Responsabilităţi şi disponibilităţii. Guvernul, Acord cu Austria!

Guvernul a aprobat, miercuri, un acord administrativ între Ministerul Afacerilor Interne al României şi Ministerul Federal de Interne al Republicii Austria menit să simplifice şi să reducă durata procesării cererilor de preluare sau reprimire a solicitanţilor de azil.

Acordul facilitează aplicarea Regulamentului (UE) nr. 604/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor şi mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecţie internaţională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei ţări terţe sau de către un apatrid, semnat la Viena la 23 august 2023.

„Implementarea Acordului administrativ aprobat prin hotărârea Guvernului contribuie la simplificarea şi reducerea duratei pentru procesarea cererilor de preluare sau reprimire şi reprezintă un pas înainte în efortul de a combate abuzul la procedura de azil şi mişcările secundare atât în plan naţional, cât şi european. Acordul stabileşte modalităţile practice pentru o aplicare mai eficientă a prevederilor Regulamentului Dublin între Părţi, autorităţile competente pentru implementare, aspectele procedurale şi termenele limită pentru trimiterea şi soluţionarea cererilor de preluare sau reprimire a solicitanţilor de azil, procedurile de preluare şi reprimire şi răspuns la cereri, detaliile şi modalităţile de transfer, schimbul de informaţii şi de documente, modalitatea de comunicare între autorităţile competente, precum şi constituirea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai ambelor părţi, care sunt responsabili pentru implementarea Regulamentului Dublin”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Autorităţile competente desemnate pentru aplicarea prevederilor acordului sunt: pentru România – Inspectoratul General pentru Imigrări; pentru Austria – Oficiul Federal pentru Imigrări.

Guvernul menţionează că, la data intrării în vigoare a acordului administrativ, se abrogă Convenţia Administrativă dintre Ministerul Internelor şi Reformei Administrative al României şi Ministerul Federal de Interne al Republicii Austria din 13 iulie 2007.

Conform notei de fundamentare, România acţionează cu „hotărâre şi eficienţă” pentru gestionarea fluxurilor de migraţie, asigurarea protecţiei frontierelor externe ale UE, implicit a securităţii interne la nivel UE şi a siguranţei cetăţenilor europeni.

„Pe lângă măsurile întreprinse pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale la frontierele externe, România a contribuit activ la efortul european de a scădea activitatea principalelor rute pentru migranţii ilegali, respectiv de a înregistra toţi migranţii în sistemul EURODAC şi de a aplica cu consecvenţă procedura Dublin care vizează modalităţile practice pentru facilitarea aplicării Regulamentului (UE) nr.604/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 (…). Acest lucru reprezintă o asumare clară a responsabilităţii şi disponibilităţii de a primi înapoi, oricând, persoane care au trecut prin România şi au mers mai departe spre alte state membre”, prevede documentul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

 1. Superb! Angajament pe primire obligatoriu migranti in Romania ca vor politicienii sa faca compromisuri uriase pentru cacealmaua mincinoasa shengen? Si daca sheghenul de loc ani destui, cum ramane cu asumarea actului semnat cu primire migranti obligatoriu, ca au semnat un act? Inca o grosolanie sa nu spun escrocherie politica pe 2023, anul celor mai ingrozitoare minciuni, aberatii, firaciuni, escrocherii+!

 2. Austriecii o sa-i traga in piept pe mamaligarii nostri politicieni de doi bani,asa cum au facut-o de sute de ani !Ne-au catolicizat prin 1700 toamna mintiti ca vom avea aceleasi drepturi ca restul minoritatilor din imperiu,dar tot iobagi am fost,scuipati si batjocoriti ! Ne vindem pe nimic acum cand i-am avea si noi cat de cat la mana!!Joiannis merita dus la Targoviste,pentru inalta tradare fata de poporul roman !!

 3. Votati AUR, altfel nu scapam de ciuma! ……

  bagati magarul in ceata: cereri de preluare sau reprimire a solicitanţilor de azil, procedurile de preluare şi reprimire şi răspuns la cereri, detalii şi modalităţile de transfer…

 4. Austria are standarde foarte inalte!Nici intr-o suta de ani nu ajungem la ele,ce sa mai vorbim,Romania e tara lui Dorel
  Si a mai aparut si tiganiada AUR,sa traga Romania si mai jos

 5. „Și-n lumina dimineții care poleiește satul/Radu Roată pleacă-n lume,cu scrisoare la-mpăratul”

 6. Bună ziua !
  Eu daca eram sef al guvernului nu tratam nimic cu Austria.
  Acum 21 sept.2023 OMV era demult scos din România si inca cel putin 4-5 firme si/sau bănci.
  Le dadeam o lectie de demnitate si onoare. Sa știe si altii că ROMÂNIA
  nu e sat fără câini!
  Ce sa faci cu CIUCĂ imbi, imbi,cu Ciolacu fără curaj,etc CORUPȚIE si iar CORUPȚIE!
  DAR intervenea Iohannis Trădător si mă amenința sa nu mă leg de prietenii si mituitorii lui austrieci
  Eu ii raspundeam sa-si vadă de casele lui ! Acesta da CURAJ!
  Imi ridicau sprijinul politic HOȚII si trădătorii?
  Ridicam țara si o scoteam in stradă!

 7. De cativa ani destui, va spun ca Romania nu va intra in shenghen sub nicio forma! Si nu e vina total a austriei considerata la nivel global ca find „mana de aur a germaniei”, pentru ca, in totdeauna executa ce i se cere contra sustinerii in orice doreste. Daca vreti sa va informati, aveti ceva dar putin inca din 2015 dupa alegerea plavanului care s-a dovedit in timp un turist mincinos notoriu. https://www.cotidianul.ro/oficial-german-vesti-proaste-despre-aderarea-romaniei-la-schengen/
  Daca cauti informatii, gasesti cate ceva, putin dar gasesti.
  Asa ca, sa nu ii mai minta ordinarii din politica pe compatrioti, politicienii din cei 33 ani, au viba totala. Sa nu spun mai multe.

 8. CONSTITUTIA Romaniei INTERZICE in Mod EXPLICIT Stabilirea pe Teritoriul Romanie a ORICAROR Populatii STRAINE.

  LOR, CAZATURILOR din CURuu’ DREACului li se ruo VIGILENTZELEd de IARA’ CONSTITUTIE.

  NU cunosc NIMIC CONCRET, dar Logica Istoriei NU mai poate inghiti ATATA Abuz IMPUTIT al APUSENIEI !

  Imbecilele CZATURI cu Origina in CURuu’ DREACului, spera in Mod IMBECIL, desigur ca se vor DUCE dupa CONTURILE cu Banii FURATI idin Bancile Zmeckers dinAPUSENIA.

  VAX Albina !

  AIA au Nevoie de DOBITOCI Exceutnti AICI !

  ACOLO sunt Buni de SLUGI la WC, Parcari, Restaurante, etc.

  IAR Banii FURATI or sa ii vada pe Lumea Ailalta … 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.