Republica Moldova, sub un nou asalt de intoxicări şi conspirații

Un grup de persoane pregăteşte lansarea în spaţiul public a unor informaţii prin care acuză instituţiile statului de acţiuni orientate împotriva unor oficiali din Ucraina, a transmis vineri Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova (SIS), care precizează că a intrat în posesia de date ce relevă relansarea unor campanii de dezinformare şi manipulare cu scopul de a destabiliza societatea moldoveană şi securitatea regională, potrivit Deschide.md.

Într-un comunicat, SIS subliniază că scopurile acestei campanii de dezinformare şi manipulare sunt compromiterea relaţiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special legăturile cu Ucraina, diminuarea încrederii şi a intensităţii cooperării la toate nivelele între autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina, reducerea interoperabilităţii de asigurare a securităţii regionale existente între organele de securitate, apărare şi ordine de drept ale Republicii Moldova şi ale Ucrainei.

Printre membrii acestui presupus grup s-ar afla şi foşti ofiţeri de informaţii, cetăţeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demişi şi eliberaţi din funcţii pentru acte de corupţie, însuşirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacţiuni nesancţionate cu servicii speciale străine.

„Scopul campaniei de dezinformare şi manipulare este de a afecta relaţiile între autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina şi a diminua intensitatea cooperării la toate nivelurile. Asemenea acţiuni se încadrează în setul de instrumente ale războiului hibrid dus de Federaţia Rusă contra Republicii Moldova având (…) un caracter ţintit, de discreditare a eforturilor autorităţilor naţionale şi ale fiecărui cetăţean al ţării noastre întru păstrarea păcii şi securităţii în regiune”, precizează SIS într-un comunicat.

În acest sens, instituţia atrage atenţia asupra faptului că frecvenţa şi amploarea unor astfel de acţiunii vor creşte în 2024 şi 2025, fiind vizate procesele de reformă, cele electorale care se vor desfăşura în Republica Moldova, dar mai ales procesul de negocieri pentru aderarea la UE.

„Recomandăm cetăţenilor să fie vigilenţi şi să se informeze din surse oficiale şi credibile. Serviciul îşi desfăşoară activitatea în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare şi în interesul Republicii Moldova şi va reacţiona prompt la orice ameninţare îndreptată împotriva securităţii naţionale”, se mai arată în comunicatul SIS, citat de Deschide.md.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. putlerismul se propaga prin minciuna, prin frica si cenzura, prin invazii, razboaie si sute de mii de morti! moarte putlerismului!

  2. „Conspiraționiştii” sunt de fapt patrioții, cei cărora încă le mai pasă de Moldova.

  3. Intoxicarea, de fapt, nu-i de ieri, de azi… E de la investirea Oaiei Sandu. Și consta in soroșism in stare acută

  4. doar se baga in seama sa se dea importanti si mari. Se numeste complex de inferioritate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.