domeniul managementului şi protecţiei frontierelor de stat’, a precizat Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău într-un comunicat de presă.

După şedinţa de guvern, ministrul de interne Ana Revenco a afirmat că instituţia sa are 39 de acorduri încheiate pe linia specifică de activitate cu CSI. ‘În urma analizelor, am constatat că zece sunt deja considerate inoportune şi a fost declanşată procedura de denunţare a acestora. Este vorba despre unele acorduri cu privire la trupele de grăniceri, la situaţiile excepţionale cu caracter natural şi tehnogen, la reglementarea activităţii cu privire la frontiera CSI’, a specificat Ana Revenco.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele parlamentului moldovean Igor Grosu, lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, aflat la guvernare), a anunţat că va începe procedurile pentru ca Republica Moldova să părăsească Adunarea Interparlamentară a CSI, ceea ce a stârnit critici din partea opoziţiei proruse.

Fostul preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a calificat decizia politicianului proeuropean drept „un pas iraţional pentru a-i satisface pe susţinătorii occidentali” ai Chişinăului şi a subliniat că Republica Moldova nu va supravieţui fără o cooperare strânsă cu CSI, Uniunea Economică Eurasiatică şi Rusia.

De asemenea, el a avertizat că ruperea acordurilor cu CSI ar crea probleme pentru cetăţenii moldoveni, deoarece ar însemna denunţarea tratatelor privind scutirile de vize, de taxe vamale şi fiscale.

Moscova a reacţionat imediat la declaraţiile preşedintelui parlamentului, Igor Grosu, cu privire la retragerea Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI, au relatat Deschide.md şi Radio Chişinău, citând media de stat ruse.

Potrivit şefului Comitetului pentru afaceri internaţionale din Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus) Grigori Karasin, intenţia Chişinăului reprezintă un joc politic numit „jur loialitate Occidentului”, conform RIA Novosti.

„Ei se joacă într-un joc politic numit ‘jur loialitate Occidentului’. Din partea conducerii actuale a Republicii Moldova, din păcate, poţi să te aştepţi la orice. La Chişinău se fac multe declaraţii, noi contăm pe faptul că toate deciziile serioase nu vor fi luate în cadrul interviurilor şi declaraţiilor”, a afirmat Karasin, fost ministru adjunct de externe.

El a amintit că Republica Moldova nu a mai trimis un reprezentant al său la evenimentele Adunării Interparlamentare a CSI deja de jumătate de an.

Şeful Comitetului pentru afacerile CSI din cadrul Dumei de la Moscova (camera inferioară), Leonid Kalaşnikov, a declarat că decizia Chişinăului va provoca pierderi economice Republicii Moldova, precum şi daune pentru propriii săi cetăţeni.

„Se purtau destul de apatic în cadrul Adunării Interparlamentare a CSI şi erau pasivi după ce a plecat preşedintele Dodon. Dacă vor face acum şi acest lucru, îşi vor tăia creanga de sub propriile picioare, îşi vor provoca daune, inclusiv de ordin economic. Acolo sunt multe înţelegeri diferite, care ajută tocmai Republica Moldova, nu invers. Aşa că îşi vor provoca daune lor, dar şi cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat acesta, citat de Deshide.md.

Relaţiile dintre Chişinău şi Moscova s-au tensionat şi mai mult după ce autorităţile moldovene au condamnat invazia brutală a Rusiei în Ucraina, stat independent şi fostă republică sovietică, membră a CSI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

 1. Bine face, numai sa reuseasca. Totul depinde de deznodamintul din Ucraina. La rindul sau, acesta depinde de consecventa Occidentului. Conform precedentelor de la Yalta, Malta, atittudinea fata de razboiul de pe Nistru, acesta a preferat compromisul, cirdasia cu Rusia, re-editind astfel conciliatorismul manifestat cindva fata de Hitler.

 2. Pai deja stim din declaratiile oficialior rusi ca Modova a fost vanduta Romaniei!
  Deci Rusia si-a luat mana de pe Moldova iar ce urmeaza nu mai este nici o surpriza.
  Sunteti in urma cu informatiile sau va place sa repetati aceeasi placa?

 3. Moldovenii au priceput marele secret ca daca vrei sa fii tot timpul sub talpa ruseasca, sa fii santajat economic si sa ai mereu deasupra capului maciuca invaziei, n-ai decat sa fii in relatii bune cu Moskova.
  Probleme simple pe care le-au priceput si alte foste ,,republici” din trecuta URSS: Tarile Baltice, Ucraina, Georgia, ca si fostele slugi sovietice din bine-ca-s-a-dus raposatul ,,lagar socialist”, lagar pe bune. Cum miscai in front, hopa te si trezeai invadat de ,,fratele” de la Rasarit.
  Rep Moldova are noroc ca o au la conducere pe drakoasa aceasta de Maia Sandu, o comoara de presedinta……[Rumburak]

 4. Moldova se tot rupe (e-ntr-un faliment de PROPORTII URIASE, cu nici o solutie de iesire. Tara fara economie, cu alte cuvinte) pâna o sa se rupa si de Sandu Maia si clica ei terorist-sorosista.

 5. Moldovenii nu vor nici cu Romania, ci vor cu UE. Intrebare pentru toti europatii: Ce veti face cand UE va disparea. iar SUA se vor prabusi?

 6. Si dupa aia se duc iar la rusi cu miloaga la gaze ieftine. Ca de la soros vine doar propaganda si smenuri dar nu si papica, caldura, curent electric sau ceva util.

 7. Mai aude cineva de Mihail Saacașvili?
  Da de Guaydo..
  Da de Tihonovskaya?

 8. a vazut ca singura moare.
  Cu rusii, vai mama lor, astia fac foamea, asa ca mai bine in UE. Sii, cel mai rapid ar fi prin reunificarea cu tara mama. Maia, presedintele Romaniei Mari!

 9. Imi pare corect si justificat , atata timp cat Rusia , mama CSI, a invadat militar o alta tara , partenera in CSI! La ce sa se astepte R.Moldova, ce incredere mai poate avea In Rusia , in special si in CSI, in general , cand maine , ar putea fi , chiar ea atacata de „mama” Rusia (mama vitrega , desigur,) ?

 10. Ar trebui ca si mafia rusa PSD trebuie sa se rupa definitiv de Rusia.

 11. Cenzura = FRICA DE ADEVAR Tu crezi ca toti stau cu mana intinsa cum stai tu? Unii mai au si demnitate.Fara sacrificii nu esti independent trolule.

 12. Prostia ingroapa Romania Retorica asta de anii 50 este atat de acrita ca iti vine sa versi cand o mai vezi folosita.SUA si UE nu dispare,Rusia da.Tu traiesti in bula ta.De era asa,nimeni nu emigra in vest.Luau calea Rusiei, nu crezi? Deci,lasa nu mai muri de grija SUA si UE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.